Απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία – Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων

                                     Απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία 

                  Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4728/20 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ και περιλαμβάνει και την τροπολογία για τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ-ΣΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως εργαλείο και συνολικότερα με το ιδεολόγημα της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» όπου όλα γίνονται δια μέσου του υπολογιστή,  εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο:

  • Απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες
  • χτυπήματος των σωματείων και των συνδικάτων, και διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων
  • χτυπήματος της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε.
  • ελέγχου των σωματείων και των αποφάσεών τους
  • αποδυνάμωσης των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές.

Ειδικότερα με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων, επιδιώκουν την πλήρη απαξίωση, τον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού, τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Tην επιστροφή στην εποχή του «άβατου», των αιρετών που αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης και μπορούν να μεταπηδούν εύκολα από τη θέση του αιρετού στη θέση του στελέχους εκπαίδευσης, με κυριαρχία της συνδιαχείρισης, της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων, χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.:

  • Δηλώνουμε ότι εαν η κυβέρνηση προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΜΑΣ από όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΠΕ- ΠΥΣΠΕ) σε κάθε περίπτωση.
  • Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές να συνταχθούν με την απόφαση της ΔΟΕ και να δηλώσουν ότι θα αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά των  παρατάξεών τους . Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν αποτελεί μια απλή εξαγγελία αλλά συνιστά μορφή αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος του κλάδου ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Με βάση αυτό όποια/ος  δεν υλοποιήσει την απόφαση της ΔΟΕ σπάει το ενιαίο μέτωπο – το οποίο επεκτείνεται και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ – και προχωράει σε μια μορφή ανοιχτής απεργοσπασίας.
  • Σχετικά με το κάλεσμα της απόφασης της ΔΟΕ προς τις παρατάξεις, πέρα από τη δεδομένη δέσμευση της παράταξης μας σ΄αυτό, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να προσυπογράψουμε κοινή δημόσια ανακοίνωση με όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που κατέθεσαν ψηφοδέλτιο σε όλα τα επίπεδα – κεντρικά και κατά τόπους – ώστε να μην επιτρέψουμε στο Υπουργείο και σε οποιονδήποτε να πιστεύει ότι θα κάνουμε πίσω. Να δηλώσουμε ο καθένας χωριστά και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταργήσουμε στην πράξη την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να απέχουν από την ψηφοφορία, ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος, δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

                              Να ακυρώσουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην πράξη

              Να αποτρέψουμε την επίθεση στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα