Όλες και όλοι στην απεργία την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη – ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και Αλληλεγγύης (Σύλλ. Π.Ε. Αγ. Αναργύρων) για την απεργία και τη συγκρότηση προεδρείου

Όλες και όλοι στην απεργία την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Υπάρχει άλλος δρόμος!

Κάθε μέρα που περνά γίνεται ξεκάθαρο στην κοινωνική πλειοψηφία πως η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου και των κομμάτων του «μαύρου μπλοκ» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) όχι μόνο δεν άλλαξε την γραμμή της προηγούμενης αλλά αντίθετα επιχειρεί πιο επιθετικά να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί (εφεδρεία, απολύσεις, μειώσεις μισθών, χαράτσια κ.α.) καθώς και να πάρει νέα μέτρα.

Το δήθεν πλεονέκτημα της ότι στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών γίνεται μπούμερανγκ καθώς φαίνεται στον καθένα/μια πως καμιά ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα κόμματα του «μαύρου μπλοκ».

 

Το επικοινωνιακό επιχείρημα του Σαμαρά για δήθεν αντιμνημονιακή γραμμή κατέρρευσε με την επιστολή του στις Βρυξέλες. Οι κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη δεν αρκούν για να κρύψει την ακροδεξιά ταυτότητά του. Όσο για τον Παπανδρέου, σφράγισε με την πολιτική του το τέλος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας όπως την ξέραμε μαζί με το τέλος  των αυταπατών χιλιάδων ελλήνων που την πίστεψαν.

Το βάθος της σημερινής, καπιταλιστικής κρίσης αναδεικνύει τα πλήρη αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της ΟΝΕ και της ΕΕ μαζί με την καταστροφική πολιτική του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) όλες τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Σήμερα απέναντι στο φάσμα της καταστροφής της ζωής μας, απέναντι στο πιο μαύρο και αβέβαιο μέλλον για τη νεολαία, τα παιδιά και τους μαθητές μας , ανοίγονται μόνο δύο δρόμοι: ο δρόμος της υποταγής, της μοιρολατρίας, της εξατομίκευσης, της συναίνεσης στο «μαύρο μπλοκ» και ο δρόμος της συλλογικότητας, της διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της προοπτικής. Ο δρόμος των αξιών και των ιδεών της Αριστεράς.

Στις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου μας η πλειοψηφία των συναδέλφων και συναδελφισσών έδειξαν με την ψήφο τους τον δρόμο που επιλέγουν, μέσα από τα αριστερά ψηφοδέλτια.

 

Δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε  την εικόνα ούτε να κρύψουμε τις διαφορές που ταλαιπωρούν την υπόθεση της κοινής δράσης και της ενότητας της αριστεράς. Ωστόσο το πρωτεύον είναι να αναδείξουμε την διάθεση και την «εντολή» των συναδέλφων/σων που ψήφισαν στις εκλογές. Είναι η κατεύθυνση της πεποίθησης ότι «υπάρχει άλλος δρόμος».

 

Αυτά τα μηνύματα πήραμε και έτσι εκλάβαμε τα αποτελέσματα των εκλογών, όλες και όλοι εμείς που συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης. Νοιώθουμε δε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους 51 συναδέλφους/σες που επέλεξαν το ψηφοδέλτιό μας παρά το ότι εμφανίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

 

Για όλες και όλους εμάς τα αποτελέσματα των εκλογών   ενίσχυσαν την διάθεση και την αποφασιστικότητα μας  για να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση ενός συλλόγου δραστήριου και διεκδικητικού. Στην ενίσχυση της συλλογικότητας, της συμμετοχής ολοένα και περισσότερων συναδέλφων/σων στις διαδικασίες του συλλόγου.

Πάνω απ’ όλα στην προσπάθεια για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης και ενότητας του κινήματος, των εργαζόμενων, του λαού και της αριστεράς πέρα από τις ιδιαίτερες ιδεολογικές τοποθετήσεις και αποχρώσεις, μέσα στο σχολείο, την γειτονιά, στα μέτωπα και τα δίκτυα της αντίστασης, του αγώνα, της αλληλεγγύης.

Για την Συγκρότηση προεδρείου

στο νέο ΔΣ του συλλόγου Π.Ε. Αγίων Αναργύρων

ΔΑΚΕ 65 ψήφοι και 3 έδρες,

Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης – Παρεμβάσεις 51 ψήφοι και 2 έδρες,

ΕΣΑΚ – ΠΑΜΕ 43 ψήφοι και 2 έδρες

 

Από την πρόταση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και Αλληλεγγύης

για πολιτικό προεδρείο της αριστεράς σε … προεδρείο ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ!

 

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ πριν την εκλογή του προεδρείου προηγήθηκαν πολιτικές δηλώσεις: Εμείς από την πλευρά μας, σαν Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης υποστηρίξαμε την λογική της συγκρότησης πολιτικού προεδρείου, δηλαδή την εκλογή και διεκδίκηση των θέσεών του βάσει πολιτικών κριτηρίων. Με βάση την αντίθεση και καταδίκη της κυβέρνησης Παπαδήμου, την αντίθεση στην τρόικα και τα μνημόνια, την αντίθεση στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΟΝΕ, την αντίθεση στα μέτρα, απολύσεις, χαράτσια κ.α. προτείναμε την συγκρότηση αριστερού προεδρείου με βάση τις ψήφους και τις έδρες των δύο ψηφοδελτίων της αριστεράς, Πρωτοβουλίας και ΕΣΑΚ.

Η ΔΑΚΕ δια του Α. Αθανασόπουλου τοποθετήθηκε υπέρ του αναλογικού προεδρείου (θέσεις ανάλογα με τις ψήφους και τη σειρά των παρατάξεων στις εκλογές) δηλώνοντας τον σεβασμό στην φωνή των ψηφοφόρων και του εκλογικού αποτελέσματος.

Η ΕΣΑΚ – ΠΑΜΕ δια του Π. Βαλλιανάτου τοποθετήθηκε υπέρ του αντιπροσωπευτικού, αλλά όχι κατ’ ανάγκη αναλογικού προεδρείου (;). Τι σήμαινε αυτό το καταλάβαμε στην συνέχεια.

Ακολούθησαν οι ψηφοφορίες (μυστικές, με κάλπη).

Για την 1η κατά σειρά θέση, αυτή του προέδρου έθεσε υποψηφιότητα η ΔΑΚΕ  αλλά και εμείς, συνεπείς με τα κριτήρια που θέσαμε. Δεν έθεσε υποψηφιότητα η ΕΣΑΚ – ΠΑΜΕ.   Εκλέχτηκε πρόεδρος ο Α. Αθανασόπουλος με τις ψήφους της ΔΑΚΕ και της ΕΣΑΚ (5-2).

Για την 2η κατά σειρά θέση, αυτή του αντιπροέδρου θέσαμε εκ νέου υποψηφιότητα. Η ΕΣΑΚ έθεσε κι αυτή υποψηφιότητα. Την θέση δεν διεκδίκησε η ΔΑΚΕ. Εκλέχτηκε αντιπρόεδρος ο Π. Βαλλιανάτος με τις ψήφους της ΔΑΚΕ και της ΕΣΑΚ (5-2). Τότε διαπιστώσαμε τι σήμαινε η τοποθέτηση της ΕΣΑΚ – ΠΑΜΕ περί «αντιπροσωπευτικού προεδρείου αλλά όχι κατ’ ανάγκη αναλογικού»  καθώς και το περιεχόμενο της τοποθέτησης της ΔΑΚΕ περί «αναλογικότητας» και «σεβασμού του εκλογικού αποτελέσματος».

 

Εμείς με βάση τα πολιτικά κριτήρια που ακολουθούμε διαπιστώσαμε ότι στην θέση της πρότασής μας για «μέτωπο της αριστεράς» προέκυπτε αβίαστα ένα άλλο «μέτωπο».  Με πολιτική μας δήλωση – καταγγελία για την ασυνέπεια και τις παλινωδίες των ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ με βάση τις αρχικές τοποθετήσεις τους αλλά κυρίως για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας αν όχι την απέχθειά μας για το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα αυτής της εξέλιξης απείχαμε από την διεκδίκηση οποιασδήποτε άλλης θέσης. Εξάλλου για εμάς το τελευταίο που έχει σημασία σ’ ατή την κρίσιμη περίοδο για τα δικαιώματα και την ζωή των εργαζόμενων είναι η διεκδίκηση γενικώς «αξιωμάτων».

 

Το συμπέρασμα της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και Αλληλεγγύης από τις πρόσφατες εκλογές στον σύλλογό μας παραμένει αταλάντευτα το ίδιο: οι συναδέλφισσες  και οι συνάδελφοι ψήφισαν κατά πλειοψηφία τα ψηφοδέλτια της αριστεράς δείχνοντας την διάθεσή τους για αγώνα κι αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά.