Παρεμβάσεις ΠΕ: Πέμπτη 21/9 Απεργία: Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα – Δε θα γίνουν σκλάβοι οι εργαζόμενες/οι

 

Ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της. Η καμένη γη καπνίζει ακόμη… Τα σχολεία σε όλη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει με 20.000 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής οι μαθητές στοιβάζονται σε 25άρια και 27ρια τμήματα.

Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που είναι χειρότερο ακόμα και από αυτό της διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιγραμματικά κάποιες από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Στο άρθρο 9 επιτρέπει την πολλαπλή απασχόληση, την απασχόληση εργαζόμενου σε περισσότερους του ενός εργοδότη, με ωράριο μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.

Στο άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας, καθώς αναφέρεται σε «πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας» που είναι «εξολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο»! Είναι οι συμβάσεις «ελάχιστων – μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Στο άρθρο 27 προσθέτει νέες κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες επιτρέπει την απασχόληση την Κυριακή και σε μέρες αργίας, (βιομηχανία Τροφίμων, επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παραγωγής προϊόντων εμφιάλωσής τους).

Με τα άρθρα 25-26 καταργεί την πενθήμερη εργασία,  επιτρέποντας στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών από Δευτέρα έως Σάββατο να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.

Στο άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.  Όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ!

Στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζόμενου δεν ήταν επιτυχής, «η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως». Πρόκειται για νέα κατηγορία απόλυσης, που δεν εξαιρεί ούτε τις εγκυμονούσες!

 Την ίδια στιγμή, χτυπάει και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο, στην εκπαίδευση. Πέρα από τους νέους περιορισμούς στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ανοίγει το δρόμο ώστε:

Να μπορεί να έχει αναπληρωτές μιας χρήσης, εκπαιδευτικούς stand by, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία κ.α., που κάθε μέρα, ανάλογα με το κενό που προκύπτει να αλλάζουν σχολικό και εργασιακό περιβάλλον. Και αν δεν υπάρχει κενό να καλυφθεί να μην υπάρχει ούτε μεροκάματο. Να μπορεί να κρατάει έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο και αναπληρωτή, από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. στο σχολείο, αν αυτό απαιτείται για να λειτουργήσει ο πρωινός κύκλος και το ολοήμερο, σε περίπτωση που λείπουν εκπαιδευτικοί. Με άλλα λόγια, σε συνδυασμό με όλο το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων 12 ετών, μελλοντική επέκταση αυτού του θεσμικού πλαισίου στον δημόσιο τομέα σημαίνει επέκταση της ελαστικής εργασίας και των αναπληρωτών, οι 3μηνες συμβάσεις (της περιόδου του covid) μπορούν να γίνουν 2μηνες, μηνιαίες ακόμα και μιας ημέρας, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμα και από τη μία άκρη της περιφέρειας στην άλλη θα είναι πολύ πιθανή και θα γίνεται και με τη βούλα του νόμου.

Αυτές τις συνθήκες εργασίας επιτάσσει εξάλλου το αυτόνομο και κατηγοριοποιημένο σχολείο, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δυο δεκαετίες και η αξιολόγηση έρχεται να ελέγξει.

Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που μας επιφυλάσσουν, θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη ζωή και την υγεία μας, αλλά και στους ίδιους τους μαθητές μας και το παιδαγωγικό μας έργο, συναντιέται με τα συντρίμμια στις ζωές των πολλών, έχοντας κοινό υπόβαθρο τα κέρδη των λίγων, και ενός κράτους που είναι σταθερά εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους, το λαό και τα παιδιά του. Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα του κοινωνικού και πολιτικού κατεστημένου. Με αυτή τη βαρβαρότητα, Θα αναμετρηθούμε τώρα!

Ανυποχώρητος αγώνας για όλα όσα έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας

Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία θα οργανωθεί η αντίσταση και ο Απεργιακός Ξεσηκωμός ώστε να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε:

 

  • Πραγματικές αυξήσεις. Κανένας μισθός και καμία σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ καθαρά (εισαγωγικός σε δημόσιο – ΥΕ κατηγορία – και ιδιωτικό τομέα). Κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας – τιμάριθμου για ζωή με αξιοπρέπεια. Επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή και διατροφική φτώχεια και την έλλειψη στέγης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου  στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.

Για την ενέργεια διεκδικούμε: Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανταγωνισμού, της αγοράς.

Για τη στέγη: Κανένας πλειστηριασμός και καμία έξωση – και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου- σε βάρος λαϊκών στρωμάτων, ντόπιων και προσφύγων. Δικαίωμα στη στέγη σε όλους. Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας. Πρόγραμμα εργατικής κατοικίας και γενναία επιδότηση ενοικίου για την πρώτη κατοικία.

Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, ενάντια στις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. – Όχι στο μαζικό ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τη διάλυση και επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων δομών σε Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, ΟΑΕΔ κλπ. Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς. Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, νοσοκομείων κλπ. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Να επιστρέψουν στο δημόσιο η ενέργεια, το ρεύμα, το Νερό, οι μεταφορές, τα λιμάνια και τα βασικά κοινωνικά αγαθά, σε όφελος του λαού. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Ακύρωση των αναστολών εργασίας. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Άμεσα 35ωρο, 5ημερο. Όχι δουλειά την Κυριακή. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του ν. Κατρούγκαλου. Πίσω στα ταμεία τα κλεμμένα. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς,  χωρίς όριο ηλικίας. Αύξηση και επέκταση των ΒΑΕ.
  • Τέρμα στην επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία, στην καταστολή και τις παρακολουθήσεις. Κατάργηση του νόμου για τις συγκεντρώσεις και του ν. Χατζηδάκη, απειθαρχία στην εφαρμογή του. Καμιά εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Αγώνας μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.