Ψήφισμα για έγκλημα στην Πύλο (κατατέθηκε στην 92η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ), (βίντεο)

 

Ψήφισμα

Η 92η ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον χαμό 600 περίπου μεταναστών που πνίγηκαν στα ανοιχτά της Πύλου. Τον τελικό αριθμό των νεκρών δεν θα τον μάθουμε ποτέ. Υδάτινος τάφος το Αιγαίο, θα καταπιεί κι αυτούς, όπως και τους 5.909 νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πέθαναν το 2022 και τους 1.116 από τις αρχές του 2023, στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν. Ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για το μεγαλύτερο ίσως ναυάγιο στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.

 Το ναύγιο στην Πύλο δεν ήταν ατύχημα. Είναι μια ακόμα ρατσιστική δολοφονία της Ευρώπης φρούριο, που ονομάζει «λαθρο-», κάθε κατατρεγμένο από τη φτώχεια και τους πολέμους αυτού του κόσμου και τον καταδιώκει. Γι’ αυτό πνίγηκαν οι άνθρωποι αυτοί. Γιατί η προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο, θεωρείται από την ΕΕ, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, από τα «πολιτισμένα» καπιταλιστικά καθεστώτα, παράνομη, κι αν συλληφθούν οδηγούνται στις φυλακές με τελικό στόχο να επιστραφούν. Γι’ αυτό «οι δρόμοι προς τη ζωή» γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι, πιο ανασφαλείς, πιο δύσκολοι και θανατηφόροι, όπως τώρα. Γι’ αυτό λένε ψέματα όσοι μιλούν ότι αρνήθηκαν τη βοήθεια. Βοήθεια ήθελαν, την επαναπροώθηση αρνούνταν.

Απύθμενη η υποκρισία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που φυτεύουν και καλλιεργούν πολέμους και εμφύλιες διαμάχες, που λεηλατούν τον φυσικό πλούτο και κατασπαράσσουν για δεκαετίες τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία… Στο πλευρό τους βρίσκεται και η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της αποτροπής, τα pushbacks, τα στρατόπεδα φυλακές, τον εγκλεισμό στα στρατόπεδα των νησιών, τις απελάσεις και η εγκατάλειψη των προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο.

Δεν θα μείνουμε σιωπηλές/οί μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα που στοιχειώνει την «πολιτισμένη» δύση.

Θα υψώσουμε τείχος ανθρωπιάς στις εγκληματικές ρατσιστικές πολιτικές και να σταθούμε απέναντι στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την εκμετάλλευση και το κέρδος.

  • Πάλη για την ειρήνη των λαών/Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου/Να κλείσουν οι βάσεις/Έξω από το ΝΑΤΟ
  • Καλούμε σε στήριξη του αγώνα για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, για να μπει τέλος στις δολοφονίες τους πνιγμούς και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα από το Λιμενικό την Frontex και το ΝΑΤΟ. Για να τιμωρηθούν οι ένοχοι του εγκλήματος της Πύλου και να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου.Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που αναμασά τη ρατσιστική προπαγάνδα του “δεν χωράμε όλοι” ενώ συνάπτει συμφωνίες δουλεμπορικού χαρακτήρα με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο για εισαγωγή σκλάβων στα χωράφια και τα ξενοδοχεία απαντάμε ότι διεκδικούμε χαρτιά, άσυλο, στέγη, παιδεία και υγεία για όλους.
  • Να μπει τέλος στην πολιτική των κλειστών συνόρων  της Ε.Ε., όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις. Ελευθερία στη μετακίνηση, παροχή ασύλου και ιθαγένειας, χωρίς αποκλεισμούς, ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στη σίτιση και στη στέγαση. Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν.
  • Διεκδικούμε λεφτά για προσλήψεις εκπαιδευτικών εργαζομένων στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και όχι για συνοριοφύλακες και εξοπλισμούς.
  • Θα δώσουμε τη μάχη για να τσακίσουμε τους νεοναζί της χρυσής αυγής που τώρα φόρεσαν το προσωπείο των Σπαρτιατών, για να μην κάνουν ούτε ένα βήμα τα τάγματα εφόδου ξανά στις γειτονιές, για να μην ανοίξουν γραφεία ορμητήρια, για να καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό η εγκληματική οργάνωση των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτουν με επιστολή τους, 32 Συντονιστ(ρι)ες Εκπαίδευσης Προσφύγων, σε πολλές περιοχές της επικράτειας η κυβέρνηση μετατρέπει όλους τους τύπους  των δομών  προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών σε κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, ακολουθώντας  το ευρωπαϊκό  μοντέλο υποδοχής και διαχείρισης των αναγκών των εκτοπισμένων προσώπων που θέτει τον εγκλεισμό και την αποστέρηση στο κέντρο του σχεδιασμού του. Σε αυτά τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και των οικογενειών τους και τίθενται συνειδητά εμπόδια από την κυβέρνηση το κράτος, η ΕΕ στην εκπαίδευση αυτών των μαθητ(ρι)ων.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις/στους συναδέλφους/ισσες ΣΕΠ, τασσόμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα κράτησης, στις φυλακές προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αντιπροσφυγικές, αντιμεταναστευτικές κι απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισαν πρόσφυγες και μετανάστες με ανάλγητο τρόπο.

Η 86η ΓΣ της ΔΟΕ έχει αποφασίσει συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο για την εκπαίδευση προσφύγων

-Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα πρωινά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

-Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.

-Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.

-Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

-Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.

-Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Απαιτούμε:

-Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πουθενά κανένα hotspot, ανοικτό ή κλειστό. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα και να παραχωρηθούν σπίτια μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων.

 

βίντεο από την τοποθέτηση της Μαργαρίτα Παπαμηνά, αντιπρόσωπος Παρεμβάσεων, ΣΕΠΕ Χανίων, ψήφισμα για έγκλημα στην Πύλο και εκπαίδευση προσφυγόπουλων