ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
23.4.26
Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
Νίκου Γκλαρνέτατζη (6974750410) & Βιολέττας Πατέλη (6975308409)
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ για το ΔΣ ΔΟΕ 21/4/26 , τις πλειοψηφικές αποφάσεις χαμηλών πτήσεων και τις «μη αποφάσεις».
Συναδέλφισσες, οι
Το ΔΣ ΔΟΕ 21/4/26 πραγματοποιήθηκε στη σκιά των πολέμων και της συμμετοχής της χώρας σε αυτούς με την επιλογή της πολεμικής οικονομίας να πάει χέρι- χέρι με την επιχείρηση κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου και του καθολικού δικαιώματος στην μόρφωση, καθώς και των εργασιακών μας δικαιωμάτων .Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ βυθισμένη στα σκάνδαλα και στην ανυποληψία και έχοντας χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση, αντεπιτίθεται με τρομοκρατία, αυταρχισμό, πειθαρχικές διώξεις και εισαγωγή στη βουλή του θέματος της συνταγματικής αναθεώρησης με επίδικα την άρση μονιμότητας και την κατάργηση του άρθρου 16!
Σε συνέχεια των αποφάσεων “χαμηλών πτήσεων” που κατατίθενται τον τελευταίο καιρό στη διαβούλευση, το ΔΣ ΔΟΕ χωρίς πραγματικό πρόγραμμα δράσης, χωρίς αγωνιστικό-απεργιακό πρόσημο, και χωρίς καμία τοποθέτηση για σειρά αναδιαρθρώσεων (πχ πολλαπλό βιβλίο, ειδική αγωγή, κουπόνια πρώιμης παρέμβασης στα νηπιαγωγεία), το προχθεσινό ΔΣ ΔΟΕ (21/4) αποδείχτηκε για άλλη μια φορά κατώτερο των αναγκών της συγκυρίας:
Οι “μη αποφάσεις”….
ΑΣΕ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ.
- Αρνήθηκαν την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για απεργία στις 29/4/26. Η κλήση της Χρύσας Χοτζόγλου για δεύτερη φορά στο πειθαρχικό και η μεθόδευση για επιβολή δυνητικής αργίας στον νεοδιόριστο Δημήτρη Χαρτζουλάκη, η παραπομπή 3 απεργών της Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας από μέντορες- συντονιστές, η βροχή πειθαρχικών στη Θεσσαλονίκη, οι απειλές , οι αυθαιρεσίες, οι δεκάδες τρομοκρατικές ΕΔΕ που διεξάγονται σε όλη τη χώρα, η καταστρατήγηση αποφάσεων συλλόγων διδασκόντων, «το τσαλαπάτημα» εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων , η φτώχεια των εκπαιδευτικών δεν αρκούν για να πείσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για την αναγκαιότητα μιας αποφασιστικής κλαδικής απεργίας που θα συμπυκνώσει την αγανάκτηση του κόσμου της εκπαίδευσης και θα συναντηθεί με την κοινωνία.
- Αρνούνται πρωτοβουλίες και δράσεις για τους αναπληρωτές και όλους τους συμβασιούχους ενάντια στο επίδομα ανεργίας μέσω καρτών (κατάργηση της προπληρωμένης κάρτας) και υπέρ της διασφάλισης από τα εργατικά ατυχήματα.
- Αρνούνται τοποθέτηση – απόφαση της ΔΟΕ για το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης με τα κουπόνια στα δημόσια νηπιαγωγεία, που συνιστούν απροκάλυπτη μορφή ιδιωτικοποίησης.
ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ
- Αρνούνται επιδεικτικά τοποθέτηση της ΔΟΕ για το ζήτημα του πολέμου και την πρόταση ανάληψης αντιπολεμικών δράσεων μέσα στα σχολεία
- Απορρίπτουν το κοινό αίτημα συλλόγων της Θεσσαλονίκης για την παρουσία μελών του ΔΣ έξω από το διοικητικό εφετείο που εξετάζει αιτήσεις για μονιμοποίηση, παραπέμποντας στην ….άποψη της Νομικής Συμβούλου ότι «διαφωνεί με τις συγκεντρώσεις έξω από τα εφετεία».
- Απορρίπτουν το κοινό αίτημα συλλόγων Κυκλάδων για την ενσωμάτωση και των μονίμων στο επίδομα στέγασης.
- Συνεχίζουν να σιωπούν στα αιτήματα για στήριξη σε Λάζου, Τουλγαρίδη, συνάδελφο για το ταβάνι που έπεσε στην Αν. Αττική, ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και τον πρόεδρό του .
ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ
- αρνούνται ακόμη και τη διοργάνωση μέρας δράσης για τα νηπιαγωγεία.
….και οι προτάσεις και αποφάσεις “χαμηλών πτήσεων”
- Αποκαλυπτική είναι η προτεραιότητα των θεμάτων που έθεσε η ΑΣΕ ως πρόταση για την ΗΔ του συνέδριου. Το Δημογραφικό, η υποχρηματοδότηση, η εξουθένωση και προστασία του εκπαιδευτικού και η επιμόρφωση ιεραρχούνται στην παρούσα συγκυρία ως πρώτιστα – ισότιμα με την Αξιολόγηση . Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, οι δραματικές αλλαγές στην ειδική αγωγή, τα χιλιάδες πειθαρχικά , η συνταγματική αναθεώρηση που φέρνει άρση μονιμότητας και κατάργηση του άρθρου 16 δεν φαίνονται να συνιστούν προτεραιότητα. (Η ΗΔ δεν έχει καταληχθεί).
- Στην ίδια λογική και η παρελκυστική απόφαση για διεξαγωγή κύκλου έκτακτων ΓΣ (και μάλιστα χωρίς Ολομέλεια Προέδρων ) για να ….προετοιμάσει την απεργία της 13/5 !. Θυμίζουμε ότι αυτή ήταν η πρόταση στα πλαίσια του προγράμματος δράσης του Ιανουαρίου που είχαν αποφασίσει τα 3Δ και ανέτρεψε η απόφαση των σωματείων. Τελικά την επανέφερε και την εισηγήθηκε η ΑΣΕ σε πλήρη στοίχιση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ των εθιμοτυπικών 24ωρων απεργιών (αφαιρώντας, μάλιστα τον στόχο της κλιμάκωσης του αγώνα και την Ολομέλεια Προέδρων, που εμπεριέχονταν στην αρχική της πρόταση της στις 8/3). Σημειωτέο ότι οι τακτικές ΓΣ σε όλη τη χώρα εν όψει εκλογών αντιπροσώπων εκκινούν με τη λήξη του προαναφερόμενου κύκλου.
- Η πρόταση για την Pisa πέρασε με την μορφή της ρουτινιάρικης διεκπεραίωσης “Μία από τα περσινά”.
- Ακόμα και η “ημέρα δράσης για τα νηπιαγωγεία” θυμίζει περισσότερο ευχολόγιο παρά συνδικαλιστική απόφαση: ούτε περιεχόμενο περιλαμβάνει, ούτε μορφές δράσης προτείνει.
….Για τις εκλογές τα κάνεις όλα
- Καταστρατηγώντας την αρχή της ομοφωνίας στην οποία δεσμεύτηκαν ΑΣΕ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ παραποίησαν το καταστατικό της ΔΟΕ όσον αφορά τις ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών ακόμη και στο αίτημα που έστειλαν στο υπουργείο! (Επισημαίνουμε ότι το καταστατικό ΔΟΕ αναφέρει διεξαγωγή εκλογών 20/5-15/6). Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ καταληκτικά προτείναμε στη βάση της ομοφωνίας και σύνθεσης αλλαγή ημερομηνίας για μια μέρα πριν 19/5- και 4 μέρες μετά δηλ. 19/6. ΑΣΕ, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ αποφασίζουν και διατάσσουν εκλογές 20/5-19/6 μη δίνοντας δυνατότητα για έναρξη εκλογικής διαδικασίας μιας (1) μέρας πριν, παρά την καταγραφή σωματείων που το επιθυμούν.
- ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ έχουν τοποθετηθεί 4 χρόνια τώρα υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών με τη συμμετοχή τους στις εκλογές Κεραμέως και ανοίγοντας το δρόμο στην πλήρη άλωση και διάλυση των διαδικασιών και των σωματείων με υβριδικές εκλογές για ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων.
- Η ΑΣΕ που βρίσκεται στο τιμόνι της ΔΟΕ, όχι μόνο δεν εισηγείται αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές αντιπροσώπων, αλλά αρνείται από κοινού με τα 3Δ την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για αποκλειστικά δια ζώσης στην αναγγελία εκλογών για ανάδειξη αντιπροσώπων της 95ης ΓΣ . Δεν πείθονται ακόμη και μετά την διαδικασία- φάρσα του ΣΕΠΕ Νάουσας (εκεί που οι ψηφίσαντες ήταν περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους και η διαδικασία οδηγήθηκε σε ακύρωση).
Και μια σημείωση:
Διοικητικό συμβούλιο παρά την καταστατική συνθήκη που καλεί συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, πραγματοποιείται ανά μήνα ή δίμηνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και όταν αυτό γίνεται υπάρχει μια ασφυκτική από πολλές παρατάξεις επίκληση στη συντόμευση και την οικονομία χρόνου. Μια Ομοσπονδία δεκάδων συλλόγων και χιλιάδων μελών αντί να σκύψει με προσοχή πάνω από κάθε πρόβλημα και αίτημα αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως διεκπεραίωση.
Πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι ότι για δεύτερη φορά ο Ταμίας ΔΟΕ χωρίς καμία ειδοποίηση αποχωρεί από τη συνεδρίαση αφήνοντας εκκρεμή τα προς συζήτηση οικονομικά αιτήματα.(Πιθανά τρέχει να προλάβει ταξίδια που γίνονται με χρήματα ΔΟΕ και παραγωγή παραταξιακών video).
Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης να δώσει την απάντησή του στα επόμενα αγωνιστικά-κινηματικά ραντεβού :
29/4 στις 8:30 στο Πειθαρχικό συμβούλιο– Η τρομοκρατία για Χοτζόγλου/Χαρτζουλάκη / απεργούς Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας δε θα περάσει
1 Μάη – Εργατική Πρωτομαγιά 2026 – Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις
6 Μάη μέρα δράσης για τα νηπιαγωγεία – με περιεχόμενο, στόχους και συγκεκριμένες δράσεις
13 Μάη Πανελλαδική– Πανδημοσιουπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ – Να την νοηματοδοτήσουμε τόσο ως προς το περιεχόμενο στην συγκυρία , όσο και -κατά το δυνατό- ως προς την ένταξή της σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αγώνα.
16 Μάη κοινή δράση σωματείων σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για αναπληρωτές /συμβασιούχους με βασικά αιτήματα: Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να δοθεί χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους – να καταργηθεί η αύξηση των απαιτούμενων ημερομισθίων –να καταργηθεί η προπληρωμένη κάρτα
20 Μάη στάση εργασίας, απεύθυνση σε γονείς και μαθητές και μπλοκάρισμα των εθνικών εξετάσεων τύπου PISA
