Ανακοινώσεις των Παρεμβάσεων ΠΕ για τα ζητήματα της αξιολόγησης και του προσοντολογίου στην 88η Γ.Σ. της ΔΟΕ

Δεν αναγνωρίζουμε την ψηφοφορία της 88ης ΓΣ της ΔΟΕ για την αξιολόγηση

 

Από τα κορυφαία ζητήματα της 88ης Γ.Σ. του κλάδου αποτέλεσε το θέμα της Η.Δ. «Αξιολόγηση, Προγραμματισμός και Αποτίμηση Εκπαιδευτικού έργου».

Η εισήγηση της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δ.Σ. (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ) αποδέχεται την αξιολόγηση και προετοιμάζει το έδαφος ώστε το συνδικάτο να είναι επίσημος συνομιλητής στον διάλογο για την αξιολόγηση, το βάθεμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Αντίθετα, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ είχαμε θέσει ήδη από την περσινή Γ.Σ. την πρόταση απόφασης για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Στις διαδικασίες της 88ης Γ.Σ. οι αντιπρόσωποι των Παρεμβάσεων, αλλά και άλλων δυνάμεων, έθεσαν τα εξής ζητήματα:

  • Την ανάγκη να υπάρξει μια αγωνιστική απόφαση που θα περιλαμβάνει την κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης, την κήρυξη απεργίας αποχής και την προετοιμασία του κλάδου για την επίθεση που θα δεχτεί το επόμενο διάστημα
  • Την εικόνα δεκάδων Συλλόγων που έχουν απορρίψει την εισήγηση της ΔΟΕ έχοντας αποφασίσει στις ΓΣ τους απεργία – αποχή και τη συνδικαλιστική δέσμευση των αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από αυτούς τους Συλλόγους να ακολουθήσουν τις αποφάσεις τους
  • Την αναγκαιότητα να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε κάθε αντιπρόσωπος να πάρει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του απέναντι στους συναδέλφους που τον εξέλεξαν

Στον αντίποδα της εισήγησης που αποδεχόταν την αξιολόγηση, κατατέθηκε κοινή πρόταση κατάργησης του θεσμικού πλαισίου και κήρυξης απεργίας – αποχής, στο πνεύμα των αποφάσεων των Συλλόγων. Η πρόταση αυτή υποστηρίχτηκε από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και τα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ.

Ενώ στο συνέδριο δεν κατατέθηκε ούτε μία απόφαση Γενικής Συνέλευσης που να υπερψήφισε την πρόταση – εισήγηση για την αξιολόγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ, εντελώς απροκάλυπτα υποστήριξαν ότι είναι συνέδριο αντιπροσώπων παρατάξεων και ο καθένας ψηφίζει ότι του πει η παράταξή του!

Καταγγέλλουμε τις αντιδημοκρατικές και προκλητικές μεθοδεύσεις που οδήγησαν δεκάδες αντιπροσώπους να αγνοήσουν προκλητικά τις αποφάσεις των ΓΣ καθώς και το γεγονός ότι η ψηφοφορία για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν έγινε με ονομαστική κλήση. Με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ και της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΓΣ, η ψηφοφορία έγινε με ανάταση των χεριών. Αμέσως μετά, παρατάξεις και αντιπρόσωποι κατέθεσαν ένσταση ζητώντας καταμέτρηση, ωστόσο η πλειοψηφία του προεδρείου (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ) αυθαίρετα έκλεισε το θέμα δηλώνοντας ότι υπερψηφίστηκε η εισήγηση. Γιατί όλοι μαζί θέλουν ένα συνδικάτο που θα κάνει μόνο εκλογές κοινοβουλευτικού χαρακτήρα χωρίς τη ζωντανή ζύμωση των Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, χωρίς δράση σωματείου – υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και της πληττόμενης πλειοψηφίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώσαμε στην 88η Γ.Σ.  ότι δεν  αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αξιολόγηση. Απέναντι στον ολετήρα της αξιολόγησης και την επίθεση που θα δεχτούμε το επόμενο διάστημα θα συμβάλλουμε, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην οργάνωση της πάλης με απεργία-αποχή, στις Γενικές Συνελεύσεις, στους Συλλόγους, στα σχολεία ώστε για μια ακόμα φορά να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση.

