28 Οκτώβρη 2011 : Όλη η Ελλάδα μια διαδήλωση !

Το μεγάλο ΟΧΙ του λαού. Δείτε τα βίντεο

 ΤΥΦΛΗ   ΕΠΟΧΗ

 

Αγνωστη μερα δειξε μας το προσωπο σου.

κατω
στο βαθος
τοσα πελματα βαρια                                          
τοση βουη με καταρραχτες
ακουγονται να σπαζουν επιφανειες
κατρακυλαν στις φλεβες μας ποταμια –
εγω
με φωτεινο το μετωπο να χανομαι
να μην μπορω να καταλαβω
πως γινηκε ν αναζηταμε οραμα
τωρα που ολα στερεωθηκαν επισημα
τωρα που ενας πριγκηπας επεθανε
τωρα που οι δειχτες υψωσαν τα φερετρα
κει που βουλιαζουν οι αετοι τις ωρες.
                                                                                              

Δειξε μας δειξε μας το μποι σου                                      
μερα με τις πληγες ορθες στο βαδισμα σου
εγω μαζι με τον Βλαδιμηρο
θα σε στεγασουμε
να μη φοβασαι
οι αλλοι πετρωσαν διπλα στους χωροφυλακες
εντρομοι θα σαλπισουν
θα κλεισουν οι πυλες
θα κλεισουν τα τειχη                                                
θα παραταξουν τα στατευματα
εσυ θα τους διαπερνας αθορυβα
θα προβαδιζεις
και πισω θα σ ακολουθουν
οι Ασσυριοι, οι βαβυλωνιοι,οι Ιουδαιοι
οι Ισπανοι πριν προδοθουν τα ονειρα
οι Γαλλοι μεταλλωρυχοι
ο συντροφος μου Γκαρω πριν γινει διευθυντηριο
οι προεδροι θ αλλαξουν εντρομοι τα διαταγματα
οι αλλοι θα υποκρινονται τους εμπιστους
εγω μαζι με την ακολουθια μου
      θ ανακηρυσσομαι ηρωας
το αργυρο σπαθι των ιπποτων θα λαμπει
ο πριγκηπας ενα χλωμο παιδι με πορφυρουν
     χιτωνα
παλι θα στερεωνονται οι αυλοκολακες
κι εγω θα φευγω
θ αναζηταω εντρομος την οψη σου.

 ΚΑΤΩ
ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ
ΤΟΣΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΒΑΡΙΑ

ΑΚΟΥΩ ΝΑΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΗΜΑ

Μ. Κατσαρός

 

Θεσσαλονίκη

Είναι κάτι στιγμές…, του Γιάννη Λαθήρα
 
    Είναι κάτι στιγμές….
που σε κάνουνε να νοιώθεις άνθρωπος, δημιουργός των γεγονότων,
Να γράφεις τα στιγμιότυπα των μεγάλων αφηγήσεων.
Να λες πως δεν ξόδεψες έτσι στα χαμένα τη ζωή σου. Να λοιδορείς το φόβο.
Να μετριέσαι με όλους αυτούς που θαύμασες, που τους έκανες πρότυπα στη ζωή σου.
Να ζεις στις σκηνές από τα ντοκιμαντέρ του μέλλοντος…
Να γίνεσαι για μια μόνο φορά στη ζωή σου, εσύ ο βαμμένος Παοκτσής, ναι να γίνεσαι Ηρακλής!
“τη ζωή μας κάνατε σαν τον Ηρακλή
 θα μας στείλουν όλους στη Δ΄εθνική”
Τέτοιες ήταν οι σημερινές απίστευτες στιγμές!
Η Θεσσαλονίκη στα καλά της, ένας λαμπερός ήλιος, η ομορφιά στους δρόμους και το πλήθος να τραγουδά το:
“πότε θα κάνει ξαστεριά” …σχεδόν είχε γίνει.!
“όχι στη νέα κατοχή όλοι στους δρόμος για την ανατροπή”
Πραγματική γιορτή! ούτε θλιβερές παράτες, ούτε χιλιοπαιγμένο θέαμα, ούτε άγονη νοσταλγία μιας πάλαι ποτέ  ηρωικής εποχής
Να βλέπεις τους “επισήμους” ενός κόσμου που χάνεται, τους ακριβοπληρωμένους προέδρους της “δημοκρατίας” ποιάς δημοκρατίας;  τους υπουργούς άμυνας, ποιάς άμυνας; να βάζουν την ουρά στα σκέλια και να αποχωρούν εκνευρισμένοι!
 “Παπούλια παραιτήσου και μη χαμογελάς
σε ξεπέρασε κι αυτός ο …Μεταξάς!”
Στημένη κάτω ακριβώς από την Γερμανική Πρεσβεία, εικόνα που έδινε παραστατικά το στίγμα της νέας εποχής,   η εξέδρα άδειασε σε λίγα λεπτά!
Χαμός! Πανικός! ο φόβος πέρασε απέναντι…
Τη θέση τους στην εξέδρα να την παίρνει ένας λαός που παραληρούσε, ζητωκραύγαζε, αγκαλιάζονταν ,φιλιά, χειραψίες, χαμόγελα, αναμνηστικές φωτογραφίες:  “ήμουν και εγώ  εκεί”
Ο λαός έδινε παράσταση στις περίφημες καρέκλες των καρεκλοκένταυρων, χλεύαζε την εξουσία.
Ένας ανεπανάληπτος παππούς παρίστανε τον …  Παπούλια , μοίραζε ρουσφέτια στους περαστικούς ….! άλλοι κάνανε τους βουλευτές, τους υπουργούς, τις κυρίες τους…
Οι αστυνομικοί σε αμηχανία δεν ήξεραν τι γίνεται.
Οι αρχηγοί τους μας φώναζαν με τα μικρά μας ονόματα και εκλιπαρούσαν να ….φύγουμε!    τώρα που ήρθαμε;
“Σκασμός. Σκασμός τώρα μιλάει ο λαός!” απαντούσαμε …
Κάτω από την πίεση των χιλιάδων λαού, οι κλούβες των λαομίσητων ΜΑΤ μετακινήθηκαν δεξιά -αριστερά ,σαν να άνοιγε η αυλαία να ξεπροβάλλει ο αληθινός πρωταγωνιστής: ο ΛΑΟΣ!
“Σκασμός. Σκασμός παρέλαση θα κάνει τώρα ο λαός!
Αφήσαμε να περάσει μπροστά μια μπάντα και  ξεχυθήκαμε πίσω….!
Με τον ήχο της μουσικής , τον Ηλία χαρούμενο όσο ποτέ να δίνει όλη του την ψυχή στο σύνθημα ”
“ή τώρα η ποτέ εξέγερση λαέ”
κι ο τόνος να μπαίνει στο ΤΩΡΑ!
ο κόσμος, μας επευφημούσε ..
αλλάξαμε σελίδα, ΜΠΟΡΟΥΜΕ είπαμε
και εκείνο το γλυκό κορίτσι με τα μαλλιά σηκωμένα ψηλά με φίλησε και μου ψιθύρισε συγκινημένη!
έρχεται η δική μας εποχή!

 

Σύνταγμα

Στην Αθήνα, με έντονες αποδοκιμασίες ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση ενώπιον της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, στην πλατεία Συντάγματος. Στη πλατεία η ΕΛ.ΑΣ είχε πάρει δρακόντεια μέτρα και δεν επέτρεπε στους πολίτες να να στέκεται στο σημείο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας και τους υπόλοιπους επίσημους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.
 

 

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων απειλείται με πειθαρχικό γιατί παρέλασε με μαύρα περιβραχιόνια !

Αιγάλεω

Άνω Λιόσια

Νέα Σμύρνη

Τρίκαλα

 

 Τρίπολη

 

 

 

Σύρος

Πάτρα

Σύμφωνα με το προκαθορισμένο ραντεβού, αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς στο πεζοδρόμιο απέναντι από τους επισήμους με μαύρες σημαίες και πανό “ΟΧΙ στη νέα κατοχή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΛΑΕ” . Ανάμεσά τους και αρκετοί δάσκαλοι χωρίς να υπάρχει ανάλογη απόφαση από το σύλλογό μας. Στην Πάτρα, από την πλευρά της κυβέρνησης, θα παρευρίσκονταν ο Σπηλιόπουλος (Υφυπουργός Άμυνας). Από το πρωί στην εκκλησία αλλά και στην κατάθεση στεφάνου, από όπου και αν πέρναγε ο Σπηλιόπουλος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του δήμου και της περιφέρειας, ο κόσμος τους έβριζε και τους γιούχαρε.
Πριν καλά καλά φτάσουν στην εξέδρα των επισήμων, κι ενώ η ώρα ήταν ήδη 12.00, σπάσαμε τα κιγκλιδώματα και κατεβήκαμε στο δρόμο φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να φύγουν όλοι από την εξέδρα των επισήμων και να παρελάσουν τα σχολεία. Στην εξέδρα αναρτήθηκαν τα πανό και πραγματοποιήθηκε η παρέλαση χωρίς τα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας. Στο τέλος της παρέλασης ακολούθησε πορεία με πάρα πολύ κόσμο και παλμό και την μπάντα του δήμου μπροστά να παίζει το “σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες” και τον Εθνικό Ύμνο. Στιγμές συγκινητικές με τον κόσμο να χειροκροτεί και να ακολουθεί.

Η μπάντα του Δήμου Πατρών παιανίζει το “σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες” !

Κοζάνη

Ναύπλιο

Καλαμάτα

Φλώρινα

Βόλος

Κέρκυρα

 

Ξάνθη

Η λαϊκή συνέλευση των απεργών εργαζομένων που είχαν συγκαλέσει ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η ΕΛΜΕ Ξάνθης στις 19/10 και επαναλήφθηκε στις 22/10, μέσα στις διάφορες δράσεις που αποφάσισε, είχε αποφασίσει και παρέμβαση – διαδήλωση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της απόφασης, γύρω στα 100 άτομα (εκπ/κοί, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές) συγκεντρωθήκαμε το πρωί της 28ης στις 11, στο χώρο που είχε οριστεί και πορευθήκαμε οργανωμένα στο χώρο που θα γινόταν η παρέλαση. Σταθήκαμε σχεδόν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, σηκώσαμε πανό και πλακάτ και λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση -με τον ερχομό των επισήμων- αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα. Είχαμε αποφασίσει να μπούμε και να διιαδηλώσουμε αφού περάσουν τα σχολεία και πριν αρχίσει να περνάειο στρατός. Προκειμένου να μη μας επιτρέψουν να διακόψουμε την παρέλαση, παρατάχθηκαν μπροστά μας δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσαμ το κλίμα να ηλεκτριστεί περισσότερο. Επίσης τοποθέτησαν μπροστά μας και τη στρατιωτική μπάντα, για να καλύπτει τα συνθήματά μας. Αυτό όμως το αναιρέσαμε τοποθετώντας μπροστά από ένα μικρόφωνο της μπάντας τη ντουντούκα, με αποτέλεσμα μέχρι τα μισά σχεδόν της παρέλασης (μέχρι να το πάρουν χαμπάρι), τα συνθήματά μας να ακούγονται από τα κεντρικά μεγάφωνα.
Η κορύφωση των συνθημάτων και των αποδοκιμασιών προς τους επισήμους, την κυβέρνηση και την τρόικα υπήρξε τη στιγμή που πλησίασαν τα τμήματα των μαθητών – μαθητριών των Λυκείων. Με μια πρωτοφανή κίνηση οι μαθητές του 1ου Λυκείου, λίγο πριν φτάσουν στην εξέδρα των επισήμων, εγκατέλειψαν την παρέλαση και συμπαρατάχθηκαν μαζί μας.  Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και μαθητές άλλων Λυκείων, με συνέπεια  να κινηθούν τα ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν. Αυτό πυροδότησε την κατάσταση και προκάλεσε και τη δική μας δυναμική αντίδραση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αψιμαχίες – αποδοκιμασίες και μικροσυμπλοκές και να διακοπεί η παρέλαση για 10-΄15΄. Στη συνέχεια η παρέλαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε υπό το συνεχή καταιγισμό συνθημάτων που φώναζαν πια όλο και περισσότεροι: “ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 73″, ¨ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ ΞΑΝΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ”, κλπ.
Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης -και παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να μας εμποδίσει ή να μας καθυστερήσει- το μπλοκ των διαδηλωτών (που ξεπερνούσε πια τα 300 άτομα) και με τους μαθητές στην κεφαλή της πορείας, διαδήλωσε στον κεντρικό δρόμο της πόλης, απολαμβάνοντας τις επιδοκιμασίες και την υποστήριξη του συγκεντρωμένου κόσμου. Η διαδήλωση κατέληξε στην κεντρική πλατεία και ακοπούθησε αποκλεισμός της Λέσχης Αξιωματικών, όπου στο μεταξύ είχαν μεταβεί οι επίσημοι (μπήκαν από την πίσω πόρτα) για την δεξίωση που ακολουθούσε.
 
Η συγκεκριμένη  κινητοποίηση ήταν κάτι το ανεπανάληπτο για την Ξάνθη και συγκέντρωνε πρωτοφανή χαρακτηριστικά μαζικότητας, ριζοσπατικότητας,παλμού, οργής και ενθουσιασμού. Ήταν τόσο σημαντική (για τα χαρακτηριστικά που είχε όσο και η κορυφαία σε μαζικότητα διαδήλωση της 19ης Οκτωβρίου (πάνω από 3000 άτομα).

 

Καλαμάτα

Ηράκλειο

βλ. και αφιέρωμα για τις παρελάσεις από www.alfavita.gr

http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=49174