ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ

ΑΡΧΕΙΟ 2000


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι

Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

Νέα

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

---> ΑΡΧΕΙΟ 2000
---> ΑΡΧΕΙΟ 2001
---> ΑΡΧΕΙΟ 2002
---> ΑΡΧΕΙΟ 2003
---> ΑΡΧΕΙΟ 2004
---> ΑΡΧΕΙΟ 2005
Θέλετε να ενημερώνεστε έγκαιρα;
Γραφτείτε στην ηλεκτρονική λίστα των Παρεμβάσεων.
Κάντε κλικ
και μετά πατήστε αποστολή (send).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
Διαβάστε την ανακοίνωση (20/12/2000)

Το φασιστικό Κράτος της Τουρκίας προχωράει στη σφαγή των απεργών πείνας
Διαβάστε περισσότερα..... Δείτε Φωτογραφίες (19/12/2000)

Απεργία της ΔΟΕ
Πάει ο παλιός ο χρόνος : Η ΔΟΕ αποχαιρετά το 2000 με εικονική απεργία.
Βλ. ανακοίνωση (13/12/2000)

Νίκαια: Οι διαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση συνεχίζονται
Δακρυσμένοι προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας οι Ευρωπαίοι.... συνέχεια

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα η συνάντηση ΔΟΕ - ΥΠΕΠΘ
Κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν είχε η τελευταία συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον υπουργό Παιδείας (28-11-2000). Οι απαντήσεις του Ευθυμίου στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που κυριολεκτικά εκλιπαρούσαν για κάποια ψίχουλα ήταν πέρα για πέρα αρνητικές. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στα μέσα Δεκέμβρη θα καταθέσει ν/σχ για την επιμόρφωση, την αξιολόγηση, τον τρόπο πρόσληψης κλπ. και εκ των υστέρων θα ζητήσει τις παρατηρήσεις της ΔΟΕ !! (29/11/00)

Την Κυριακή 10 Δεκέμβρη οι εκλογές στην Πανελλήνια 'Ενωση Αδιορίστων
Σε μαζική υποστήριξη του αγωνιστικού προσανατολισμού της ΠΕΑΕ καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς η Αγωνιστική Παρέμβαση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή στις εκλογές και η υπερψήφιση της Αγωνιστικής Παρέμβασης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κρίσιμη για το κίνημα των αδιορίστων.
(βλ. ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης) (29/11/00)

Στις 28 Νοέμβρη απεργούμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον υποταγμένο συνδικαλισμό!
Στα Προπύλαια δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού την Τρίτη 28 Νοέμβρη στις 11 π.μ., οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης. Στον ίδιο χώρο καλούν με αποφάσεις τους δύο διδασκαλικοί σύλλογοι, η ΕΙΝΑΠ, σχήματα και ανεξάρτητες ομάδες από κλάδους του δημοσίου καθώς και 18 φοιτητικοί σύλλογοι.
**Βλ. ανακοίνωση των Παρεμβάσεων για την εισοδηματική πολιτική**

Κινητοποίηση ενάντια στο νέο πρόγραμμα της εξομοίωσης
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σύσκεψη - συνέλευση στη Μαράσλειο με θέμα το συντονισμό της δράσης ενάντια στο νέο πρόγραμμα εξομοίωσης. Συγκροτήθηκε ανοιχτή επιτροπή αγώνα και αποφασίστηκε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 30 Νοέμβρη στη λογική της υπεράσπισης των ενιαίων εργασιακών - μορφωτικών δικαιωμάτων. (23/11/00)
##### Ευχαριστούμε τους προσεκτικούς αναγνώστες και αναγνώστριες και ζητούμε συγγνώμη για την παράλειψη: Η κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 30 Νοέμβρη θα γίνει στις 2:00 μ.μ.

Ένα σχολείο για την Τσιάπας
Η καμπάνια "ένα σχολείο για την Τσιάπας" προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα το ζαπατίστικο κίνημα στην προσπάθειά του να συγκροτήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ανεξάρτητα από το κράτος. Πόροι της είναι οι συνδρομές ανθρώπων που θέλουν να συμβάλλουν ηθικά και υλικά στον αγώνα των Ζαπατίστας.
Η πρωτοβουλία "ένα σχολείο για την Τσιάπας" διοργανώνει πάρτυ, το Σάββατο 25 Νοέμβρη, στο Στέκι Μεταναστών, Βαλτετσίου 35, 1ος όροφος, Εξάρχεια.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση : http://www.otenet.gr/alter/escuela.htm (23/11/00)

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νέο πρόγραμμα της εξομοίωσης
**βλ. ανακοίνωση Παρεμβάσεων** (21/11/00)

Καθυστερήσεις στην ενημέρωση του site
Δικαιολογημένα τα παράπονα συναδέλφων, συντρόφων και φίλων για την ελλιπή ενημέρωση της σελίδας τον τελευταίο μήνα. Όμως οι αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, ο φόρτος εργασίας της περιόδου δεν επέτρεψαν την τακτική ενημέρωση. Υποσχόμαστε όμως να αποζημιώσουμε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας με πλούσια ενημέρωση και ίσως κάποιες εκπλήξεις. Εν τω μεταξύ, η απεργία πείνας των δύο συναδέλφων στο Αγρίνιο έληξε αφού η διοίκηση αποδέχτηκε σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους. (19/11/00)

Άνοδος των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων στις αρχαιρεσίες του κλάδου
Σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις στις εκλογές που γίνονται αυτή την περίοδο τόσο για Δ.Σ. Συλλόγων όσο και για τα ΚΥΣΠΕ - ΠΥΣΠΕ. Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην οποία συμμετέχουν όσοι σύντροφοι - συναγωνιστές επιθυμούν να καταγραφεί το ανεξάρτητο αγωνιστικό ρεύμα στις εκλογές των ΚΥΣΠΕ, πήρε 2020 ψήφους (4,98 %) από 1450 (3,86 %) που είχε πάρει το 1998. Σύντομα θα έχουμε αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα και συμπεράσματα. (19/11/00)

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα η ολομέλεια προέδρων
Η ολομέλεια προέδρων που έγινε το Σάββατο 18/11 στην Αθήνα δεν κατέληξε σε καμιά απόφαση αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Συγκεκριμένα μόνο 45 σύλλογοι είχαν απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους. Έτσι το Δ.Σ. της ΔΟΕ - δυστυχώς - θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του κλάδου την Τρίτη 21/11. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσανατολίζονται σε μια 24ωρη απεργία μέσα στον Δεκέμβρη. (19/11/00)

Αντιδράσεις ενάντια στο νέο πρόγραμμα εξομοίωσης
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νέο πρόγραμμα εξομοίωσης. Ήδη κυκλοφορεί κείμενο υπογραφών άρνησης συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα και καταγγελίας της διαδικασίας, ενώ Σύλλογοι του λεκανοπεδίου προσανατολίζονται σε ανοιχτή Σύσκεψη - Συνέλευση στο χώρο του Μαρασλείου την Πέμπτη 23/11, στις 7 μ.μ. (19/11/00)

Αναστολή ενός χρόνου για την εξαγορά προϋπηρεσίας
Ένα χρόνο παρατάθηκε το όριο αναγνώρισης χρόνου εργασίας στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα το όριο μετατέθηκε για τις 8 Δεκεμβρίου του2001. Το ζήτημα είναι ότι η εξαγορά πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται στο τέλος της υπηρεσίας κάθε υπαλλήλου ώστε να μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια αν τον συμφέρει να εξαγοράσει την προϋπηρεσία. Κάθε άλλη λύση έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και πρέπει να απορριφθεί. (19/11/00)

Η πρόταση των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων για το Διεκδικητικό-Αγωνιστικό Πρόγραμμα

Συνεχίζεται η απεργία πείνας των δύο δασκάλων για πέμπτη εβδομάδα !
Οι συνάδελφοι Σωκράτης Ζαραβίνας και Θόδωρος Λιαροκάπης, συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 25 Σεπτέμβρη..... συνέχεια

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Π.Ε.
Ξεκίνησε ο φθινοπωρινός κύκλος γενικών συνελεύσεων και εκλογών για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. στους συλλόγους Π.Ε. Στόχος των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων είναι..... συνέχεια

4 Νοέμβρη - Εκλογές ΚΥΣΠΕ : Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση
Το μέλλον της εκπαίδευσης δεν ανήκει σ' αυτούς που καταστρέφουν το παρόν της..... συνέχεια

Μεγάλη η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία - Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας
Σε αγωνιστική αφύπνiση βρίσκεται το εργατικό κίνημα κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης..... συνέχεια

Οι διαδηλωτές στην Πράγα νίκησαν !
Πάνω από 15.000 διαδηλωτές από όλο τον κόσμο διαδήλωσαν ενάντια στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το εγχείρημα χιλιάδων ακτιβιστών..... συνέχεια

Χαμηλή η συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Ένας στους δύο περίπου αδιόριστους δεν έκανε αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό. Από όσους έκαναν αίτηση, ένας στους δύο..... συνέχεια

Κάτω από τη σκιά των ΜΑΤ ξεκίνησε ο δεύτερος διαγωνισμός της ντροπής
Με συγκεντρώσεις και πορείες έξω από τα εξεταστικά κέντρα απάντησε το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα στη διεξαγωγή του δεύτερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Πάνω από 500 αδιόριστοι - μόνιμοι εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν από τις 6π.μ. στη συμβολή Κηφισίας και Πανόρμου και επιχείρησαν να προσεγγίσουν με πορεία το εξεταστικό κέντρο της Πανόρμου. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρότατες δυνάμεις ΜΑΤ και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Αθήνας προς το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Γιάννινα, Βόλο, Χανιά. Οι συγκεντρώσεις θα επαναληφθούν και αύριο δεύτερη μέρα του διαγωνισμού. Στην Αθήνα η προσυγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6π.μ. (24/9) στο σταθμό του μετρό στην Πανόρμου.
Βλ. Δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας για τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στον ΑΣΕΠ
Πάνω από 1500 αδιόριστοι, φοιτητές, εργαζόμενοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 21/9 στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία έφτασε μέχρι τα γραφεία του ΑΣΕΠ, όπου ήρθε αντιμέτωπη με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η επόμενη συγκέντρωση είναι το Σάββατο 23/9, στις 6π.μ., στη συμβολή της Πανόρμου και Κηφισίας με στόχο τον αποκλεισμό του εξεταστικού κέντρου της Πανόρμου.

Καλή χρονιά !
Οι διακοπές τελείωσαν (τα κεφάλια μέσα). Το καλοκαίρι έφυγε και μαζί του οι ξένοιαστες μέρες στη θάλασσα και οι θορυβώδεις νύχτες στα παραλιακά μπαράκια Oι σχολικές αυλές γέμισαν από παιδικές φωνές. Μια ακόμα σχολική χρονιά αρχίζει με τα γνωστά προβλήματα (κενά στα σχολεία), αλλά και με ελπίδες για νικηφόρους αγώνες. Το site εύχεται σε όλους τους συντρόφους, συναδέλφους και φίλους καλή εκπαιδευτική χρονιά και καλή δύναμη που σίγουρα θα τη χρειαστούν για το διδακτικό τους έργο αλλά και για τους αγώνες που έρχονται. 

Κινητοποιήσεις της Πρωτοβουλίας συντονισμού για τη ματαίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/9 (7μ.μ. Προπύλαια) και συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα αποφάσισε στην τελευταία γενική της συνέλευση η Πρωτοβουλία για τη ματαίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ΑΣΕΠ
Πάνω από 1.000 αδιόριστοι, φοιτητές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, συμμετείχαν στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο της Πρωτοβουλίας ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στο κέντρο της Αθήνας. Οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν στη μεγάλη συνέλευση της Πρωτοβουλίας, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, 10 π.μ. στο Πολυτεχνείο. Από το συλλαλητήριο έλαμψαν δια της απουσίας τους οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες αλλά και τα μέλη της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ.

Νέο πρόγραμμα "αδράνειας" της ΔΟΕ
Με τις ψήφους των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, ψηφίστηκε τελικά στο ΔΣ της ΔΟΕ το πρώτο πρόγραμμα "δράσης" της χρονιάς : Μέχρι τις 20/9 περιοδείες των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ στους συλλόγους και στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ για εκτίμηση της κατάστασης, συνάντηση με το ΥΠΕΠΘ και ξανά συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ για να ξαναεκτιμηθεί η κατάσταση. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που πραγματοποιείται ο δεύτερος διαγωνισμός της ντροπής, κλείνει με πλήρη αποτυχία ο κύκλος των πρώτων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, ενώ προωθούνται οι νέες σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την υγεία και το ασφαλιστικό. Η ΔΟΕ σιδεροδέσμια στο άρμα του εκσυγχρονισμού φιλοδοξεί για μια ακόμα χρονιά να επιβάλλει στον κλάδο την αδράνεια και την υποταγή. Μοναδική λύση σε αυτή την προοπτική είναι βέβαια η ανάπτυξη αγώνων από την ίδια τη βάση των εκπαιδευτικών. Οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις πρότειναν ολοκληρωμένο απεργιακό πρόγραμμα δράσης, τόσο για τις μέρες του διαγωνισμού όσο και για τον Οκτώβρη με κύρια σημεία αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, το ζήτημα των διορισμών και της μάχης του ΑΣΕΠ, το μισθολογικό - ασφαλιστικό και την αντίσταση στην αξιολόγηση. Αρνητική αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα στην απεργιακή - αγωνιστική πρόταση που κατέθεσε, πρότεινε μεταξύ άλλων περικύκλωση του ΥΠΕΠΘ στις 30 Σεπτέμβρη, μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, μέρα που το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα καλείται να δώσει το παρών έξω από τα εξεταστικά κέντρα.

Πρωτοβουλία συντονισμού ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο η ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας ενάντια στο διαγωνισμό. Στη συνέλευση όπου συμμετείχαν η Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων, ο Σύλλογος εργαζομένων στα Φροντιστήρια, Σύλλογοι αναπληρωτών και πολλοί συνδικαλιστές - μέλη ΔΣ ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων, αποφασίστηκε :

  • Παράσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων και των Συλλόγων Αναπληρωτών σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για να παρθούν αποφάσεις ενάντια στο διαγωνισμό.

  • Συμμετοχή στις συσκέψεις φορέων που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα.

  • Δευτέρα 11/9, 8 μ.μ. : Σύσκεψη φορέων στα γραφεία της ΟΛΜΕ

  • Τρίτη 12/9 : Συνέντευξη Τύπου

  • Πέμπτη 14/9, 7 μ.μ., Προπύλαια : Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 

  • 17/9, 10 π.μ. Πολυτεχνείο : Μαζική Συνέλευση Αγώνα

  • 21 ή 22/9 : Απογευματινό συλλαλητήριο

  • 23 και 24/9 : Συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα

  • 26/9 : Απογευματινό Συλλαλητήριο

  • 30/9 και 1/10:Συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα

Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην κρίσιμη μάχη του ΑΣΕΠ είναι απαραίτητη !

Κάντε κλικ στις εικόνες

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 10.00 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Σε Γενική Συνέλευση για το συντονισμό της δράσης ενάντια στο νέο διαγωνισμό της ντροπής καλεί η ΠΕΑΕ. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους αδιόριστους, αναπληρωτές, μόνιμους εκπαιδευτικούς αλλά και στους φορείς των εργαζόμενων, των φοιτητών κλπ. που πρέπει να πάρουν για μια φορά ακόμα την υπόθεση στα χέρια τους. Να μη λείψει κανείς !!

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις !!
Πλαίσιο μέτρων "για την αντιμετώπιση της ανεργίας" που οδηγεί στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων ανακοίνωσαν μέσα στο κατακαλόκαιρο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Συγκεκριμένα τα πέντε μέτρα που προτείνουν είναι :

  1. Δικαίωμα παράτασης του εργάσιμου χρόνου ανεξάρτητα από τη θέληση του εργαζόμενου και χωρίς να υπολογίζεται ως υπερωρία (θα συμψηφίζεται στο συνολικό χρόνο εργασίας)

  2. Αύξηση του ορίου επιτρεπόμενων κατά μήνα απολύσεων 

  3. Επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες όταν προσλαμβάνουν ανέργους.

  4. Δυνατότητα προσλήψεων στο Δημόσιο με μερική απασχόληση

  5. Μείωση του συνολικού χρόνου των υπερωριών

Τα μέτρα αυτά καταργούν ουσιαστικά το οκτάωρο, οδηγούν στην πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις, ανατρέπουν σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Η αντιμετώπιση της ανεργίας - που έχει φτάσει στο 11,7 % - δεν είναι παρά η πρόφαση για την προώθηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Αυτές τις εργασιακές σχέσεις έρχεται να υπηρετήσει το περίφημο ολοήμερο - παιδοφυλακτήριο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ανάγκη να αναπτυχθεί άμεσα η δράση των εργαζομένων. 

ΠΡΑΓΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2000 : 
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Από τις 21 ως τις 28 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η Διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με αυτή την αφορμή προγραμματίζονται ήδη διαδηλώσεις, εκδηλώσεις, καμπάνιες πληροφόρησης κλπ. σαν συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον. Για τις πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν στην Ελλάδα θα υπάρξει ξανά ενημέρωση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.zmag.org/CrisesCurEvts/Globalism/prague1.htm

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΞΑΝΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
Για τρίτη φορά αναβλήθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που είχε προγραμματιστεί για τις 7 - 10 Σεπτέμβρη. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τα δυο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτέμβρη και για τις ειδικότητες των ΤΕΕ το Δεκέμβρη ! Οι συνεχόμενες αναβολές, δείγμα της ανυποληψίας και των αδιεξόδων του διαγωνισμού, κάνουν ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της κατάργησής του και της επαναφοράς της επετηρίδας.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Στα ίδια απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα οι διορισμοί που ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ. Συγκεκριμένα : 5.056 μόνιμοι διορισμοί για το 2000 (867 δάσκαλοι, 776 νηπιαγωγοί και 3413 καθηγητές).
Την ίδια στιγμή ανακοινώνεται ότι θα προσληφθούν 15.137 αναπληρωτές. Για μια ακόμα χρονιά δηλαδή, τα χιλιάδες κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές αντί να γίνουν μόνιμοι διορισμοί ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να δοθεί ταυτόχρονα λύση στο πρόβλημα της αδιοριστίας.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, μόνος δρόμος για τους αδιόριστους, τους αναπληρωτές αλλά και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, είναι ο δρόμος του αγώνα για τη ματαίωση του ΑΣΕΠ και για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ"
Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 2834 για τη "Ρύθμιση θεμάτων διορισμού εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".
Με το νόμο αυτό μεταξύ άλλων:

  • παρατείνεται η ισχύς των πινάκων διοριστέων του διαγωνισμού του '98 μέχρι 31/12/00

  • οι θέσεις που μένουν ακάλυπτες λόγω μη ύπαρξης επιτυχόντων μεταφέρονται στον επόμενο διαγωνισμό

  • ανοίγει νέος κύκλος αιτήσεων για το νέο διαγωνισμό

  • οι ακάλυπτες θέσεις στις προσλήψεις αναπληρωτών όπου δεν υπάρχουν επιτυχόντες του ΑΣΕΠ καλύπτονται από την επετηρίδα. Ισχύει και το αντίστροφο.

  • εισάγονται "αντικειμενικά" κριτήρια στον ΑΣΕΠ (μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου)

5ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: 7, 8 και 9 Ιούλη, πάρκο Ιλισίων.
Διοργανώνεται από το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων με σύνθημα : "Θέλουμε ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους".

69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 25 Ιούνη η 69η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ. Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση :

  • Η πρόταση για τη συγκρότηση Γενικού Συμβουλίου δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.

  • Η εισήγηση για τις οργανωτικές - καταστατικές αλλαγές καταψηφίστηκε στο σύνολό της καθώς δεν συγκέντρωσε τα 3/4 που απαιτούνταν - παρ' ότι στηρίχτηκε από τις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ.

  • Ψηφίστηκαν οι εισηγήσεις για αλλαγές στο Διδασκαλικό Βήμα (στήλη παρατάξεων κλπ.) 

  • Ψηφίστηκε (από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) το σύνολο των εισηγήσεων των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης. Στο θέμα "Διορισμός αναπληρωτών" ψηφίστηκε από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ η θέση : "Μαζικοί διορισμοί. Διορισμός όλων των αναπληρωτών από την επετηρίδα"

  • Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα καταγγελίας της εισαγγελικής παρέμβασης στο Σύλλογο της Νίκαιας.

  • Δεν ψηφίστηκε - όπως αναμενόταν - διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης. 

  • Με συνθήματα, πανό και εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη υποδέχτηκαν οι αντιπρόσωποι των Παρεμβάσεων τον Υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου. Αποδοκιμάστηκε επίσης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ για την απαράδεκτη στάση του στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Είναι φανερό ότι το βάρος της αντιπαράθεσης με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και τη χρονιά που έρχεται θα σηκώσουν οι εκπαιδευτικοί της βάσης, οι γενικές συνελεύσεις και οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι.

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ψηφίστηκε στη βουλή ο νόμος για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που μεταξύ άλλων προβλέπει :
-Παράταση της ισχύος των πινάκων των επιτυχόντων του "διαγωνισμού της ντροπής" του '98 μέχρι τις 31-12-2000.
-Μεταφορά των κενών οργανικών θέσεων όπου δεν υπάρχουν επιτυχόντες στους επόμενους διαγωνισμούς.
-Μείωση της βάσης από το 70 στο 60, πρόσθετα μετρήσιμα κριτήρια (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, προϋπηρεσία).
Μετά και από αυτή την εξέλιξη η μόνη επιλογή για το εκπαιδευτικό κίνημα, είναι ο αγώνας για τη ματαίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ΑΔΕΔΥ - κυβέρνησης, άρχισαν τα παρατράγουδα. Δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα καλύτερο από την ΑΔΕΔΥ αλλά αυτή τη φορά δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Όπως καταγγέλλουν δύο αντιπρόεδροι της ΑΔΕΔΥ (στελέχη της ΠΑΣΚ) : "Είναι πράγματι πέρα από κάθε πρόβλεψη και δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ξεκινά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την εξής δήλωση - διευκρίνιση στη συνέντευξη τύπου της 14.6.2000 :" οι αυξήσεις που θα συμφωνήσουμε σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτή του 3.3 % που συνομολόγησαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς"…Τι νόημα έχει άραγε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης όταν δηλώνεις εκ των προτέρων τι θα αποδεχτείς στο τέλος ;" 
Δήλωση των αντιπροέδρων της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Παπαντωνίου και Σουλελέ, 15-6-2000
Υποτίθεται ότι η ΑΔΕΔΥ θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας αυξήσεις πάνω από 5% !! 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ
Δύο πανελλαδικά συλλαλητήρια διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, στις 9 και 16 Ιούνη (12μ.μ., Υπουργείο Παιδείας). Οι αδιόριστοι ζητούν να γίνουν άμεσα 25.000 διορισμοί εκπαιδευτικών μόνο από την επετηρίδα, επαναφορά της επετηρίδας, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640. Ήδη Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π. Ε. έχουν αποφασίσει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις τη συμμετοχή τους, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις μπροστά στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (7 με 10 Σεπτέμβρη).

69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Πραγματοποιείται από 22 έως 25 Ιούνη στο NOVOTEL. Κρίσιμα ζητήματα συζήτησης, οι οργανωτικές καταστατικές αλλαγές, η επιμόρφωση, το ολοήμερο, το σύστημα πρόσληψης, το πρόγραμμα δράσης της νέας χρονιάς. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΟΝΕ - Ε.Ε.
Συγκροτήθηκε από κινήσεις - συσπειρώσεις σε εργασιακούς χώρους και οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Πρωτοβουλία κατά της ΟΝΕ - Ε.Ε. Ήδη έχει ξεκινήσει τη δράση και την παρέμβαση της στους κοινωνικούς χώρους, με άμεσο στόχο μια μεγάλη συγκέντρωση στις 20 Ιούνη, μέρα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Σύλλογοι και σωματεία ήδη παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση. 
Εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας : 8 Ιούνη, 7.30, ανοιχτή συζήτηση στο αίθριο της Νομικής με θέμα "Εργατικό κίνημα και Ε.Ε."

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004
Συγκροτήθηκε από πολιτικοσυνδικαλιστικές συσπειρώσεις, οικολογικές και δημοτικές κινήσεις. Έκανε την πρώτη δυναμική εμφάνισή της με τη διαδήλωση της 31ης Μάη έξω από τη Βουλή.


---> ΑΡΧΕΙΟ 2000
---> ΑΡΧΕΙΟ 2001
---> ΑΡΧΕΙΟ 2002
---> ΑΡΧΕΙΟ 2003
---> ΑΡΧΕΙΟ 2004
---> ΑΡΧΕΙΟ 2005
 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