Ακυρώνουμε στην πράξη το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της συγκρότησης των Υπηρεσικών Συμβουλίων

 

Το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί σύλλογοι Π.Ε. και οι ομοσπονδίες(ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) ενωτικά και αποφασιστικά αντιτάχθηκαν στην τροπολογία του ν.4728/20 για τη δυνατότητα «εκλογής» των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΠΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία έπεσε στο κενό. Η μαχόμενη εκπαίδευση με το συντριπτικό ποσοστό 95% της αποχής δεν επέτρεψε να νομιμοποιηθεί το συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ.:

  • Για την απομόνωση των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες.
  • Για την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των ζωντανών Γενικών Συνελεύσεων .
  • Για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των εργαζομένων και των συνδικάτων από το κράτος και την κυβέρνηση.
  • Για την αποδυνάμωση των αγώνων που βάζουν φραγμό στις αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών πέτυχε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών και στον αυταρχισμό που επιδίωξε να καθιερώσει το Υπουργείο με τις «εκλογές» στις 7/11/2020.

Το εκπαιδευτικό κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί την κατάργηση της κατάπτυστης τροπολογίας των ηλεκτρονικών «εκλογών» και τη διενέργεια  ζωντανών  εκλογικών  διαδικασιών όταν διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις. Μέχρι τότε απαιτούμε παράταση της θητείας των αιρετών.

Όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με τη γνωστή τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και με το άρθρο 123 στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, που αποσκοπεί στην άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της «αγοράς εργασίας» στην καπιταλιστική οικονομία,  με καθαρή στόχευση να διαμορφώσει απόφοιτους  ως φθηνό, ευέλικτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, θεσμοθετεί την αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο! Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων από διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εκπαιδευτική προϋπηρεσία!

Ο «δικαιωμένος» για τις ηλεκτρονικές «εκλογές» Κ.Μητσοτάκης και η Κεραμέως με χουντικής έμπνευσης λογικές και πρακτικές προχωρούν στην κατάργηση των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Οι πολιτικές αυτές πρακτικές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης επίθεσης που υποδηλώνει ότι για την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ο εξοβελισμός των εκπροσώπων των εργαζομένων  και η ακύρωση της δυνατότητας παρέμβασης του κινήματος αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική στόχευση.

 

Συνδέεται άμεσα με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης των «αρίστων» που λεηλατεί μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε νέα μεγάλη ύφεση, εκτινάσσει την ανεργία και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να απλώσει στην κοινωνία τη σιωπή και το φόβο καταστέλλοντας ατομικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Έτσι για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του αιρετού δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια! Η υπουργός Παιδείας οχυρωμένη στην αδιαλλαξία και στον αυταρχισμό ξεδιπλώνει όλη την αντιδημοκρατική ατζέντα και επιμένει στη συγκρότηση των Υ.Σ. μόνο με διορισμένα μέλη!

Η κυβέρνηση δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της, να ορίσει τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων  σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να τα «απελευθερώσει» από το «μάτι και το αυτί» του κλάδου ώστε να ανταποκρίνονται  ανενόχλητα στον πραγματικό τους ρόλο,  αυτόν  της επιβολής της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής .

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων, η προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση καθώς και η αποκάλυψη των αυθαιρεσιών της διοίκησης παύουν. Ναρκοθετούνται. Η θεσμική εκτροπή για τη διεξαγωγή των «εκλογών» – παρωδία προμηνύει την επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής, του ρουσφετιού και της πελατειακής αντίληψης στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και σε θέματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον πολιτικό της εαυτό με το άρθρο 123. Αποτελεί πια τη ζοφερή σκιά μιας παράταξης που δεν έχει κανένα δεσμό ούτε και με αυτή την αστική δημοκρατία. Στην προσπάθειά της να κάμψει κάθε αντίσταση και αντίδραση αφήνει το χουντικό της αποτύπωμα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Το εκπαιδευτικό κίνημα με συλλογική στάση και αποφασιστικότητα θα στείλει πάλι το ηχηρό πολιτικό μήνυμα ενάντια στα δοτά πλέον όργανα και την ακύρωση του θεσμού του αιρετού καθώς και της δυνατότητας προώθησης των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Θα τα απονομιμοποιήσει στην πράξη.  Θα υπερασπίσει τις  δημοκρατικές διαδικασίες, της παρέμβασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό κατήφορο που διαλύει το δημόσιο σχολείο και θεωρεί τους εκπαιδευτικούς εχθρικό σώμα γιατί χρόνια τώρα βάζουν φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική για τη δημιουργία του σχολείου της αγοράς, των ταξικών διακρίσεων και των μορφωτικών ελλειμμάτων.

Ως Παρεμβάσεις  Κινήσεις Συσπειρώσεις

 

  • Καταγγέλλουμε τη νέα ενέργεια του Υπουργείου.

 

Στη βάση των αποφάσεων μας  για τη μη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων των ψευδοεκλογών και την απόφαση για παραίτηση όλων των υποψηφίων- ‘’εκλεγμένων’’:

  • Καλούμε σε μη αποδοχή του ορισμού – παραίτηση όποιων εκπαιδευτικών ορισθούν. Αυτό φυσικά θα κάνουν αν και όποιοι ορισθούν από τις Παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση. Οι παρατάξεις οφείλουν να δεσμευτούν γι αυτό.
  • Δηλώνουμε καθαρά ότι όποιοι δεχτούν να νομιμοποιήσουν  τον ορισμό τους   δεν πρόκειται να αναγνωριστούν  ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και  καλούμε τους συλλόγους να τους  διαγράψουν  από μέλη  τους.
  • Απαιτούμε την άμεση συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και του σχετικού άρθρου 123
  • Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Απαιτούμε την παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή τη διεξαγωγή των ζωντανών εκλογικών διαδικασιών.

 

 

Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν το δημόσιο δωρεάν σχολείο, τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες. Στις τάξεις και στους δρόμους του αγώνα θα υπερασπίσουμε τη μόρφωση, τη συλλογικότητα, τις ζωντανές γενικές συνελεύσεις και την αλληλεγγύη!