Όλες και όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια της 28ης Φλεβάρη σε όλη τη χώρα! Η αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Όλες και όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια της 28ης Φλεβάρη σε όλη τη χώρα

Η αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι τη νίκη!

Επαναπροκήρυξη της Α-Α από τη ΔΟΕ αν και όταν βγει η Α-Α παράνομη από τα δικαστήρια, συνεχής προκήρυξη των στάσεων εργασίας

Καμία χρονοτριβή του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όποιους αντιστέκονται στην πολιτική της. Στους φοιτητές στέλνει τα ΜΑΤ, στους πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται στον εξευτελισμό των τηλεξετάσεων τους εισαγγελείς, στους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια ασκεί διώξεις γιατί συμπαραστέκονται έμπρακτα στους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς ως συνήθως τους οδηγεί στα δικαστήρια.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ καταφεύγει μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια για 10η φορά στα δικαστήρια για να βγάλει ένα ανυποχώρητο αγώνα παράνομο και να επιβάλει την αξιολογική διαδικασία. Λόγω της Αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε δυο φορές ως τώρα, όμως το πιο πιθανό είναι να κριθεί όπως και στις άλλες περιπτώσεις παράνομη από την «αδέκαστη δικαιοσύνη». Άλλωστε και ο νόμος Χατζηδάκη γι’ αυτό ψηφίστηκε, για να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, οπότε και τώρα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του εκπαιδευτικού κινήματος.

Το υπουργείο έχει βρεθεί σε αδιέξοδο γιατί συναντά σοβαρή αντίσταση στους εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να επιβάλει την πολιτική του. Παρά τον εκβιασμό στις/στους νεοδιόριστες/ους με τη μη μονιμοποίησή τους, χιλιάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Το ΥΠΑΙΘΑ σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το τέλμα, ενεργοποίησε την Α2 φάση της αξιολόγησης και μετέτρεψε όλους/ες τους/τις διευθυντές/ντριες, σε αξιολογητές. Παράλληλα, σταδιακά επεκτείνει την αξιολόγηση σε όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και με αυτούς που έχουν 20-30 χρόνια υπηρεσία. Και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί πάλι αντιμέτωπο με την ανυπακοή των εκπαιδευτικών, επιστρατεύει το συνηθισμένο του όπλο, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα δικαστήρια! Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την καταστολή, τις απειλές και τον εκφοβισμό θα τελειώνει επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών.

Καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή και στις στάσεις εργασίας, επαναπροκήρυξη της Απεργίας- Αποχής και των στάσεων εργασίας, πολύμορφος αγώνας διαρκείας, η μοναδική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, τον ανταγωνισμό, την κατηγοριοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της εκπαίδευσης οφείλει να συνεχιστεί! Η κήρυξη της απεργίας-αποχής ως παράνομης από τα δικαστήρια δεν πρέπει να σημάνει τη λήξη.

-Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης της 92ης ΓΣ, να επαναπροκηρύττει την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας κάθε φορά που το δικαστήριο θα την κρίνει παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας χρήση του νομικού δικαίου της χώρας. Αυτό γίνεται πάντα, αποτελεί κεκτημένη εμπειρία και πρακτική του εργατικού κινήματος και αποτελεί τη νομική θωράκιση σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που συνεχίστηκαν απεργίες που κρίθηκαν και παράνομες και καταχρηστικές! Πρόσφατο παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ που προκήρυξε 3 φορές την απεργία αποχή από την αξιολόγηση στο δημόσιο το 2014 ενώ τα δικαστήρια την έκριναν παράνομη. Το ίδιο ακριβώς έκαναν επανειλημμένα οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο στην απεργία τους που κράτησε τρεις μήνες. Τo ίδιο συνέβη με την συνέχιση της απεργίας στο ΜΕΤΡΟ και πολλά άλλα παραδείγματα.

Ξεκινώντας την επαναπροκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ (την οποία κατά την προσφιλή τακτική του υπουργείου θα πάει στα δικαστήρια για να την βγάλει παράνομη) και συνεχίζοντας με τη ΔΟΕ, απαντάμε με επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής και των στάσεων εργασίας από την ατομική αξιολόγηση. Η επαναπροκήρυξη από τη ΔΟΕ αποτελεί πολιτική απόφαση θωράκισης του αγώνα των εκπαιδευτικών. Δηλώνει ότι το συνδικάτο μπαίνει μπροστά, καλύπτει και καλεί τα μέλη του με συλλογικό τρόπο στη συνέχιση του αγώνα. Με βάση το νομικό δίκαιο χάνει τα νομικά επιχειρήματα το κράτος και η διοίκηση να διώξει τον κάθε απεργό χωριστά μια και τους καλύπτει η συλλογική απόφαση του συνδικάτου.

Να σταματήσει το ροκάνισμα του αγώνα από ΔΗΣΥ/ΔΑΚΕ/ΔΙΚΤΥΟ

Το ΔΣ της ΔΟΕ όφειλε να έχει ήδη στείλει το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα των εκπαιδευτικών. Αντίθετα, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυταρχικό παροξυσμό, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ) οργανώνει περιφερειακές με τους ψευτοαιρετούς, αυτούς που συμμετείχαν στις ηλεκτρονικές εκλογές που ο κλάδος απονομιμοποίησε με την αποχή του. Την ώρα που η κυβέρνηση οργανώνει δριμύτατη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, την ώρα που το εργατικό κίνημα οργανώνεται για την απεργία στις 28 Φλεβάρη, η απόφαση αυτή αποπροσανατολίζει, αλλάζει το βέλος στη δράση του συνδικάτου! Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι δε θα συμμετέχουμε και δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή την κατρακύλα!  Το βέλος του προσανατολισμού του συνδικάτου έπρεπε να δείχνει την ενίσχυση της απεργίας στις 28/2 και συνολικά του αγώνα που έχουμε μπροστά μας που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

 

Στα ίδια αποπροσανατολιστικά πλαίσια ανήκουν και οι προτάσεις που διοχετεύονται και ισχυρίζονται ότι αν βγει παράνομη η Απεργία Αποχή τότε η διέξοδος είναι να δώσει κατεύθυνση η ομοσπονδία να συμμετέχουν οι διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες στο Α2 επίπεδο και να βαθμολογούν με «άριστα» τους εκπαιδευτικούς δεν αποτελούν συνέχιση του αγώνα. Αποτελεί πρόταση πλήρους υποταγής στις επιδιώξεις του υπουργείου και δεν έχει κανένα μέλλον. Άλλωστε, έχουν περιγραφεί με σαφήνεια οι στόχοι της αξιολόγησης καθώς και τι επέρχεται αν κατισχύσει. Η κυβέρνηση έχει περιγράψει με σαφήνεια και τις προθέσεις της και τα μέτρα που δρομολογεί: «ελεύθερη» επιλογή σχολείων, κατηγοριοποίηση τους καθώς και των εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός, οι χορηγοί κλπ Αν σήμερα δεχτούμε την ατομική αξιολόγηση με τάχα καλό βαθμό στο Α2 υπονομεύουμε τον μέχρι τώρα αγώνα μας και δηλώνουμε υποταγή στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης. Έτσι, κι αλλιώς γνωρίζουμε όλες και όλοι ότι: α) ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ακολουθήσουν όλες/όλοι οι διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες, πολλώ δε μάλλον που οι αξιολογήσεις τους αξιολογούνται από τους Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης στις παρατηρήσεις των οποίων οι αξιολογητές πρέπει να «συμμορφωθούν» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 8 του άρθρου 11 της Υπουργικής Απόφασης 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023  β) δεν καλύπτει το Α1 και το Β γ) οι αξιολογητές «σχολικοί σύμβουλοι» καθώς και μια μερίδα διευθυντών/ντριών πειθήνιων εντολοδόχων της εξουσίας θα ξεσαλώσουν αν ο αγώνας αυτός κλείσει δ) έρχονται οι περιφερειακές εξετάσεις ως μέθοδο αξιολόγησης σχολείων κι εκπαιδευτικών ε) έρχεται η ποσόστωση που υπήρξε το 2014 στ) το ΥΠΑΙΘΑ θα ασκήσει πιέσεις και εκφοβισμό που δεν αφορούν μόνο το Α2 αλλά και το Β καθώς και την τήρηση του νόμου 4823/21 για ζητήματα όπως υπερωρίες, εργασιακός πειθαναγκασμός κλπ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα χρειάζεται να οργανώσει από τώρα τον αγώνα και την αντίσταση απέναντι στην επιχείρηση της κυβέρνησης να επιβάλλει μέσω δικαστικών αποφάσεων την πολιτικής της. Όσες δυνάμεις θεωρούν ότι επιβάλλεται να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την αλλαγή του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου να αναλάβουν την ευθύνη τους και συντονισμένα και αποφασιστικά το εκπαιδευτικό κι εργατικό κίνημα να οργανωθεί για τη συνολική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.  Τώρα χρειάζεται τα σωματεία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πολύμορφος αγώνας διαρκείας, μαζική συμμετοχή στην απεργία 28 Φλεβάρη και κλιμάκωση με ΓΣ και ολομέλεια προέδρων

Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προσπαθεί να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Οι φοιτητές, παρά την καταστολή και τις συκοφαντίες βρίσκονται σχεδόν δύο μήνες σε κινητοποιήσεις. Στην πραγματικότητα όλος ο χώρος της εκπαίδευσης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια πολιτική που διαλύει τα δημόσια αγαθά, επιβάλει τους κανόνες της αγοράς στην εκπαίδευση και σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τώρα είναι η ώρα όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης να κινηθούν από κοινού και να απαντήσουνε στις επιλογές της κυβέρνησης.

Στο ΔΣ της ΔΟΕ στις 20.2 ως Παρεμβάσεις ΠΕ προτείναμε:

  • 28 Φλεβάρη απεργούμε, λουκέτο στα σχολεία μας 24ωρη απεργία σε δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) και ιδιωτικό τομέα (Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα)
  • Τριήμερος απεργιακός αποκλεισμός της Βουλής όταν το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση και διαδηλώσεις-καταλήψεις σε όλη τη χώρα
  • Στάση και συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 27/2, μέρα εκδίκασης της προσφυγής της κυβέρνησης
  • Επαναπροκηρύξεις της Α-Α από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, συνεχείς προκηρύξεις των στάσεων εργασίας. Δηλώνουμε ότι ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε να επαναπροκηρύξει την Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση η ΔΟΕ, ώστε να προκηρύττει τις στάσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα θέσουμε την πρότασή μας για επαναπροκήρυξη από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (ΓΣ, ΔΣ) και θα συμβάλλουμε με πνεύμα ευρύτατης αγωνιστικής συνεννόησης ώστε ο συντονισμός Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ να δώσει το μέγιστο εύρος σωματείων που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις.
  • Μέτρα στήριξης του αγώνα (καμπάνια/αφίσες/εκδηλώσεις κλπ)
  • Κεντρική εκδήλωση συζήτηση για την αξιολόγηση και την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
  • Νέες Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλεια προέδρων για συνέχιση και απεργιακή-αγωνιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
  • Κάλεσμα στα εργατικά συνδικάτα δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα να σταθούν στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών και να κηρύξουν τώρα απεργία συμπόρευσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά και για το κεντρικό ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς κόντρα στη λιτότητα και την ακρίβεια.
  • Με βάση τις νέες ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘΑ (που έγιναν μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ) ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πιθανόν να έρθει στη βουλή για ψήφιση 4-8/3, προτείνουμε24ωρη απεργία τη μέρα που το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπει προς ψήφιση στη βουλή, για το σύνολο των εκπαιδευτικών, μισθολογικών κι εργασιακών αιτημάτων.