Για τη συνέχιση του αγώνα και τη συνάντηση ΔΟΕ/ΟΛΜΕ με ηγεσία ΥΠΑΙΘΑ

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr, paremvasisdoe@gmail.com  210 32421443.4.2024

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

http://paremvaseisde.gr, paremvaseis.de@gmail.com, 2103318624

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Λεπτουργίδου Κατερίνας (6974750410)

Ρέππα Ντίνας (6975308409)

Καλούση Ακρίτα (6973359166)

Φύτρου Πέτρου (6909161654)

Για τη συνέχιση του αγώνα και τη συνάντηση ΔΟΕ/ΟΛΜΕ με ηγεσία ΥΠΑΙΘΑ

Μετά από τις ιστορικής μαζικότητας και αποφασιστικότητας Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων ΠΕ σε όλη τη χώρα, στη 1.4.2024, η ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ, με καταστατική απαρτία αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα και την προκήρυξη νέας απεργίας Αποχής από την ατομική αξιολόγηση.

Είχαν προηγηθεί οι 75 Σύλλογοι ΠΕ και περισσότερες από 40 ΕΛΜΕ που είχαν απόφαση επαναπροκήρυξης από τα σωματεία τους, πολλοί από αυτούς είχαν ήδη καταθέσει τα εξώδικα στο ΥΠΑΙΘΑ και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί απάντησαν στη σιδερένια μπότα του υπουργείου, στην απόπειρα να υποτάξει την εκπαίδευση με τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις δικαστικές προσφυγές, με ένα σύνθημα που ακούστηκε σε κάθε γενική συνέλευση από την Ροδόπη μέχρι τα Χανιά και γράφτηκε σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε ανάρτηση, μετατράπηκε από υπόκωφη βουή σε βροντερό σύνθημα αγώνα «Μέχρι τη Νίκη!»

Καμία παράταξη δεν μπόρεσε να αγνοήσει τις μαζικότατες Γενικές Συνελεύσεις, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν ακόμα και οι παρατάξεις που προχώρησαν στο «άδειασμα» του αγώνα στις 16.2.2024, οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ να αποδεχτούν αυτό το αποτέλεσμα και να δηλώσουν ότι μαζί με τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και την ΑΣΕ στηρίζουν ομόφωνα αυτή την απόφαση.

Αντίστοιχη απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση προέδρων της ΟΛΜΕ καθώς και η ΠΟΣΕΠΕΑ ώστε αυτή την ώρα να υπάρχει κηρυγμένη Απεργία Αποχή σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση.

Η συνάντηση των ομοσπονδιών με την υφυπουργό Ζ. Μακρή και τον Γ.Γ. Κατσαρό Γ. έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαζικών διαδικασιών των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και την κατάθεση των εξωδίκων για τη νέα Απεργία Αποχή των ομοσπονδιών.

Από την πρώτη στιγμή έγιναν φανερές οι προθέσεις του υπουργείου:

  1. «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να σας πούμε, το ραντεβού κλείστηκε γιατί το ζητήσατε εσείς», ήταν η τοποθέτηση της υφυπουργού. Δεν είχε τίποτα να πει όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά ούτε για τους διορισμούς, το σύστημα προσλήψεων, την ειδική αγωγή, για τίποτα…
  2. Αντίθετα, έγινε φανερό ότι το υπουργείο επιλέγει να ζει σε παράλληλο σύμπαν. Η τοποθέτηση του ΓΓ,Κατσαρού Γ. ότι υπάρχει ευφορία με τις διαδικασίες αξιολόγησης στα σχολεία, στους αξιολογητές σχολικούς συμβούλους και στους αξιολογούμενους, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η επισήμανσή του μάλιστα, ότι είναι όλοι πολύ ευχαριστημένοι γιατί τώρα αναδεικνύεται ο συμβουλευτικός ρόλος των συμβούλων και μάλιστα σε ατομικό επίπεδο κι ότι η διαδικασία ειδικά αυτής της αξιολόγησης είναι καταπληκτική και είναι όλοι πανευτυχείς γιατί βλέπουν βελτίωση από τη μία παρακολούθηση του μαθήματος στην άλλη, μόνο γέλια προκάλεσε.

Συνέχισε δε, ως άλλος εισαγγελέας, με τις γνωστές απειλές που έχουν γραφτεί στις εγκυκλίους Κατσαρού και παλιότερα του Κόπτση.

  1. Εκεί που όμως, ήταν φανερό ότι υπήρχε η απόλυτη κοροϊδία ήταν στην παράθεση των αριθμών… «η μεγάλη άνοδος στη συμμετοχή στην αξιολόγηση έγινε τον Νοέμβρη του 2023», είπε ο ΓΓ. Όταν του θυμίσαμε ότι δυο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2024 στη συνάντηση με τους αξιολογητές σχολικούς συμβούλους είπε ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ μικρά, όταν του είπαμε ότι έχουμε κι εμείς τα στοιχεία που οι διευθύνσεις έστειλαν στο υπουργείο, τότε η αφήγηση άλλαξε και βρέθηκε υπεύθυνος… το excel που δεν είναι επεξεργάσιμο και δε δείχνει τα στοιχεία, οι αξιολογητές που συμπλήρωναν ό,τι νόμιζαν και δεν κατάλαβαν τι έπρεπε να συμπληρώσουν και άλλες τέτοιες ευτράπελες εξηγήσεις. Ήταν φανερό ότι η ηγεσία του υπουργείου είχε στόχο να παραπλανήσει ώστε να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά ψεύτικα στοιχεία. Γι’ αυτό και αναφέρθηκε σε δεκαεφτά χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν αναρτήσει έκθεση αυτοαξιολόγησης στις πλατφόρμες αλλά δεν είπε ότι οι πλατφόρμες είναι τρεις Α1, Α2 και Β, ότι η ανάρτηση στην πλατφόρμα δεν αποτελεί αξιολόγηση, ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν πανελλαδικά καλεστεί δεν είναι πλέον οι είκοσι οκτώ χιλιάδες νεοδιόριστοι αλλά και πολλές/πολλοί μόνιμες/μόνιμοι. Και κυρίως ότι ακόμα και να καταπίναμε αμάσητα τα «στοιχεία» αυτά, οι έντεκα χιλιάδες νεοδιόριστοι που συμμετέχουν στην Απεργία Αποχή καθώς και δεκάδες χιλιάδες μόνιμες/οι κι αναπληρωτές/τριες που υπογράφουν δίπλα τους, αποτελούν τη δύναμη πυρός του συνδικάτου, την ωρολογιακή βόμβα στα σπλάχνα του οικοδομήματος ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και ολοκληρωτισμού που επιδιώκουν να επιβάλλουν.

 

  1. Στα ζητήματα όμως, των αναπληρωτών/τριών η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ εξάντλησε όλο το ταξικό της μένος, τον κυνισμό και την αμετροέπεια για τους ελαστικά εργαζόμενους συναδέλφους και συναδέλφισσες! Όταν επισημάνθηκε από το ΔΣ της ΔΟΕ ότι ακόμα και Δεκέμβρη μήνα γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών/τριών για κενά που υπάρχουν από τον Σεπτέμβρη, η υφυπουργός Ζ. Μακρή έριξε το βάρος στους εκπαιδευτικούς που αρνούνται την πρόσληψη! Κατηγόρησε αυτές και αυτούς που καλούνται να υπηρετήσουν για τέσσερις μήνες με μισθούς ανέχειας, σε περιοχές που τα ενοίκια είναι όσο ο μισθός τους αν βρουν σπίτι να νοικιάσουν και μετά να απολυθούν!

Και σα να μην έφτανε αυτό, θεώρησε η ίδια υφυπουργός ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχουν δικαίωμα στην ασθένεια και στην επαπειλούμενη κύηση οι αναπληρώτριες/τές προσπαθώντας μάλιστα, να μας πει ότι έχουν άδειες, απλώς είναι άνευ αποδοχών! Και θεώρησε η μεγαλοσχήμων υφυπουργός ότι είναι φυσιολογικό ένας εργαζόμενος να εξωθείται στην παραίτηση-απόλυση και πλήρη ένδεια όταν αρρωσταίνει ή στην αγνόηση των ιατρικών διαγνώσεων και να προσέρχεται στην εργασία του με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του/της για να έχει μισθό!

 

Ως Παρεμβάσεις ΠΕ και ΔΕμεταφέραμε τη φωνή των Γενικών Συνελεύσεων, της μεγάλης οργής και αγανάκτησης του κλάδου, τις αποφάσεις τους, καταγγείλαμε τον ταξικό κυνισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον δεσποτισμό, απαιτήσαμε να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί, τοποθετηθήκαμε ενάντια στην αξιολόγηση και την τρομοκρατία, υπερασπιστήκαμε τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, ξεκαθαρίσαμε ότι η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών δε θα γίνει ανεκτή, ότι δε θα ανεχτούμε να εγκαλούνται και να κουνάνε το δάχτυλο στις/στους αναπληρωτές/τριες και στους εκπαιδευτικούς που έχουν μισθό στο εισαγωγικό κλιμάκιο ΜΚ1 780 ευρώ (πράγμα που φάνηκε να αγνοεί παντελώς και να αδιαφορεί γι’ αυτό η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ) και ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν το σχολείο σε εργασιακό και παιδαγωγικό κάτεργο!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος! Η δύναμή μας είναι η μαζική συμμετοχή στις Γενικές συνελεύσεις και στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα.

Ο αγώνας συνεχίζεται στις απεργίες και στις διαδηλώσειςΚαλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους:

Να υπογράψουν μαζικά τις δηλώσεις Απεργίας Αποχής, να μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα εκβιασμών και πιέσεων απέναντι στους εκπαιδευτικούς από τον αξιολογικό μηχανισμό και τον μηχανισμό τρομοκράτησης του υπουργείου.

Να απαιτήσουν συνέχιση με συνεχείς επαναπροκηρύξεις της ΑΑ και των στάσεων εργασίας.

Να οργανώσουν πλατιά ενημέρωση προς τους γονείς και την κοινωνία με έκδοση γράμματος, αφίσες, πανό, εκδηλώσεις, ενημερωτικά σποτ.

Να συμμετέχουν ενεργά στις επιτροπές αγώνα των Συλλόγων ΠΕ και των ΕΛΜΕ

Να απαιτήσουν απεργιακή κλιμάκωση τώρα! Η απόφαση της ΓΣΕΕ να ανακοινώσει τον Ιανουάριο που έβραζε το καζάνι με δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους, απεργία για τον Απρίλιο, η απόφαση τώρα της ΑΔΕΔΥ να μην συμμετέχει στην απεργία του Απριλίου αλλά να ανακοινώσει μια στάση εργασίας για τέλη Μαΐου, η μέχρι στιγμής άρνηση των πλειοψηφιών σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ για απεργιακή κλιμάκωση, η προσπάθεια του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής να εμποδίσουν να εκφραστεί απεργιακά η εργατική διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια, χωρίς σχέδιο αγώνα και αντεπίθεσης απέναντι στην κυβερνητική επιδρομή, μας βρίσκουν απέναντι.

Απαιτούμε απεργιακή κλιμάκωση με κλαδική και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία γιατί ο αγώνας αυτός πρέπει να βγει στον δρόμο, να εκφράσει τις ανάγκες μας για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια, για εργασιακά δικαιώματα σε αναπληρωτές/τριες και μόνιμες/μους, για μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, και μαζικούς διορισμούς με πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τους ταξικούς φραγμούς με την τράπεζα θεμάτων και την ΕΒΕ, για ακύρωση των εξετάσεων PISA.

Εμείς θα νικήσουμε!