Κάτω τα νέα αντιλαϊκά μέτρα! Μαζικός πανεργατικός αγώνας! Όλοι στη Γενική Απεργία στις 17 Μάη!

Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα απ’ όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». (Αλέξης Τσίπρας, Εφημερίδα των Συντακτών  25/1/17).

Τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια. Οι δηλώσεις περηφάνιας και αξιοπρέπειας έδωσαν τη θέση τους στην ταπείνωση των 3,8  δις ευρώ μέτρων, που πάλι θα τα πληρώσουν οι πολλοί και οι φτωχοί. Αυτό απαίτησαν οι θεσμοί, αυτό πήραν από την κυβέρνηση. 140 μέτρα (!) , από τα οποία τα 78 χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, θα έρθουν να σωρευτούν πάνω στα προηγούμενα μέτρα που έχουν εξουθενώσει το λαό. Δεν έρχονται απλά να προστεθούν σε αυτά που ήδη υπάρχουν από τα προηγούμενα μνημόνια. Έρχονται να εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα, να εμπεδώσουν αναδιαρθρώσεις και αλλαγές στη δημόσιο, στην παιδεία, στην υγεία, να ξεπουλήσουν  μεγάλο μέρος του δημόσιου πλούτου, να πάρουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα στην εργασία και στο εργατικό κίνημα.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους «θεσμούς» περιλαμβάνουν:

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι και το 2018, αποκτημένο από την αφαίμαξη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
  • Μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ και πάνω ακόμη και για τους φτωχότερους, από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι), δηλαδή θα πληρώνουν φόρο εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές από 490 ευρώ και πάνω!
  • Περικόπτονται για μία ακόμη φορά οι συντάξεις ως 18%, που σημαίνει μέχρι 330 ευρώ το μήνα, με τη δραστική περικοπή της προσωπική διαφοράς και την εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων. Αντί για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού  κόβουν ουσιαστικά  ακόμα δύο συντάξεις το χρόνο, αν συνυπολογίσουμε και τη  μείωση του αφορολόγητου.  Χαμένοι θα βγουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.
  • Μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
  • Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ειδικά για την εκπαίδευση, το νέο μνημόνιο ορίζει ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2017  σχεδιάζεται αύξηση του ωραρίου, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και αξιολόγηση.
  • Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
  • Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και ξεπούλημα του 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Στα εργασιακά οι αντιδραστικές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Συνεχίζουν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους και καταργείται επί της ουσίας η κυριακάτικη αργία. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη θέσπιση νομοθεσίας για την ταχύτερη εκδίκαση απ’ τα δικαστήρια της νομιμότητας των απεργιών. Είναι γνωστό ότι η προσβολή της νομιμότητας των απεργιών, χωρίς εξαίρεση σχεδόν, εγκρίνεται απ’ τα δικαστικά όργανα. Με τη νέα ρύθμιση αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, ώστε η απεργία να καταστέλλεται απ’ την αρχή της.

Η κυβέρνηση κομπάζει για τα περιλάλητα «αντίμετρα», τα οποία ελάχιστα πείθουν ότι δεν θα έχουν την τύχη των «ισοδύναμων» και του «παράλληλου προγράμματος», τα οποία  περιλαμβάνον φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, ενώ για να περισώσει το ψευτο-κοινωνικό της πρόσωπο μοιράζει σχολικά γεύματα για να συγκαλύψει το γενικευμένο καθεστώς της πείνας που αποδεδειγμένα μαστίζει μεγάλη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού. Από τη μία επιβάλει τη νέα  αντιλαϊκή λαίλαπα και από την άλλη  μας κοροϊδεύει πως θα “βγάλει τη χώρα και το λαό από τα μνημόνια” ενώ εκλιπαρεί τους δανειστές της για κάποια διευθέτηση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης και ολόκληρη η μνημονιακή αντιπολίτευση, που βύθισαν τη χώρα στη μνημονιακή κόλαση, μοιράζουν ασυστόλως ψευδείς υποσχέσεις για «έξοδο από τα μνημόνια» και επαναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης. Για να εισπράξουν την κυνική απάντηση από τους τροϊκανούς: «Εμείς δεν δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο»!

 

Να απαντήσουμε στην πρόκληση.  Να ξαναβγούμε στο δρόμο!

Εάν ο κόσμος δεν συμφωνούσε με την πολιτική μας θα είχε βγει στους δρόμους (Αλέξης Τσίπρας.)

Η κυβέρνηση βλέπει την αδράνεια, την απογοήτευση, το τσάκισμα των ελπίδων των εργαζομένων, των νέων, των άνεργων ως έγκριση της πολιτικής της!

Όμως ότι και να λένε, δεν μπορούν να πείσουν το λαό ότι ο δρόμος για να βγούμε από τα μνημόνια είναι άλλο ένα μνημόνιο. Το γάντι της πρόκλησής τους πρέπει να το σηκώσουμε. Να κλείσουμε τα σχολεία, να γεμίσουμε τους δρόμους, να απαντήσουμε με τρόπο ανάλογο με τα μέτρα που παίρνουν. Όχι με «μια από τα ίδια», για να βγει η υποχρέωση. Δεν θα συνηθίσουμε τη λεηλασία των δικαιωμάτων μας, δεν θα δεχτούμε ως «κανονική» τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα που επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ και το ΔΝΤ και όλο το μνημονιακό μέτωπο που κυβέρνησε και ψήφισε ως τώρα!

Μετά από 7 χρόνια Μνημονίων αποδεικνύεται ότι η αποδοχή του μονόδρομου της ΕΕ, του χρέους και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σημαίνει μνημόνια και θυσίες χωρίς τέλος!

Είναι ανάγκη να σημάνει γενικός πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Η γενική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη είναι ανάγκη να μετατραπεί σε πανεργατικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο και εφαλτήριο νέων μεγάλων αγώνων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τα τεράστια τμήματα των εργαζομένων και του λαού μας, που βγάζει το δημόσιο πλούτο στο σφυρί!

Να δημιουργήσουμε ξανά ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι που αυτή τη φορά θα είναι αποφασισμένο να πάει πιο μακριά,  κόντρα στην εκπαιδευτική και εργασιακή βαρβαρότητα, την αντιεκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», κόντρα στα μνημόνια και στο χρέος, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τα επιβάλλουν.

Να ξεπεράσουμε την αδράνεια και την ανεπάρκεια του κυβερνητικού, γραφειοκρατικού και κρατικού συνδικαλισμού που δεν διαμόρφωσε ένα αγωνιστικό και απεργιακό σχέδιο ανατροπής αφήνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει την τακτική της και να φτάσει στην ψήφιση των μέτρων.

 

Κανείς δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό!

Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν!

Με αγώνες σύγκρουσης κι ανατροπής – όχι διαμαρτυρίας κι υποταγής!

Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!

Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά και  αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης!

Όλοι στους δρόμους και στην απεργία στις 17 Μάη!