Οι ζωές μας δεν «αναβάλλονται» – Oι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το δεύτερο  lock down που επέβαλε σε ολόκληρη τη χώρα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, επιχειρεί για δεύτερη φορά να ‘’αναβάλει’’ τη  ζωή μας σε όλα τα επίπεδα ενώ επιτίθεται καθολικά. Το πρώτο lock down, μας είχαν πει, έγινε επειδή ήμασταν απροετοίμαστοι για την πανδημία και γι αυτό η κυβέρνηση δανείστηκε χρόνο την περασμένη άνοιξη προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα και επαρκώς ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα προστατευμένοι και ασφαλείς. Ισχυρίστηκε μάλιστα τη δήθεν “επιτυχημένη” διαχείριση της πανδημίας, σε πρώτο χρόνο. Ωστόσο η πραγματικότητα απέδειξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έπραξε το παραμικρό για να διασφαλίσει την Υγεία του λαού. Δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, μόνιμους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, εξοπλισμό των δημοσίων δομών υγείας, αποδυναμώνοντας μέχρις εξαντλήσεως το αποσαθρωμένο εξ αιτίας της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τη μνημονιακή δεκαετία, Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα  χρησιμοποίησε την πανδημία και το «γενικό απαγορευτικό» για να επιτεθεί με μια σειρά αντιλαϊκών – αντεργατικών- αντιεκπαιδευτικών μέτρων που οξύνουν τη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας,  διευρύνουν την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα και αυξάνουν τις ανισότητες στην εκπαίδευση κάνοντάς την ακόμη πιο ταξική,  βάλλουν ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες

Το δεύτερο lock down, μας λένε ξανά, γίνεται επειδή «δεν συμμορφωθήκαμε» όσο έπρεπε  ως λαός «προς τας υποδείξεις» κατασυκοφαντώντας τους νέους που «συνωστίζονται» στις πλατείες,  τους εργαζόμενους και το λαό που διαδηλώνουν, με αποτέλεσμα να είμαστε ξανά απροετοίμαστοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αποκρύπτουν ωστόσο συστηματικά τον πραγματικό καθημερινό συνωστισμό στα ΜΜΜ, την έλλειψη μέτρων προστασίας  στους χώρους εργασίας με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, στις κλειστές δομές φιλοξενίας, στα στρατόπεδα, τις φυλακές και τα camp των προσφύγων.

Με το δεύτερο lock down η κυβέρνηση «αναβάλλει» ξανά τη ζωή μας προκειμένου  να εξασφαλίσει  ακόμη περισσότερο χρόνο για να διευρύνει και να βαθύνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της. «Αναβάλλει» τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων  στο επίπεδο της εργασίας,  κλείνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  θέτοντας σε αναστολή τους υπαλλήλους τους, καταδικάζοντάς τους στην ανέχεια των επιδομάτων «στήριξης».  Επιβάλλει νέα ακραία αντεργατικά μέτρα, με την μονιμοποίηση του καθεστώτος της τηλεργασίας, την ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου  και την αντικατάσταση των υπερωριών με ρεπό, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, και καταπατά  τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

«Αναβάλλει» τη ζωή μας στο επίπεδο του πολιτισμού και των λειτουργών του. «Αναβάλλει» και επιτίθεται στη μόρφωση που προσφέρει η αναντικατάστατη  ζωντανή  εκπαιδευτική διαδικασία κλείνοντας Γυμνάσια και Λύκεια και αντικαθιστώντας την με υποχρεωτική τηλε-«εκπαίδευση» βυθίζοντας τη νέα γενιά σε τεράστια μορφωτικά αδιέξοδα. «Αναβάλλει» και επιτίθεται στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα με στόχο την κατάργησή τους. Βάζει στο στόχαστρο τα συνδικάτα και τις συλλογικές διαδικασίες, το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διεκδίκηση. Στην εκπαίδευση επιχείρησε να επιβάλει την ηλεκτρονική «ψηφοφορία» για τις εκλογές των αιρετών στα Υπηρεσικά Συμβούλια με την καλλιέργεια του  ιδεολογήματος  της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» κάνοντας πρόβα του νέου ν αντισυνδικαλιστικού  νόμου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή  και απέτυχε παταγωδώς.

