Το εκπαιδευτικό κίνημα μίλησε: ΑΠΟΧΗ 66% σε ΠΕ και ΔΕ

Νίκησαν οι συλλογικές διαδικασίες, η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητα του κόσμου της εκπαίδευσης!

Έκθετοι οι υπερασπιστές της Κεραμέως ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ

 

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ χαιρετίζουμε τις/τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που για πολλοστή φορά με τη στάση τους έδωσαν ηχηρό χαστούκι στην πολιτική του υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης.

Στην πολιτική που αποθεώνει το επιχειρηματικό σχολείο, την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, την αριστεία, τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές, τους χορηγούς και την υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση πτυχίων και απαξίωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και πάνω από όλα την κατακρεούργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Στην πολιτική διάλυσης των σωματείων και των συλλογικών τους διαδικασιών.

Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν σαφή απάντηση στο κύριο ερώτημα που έβαλε το υπ. Παιδείας:

Με τα σωματεία μας μέσα από συλλογικές ζωντανές διαδικασίες

Ή

Με την πυξίδα του υπουργείου σε αποστεωμένο περιβάλλον μιας διάτρητης «ηλεκτρονικής δημοκρατίας»;

Απάντησαν ηχηρά και καθαρά με τα υψηλά ποσοστά αποχής από τις εκλογές της ντροπής κι έδωσαν σαφές μήνυμα για την επόμενη μέρα.

Η αποχή κυμάνθηκε στο 66% (ακόμα και με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ και ορισμένων διευθύνσεων που φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν εξαιτίας των μεθοδεύσεων του ΥΠΑΙΘ). Στην Πρωτοβάθμια η συμμετοχή στο ΚΥΣΠΕ εμφανίζεται στο 33,79% ενώ στη Δευτεροβάθμια για το ΚΥΣΔΕ στο 34,06%.  Στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας η ΑΠΟΧΗ κινείται σε ποσοστά άνω του 75% ενώ στην Αττική φτάνει στο 85% και στον Πειραιά ξεπέρασε το 90%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δυο μέρες μετά από την ηλεκτρονική κάλπη του πολυδιαφημισμένου ψηφιακού μετασχηματισμού και κράτους, το ΥΠΑΙΘ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους επίσημους αριθμούς των ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ ούτε τα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ!

Η αποχή μάλιστα θα ήταν μεγαλύτερη αν η διοίκηση, το υπουργείο και οι παρατάξεις που το στηρίζουν δεν προχωρούσαν σε πρωτοφανείς και εξευτελιστικές για τη διαδικασία μεθοδεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε πάρα πολλά ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ οι ηλεκτρονικές εκλογές πήραν παράταση, ενώ e-mail «υπενθύμισης» των εκλογών έφταναν στους συναδέλφους μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στις εκλογές δίνεται παράταση όταν ο κόσμος περιμένει έξω από τα εκλογικά κέντρα να ψηφίσει, τώρα όμως δόθηκε παράταση μήπως και πιεστεί κάποιος επιπλέον να ψηφίσει! Και φυσικά οι μεθοδεύσεις δεν σταμάτησαν εδώ: διενεργήθηκαν «εκλογές» στις οποίες δεν επιτρεπόταν να παρευρίσκονται στην καταμέτρηση οι εκπρόσωποι των σωματείων, απαγορεύτηκε η είσοδός τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να ελέγχουν τη διαδικασία, ενώ στα σωματεία δεν έχει δοθεί ούτε πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους ούτε τώρα στους καταλόγους ψηφισάντων για να μπορούν να τους ελέγξουν!

Η ήττα του Υπουργείου και των συνοδοιπόρων του ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ-ΠΕΚ, ΔΙΚΤΥΟ-ΣΥΝΕΚ σε ΔΟΕ κι ΟΛΜΕ γίνεται ακόμα πιο εμφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2018 η συμμετοχή στις δια ζώσης εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια ήταν στο 90% περίπου και το συγκρίνει με το 34% της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι την πλάτη στη γραμμή του Υπουργείου και των συνοδοιπόρων του γύρισαν ακόμα και ψηφοφόροι των αντίστοιχων παρατάξεων που συνειδητοποίησαν το διακύβευμα και απείχαν από τις εκλογές παρωδία. Και οι τρεις παρατάξεις το 2022 πήραν πολλές χιλιάδες λιγότερους ψήφους από το 2018.

                      2022                                2018

ΔΑΚΕ: κάτω από 11.000                    16.161 (-5.000 περίπου)

ΔΗΣΥ: κάτω από 11.000                     12.033 (-1.000 περίπου)

ΔΙΚΤΥΟ: 6.000 περίπου                      9.110 (-3.000 περίπου)

Τα αποτελέσματα είναι καθαρά!

Οι ηλεκτρονικές «εκλογές» απονομιμοποιήθηκαν από τη βάση του κλάδου. Καλούμε όσους οριστούν από αυτή την απαράδεκτη διαδικασία να παραιτηθούν.  Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να ορίσει άμεσα δια ζώσης εκλογές για ανάδειξη γνήσιων αιρετών.

Πανωλεθρία της Κεραμέως στις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές

Έκθετες οι παρατάξεις του κυβερνητικού κρατικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής

Από την προσφυγή στα Δικαστήρια για να κρίνει τις απεργίες μας παράνομες μέχρι την κατάργηση της συνδικαλιστικής άδειας για συνελεύσεις, από την αυταρχική επιχείρηση επαναφοράς κι εφαρμογής της αξιολόγησης-επιθεωρητισμού κόντρα στις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και τη θέσπιση εσωτερικών ιεραρχικών δομών μες στον Σύλλογο με μέντορες-μικροσυντονιστές μέχρι τις κάμερες στην τάξη, από τα πρότυπα μέχρι τις προτάσεις για τμήματα «αρίστων», ο σκοπός της (πολιτικής της) κυβέρνησης είναι ένας: ένα πιο αντιδημοκρατικό, ανελεύθερο και εν τέλει διαλυμένο δημόσιο σχολείο για να έρθει μετά η «Δημοκρατία της ελεύθερης αγοράς», η δικτατορία δηλ. του ιδιωτικού κέρδους και του κεφαλαίου.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τροχιοδεικτική βολή των αστικών δυνάμεων για τη γενίκευσή της στα σωματεία (νόμος Χατζηδάκη).

Η κινητοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος με τους 49 ΣΕΠΕ στην Α’ βάθμια και τις 37 ΕΛΜΕ στη Β’ βάθμια απέδειξε πως έχουμε την δύναμη να διαλύσουμε τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια, να είμαστε πάντα η άμμος στα γρανάζια τους στις απόπειρες της διάλυσης των συνδικάτων, της νομιμοποίησης του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και της προσπάθειας να περπατήσει ανενόχλητα η αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική.

Νίκησαν τα σωματεία μας, ο συλλογικός και μαζικός μας αγώνας, η δημοκρατία του κινήματός μας! Ο κόσμος της εκπαίδευσης, της ζωντανής διαδικασίας και της πράξης, συντάχθηκε με τα 90 σωματεία πανελλαδικά και έδωσε την αφοπλιστική απάντησή του. Ό,τι και να έκαναν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης που προσπάθησαν με παρατάσεις να ψηφίσει περισσότερος κόσμος, ό,τι και να έκαναν οι κρατικοί και παραταξιακοί μηχανισμοί με τηλέφωνα, ό,τι και να έκαναν οι διάφοροι παρατρεχάμενοι που απειλούσαν.

Το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι η τριπλή συμμαχία ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΕΚ, ΔΙΚΤΥΟ/ΣΥΝΕΚ που δημιούργησε την πλειοψηφία της συμμετοχής στα ΔΣ ΔΟΕ/ΟΛΜΕ δεν έχει σχέση με τις πραγματικές διαθέσεις των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί τους γύρισαν την πλάτη. Έδωσαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην τακτικής της τριπλής συμμαχίας που μετατρέπει τις δυο ομοσπονδίες, σε παραμάγαζα του υπουργείου.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να αναιρέσει άμεσα την καταστροφική του απόφαση για αποδοχή και συμμετοχή στις ηλεκτρονικές ψευδο-«εκλογές» της 5ης Νοεμβρίου διεκδικώντας την άμεση προκήρυξη εκλογών δια ζώσης για τα Υ.Σ. των εκπ/κών, ώστε να διαφυλαχθεί ο θεσμός των αιρετών από τον πλήρη ευτελισμό και την απονομιμοποίηση στην οποία οδηγείται ύστερα από τους διορισμένους του 2020 και από τις ηλεκτρονικές ψευδο-«εκλογές» της 5ης Νοεμβρίου 2022.

Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν και γύρισαν την πλάτη στα σχέδιά τους.

Η αποχή από τις «εκλογές» νοθείας μίλησε ξανά!

Νίκησαν ΞΑΝΑ τα σωματεία μας, οι συλλογικές μας διαδικασίες, η δημοκρατία του κινήματος μας, οι αγώνες και οι ελπίδες μας!

Με αισιοδοξία και δύναμη ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Νοέμβρη και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα!