ΜΠΛΟΚΟ στην ιδιωτικοποίηση – αποδόμηση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

28/10/2026

ΜΠΛΟΚΟ στην ιδιωτικοποίηση – αποδόμηση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να φέρει σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα το υπ. παιδείας και αφορά στην ειδική εκπαίδευση ακολουθεί τους επί δεκαετίες στόχους όλων των κυβερνήσεων που εναρμονίζονται με τις οδηγίες ΕΕ/ΟΟΣΑ και διεθνών οργανισμών. Αποσκοπεί όχι απλά στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα δημόσια ειδικά νηπιαγωγεία, αλλά στην επέκταση με κάθε τρόπο της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας τους.

Αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά και μεγάλος κερδισμένος οι ΜΚΟ που λειτουργούν στο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Οι διαρροές με αποσπάσματα του εν λόγω νομοσχεδίου (οι οποίες ούτε σχολιάστηκαν ούτε διαψεύστηκαν από τους αρμόδιους) επιβεβαιώνουν τους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με το «πέρασμα» εκπαιδευτικών, και όχι μόνο, λειτουργιών του δημόσιου ειδικού νηπιαγωγείου σε ιδιωτικά κέντρα/ΜΚΟ.

Η προετοιμασία για την εξέλιξη αυτή ξεκινά από παλαιότερα, από την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράμματος «πρώιμης παρέμβασης» το 2021  και καταλήγει στη «γενίκευση» του προγράμματος τη φετινή χρονιά.

Ήδη εδώ και δύο χρόνια έχει εφαρμοστεί η χρήση Voucher για μαθητές με αναπηρία 0-6 ετών. Με ανακοίνωσή μας τότε είχαμε επισημάνει ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελούσε την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτικών κέντρων στη δημόσια εκπαίδευση. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση, το πρόγραμμα στόχευε στην καλλιέργεια κλίματος αποδοχής των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ακόμη και στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προς όφελος φυσικά των ιδιωτικών κέντρων και των ΜΚΟ που ανθίζουν στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Σήμερα η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπέρα: Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε μη κερδοσκοπικούς φορείς που παρέχουν  προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης σε μαθητές με αναπηρία τεσσάρων (4) έως επτά (7) ετών να εμπλουτίσουν τα εν λόγω προγράμματα με εκπαιδευτικό σκέλος, ώστε ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η φοίτηση των μαθητών στους ανωτέρω φορείς  να θεωρείται ισότιμη με τη φοίτηση σε ειδικό νηπιαγωγείο.

Επεκτείνεται δηλαδή και καθολικοποιείται η εφαρμογή του άρθρου 32, παρα.1 του Ν. 3699/2008, που όριζε ότι: «ΣΜΕΑΕ και Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων: 1.Η φοίτηση παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ηλικίας τεσσάρων (4) έως επτά (7) ετών στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) είναι ισότιμη με τη φοίτηση σε οποιαδήποτε μονάδα ειδικής προσχολικής αγωγής.

Τα τελευταία στατιστικά δεδομένα (ΕΛΣΤΑΤ) για τη σχολική χρονιά 2023-2024 δίνουν 20% αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στα ειδικά νηπιαγωγεία με μόλις 2% αύξηση του διδακτικού προσωπικού για την ίδια χρονιά. Την τετραετία 2020/21-2024/5 ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός μειώνεται 6%, τη στιγμή που ο  πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ αυξάνεται κατά 39%. Το ίδιο διάστημα οι μαθητές με αναπηρία ή/και ΕΕΑ που φοιτούν σε γενικά σχολεία αυξάνονται κατά 40% ενώ ο μαθητικός πληθυσμός σε ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) αυξάνεται 20%.

Από τα 159 δημόσια ειδικά νηπιαγωγεία  τα 135 είναι σε λειτουργία και τα 24 είναι σε αναστολή. Αριθμός εξαιρετικά μικρός με βάση τις ανάγκες. Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ και πρέπει να υποταχτεί στην δημοσιονομική σταθερότητα και την πολεμική οικονομία. Το υπ. παιδείας «χτίζει» νέα δεδομένα πάνω στα προβλήματα που με πολιτική επιλογή δημιούργησε. Χωρίς κόστος, με χρήση κουπονιών, επιδιώκει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην ειδική εκπαίδευση στην προσχολική αγωγή. Δίνει δώρο στους ιδιώτες τμήμα της δημόσιας εκπαίδευσης. Παραβιάζει ακόμη και την ίδια τη νομοθεσία που καθορίζει την ίδρυση και λειτουργία των ειδικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Η ίδρυση ειδικών νηπιαγωγείων που θα κάλυπτε τις ανάγκες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, θυσιάστηκαν και αυτές στο βωμό της πολεμικής οικονομίας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την είσοδο ιδιωτών ακόμα και στα προγράμματα των ήδη υπαρχόντων.

Αντί να σχεδιαστεί κεντρικά με ευθύνη του κράτους η δημόσια και δωρεάν πρώιμη παρέμβαση σε δημόσιες δομές για όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αντί να ιδρυθούν τώρα νέα ειδικά νηπιαγωγεία ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και να μην μένει κανένα νήπιο εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου,  αντί το ΥΠΑΙΘ να κάνει μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ, των ΕΔΥ και των δημόσιων Ν/Γ, αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, «επιλέγει» την ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου και επεκτείνει τα ΣΔΙΤ από την κατασκευή των σχολικών κτιρίων έως την ίδια τη ζωή του σχολείου.

Ταυτόχρονα στο υπό έκδοση σχέδιο νόμου:

  • Προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων αξιολόγησης προς τα ΚΕΔΑΣΥ, με στόχο όπως αναφέρεται την επιτάχυνση των διαδικασιών και της υποστήριξης των μαθητών. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι τα ΚΕΔΑΣΥ είναι υποστελεχωμένα, στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους, που δεν μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία τους. Το μέτρο αυτό δεν θα λύσει ούτε την υποστελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ, αλλά ούτε την ακαταλληλότητα χώρων που αποτελούν τις πρώτες και βασικότερες αιτίες για τον μεγάλο χρόνο αναμονής σε αξιολογήσεις του μαθητικού πληθυσμού. Οι πλατφόρμες δεν είναι το αντίδοτο στους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και στα ασφαλή κτίρια που θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία των διεπιστημονικών ομάδων εργασίας σε σύντομο χρόνο.
  • Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ίδρυση και λειτουργία προστατευμένων εργαστηρίων, στα οποία μπορούν να φοιτούν οι απόφοιτοι των ΕΕΕΕΚ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΤΟ 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΙΚΑΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ για να αποκτήσουν υπόσταση οι ανάγκες ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ/ ή και ΕΕΑ, για να δρομολογηθεί ένας οδηγός χάρτης ζωής με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
  • Κατάργηση των νόμων που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
  • Ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ένταξης σε όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
  • Ίδρυση και λειτουργία ειδικών νηπιαγωγείων και δημοτικών σε ασφαλή κτίρια.
  • Ίδρυση όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων και μόνιμους διορισμούς.
  • Δημόσια δωρεάν παράλληλη στήριξη για όσους μαθητές/τριες το έχουν ανάγκη, με αναλογία 1 προς 1.
  • Λέμε όχι στην είσοδο κουπονιών (είσοδο ΣΔΙΤ στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης)  στα δημόσια σχολεία.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία χωρίς προσοντολόγιο και διαγωνισμούς στην ειδική αγωγή.
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων κάθε ειδικότητας ειδικής αγωγής για τα ειδικά σχολεία, οργανικών θέσεων για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, για ΤΕ, για παράλληλη στήριξη.
  • Επαναλειτουργία των διδασκαλείων.
  • Καμία αλλαγή στα καθηκοντολόγια των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ένταξης. Απόσυρση των καθηκοντολογιών των Σχολικών Νοσηλευτών, ΕΒΠ και ΕΕΠ που ταυτίζει το εργασιακό με το διδακτικό ωράριο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