Κι όμως: Η κυβερνητική πολιτική δεν προχωράει χωρίς αντιστάσεις

 

 • Είναι οι δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
 • Είναι η ζωντανή εκπαίδευση που γύρισε την πλάτη στις ηλεκτρονικές «εκλογές» της Κεραμέως, κλείνοντας το δρόμο στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.
 • Είναι οι μαθητές που ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή.
 • Είναι το νοσηλευτικό κίνημα που παλεύει για το δημόσιο σύστημα υγείας, για τις ζωές και την υγεία όλων μας και εισπράττει δακρυγόνα και καταστολή.
 • Είναι οι αντιφασιστικοί αγώνες της νεολαίας που αντιμετωπίζει συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από τους πραιτοριανούς του Χρυσοχοίδη.

Όλο το αγωνιστικό δυναμικό που βρέθηκε στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα, πρέπει να συντονίσει τον αγωνιστικό του βηματισμό, να ενώσει τις δυνάμεις του, να σηκώσει την ταξική αντιπαράθεση ένα μπόι παραπάνω.

Η κυβέρνηση «αναβάλλει»  τη ζωή μας εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση σε όλα τα μέτωπα για να στηρίξει την ξυλοπόδαρη καπιταλιστική οικονομία εκχωρώντας ό,τι περισσότερο μπορεί στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εργοδότες, ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας απροστάτευτη και ανοχύρωτη τη δημόσια υγεία και παιδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση τόλμησε να απαγορεύσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με στόχο να «σωπάσει» η αντίσταση, η διεκδίκηση, ο αγώνας για ζωή κι ελευθερία. Στην απαγόρευση του Πολυτεχνείου συμπυκνώνεται ο τρόμος της εξουσίας απέναντι στις εξεγέρσεις της εποχής μας. Η απαγόρευση της κοινωνικής πάλης δεν θα περάσει.  Η 17 Νοέμβρη είναι ημέρα αγώνα. Αγώνα για να ζήσουμε. Γι’ αυτό η πορεία θα γίνει και θα συμπυκνώσει συνολικά το πνεύμα αντίστασης και αγώνα για ψωμί-παιδεία-υγεία-ελευθερία.

Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο  τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αγνοεί κυνικά και επιδεικτικά τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος και της κοινωνίας ολόκληρης, για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα  με 15 το πολύ μαθητές, για  μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, για  αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των κανόνων υγιεινής, καθαριότητας και ασφάλειας, για μαζικά και δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για θωρακισμένο σύστημα υγείας με μόνιμους διορισμούς ειδικού προσωπικού (σχολιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ). Εκπαιδευτικοί και γονείς απαξιώνονται καθημερινά ενώ  λοιδορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν οι μαθητές, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν περίπου ως “τρομοκράτες” γιατί τόλμησαν να ζητήσουν τα αυτονόητα.

Και ενώ η υπουργός παιδείας και οι διαπιστευμένοι  «ειδικοί» της διαλαλούσαν  ότι “τα σχολεία είναι ασφαλείς χώροι”, πως “τα 25άρια και 27αρια τμήματα δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης”, ότι  η μάσκα και το παγουρίνο αρκούν, τώρα έρχεται να κλείσει Γυμνάσια και Λύκεια ομολογώντας ωστόσο προκλητικά πως τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία δεν κλείνουν γιατί αποτελούν «χώρους στάθμευσης παιδιών»!

               Απαιτούμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με τους μέγιστους όρους ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά, αλλά όχι ανοχύρωτα. Αγωνιζόμαστε για την ασφαλή λειτουργία τους, διεκδικώντας την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές
 • Επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
 • Άμεση κάλυψη όλων των κενών
 • Μόνιμες προσλήψεις  όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας,
 • Συνταγογράφηση δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού
 • Τοποθέτηση επιπλέον δάσκαλου σε κάθε σχολείο, διαθέσιμους σε κάθε διεύθυνση δάσκαλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων
 • Σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων
 • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις- διορισμούς προσωπικού , εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Δεν θα πληρώσουν ο λαός κι η νεολαία τα σπασμένα της κρίσης του συστήματός τους.
 • Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους. Δωρεάν, μαζικά τεστ στο λαό. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
 • Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης
 • Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Καμία απαγόρευση στη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές. Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.

            Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας

Καλούμε:

 • 12/11 ημέρα δράσης για την υγεία που καλούν οι υγειονομικοί έξω από τα νοσοκομεία.
 • 17/11 Πολυτεχνείο διαδηλώνουμε μαχητικά κι αποφασιστικά, σπάμε στην πράξη την απαγόρευση, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κλπ)
 • 26/11 μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ

Καλούμε τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να καλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις στα προαύλια των σχολείων και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, προκειμένου οι αντιδράσεις να πάρουν οργανωμένη μορφή.