Παρεμβάσεις ΠΕ: Στηρίζουμε τους Συλλόγους μας με μαζική συμμετοχή μας στις αποκλειστικά δια ζώσης διαδικασίες Όχι σε ηλεκτρονικές ή υβριδικές εκλογές-παρωδία

Συντονισμένη απόπειρα να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς του νόμου Χατζηδάκη στο συνδικάτο, επιχειρούν ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ. Ξεκίνησαν το 2022 στις εκλογές για αντιπροσώπους για την

91η ΓΣ όπου σε μια σειρά συλλόγων έκαναν υβριδικές εκλογές (δια ζώσης και ηλεκτρονικές), συνέχισαν με τη συμμετοχή τους μαζί με το ΔΙΚΤΥΟ στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια και για ΔΣ συλλόγων και τώρα προσπαθούν να το επεκτείνουν σε όσους περισσότερους Συλλόγους ΠΕ μπορούν μπροστά στις εκλογές αντιπροσώπων για την 93η ΓΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 26-29 Ιούνη από τους οποίους θα εκλεγεί και το νέο ΔΣ της ΔΟΕ. Επιδιώκουν μάλιστα, να τους νομιμοποιήσουν με απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ.

Το 2022 έγιναν υβριδικές εκλογές σε Συλλόγους ΠΕ, ανάμεσά τους: Αλεξανδρούπολη, Αμύνταιο, Αργολίδας, Γιαννιτσών, Δράμας, Ημαθίας, Θήρας, Καβάλας, Λειβαδιάς, Νάουσας, Σερρών, Σουφλίου, Φλώρινας, Χαλκίδας, Χαλκιδικής και τώρα ήδη έχει προστεθεί η Μαγνησία, ο Ε’ Θεσσαλονίκης και επιδιώκεται σε Καρδίτσα και σε άλλους Συλλόγους.

Ότι δικαιολογίες κι αν χρησιμοποιούν, η πραγματικότητα είναι μία. ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ για να κρατήσουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ακόμα και τις επαίσχυντες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, ακόμα και μεθοδεύσεις που εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα διαβλητότητας. Άλλωστε, συναινούν στη βασική φιλοσοφία του νόμου γι’ αυτό πρωτοστατούν στην εφαρμογή του. Δε θα μείνουν στις υβριδικές εκλογές. Σιγά σιγά θα επιδιώξουν να τον εφαρμόσουν σε όλα, από την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ ως και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στο σύνολο της ζωής των σωματείων (ΓΣ, κήρυξη απεργιών, εκλογές κλπ).

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας για να μη συρθεί το μεγαλύτερο συνδικάτο στο δημόσιο στην κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών.

Από την ώρα που το ΥΠΑΙΘΑ έκοψε τις άδειες για τις εκλογές, οι παρατάξεις του κυβερνητικού κρατικού συνδικαλισμού που είχαν συνηθίσει να δουλεύουν γι’ αυτές οι μηχανισμοί της διοίκησης και του κράτους, από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ως και όλος ο κρατικός μηχανισμός της διαπλοκής και της συναίνεσης, ψάχνουν τρόπο να νομιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές «εκλογές». Ειδικά η ΔΗΣΥ, παράταξη με μακρά θητεία στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, παρουσιάζει ένα συνδικάτο που θα λειτουργεί εξ αποστάσεως, θα ψηφίζει εξ αποστάσεως, θα συνέρχεται εξ αποστάσεως, δε θα αγωνίζεται και δε θα απεργεί, ένα συνδικάτο με ψηφίσαντες αλλά όχι συμμετέχοντες, που δε θα έχει ενεργά μέλη παρά μόνο πελάτες-ψηφοφόρους.

Μόνο που αυτή είναι η πρόταση του κράτους και του κεφαλαίου για τα συνδικάτα. Συνδικάτα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ηλεκτρονικές συνελεύσεις, συνδικάτα εταιρείες δημοσκοπήσεων και όχι μάχιμα όργανα της ταξικής πάλης. Συνδικάτα της παράλυσης και της ακύρωσής τους, άμαζα, άφωνα, άνευρα. Συνδικάτα της παθητικής παρακολούθησης, της αποξενωμένης και αλλοτριωμένης ύπαρξης, της αδιαφάνειας, όπως αποκαλύφθηκε από τις εκλογές σε μια σειρά σωματεία με ηλεκτρονική ψηφοφορία, και της διαβλητότητας, χωρίς ζωντανή ζύμωση και αντιπαράθεση.

Ισχυρίζονται ότι έτσι θα μεγαλώσει η συμμετοχή στις εκλογές και το συνδικάτο θα είναι δυνατό. Αυτό κι αν είναι επιχείρημα απάτη!

Αυτά δεν είναι δυνατά συνδικάτα, αλλά συνδικάτα απολύτως χειραγωγούμενα από το κράτος και τους μηχανισμούς του, με τις παρατάξεις του κυβερνητικού και κρατικού συνδικαλισμού, στην ηγεσία τους.

Δε θέλουν να κάνουν ούτε τον κόπο να πείσουν τους εκπαιδευτικούς να έρθουν να τους ψηφίσουν. Όλα θέλουν να τα κάνει για αυτούς το κράτος και οι μηχανισμοί διαπλοκής του. Να δουλεύουν τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, ο διοικητικός μηχανισμός, οι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές και δημαρχαίοι, οι υπουργοί και τώρα πια και οι αξιολογητές και οι εκπαιδευτικοί να καλούνται απλώς να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο. Έτσι φτιάχνουν ένα συνδικάτο στα μέτρα τους, για να περνούν απρόσκοπτα, χωρίς κλυδωνισμούς, όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας παραλυμένο και αμήχανο και αυτές τις παρατάξεις στην ηγεσία να διαπραγματεύονται τους όρους χειροτέρευσης της ζωής μας.

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ κραδαίνουν το κίνδυνο της ακύρωσης των εκλογών αν δεν ακολουθηθεί ο νόμος Χατζηδάκη. Ένα ακόμα επιχείρημα απάτη!

Ο νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2021. Από τότε ως σήμερα μεγάλα συνδικάτα του δημοσίου, της εκπαίδευσης πρώτα και κύρια, όλες οι ΕΛΜΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων ΠΕ, κάνουν εκλογές αποκλειστικά δια ζώσης. Η ίδια η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΟΕΝΓΕ έκαναν εκλογικά συνέδρια που εξέλεξαν ΓΣ, ΔΣ, ΕΕ, με αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές. Πρόσφατα το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση με την οποία οι διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων για το 21ο Συνέδριο φέτος θα γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης.  Μήπως τελικά η απειλή που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ είναι μύχιος πόθος και ίσως και επιλογή τους;

Με τον νόμο Χατζηδάκη η λειτουργία των σωματείων μπαίνει στον κλοιό του κράτους και της εργοδοσίας. Μερικά μόνο παραδείγματα:

Α. Ο νόμος επιδιώκει να επιβάλλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις διαδικασίες των σωματείων, στις αρχαιρεσίες, στην κήρυξη των απεργιών, στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων. Στοχεύει στην απονέκρωση των ζωντανών συλλογικών διαδικασιών των εργαζόμενων και την προσθήκη περισσότερων εμποδίων στην προκήρυξη απεργίας. Στην εκπαίδευση αυτό το ζούμε πολύ καλά με την κήρυξη όλων των απεργιών μας ως παράνομες στο όνομα αυτού του νόμου.

Β. Ο νόμος απαιτεί την εγγραφή του στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ) με στόχο το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων, των μελών και της δράσης τους.

Γ. Στο στόχαστρο του νόμου Χατζηδάκη μπαίνει με ειδική βαρύτητα το δικαίωμα στην απεργία. Στις προϋποθέσεις για την απόφαση προκήρυξής της προστίθενται υποχρεώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου που φτάνουν μέχρι και να την αναιρούν. Τέτοια είναι η υποχρέωση κατάθεσης αιτήματος δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ που επιβάλλεται για το δημόσιο τομέα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν επιτρέπεται η άσκηση του δικαιώματος στην απεργία, το προσωπικό ασφαλείας, η ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας.  Αν κάποιο συνδικαλιστικό όργανο υλοποιήσει και περιφρουρήσει τις συλλογικές αποφάσεις των εργαζόμενων, η απεργία θεωρείται «παράνομη» και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Απεργία πρωτοβάθμιου σωματείου δε που έχει κριθεί «παράνομη», απαγορεύεται να καλύπτεται από αποφάσεις δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων οργανώσεων.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, εγείρονται και πολλά ζητήματα διαβλητότητας. Από τις εκλογές του 2022, υπήρξαν πρωτοφανείς συνθήκες αδιαφάνειας στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ πουθενά δεν τηρήθηκαν ούτε αυτά που το ΔΣ έστειλε στους συλλόγους ως αναγκαίες προϋποθέσεις:

α. Δεν υπήρξαν υπογραφές των ψηφισάντων στις ηλεκτρονικές κάλπες όπως ορίζει η ΔΟΕ στις καταστάσεις ψηφισάντων που απέστειλε στους Συλλόγους και που τις απαιτούσε ως όρο για την αναγνώριση των αντιπροσώπων των συλλόγων

β. Δεν υπήρξαν ξεχωριστές εκλογικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθούν διπλοεγγραφές και διπλοψηφίες

γ. Τα πρακτικά αρχαιρεσιών περιγράφουν μόνο την δια ζώσης διαδικασία ενώ δε υπάρχουν πρακτικά αρχαιρεσιών για τις ηλεκτρονικές κάλπες

δ. Δεν υπήρξαν δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις ηλεκτρονικές κάλπες όπως ορίζει υποχρεωτικά το ΔΣ της ΔΟΕ

ε. Έχουμε περιπτώσεις που απαγορεύτηκε στα μέλη που πήγαν να ψηφίσουν δια ζώσης γιατί δεν το είχαν δηλώσει δεκαπέντε μέρες νωρίτερα (!!!)

και πολλά ακόμα θέματα…

Ειδικά στην εκπαίδευση καταλαβαίνουμε απολύτως τι θα συμβεί αν κατισχύσει στη ζωή του συνδικάτου και εμπεδωθεί συνολικά ο νόμος Χατζηδάκη στο εργατικό κίνημα!

Αν εφαρμόζονταν σήμερα οι διατάξεις του θα είχε ακυρωθεί όλη η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την ατομική.

–                  Οι δια ζώσης μαζικές διαδικασίες των Συλλόγων κατόρθωσαν να κρατήσουν ψηλά τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, να υποχρεώσουν στην επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής από την ολομέλεια προέδρων όταν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, κήρυξε την παράδοση των όπλων. Σε αυτές διακινήθηκαν κι αντιπαρατάθηκαν ιδέες και απόψεις, προγράμματα πάλης και πάρθηκαν αποφάσεις. Κάθε προσπάθεια να ευνοηθούν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες σε βάρος των δια ζώσης έχει αποκλειστικό στόχο να πλήξει αυτή ακριβώς τη δύναμη πυρός των σωματείων και των συνδικάτων.

–                  Καμία απεργία δε θα είχαμε κατορθώσει να πραγματοποιήσουμε αν ακολουθούσαμε τον νόμο και προσφεύγαμε στον ΟΜΕΔ

–                  Κανένα από τα εκατοντάδες μπλόκα που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά για να ακυρώσουν τις αξιολογήσεις δε θα είχε γίνει.

–                  Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και η αυτοοργάνωση του αγώνα αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά του κινήματός μας και δεν πρόκειται να τα απεμπολήσουμε.

Γι’ αυτό ο νόμος Χατζηδάκη (4808/21) πρέπει να ανατραπεί!

Γιατί τροφοδοτεί και οπλίζει την επίθεση της εργοδοσίας σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα η οποία ανυπομονεί να εφαρμόσει το πλήθος των διατάξεών του. Υπονομεύει και ποινικοποιεί κάθε εργατικό αγώνα. Γι’ αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα δίνει μάχη για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί στο σύνολό του. Γι’ αυτό το 38ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ πήρε σαφή θέση να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του από τα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικάτα.

Η προσπάθεια ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί χέρι βοηθείας στις αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και οδηγεί σε ολισθηρούς και πολύ επικίνδυνους δρόμους ειδικά για τον αγώνα που δίνει το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Αλλά είναι φανερό ότι θέλουν να αποδεσμευτούν από αυτόν τον αγώναΤο αποδεικνύει η απεργοσπαστική τακτική που κράτησε ειδικά η ΔΗΣΥ στον αγώνα της αξιολόγησης, πρώτα τα δικά τους συνδικαλιστικά στελέχη-διευθυντές πανελλαδικά με σαφή καθοδήγηση κεντρικά από την παράταξη τους και στη συνέχεια πλήθος συνδικαλιστικών στελεχών-διευθυντές της ΔΑΚΕ, κάνουν αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και έγιναν αξιολογητές από την πρώτη στιγμή!

Καμία δύναμη δεν μπορεί να σιωπήσει. Μεγάλες είναι οι ευθύνες του ΔΙΚΤΥΟΥ γιατί σε διάφορες περιοχές δίνει ψήφο στήριξης των υβριδικών εκλογών με διάφορες δικαιολογίες και το 2022 έδωσε ψήφο νομιμοποίησή αυτών των επιδιώξεων στην 92η ΓΣ αντιπροσώπων.

Θα ακυρώσουμε τα σχέδια του κράτους και του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής με τη μαζική μας συμμετοχή στις διαδικασίες του συνδικάτου, τις Γενικές Συνελεύσεις, τους αγώνες, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, τις εκλογικές διαδικασίες.

Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης αυτό το διάστημα που διεξάγονται ΓΣ και εκλογές αντιπροσώπων, να ακυρώσει αυτές τις επιδιώξεις συμμετέχοντας μαζικά στις δια ζώσης διαδικασίες συνελεύσεων και εκλογών και απέχοντας από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες σε όποιο σύλλογο επιχειρηθούν. Να υψώσει με τον τρόπο αυτό τείχος στα σχέδια υπουργείου και κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, να εντείνει τους αγώνες της περιόδου, να ενισχύσει το ανεξάρτητο, αυτόνομο, αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ρεύμα των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων.

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ δεν επιλέξαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα την λογική της ανάθεσης. Θέλουμε ζωντανά ταξικά σωματεία που θα κρατούν ζωντανές τις διαδικασίες βάσης και λήψης αποφάσεων, δεν θα φοβούνται την αντιπαράθεση απόψεων, τη  σύνθεση αιτημάτων και τον ζωντανό οριζόντιο συντονισμό μεταξύ τους. Όσοι υποστηρίζουν ότι μέλημά τους είναι η αύξηση της συμμετοχής αποκλειστικά στις εκλογές, αναφέρονται σε μια αύξηση ψευδεπίγραφη. Ένα σωματείο επιβεβαιώνει τη δύναμή του μέσω των συλλογικών διαδικασιών. Ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις, δραστηριοποίηση των μελών του, αυτά είναι τα «όπλα» μας για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική. Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, στήριξη και αλληλεγγύη.

Δηλώνουμε όπως και το 2022, έτσι και τώρα θα θέσουμε θέμα μη αναγνώρισης των ηλεκτρονικών καλπών και των αποτελεσμάτων τους στην 93η ΓΣ της ΔΟΕ και δε θα τις νομιμοποιήσουμε.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να δώσει σαφή οδηγία στους συλλόγους για αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές.

Καλούμε όσα ΔΣ πρωτοβάθμιων συλλόγων έχουν πάρει αποφάσεις για υβριδικές εκλογές να τις ακυρώσουν και να προχωρήσουν σε αποκλειστικά δια ζώσης, παίρνοντας όσα περισσότερα μέτρα για την εξασφάλιση της μαζικής συμμετοχής. Ειδικά, μεθοδεύσεις όπως οι όροι διεξαγωγής των εκλογών του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής είναι απολύτως διαβλητές.  

Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς, όπου δεν γίνει κατορθωτό να αποτραπούν οι υβριδικές, εξ αιτίας των αποφάσεων των ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ, ΔΙΚΤΥΟ κ.α., να μποϋκοτάρουν τις ηλεκτρονικές και να επιλέξουν τη μόνη δημοκρατική επιλογή, να συμμετέχουν μαζικά με την προσωπική τους παρουσία, τιμωρώντας καλπονοθευτικές επιλογές.

Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στις δια ζώσης συλλογικές διαδικασίες (ΓΣ και εκλογές) διαψεύδοντας έμπρακτα, για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις εκείνες που επικαλούνται τη χαμηλή συμμετοχή για να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του συνδικάτου και απαντώντας αποτελεσματικά στην επίθεση κυβέρνησης και κράτους στα συνδικάτα.