 

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ

αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία

Από την πρώτη στιγμή ως Παρεμβάσεις θέσαμε, τόσο στο ΔΣ όσο και στην 88η Γ.Σ., με απαίτηση την αναγκαιότητα το θέμα του προσοντολογίου και των διορισμών να μπει ως θέμα στην Η.Δ. Απαίτηση που στηρίχθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Γενάρη, στη συζήτηση που έγινε στις Γ.Σ. και επισφραγίστηκε από τη δυναμική παρουσία και παρέμβαση του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

Καταγγέλθηκε η μεθοδευμένη προσπάθεια να παρακαμφθεί το ζήτημα με γραφειοκρατικά «κωλύματα» που επικαλέστηκαν οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ προκειμένου να εμποδίσουν τη συζήτηση. Τελικά με ευθύνη των παραπάνω δυνάμεων το ζήτημα μετατέθηκε στη συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης. Οι ίδιοι που αρνήθηκαν την εισαγωγή του θέματος στην  ημερήσια διάταξη, στο τέλος ισχυρίστηκαν ότι οι θέσεις του κλάδου δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης!!!

Με τη στήριξη των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ αγνοήθηκαν οι χιλιάδες αναπληρωτές που δουλεύουν χρόνια στο δημόσιο σχολείο, προκρίθηκε ο διαχωρισμός τους και τα παζάρια με την επόμενη κυβέρνηση.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο σχετικά με το προσοντολόγιο (ν.4589/19) ψηφίστηκε τελικά η διατύπωση «κατάργηση του ν.4589/19 – όχι στην επαναφορά του ν.3848 – μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου».

Για εμάς η στόχευση της διατύπωσης είναι σαφής:

  1. Να έχουν ελεύθερα τα χέρια να διαπραγματευτούν νέα προσόντα και νέα μοριοδότησή  τους. Η άρνησή τους να αλλάξει η Η.Δ. αποσκοπούσε πρώτα και κύρια στη διασφάλιση του αιτήματος που ψήφισε η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ σχετικά με τους διορισμούς, δηλαδή το αίτημα για «μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση το πτυχίο και κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία». Την αποδοχή με άλλα λόγια ενός καλύτερου προσοντολογίου, με κυρίαρχο μεταξύ άλλων προσόντων και κριτηρίων και την προϋπηρεσία! Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κατά τη διαβούλευση για την τελική διατύπωση παρά την πρότασή μας να προστεθεί η φράση «αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία» οι δυνάμεις αυτές το αρνήθηκαν!
  2. Έγινε φανερό ότι τελικά η ομοσπονδία 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου αρνούνταν να πει άμεση κατάργηση του νόμου! Ούτε λόγος φυσικά για άρνηση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ – πρόταση που πρώτη πρώτη την απέρριψε η ΔΗΣΥ! Αποδείχθηκε ότι επιδιώκουν να επιτρέψουν διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση που να έχει μέσα τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  3. Αρνήθηκαν να υπερασπίσουν τα χρόνια δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών γι’ αυτό αρνήθηκαν να μπει ως άμεση απαίτηση της ΔΟΕ ο άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Φαίνεται, ότι κατά τις δυνάμεις αυτές υπάρχουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες που δεν πρέπει να διοριστούν!

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση που διατυπώθηκε δηλώνοντας ότι θα σταθούμε υπερασπιζόμενοι αυτό που χιλιάδες εκπαιδευτικοί διεκδίκησαν όλο το προηγούμενο διάστημα: το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία!

Θα δώσουμε τη μάχη για:

Κατάργηση του ν. 4589/19 για το προσοντολόγιο – όχι στην επαναφορά του ν. 3848 και στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία

Εξίσωση εργασιακών-ασφαλιστικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών