Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία Συγκέντρωση και διαδήλωση Πέμπτη 15/6 Προπύλαια 7:00μμ, Θεσσαλονίκη Καμάρα 6:00μμ, και σε όλες τις πόλεις της χώρας

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
κάθε χειρονομία σου σαν να γκρεμίζεις την αδικία…

Τάσος Λειβαδίτης

Δεκάδες οι νεκροί πρόσφυγες που ανασύρονται μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ στο αλιευτικό που βυθίστηκε επέβαιναν τουλάχιστον 400 άνθρωποι, ενώ με βάση μαρτυρίες διασωθέντων ο αριθμός των επιβαινόντων φτάνει τους 750 ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά. Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν. Τα γυναικόπαιδα ήταν κλεισμένα στο αμπάρι. Τον τελικό αριθμό των νεκρών δεν θα τον μάθουμε ποτέ. Υδάτινος τάφος το Αιγαίο, θα καταπιεί κι αυτούς, όπως και τους 5.909 νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πέθαναν το 2022 και τους 1.116 από τις αρχές του 2023, στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν. Ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά.

Είναι μια ακόμα ρατσιστική δολοφονία της Ευρώπης φρούριο, που ονομάζει «λαθρο-», κάθε κατατρεγμένο από τη φτώχεια και τους πολέμους αυτού του κόσμου και τον καταδιώκει. Γι’ αυτό πνίγηκαν οι άνθρωποι αυτοί. Γιατί η προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο, θεωρείται από την ΕΕ, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, από τα «πολιτισμένα» καπιταλιστικά καθεστώτα, παράνομη, κι αν συλληφθούν οδηγούνται στις φυλακές με τελικό στόχο να επιστραφούν. Γι’ αυτό «οι δρόμοι προς τη ζωή» γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι, πιο ανασφαλείς, πιο δύσκολοι και θανατηφόροι, όπως τώρα. Γι’ αυτό λένε ψέματα όσοι μιλούν ότι αρνήθηκαν τη βοήθεια. Βοήθεια ήθελαν, την επαναπροώθηση αρνούνταν. Η ομάδα του Alarm Phone καταγράφει και ειδοποιεί τις ελληνικές αρχές από την Τρίτη 13.6 στις 17:53 για το υπερπλήρες κι ακατάλληλο σκάφος. Αυτές όμως, δεν ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης!

Απύθμενη η υποκρισία επίδειξης «ανθρωπισμού» από τους υποστηρικτές της εγκληματικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που προμοτάρουν ρατσιστικές πρακτικές και συμφωνίες,  καρατομούν το δικαίωμα στο άσυλο, στηρίζουν τις επαναπροωθήσεις με κάθε τρόπο και υψώνουν φράχτες, τεχνητούς και νομοθετικούς, απέναντι σε κάθε κατατρεγμένο/η που προσπαθεί να ξεφύγει από τον πόλεμο, τα ολοκληρωτικά εγκληματικά καθεστώτα, τη φτώχεια και την καταστροφή ενισχύοντας την κερδοσκοπία των κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Όπως η πρόσφατη άθλια ρατσιστική συμφωνία που προβλέπει ότι όσοι αιτούνται άσυλο κι υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν έχουν «σοβαρές πιθανότητες» να το αποκτήσουν (εκτίμηση που γίνεται πριν την εξέταση των αιτήσεων!), τότε θα φυλακίζονται στα σύνορα και θα επιστρέφονται όχι στη χώρα προέλευσης αλλά όπου να ‘ναι, ενώ οι χώρες που δε θέλουν μετανάστες μπορούν να τους αρνούνται πληρώνοντας 20.000 ευρώ για τον καθένα/καθεμιά! Η «πολιτισμένη» Ευρώπη της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εκμετάλλευσης τόσο αποτιμά τη ζωή των κατατρεγμένων για να τους επιστρέψει στην κόλαση.

Απύθμενη η υποκρισία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που φυτεύουν και καλλιεργούν πολέμους και εμφύλιες διαμάχες, που λεηλατούν τον φυσικό πλούτο και κατασπαράσσουν για δεκαετίες τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία… Στο πλευρό τους βρίσκεται και η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της αποτροπής, τα pushbacks, τα στρατόπεδα φυλακές, τον εγκλεισμό στα στρατόπεδα των νησιών, τις απελάσεις και η εγκατάλειψη των προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο.

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα που στοιχειώνει την «πολιτισμένη» δύση. Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων ευθύνονται  δεν θα ξεπλύνουν το αίμα των χιλιάδων νεκρών της Μεσογείου.

Έχουμε ευθύνη να υψώσουμε τείχος ανθρωπιάς στις εγκληματικές πολιτικές τους και να σταθούμε απέναντι στις “αξίες” τους, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την εκμετάλλευση και το κέρδος.

Απαιτούμε

  • Ένταση των ερευνών για τη διάσωση των μεταναστών, απόλυτη προστασία τους και δικαίωμα στο άσυλο.
  • Ελευθερία στη μετακίνηση, παροχή ασύλου και ιθαγένειας, χωρίς αποκλεισμούς, ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στη σίτιση και στη στέγαση. Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Να μπει τέλος στην πολιτική των κλειστών συνόρων  της Ε.Ε.,  όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις.
  • Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πουθενά κανένα hotspot, ανοικτό ή κλειστό. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα και να παραχωρηθούν σπίτια μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων.

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση και πορεία Πέμπτη 15/6 Προπύλαια 7:00μμ, Θεσσαλονίκη Καμάρα 6:00μμ, και σε όλες τις πόλεις της χώρας

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…