ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ,  Ε.Ε  ΜΑΣ ΓΥΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ της  ευέλικτης… δουλείας,  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!!

Νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα έχει βάλει το υπουργείο εργασίας σε διαβούλευση ως τις 9/9 με τίτλο: «Ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ε.Ε. για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Πρόκειται για την οδηγία 2019/1152 και του Συμβουλίου της 20ης  Ιουνίου 2019, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου συνολικά και του ΣΕΒ, για πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, θέσπιση 13 ωρών δουλειάς, κατάργηση του πενθημέρου και προστασία της απεργοσπασίας με ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην εργασιακή ζούγκλα του ν. Χατζηδάκη, τη θέσπιση της δουλειάς  μέχρι τα 74 χρόνια για τους μακροχρόνια άνεργους. Στόχος τους το απόλυτο ξεζούμισμα των εργαζομένων για την προστασία και εκτόξευση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των επενδύσεων.

 

 Συγκεκριμένα  το νομοσχέδιο Γεωργιάδη:

  1. Καταργεί το 8ωρο, (10ωρο με το νόμο Χατζηδάκη), θεσπίζει την εργασία μέχρι 13 ώρες τη μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, (άρα καταργεί τις υπερωρίες) και οδηγεί σε εξάντληση των εργαζομένων, πόσο μάλλον, αν προστεθεί και ο χρόνος από και προς την εργασία.
  2. Εισάγει τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «κατά παραγγελία» των αφεντικών, που ήδη ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι …διαθέσιμοι «άνεργοι- εργαζόμενοι», θα καταγράφονται σε πλατφόρμες στις οποίες θα εμφανίζονται οι διαθέσιμες “θέσεις εργασίας” ακόμη και μιας μέρας, χωρίς καμία δέσμευση από τον εργοδότη! Οι εργαζόμενοι μπορεί να ειδοποιούνται και μέσω τηλεφώνου ή SMS ακόμα και σε λιγότερο από 24 ώρες πριν…Δεν υπάρχει καθορισμένος εργάσιμος χρόνος ή μισθός! Στο τέλος, μάλιστα, της “δουλειάς”, ο εργοδότης θα κάνει αξιολόγηση στον εργαζόμενο κι όσο πιο “καλή” είναι, τόσες “διαθέσιμες δουλειές” θα του ανοίγονται στην πλατφόρμα. Χάνεται έτσι κάθε εργασιακό δικαίωμα σε υπερωρίες, άδειες, νυχτερινά, Κυριακές ή  στις συλλογικές διεκδικήσεις. Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει πώς οι εργαζόμενοι καταλήγουν να δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς να κατοχυρώνουν ούτε την προϋπηρεσία τους. Ο εργαζόμενος γίνεται λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών, χάνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να οργανώσει, ούτε κατ΄ ελάχιστον τη ζωή του.
  3. Καταργεί το 5ήμερο και θεσπίζει την 6ήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας, αν το ζητήσει ο εργοδότης. Καταργείται η υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων με ψηφιακή κάρτα προαναγγελίας των υπερωριών, της τροποποίησης του ωραρίου και δίνεται δυνατότητα στον εργοδότη για ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας μέσα από ατομική σύμβαση, χωρίς την ουσιαστική συναίνεση του εργαζόμενου.
  4. Θεσπίζει τους «εργαζόμενους υπό δοκιμή» για έξι μήνες οι οποίοι δεν θα δικαιούνται αποζημίωση μετά την απόλυσή τους μέχρι τη συμπλήρωση του 12μήνου εργασίας.
  5. Συμπληρώνοντας  τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην απεργία, από τη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνοντας το νόμο Χατζηδάκη, ποινικοποιεί ακόμα περισσότερο τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την περιφρούρηση της απεργίας, τις καταλήψεις και την «κατάληψη χώρων εργασίας ή είσοδων τους» κατά τη διάρκεια της απεργίας, επιβάλλοντας εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ τουλάχιστον, για όσους παρεμποδίζουν ή «ασκούν ψυχολογική βία» στους απεργοσπάστες!!! Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ένταση της εκμετάλλευσης, που φτάνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής θα προκαλέσουν αργά ή γρήγορα αντιδράσεις και έτσι  θωρακίζονται, αφαιρώντας τη δυνατότητα της εργατικής τάξης στη συλλογική διεκδίκηση.

 

Όλα τα παραπάνω εκφράζουν τη σύγχρονη «ευρωπαϊκή κανονικότητα» και στηρίζονται από όλα τα κόμματα πού ομνύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ( Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά). Η σχετική οδηγία που ενσωματώνει το νομοσχέδιο  ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο από την Ν.Δ και τους Χρυσαυγίτες ναζί Ευρωβουλευτές, ενώ την υπέγραψε τότε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο (π.χ. Γερμανία, Μ. Βρεττανία, Γαλλία), ιδίως  στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση (π.χ. οι αναπληρωτές είναι με συμβάσεις “κατά παραγγελία”).

 

Ο εργοδοτικός, υποταγμένος συνδικαλισμός σε πλήρη συναλλαγή με το κράτος!

“Αυτά αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, όχι το Δημόσιο, εκτός όσων αφορούν στις απεργίες” (δήλωση  εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ 29/8.)

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, όταν ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολαβιών, προγραμμάτων κ.α , όταν με την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο η μονιμότητα θα είναι υπό αίρεση και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, όταν προσλαμβάνονται  εκπαιδευτικοί 3μηνων συμβάσεων, καθαριστές/ριες με εργολάβους, εργαζόμενοι σε προγράμματα κατάρτισης ή “κοινωφελών υπηρεσιών”, σχολικοί τροχονόμοι των 150 ευρώ/μήνα…ο κατάλογος μακρύς., επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά!

 Το θράσος και η απληστία τους για κέρδη είναι απύθμενα!  Σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των μισθών, μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού, όταν πολλοί εργαζόμενοι ζουν  με τα ψίχουλα  των επιδομάτων και pass, βαφτίζουν δικαίωμα και επιλογή (!) του εργαζόμενου να δουλεύει σε 2 και 3 εργοδότες, 13 ώρες ημερησίως, 78 εβδομαδιαία για να τα βγάλει πέρα.  Βαφτίζουν δικαίωμα την απεργοσπασία και την προστατεύουν με ποινικοποίηση των συνδικάτων και των απεργών που την περιφρουρούν. Καταργούν εργασιακά δικαιώματα χρονών,  οδηγώντας στην εργασιακή εξουθένωση, με την ακραία εντατικοποίηση και το άγχος  να απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνουν.

Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο αποτελεί τον καθρέπτη της βαρβαρότητας του σύγχρονου καπιταλισμού που προκειμένου να ενισχύσει και να επεκτείνει την κερδοφορία του και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, δεν διστάζει να μας γυρίσει ενάμιση αιώνα πίσω. Πίσω  και από το 1886, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν εργασιακό 8ωρο, 8ωρη ξεκούραση, και 8ωρο ελεύθερο χρόνο.

Σήμερα όμως οι αντιδραστικές επιλογές του συστήματος βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις αντικειμενικές δυνατότητες που απελευθερώνει η εξέλιξη της τεχνολογίας να ζήσουμε αλλιώς! Η αυτοματοποίηση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης έχει απογειώσει την παραγωγικότητα. Υπάρχει δυνατότητα να δουλεύουμε όλοι, λιγότερο (5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο) με μεγαλύτερους μισθούς, αφού ο πλούτος που έχει παραχθεί είναι τεράστιος! Με σταθερή δουλειά, ενιαίες εργασιακές σχέσεις παντού και  ίσα δικαιώµατα, με συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, πλήρη κοινωνική ασφάλιση και αµοιβές για όλους, ντόπιους και µετανάστες, γυναίκες και άνδρες, «παλιούς» και «νέους».  Με δικαίωµα στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο για πολιτισµό, κοινωνική και οικογενειακή ζωή, µόρφωση και ψυχαγωγία!  Σε μια κοινωνία όπου θα αποφασίζει η εργαζόμενη κοινωνική πλειονότητα με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, και όχι μια µειοψηφία των ιδιοκτητών-καπιταλιστών με βάση το κέρδος.

 

Γι΄αυτό είναι επιτακτική ανάγκη της εποχής η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων και η διαμόρφωση ενός νέου εργατικού κινήματος που θα επιβάλει με ανυποχώρητο αγώνα:

 

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ που συνιστά κήρυξη  ολοκληρωτικού πολέμου από την  κυβέρνηση και το κεφάλαιο, και πρέπει να απαντηθεί από την ίδια την εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα άμεσα και νικηφόρα.

Να διεκδικήσουμε -απαιτήσουμε:

  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
  • Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους, κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ καθαρά, πλήρη επαναφορά γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.
  • Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

 

Κόντρα στον υποταγμένο, κυβερνητικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των κυρίαρχων παρατάξεων σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, στις ακροδεξιές φωνές που αποδεικνύονται οι πιο πιστοί υπηρέτες του συστήματος, με συσπείρωση στα α΄βαθμια σωματεία, να μην μείνουμε σε  αναποτελεσματικές συμβολικές αντιδράσεις,   αλλά να προχωρήσουμε σε ένα άμεσο αγωνιστικό απεργιακό σχέδιο με συνέχεια και κλιμάκωση για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου, με:

  • Πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, ενδεικτικά στις 14/9/2023.
  • Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στο νέο αντεργατικό νσχ. Γεωργιάδη. Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ και τις άλλες Ομοσπονδίες να προκηρύξουν άμεσα 24ωρη απεργία –προτείνουμε 20/9- και άμεση ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ.
  • συμμετοχή στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στη ΔΕΘ στην Καμάρα στις 6 μ.μ., ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα, αλλά και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.