Παρεμβάσεις ΠΕ: Άμεση καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες του Δημόσιου Νηπιαγωγείου

Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και ενώ οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία έχουν τελειώσει, η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση βρίσκεται μετέωρη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ψήφισε τον ν. 4521/2018 για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ουσιαστικά υπονομεύει την εφαρμογή της καθώς ενέπλεξε τους δήμους στις αποφάσεις για την υλοποίησή της , ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για την εκπαίδευση συνολικά. Τους έδωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης, το δικαίωμα να γνωμοδοτούν, εάν τμήμα της εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτικό ή όχι και άρα να κόβουν και να ράβουν ανάλογα με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των σχολαρχών και του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να αποφασίσει θετικά για όλη τη χώρα και να δώσει τα κονδύλια για την εφαρμογή της παντού. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι 27 Δήμοι που έχουν περίπου το 50% των νηπίων ηλικίας 4-6 ετών, να βρίσκονται ακόμη εκτός της υποχρεωτικότητας, η χώρα να είναι χωρισμένη στα δύο, στη μισή τα προνήπια να παρακολουθούν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία και στην άλλη μισή υποχρεώνονται η φοίτηση να παραμένει προαιρετική και συχνά να αποκλείονται από αυτήν , με ό,τι σημαίνει αυτό για τα μορφωτικά δικαιώματα του συνόλου των παιδιών και την ενιαία πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο.

Ταυτόχρονα, έναν και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε κτιριακή υποδομή (π.χ. καταγραφή και αναζήτηση κτιριακών υποδομών, που ανήκουν σε Δήμους, κρατικούς – δημόσιους φορείς και Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.). Κανένας σχεδιασμός και κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί για το πότε και πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, την ίδια στιγμή που κανένα κονδύλι δεν έχει εξασφαλιστεί. Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας μόνιμος διορισμός και ιδίως των νηπιαγωγών που απαιτούνται για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον. Τελικά, η κυβέρνηση ψήφισε την εφαρμογή της εκχωρώντας την στην ουσία στους δημάρχους. Έχει τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και την μη πλήρη εφαρμογή της.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε κάθε περιοχή αντί να προβούν σε ίδρυση παραρτημάτων και νέων νηπιαγωγείων, τηρούν στάση Πόντιου Πιλάτου, ισχυριζόμενοι ότι περιμένουν να βρεθούν πρώτα οι αίθουσες, να έρθουν οι Δήμαρχοι που δεν εμφανίζονται, οδηγώντας γονείς και εκπαιδευτικούς σε ομηρία έως τον Σεπτέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του κεφαλαίου όλες οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις…

Πάνω σε αυτό το νέο έδαφος, κι αφού πήρε τα δικαιώματα που της έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕΔΕ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πολέμιο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης , ζητά την αναστολή του νόμου. Βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τους σχολάρχες, τους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, που επιδιώκουν την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης όπου ισχύει, για να συνεχίσουν να αλώνουν τον χώρο της προσχολικής αγωγής με τα vouchers και τα τροφεία και έχοντας μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ πλήθος συντεχνιακών συμφερόντων σε απόλυτη ευθυγράμμιση με Ε.Ε. και ΟΟΣΑ αναζητούν την ενοποίηση των ηλικιών 0-6 ετών, ώστε να αλλάξουν άρδην τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής. Στην ίδια κατεύθυνση και η ΝΔ που τα κομματικά της στελέχη πρωτοστατούν στους δημάρχους που εναντιώνονται στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και θέλουν να εισάγουν voucher και πληρωμή από τους ίδιους τους γονείς ακόμα και στο δημόσιο σχολείο.

Ήδη μια σειρά δήμοι παρότι έχουν ενταχθεί στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θέτουν στα δημοτικά συμβούλια τους τη λήψη απόφασης για την αναστολή της εφαρμογής της. Στην παραπάνω πρακτική πρωτοστατεί ο κ. Πατούλης νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκλεγμένος περιφερειάρχης Αττικής, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία. Οι δημοτικές αρχές βέβαια αποκρύβουν τις τεράστιες ευθύνες τους όλα αυτά τα χρόνια για την απροθυμία τους να αναζητήσουν χώρους για την ανέγερση νηπιαγωγείων, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν από την κεντρική εξουσία χρηματοδότηση. Δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια, με το πρόσχημα της αναμονής των αιθουσών. Δεν έχουν διαμορφώσει κανέναν χώρο, δεν έχουν προβεί σε καμία πρόσκληση για ενοικίαση, δεν έχουν εκδώσει κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν έχουν αναζητήσει κανένα οικόπεδο.   Την ίδια στιγμή βέβαια οι δημοτικές αρχές διατηρούν τα τροφεία, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αιτήσεις των γονέων, οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και η γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων κυριαρχούν στους δήμους. Δεκάδες δημοτικοί σταθμοί στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια.

Ο κ. Πατούλης και οι συνοδοιπόροι του δήμαρχοι λειτουργούν ως λαγός της σημερινής αντιπολίτευσης, της Ν.Δ., η οποία διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία. Διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε σε πιθανή νίκη στις εκλογές, εκμεταλλευόμενη το έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή λειτουργίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής και στην εφαρμογή παράλληλου  δικτύου νηπιαγωγείων- παιδικών σταθμών . Είναι γνωστή η θέση της για την εφαρμογή του 0 – 6 ετών στους δήμους.

Η μη άμεση συνολική εφαρμογή της 2χρονης θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη αφού ουσιαστικά θα αναιρεί και θα αμφισβητεί την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ως διακριτή, υποχρεωτική εκπαιδευτική βαθμίδα. Είναι γνωστή η θέση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για τη μεταφορά των σχολείων στους δήμους και η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα, ένας νεοφιλελεύθερος στόχος που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από το 1995, και αποτράπηκε από την αντίσταση πρώτα και κύρια του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος.

Όσοι ολιγωρούν, αναβάλλουν, παρουσιάζουν προσκόμματα, στην πραγματικότητα οδηγούν την κατάσταση στην πλήρη κατάργηση της προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στο πέρασμά της στους Δήμους και τις αδηφάγες ορέξεις της αγοράς.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΕΡΑ/ΑΕΚΕ/ΑΣΕ-ΠΑΜΕ που η καθεμιά με το δικό της τρόπο υπονόμευσε το αίτημα της καθολικής εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης. Όλες αυτές οι δυνάμεις εμφάνισαν διγλωσσία, άλλα ψήφιζαν στους εκπαιδευτικούς, άλλα στους ΟΤΑ, άλλα έκαναν οι δήμαρχοι που υποστηρίχτηκαν από τα κόμματα τους. Με πρόσχημα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής υπονόμευσαν το αίτημα της δίχρονης υποχρεωτικής και τον αγώνα για υποδομές υψηλού επιπέδου.

Η μάχη για τη 2χρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι μάχη για Δημόσιο σχολείο, είναι μάχη για την ισότητα απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους, είναι μάχη για σταθερά επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε. δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν δωρεάν, στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Διεκδικούμε να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ελλείψεις σε κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή. Απαιτούμε ίδρυση σε κάθε νηπιαγωγείο τμήματος ένταξης. Παλεύουμε για μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, άμεσο διορισμό όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία για την κατάργηση του προσοντολογίου.