Πρόταση των Παρεμβάσεων για τα οικονομικά του συνδικάτου, (κατατέθηκε στην 92η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ), (βίντεο)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Σχετικά με τον οικονομικό απολογισμό της Δ.Ο.Ε. (Ιούνης 2022- Μάιος 2023):

          Η περίοδος στην οποία πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός χαρακτηρίζεται από όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας με κατακτήσεις δεκαετιών να αμφισβητούνται και να καταργούνται και με μια σειρά αναδιαρθρώσεις να προωθούνται. Οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτές τις πολιτικές που οδηγούν σε συνεχή φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, σε εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού ως αναγκαίες και απαραίτητες. Ταυτόχρονα, στοχεύουν στη διάλυση των σωματείων αλλά και σε κάθε μορφή αντίστασης ψηφίζοντας αντεργατικούς νόμους, ποινικοποιώντας τις απεργίες  και στέλνοντας τα σωματεία στα δικαστήρια.

Αυτή την περίοδο που τα σωματεία, τα συνδικάτα και  κάθε μορφή συλλογικής ένωσης και αυτοοργάνωσης των εργαζομένων είναι αναγκαία για την οργάνωση της πάλης, ο υποταγμένος συνδικαλισμός παίζει αποφασιστικά τον ρόλο του: μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, θέτει στην ατζέντα του αποσπασματικές και μικρής εμβελείας διεκδικήσεις που κι αυτές όμως παραμένουν στην ουσία στα λόγια. Κάνει πως «αγνοεί» την τεράστια σημασία δημιουργίας ενός πανεργατικού μετώπου που θα απαντά στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, θα οραματίζεται και θα οργανώνει τη δική του επίθεση.

Τα συνδικάτα χρειάζεται να αφήσουν πίσω τους τον κρατικό, κυβερνητικό και επαγγελματικό συνδικαλισμό οργανώνοντας αυτούς τους αγώνες που θα αφουγκράζονται τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας, αυτού που αμφισβητεί και που αγωνίζεται στη βάση της συμμετοχής των εργαζομένων και των συλλογικών αποφάσεων – Γ.Σ. Μακριά από τις λογικές της αδράνειας και της ήττας να ξεδιπλώνουν τη δράση τους με αυτοτέλεια από κρατικούς μηχανισμούς, με μοναδική δέσμευση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της εκπαίδευσης, με αγωνιστικότητα, ταξική ενότητα και ανασυγκρότηση.

Είναι σαφές από τη μελέτη της διαχείρισης των οικονομικών του συνδικάτου ότι χρειάζεται αναπροσανατολισμός των εξόδων στην κατεύθυνση στήριξης κινητοποιήσεων, οργάνωσης και προπαγάνδισης των αγώνα, πράγμα που δεν υπάρχει μια και τα βασικά έξοδα αφορούν διαχειριστικές δαπάνες, επετειακές εκδηλώσεις, ταξίδια σε συνέδρια του εξωτερικού και οι αποζημιώσεις των μελών του ΔΣ. Στον κωδικό «έξοδα για κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις» συμπεριλαμβάνονται όχι δαπάνες για έξοδα και κινητοποιήσεις μια και όλες οι δαπάνες που παρουσιάζονται εκεί αφορούν στην οργάνωση εκδηλώσεων – διαδικτυακών και δια ζώσης – την οργάνωση ολομελειών προέδρων και τα έξοδα για την μετακίνηση και διαμονή των μελών του ΔΣ για να παραστούν σε Γ.Σ.

Παράλληλα, η μη καταγραφή των κανόνων λειτουργίας της οικονομικής διαχείρισης έχει ως  αποτέλεσμα πολλά ζητήματα να βασίζονται στον προφορικό λόγο και να δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουν κατά το δοκούν χωρίς να επισυνάπτονται αποφάσεις του αντίστοιχου θεσμοθετημένου οργάνου που οφείλει να τις πάρει. Πάγιο αίτημά μας είναι η καταγραφή των κανόνων και η δημοσιοποίηση τους σε όλο τον κλάδο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών ούτε περιθώρια αξιοποίησής τους για να μετατρέπονται οι αναγκαίες διευκολύνσεις των μελών του ΔΣ σε προνόμια.

Κάτω από αυτό το πρίσμα γίνεται η κριτική μας, στο ζήτημα του ελέγχου των οικονομικών της Δ.Ο.Ε.

Ειδικότερα για το έτος 2022-2023 ο έλεγχος των οικονομικών της ομοσπονδίας ανέδειξε τα παρακάτω ζητήματα:

Για τα έξοδα:

  1. H ομοσπονδία αποφάσισε να επενδύσει μεγάλα ποσά σε έρευνα και επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΔΟΕ. Χιλιάδες € (35.735,92 το ’21 + 45.103,40 το α’ εξάμηνο του ’22 +114.365,28 το β’ εξάμηνο του ’22 = ΣΥΝΟΛΟ 195.204,6) για εκδηλώσεις 100 χρόνων που βέβαια θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε για την εκδήλωση των 100 χρόνων: 45.000€ για πέννες (45€ το σετ), 7.291€ για λάβαρα, 2.145 για Φινίρισμα δώρων, 7.950 για αναμνηστικές πλακέτες, 4.392 για κατασκευή κύβων.
  2. Υψηλές δαπάνες παρουσιάζονται σε «αμοιβές σε συνεργάτες», για την οποία δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα με περιγραφή της παροχής υπηρεσιών (θέμα που επαναφέρουμε και που πρέπει να δει το ΔΣ της ΔΟΕ στη κατεύθυνση να μειωθεί η συγκεκριμένη δαπάνη).
  3. Οι απομαγνητοφωνήσεις και οι άλλες καλύψεις που παρέχει η εταιρεία που συνεργάζεται το Δ.Σ. κοστίζουν μεγάλα ποσά που με νέα διαπραγμάτευση και απεύθυνση και σε άλλες εταιρίες μπορούν να μειωθούν. Το ίδιο ισχύει για την κάλυψη των εξόδων των Γ. Σ. των Ολομελειών, των ημερίδων (πανό – αναγκαίο υλικό- τσάντες κ.λ.π.) καθώς και των αεροπορικών εισιτηρίων.
  4. Οι κοινωνικές παροχές αφορούν τις κατασκηνώσεις μια κοινωνική δράση της Ομοσπονδίας για την οποία υπάρχει ομόφωνη απόφαση από συνέδριο της ΔΟΕ.
  5. Συνδρομές σε πρωτοβάθμια όργανα εσωτερικού και εξωτερικού. Αφορά συνδρομές της ΔΟΕ στην ΑΔΕΔΥ και αν συνυπολογίσουμε και τη συνδρομή σε υπερκείμενες οργανώσεις εξωτερικού (ETUCE- EDUπου στηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη-νεοσυντηρητική εκπαιδευτική πολιτικής της ΕΕ που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση με τους εκπαιδευτικούς και πολιτικούς στόχους του εκπαιδευτικού κινήματος)
  6. Συμμετοχή σε δράσεις εξωτερικού και εσωτερικού

Αφορούν συμμετοχή μελών του ΔΣ σε συνέδρια κυρίως εξωτερικού

Τα ταξίδια που έγιναν στο εξωτερικό είναι πολυδάπανα και δεν υπάρχει κανένα όριο σχετικά με τον αριθμό των ταξιδιών που δικαιούται το κάθε μέλος και των συνδικαλιστικών αναγκών που αυτά υπηρετούν. Παράλληλα, τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται από το γραφείο που η ομοσπονδία συνεργάζεται, είναι πολύ πιο ακριβά από τις τιμές που υπάρχουν στην ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας: στα συνέδρια αυτά, πέρα από τα έξοδα ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων, η αποζημίωση (με απόφαση της Ομοσπονδίας) κάθε μέλους για κάθε μέρα ήταν 125 €. Σημειώνουμε τα εξής: α) η παροχή για κάθε μέρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, β) πορίσματα, αποφάσεις, προτάσεις κλπ. ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στα μέλη της ΔΟΕ ώστε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο έγιναν, τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε σ’ αυτά τα συνέδρια και πώς βοήθησαν τη συνολική πολιτικοσυνδικαλιστική δράση της Ομοσπονδίας. Φαίνεται λοιπόν ότι αποτελούν αυτοσκοπό των συμμετεχόντων και όχι συλλογική δράση της ΔΟΕ ενταγμένη σε μια προοπτική.

Πάγια θέση μας είναι τα ταξίδια που καλύπτει η ομοσπονδία να αφορούν συνέδρια ή συμμετοχές σε δράσεις που έχουν ταξικό προσανατολισμό και που η συμμετοχή των μελών εγκρίνεται από το ΔΣ με αυτό το κριτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται κατασπατάληση των χρημάτων της ΔΟΕ χωρίς κάποιο συνδικαλιστικό όφελος.

  1. Κωδικοί

Οι κωδικοί και η λογιστική παρουσίαση είναι πολιτική επιλογή. Διαφορετικά έξοδα εντάσσονται σε κοινούς κωδικούς. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να προσδιοριστούν με μεγάλη σαφήνεια οι κωδικοί και κάποιοι από αυτούς να ξεχωρίσουν:  Μετά από συνεχείς προτάσεις μας, από το έτος 2023, έγινε διαχωρισμός του κωδικού «Συμμετοχή σε δράσεις εξωτερικού και εσωτερικού» σε δύο κωδικούς: «Συμμετοχή σε δράσεις εξωτερικού» και «Συμμετοχή σε δράσεις εσωτερικού». Τα «Έξοδα κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων» που αφορούν την κυρίως δράση της Ομοσπονδίας να διαχωριστούν σε «Έξοδα κινητοποιήσεων» και «Έξοδα εκδηλώσεων, ημερίδων». Είναι απαραίτητο να υπάρξει κωδικός «Συμμετοχή σε συνελεύσεις συλλόγων» και κωδικός «Συμμετοχή σε Περιφερειακές συσκέψεις».

  1. Έξοδα κίνησης, στέγασης και μετακίνησης των μελών του ΔΣ και των αιρετών και μελών του ΙΠΕΜ
  • Κάθε μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παίρνει μηνιαίως 250 € επιμίσθιο, ενώ ο πρόεδρός της Δ.Ο.Ε. 300 €.
  • Τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην επαρχία παίρνουν μηνιαίως ως 500 ευρώ για ενοίκιο και λογαριασμούς ή ξενοδοχεία και διατροφή τις αντίστοιχες ημερομηνίες και έχουν πληρωμένες τις μετακινήσεις τους στον τόπο διαμονής τους ως 850 ευρώ μηνιαίως είτε με πληρωμή των εισιτηρίων τους είτε με χιλιομετρική αποζημίωση (η χιλιομετρική απόσταση προς τον τόπο διαμονής της οικογένειας με επιστροφή στην Αθήνα επί 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο) .
  • Για μετακίνηση εκτός Αθηνών άνω των 180 χιλ. για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις (Γ.Σ. συλλόγων, παρουσία σε κινητοποιήσεις, συμμετοχή σε συνέδρια κ.λπ.), αποζημιώνονται με 50 ευρώ ημερησίως με πληρωμένα τα εισιτήρια μετακίνησης ή σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, με αποζημίωση 0,40 € το χιλιόμετρο (με επιστροφή) συν τα έξοδα διοδίων καθώς και με αποζημίωση ξενοδοχείου ως 80 ευρώ αν χρειαστεί.
  • Για κάθε ημέρα παραμονής στο εξωτερικό ισχύει ότι και παραπάνω και η ημερήσια αποζημίωση είναι στα 125 € την ημέρα με πληρωμένη και η παραμονή.
  • Χρήση του κινητού και ιντερνετ καθώς και υλικά του γραφείου.
  • Το ίδιο συμβαίνει και με τους αιρετούς του κλάδου στο ΚΥΣΠΕ.
  • Τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής αποζημιώνονται με τους ίδιους όρους όταν καλούνται για συνεδριάσεις της Ε.Ε
  • Τα μέλη του ΙΠΕΜ ΔΟΕ αποζημιώνονται με 50 ευρώ το μήνα
  1. Παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά και στις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες τις εργασίες τους.
  2. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ετήσια αλλά και στα πλαίσια της διετίας καταγραφή εξόδων που αφορούν αγορές ηλεκτρονικού και άλλου υλικού (κινητά τηλέφωνα, laptop, εκτυπωτές, κ.λπ.), από την ομοσπονδία και τα μέλη του Δ.Σ. και των αιρετών, ούτε το πλαίσιο κανόνων σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο αναφέρεται ως επιδότηση κινητού η αγορά διαφόρων ειδών και δίνεται η δυνατότητα να γίνονται πολλαπλές αγορές ίδιων ειδών χωρίς εξήγηση. Ειδικά για την αγορά κινητού τηλεφώνου, όπως αποδεικνύεται, δεν καλύπτεται από την επιδότηση χρήσης της κινητής τηλεφωνίας αλλά απευθείας από το ταμείο της ομοσπονδίας ενώ δεν έχει καθοριστεί πλαίσιο χρήσης αυτής της παροχής

 

  1. Τα έξοδα του ΙΠΕΜ

Το ΙΠΕΜ ΔΟΕ λειτουργεί τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τα έξοδα λειτουργίας του δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στη συνδικαλιστική δράση της ομοσπονδίας ούτε εξυπηρετούν την επιστημονική προώθηση των θέσεων του συνδικάτου. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης, πειθήνιων και υπάκουων στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της λειτουργίας με όρους επιχείρησης του δημόσιου σχολείου. Παράλληλα, ο τρόπος που καταγράφονται έξοδα του ΙΠΕΜ, μαζί με άλλα έξοδα της ομοσπονδίας, στερεί τον πραγματικό έλεγχο και την αποτίμηση των εξόδων του. Τα έξοδα του ΙΠΕΜ πρέπει να διαχωρίζονται σε λειτουργικά (πάγια, υλικά, κλπ), δημοσιεύσεις και έξοδα των μελών του για συμμετοχή σε συνέδρια κλπ.

Κρίσιμες παρατηρήσεις:

  1. Κατά τη διάρκεια όλου του έτους δεν ήρθε στο ΔΣ της ΔΟΕ ούτε μία φορά για έγκριση οι μηνιαίες δαπάνες της ομοσπονδίας ούτε η συζήτηση για την εξέλιξη του Προϋπολογισμού, όπως ορίζει το καταστατικό της ομοσπονδίας (άρθρο 17 παρ.5, άρθρο 26, παρ 3). Οι εκπρόσωποι των παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ έθεσαν κατ’ επανάληψη το ζήτημα παρ’ όλα αυτά δεν έγινε ποτέ η παραμικρή συνεδρίαση για έγκριση μηνιαίου οικονομικού απολογισμού ενώ στο τελευταίο συμβούλιο στις 14/6 υπήρξε τοποθέτηση από τον ταμία ότι η έγκριση γίνεται από την ΓΣ αντιπροσώπων. Ακόμα και ο ετήσιος απολογισμός και προϋπολογισμός δεν ήρθαν ποτέ σε συζήτηση σε συνεδρίαση του ΔΣ παρά μόνο εγκρίθηκαν από ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ δια περιφοράς.
  2. Υπάρχουν πάγιες φθορές των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ που αποζημιώθηκαν από την ομοσπονδία Φρέον 100€, Αντλία βενζίνης 678,89€, Τρόμπα βενζίνης 275€, και διάφορες επισκευές ακόμα 717,26€, 682€, 480€, 270€. Οι πάγιες φθορές καλύπτονται από τη χιλιομετρική αποζημίωση με 0,40 ευρώ το χλμ για τη χρήση του αυτοκινήτου για περιοδείες και για τη μετακίνηση στον τόπο κατοικίας των μελών από την επαρχία. Το ποσό αυτό καλύπτει τα έξοδα του καυσίμου καθώς και τις φθορές του αυτοκινήτου από την επιβάρυνση του από τη χρήση του. Θεωρούμε ότι οι μοναδικές αποζημιώσεις για ζημιές αυτοκινήτων των μελών του ΔΣ θα πρέπει να γίνονται μόνο αν οι ζημιές αυτές οφείλονται σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μετακίνησης για υποχρεώσεις της ομοσπονδίας, όπως με σαφήνεια ορίζει η απόφαση του ΔΣ και με όλα τα αποδεικτικά (δήλωση σε τροχαία, ασφαλιστική, οδική βοήθεια, αποδείξεις εργασιών κλπ) και όχι για πάγιες φθορές που έτυχε να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μετακίνησης για υποχρεώσεις της ομοσπονδίας.
  3. Στα πλαίσια της κάλυψης εξόδων διαμονής μελών από την επαρχία (ως 500 ευρώ) υπήρξαν καλύψεις ξενοδοχείων με κόστος δωματίου ακόμα και με 180 ευρώ ημερησίως (χωρίς υπέρβαση των 500 ευρώ μηνιαίως) ενώ το ανώτατο όριο για διαμονή σε ξενοδοχείο κατά τις περιοδείες ορίζεται στα 80 ευρώ. Διαφωνούμε με την αποδοχή της υπερβολικής αυτής υπέρβασης, δεν θεωρούμε ότι συνάδει με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ και πάντως οφείλει να μη γίνεται συστηματικά, χωρίς αιτιολόγηση και με τη δικαιολογία ότι είναι στα πλαίσια των 500 ευρώ.

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θεωρούμε ότι οι διάφορες παροχές στα μέλη του ΔΣ και των αιρετών έχουν ως αποκλειστικό στόχο την κάλυψη  των πρόσθετων εξόδων τους από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στα όργανα του συνδικάτου, με σκοπό τη διευκόλυνση της συμμετοχής και του ρόλου τους, οφείλουν να χρησιμοποιούνται με φειδώ, να χρησιμοποιούνται μόνο όταν και εάν είναι αναγκαία και δεν πρέπει να αποτελούν προνόμια.

Καταψηφίζουμε τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό

Από τον έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων δεν προέκυψε κάτι μεμπτό από άποψη διαχείρισης.

Καταψηφίζουμε τον οικονομικό απολογισμό καθώς θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στην πολική αναγκαιότητα και στους αγώνες που δίνει ή θα έπρεπε να οργανωθούν από τη μεριά των εργαζομένων.

Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο, να μειωθούν συνολικά τα διάφορα έξοδα και να αυξηθούν σημαντικά τα ποσά που δαπανώνται για τη στήριξη των κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται η οικονομική αξιοποίηση των χρημάτων στην ανάγκη προβολής και στήριξης των αγωνιστικών και απεργιακών δράσεων του κλάδου. Παράλληλα η μείωση των εξόδων θα επιτρέψει την μείωση της συνδρομής προ τη ΔΟΕ και θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των ταμείων των τοπικών συλλόγων.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις μας θεωρούμε επίσης, αναγκαίο:

  • Τήρηση του καταστατικού (άρθρο 17 παρ.5 και άρθρο 26 παρ.3) και συζήτηση και έγκριση κάθε μήνα των μηνιαίων απολογισμών, αναθεωρήσεων κλπ του προϋπολογισμού
  • Αναλυτική δημόσια παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού καθώς και το δημόσιο απολογισμό όλων των μελών που παίρνουν οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση. Το συνδικάτο οφείλει πλήρη διαφάνεια στα μέλη του.
  • Το συνδικάτο οφείλει να ανακοινώνει δημόσια τους κανόνες λειτουργίας στο θέμα των οικονομικών, δηλαδή τι ισχύει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά με πλήρη διαφάνεια και χωρίς να επιτρέπονται κατά το δοκούν αλλαγές των αποφάσεων χωρίς αιτιολόγηση.
  • Στην περίοδο που διανύουμε εκτιμούμε ότι υπάρχουν περιθώρια για περιορισμό ή και εξάλειψη συγκεκριμένων δαπανών και πως μπορεί και πρέπει να μειωθούν συνολικά τα διάφορα έξοδα για να αυξηθούν σημαντικά τα ποσά που δαπανώνται για τη στήριξη των κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται η οικονομική αξιοποίηση των χρημάτων στην ανάγκη προβολής και στήριξης των αγωνιστικών και απεργιακών δράσεων του κλάδου.
  • Να αποχωρήσει η ΔΟΕ από την ETUCE και την Εκπαιδευτική Διεθνή.Κρίνουμε ότι η συμμετοχή του συνδικάτου σε τέτοιους υπερ-γραφειοκρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι μάλιστα εναρμονίζονται με τις στοχεύσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, δεν προωθούν τα συμφέροντα του κινήματος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Το δε κόστος της ετήσιας συνδρομής της ΔΟΕ για την ETUCE και την Εκπαιδευτική Διεθνή συν αυτό της συμμετοχής των απεσταλμένων της ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις τους πρέπει να καταργηθεί.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για αναζήτηση νέων εταιριών, νέων προμηθευτών, νέων συνεργατών για τη μείωση όλων των μηνιαίων ή έκτακτων έξοδων της ΔΟΕ. Να υπάρξουν στη συνέχεια έγγραφες συμφωνίες και αναλυτική κοστολόγηση των διαφόρων εργασιών. Έτσι μπορεί να μειωθούν σημαντικά τα έξοδα.
  • Να μειωθούν οι δαπάνες για ταξίδια μελών ΔΣ ΔΟΕ στο εξωτερικό στο ελάχιστο, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στους συνδικαλιστικούς – διεκδικητικούς αγώνες της ομοσπονδίας και καταλήγουν να γίνονται για λόγους δημοσίων σχέσεων. Τα μέλη που θα συμμετέχουν θα πρέπει να καταθέτουν τα πρακτικά του συνεδρίου (προτάσεις, πορίσματα, αποφάσεις, κλπ.) και κείμενο προς τα μέλη της Ομοσπονδίας που να καταγράφουν τα συμπεράσματά τους. Να υπάρξει ετήσιο πλαφόν συμμετοχής για κάθε μέλος ως δύο συμμετοχές. Ταυτόχρονα προτείνουμε να μειωθεί και η ημερήσια αποζημίωση από 125 € στα 80 € γιατί στα ταξίδια αυτά, τα βασικά έξοδα εισιτήρια-ξενοδοχεία είναι πληρωμένα από τη ΔΟΕ.
  • Η απόφαση για τα έξοδα στέγασης 500 € με συμβόλαια-αποδείξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, και πρέπει να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις.
  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λογιστική απεικόνιση τόσο των εξόδων όσο και των εσόδων. Η μορφή που ακολουθείται δηλ. η ημερολογιακή καταγραφή και η συνολική παρουσίαση με το έντυπο των ορκωτών λογιστών δε βοηθά τα μέλη αλλά και την ελεγκτική επιτροπή να έχουν εικόνα για κάθε ειδική κατηγορία εσόδων ή εξόδων. Προτείνουμε λοιπόν πέρα από την ημερολογιακή καταγραφή:

α) Για κάθε συνέδριο, κάθε συμμετοχή σε συνέλευση, κάθε κατηγορία δαπάνης να υπάρχει κωδικός που με βάση αυτούς τους κωδικούς να διασταυρώνονται τα στοιχεία.

β)  Για κάθε μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ και τους αιρετούς να υπάρχει κωδικός με κάθε είδους δαπάνη.

  • Σχετικά με τις αποζημιώσεις για ζημιές αυτοκινήτων των μελών του ΔΣ θα πρέπει να γίνονται μόνο αν οι ζημιές αυτές οφείλονται σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μετακίνησης για υποχρεώσεις της ομοσπονδίας, όπως με σαφήνεια ορίζει η απόφαση του ΔΣ και με όλα τα αποδεικτικά (δήλωση σε τροχαία, ασφαλιστική, οδική βοήθεια, αποδείξεις εργασιών κλπ) και όχι για πάγιες φθορές που έτυχε να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μετακίνησης για υποχρεώσεις της ομοσπονδίας, οι οποίες έτσι κι αλλιώς καλύπτονται από τη χιλιομετρική αποζημίωση.
  • Το κόστος της κάλυψης διαμονής σε ξενοδοχείο δεν πρέπει να ξεπερνά το κάθε φορά όριο που έχει τεθεί, κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό (λόγω περιόδου κλπ) τότε να υπάρχει αιτιολογημένη έγκριση.
  • Το ΔΣ να συζητά και να εγκρίνει προϋπολογισμό για κάθε μεγάλη δαπάνη πχ εκδηλώσεις, εκδόσεις, συνέδρια
  • Να αναζητηθούν οι πλέον φτηνές αεροπορικές μετακινήσεις από το διαδίκτυο, γιατί είναι ένα αναγκαίο έξοδο που όμως μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν αναζητηθούν οικονομικότερες επιλογές.
  • Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών (ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου ορίου θητείας. Προτείνουμε ανώτατο όριο δυο θητείες.
  • Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότηση τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Την περίοδο που διανύουμε επιβάλλεται το συνδικάτο να εκδίδει ανακοινώσεις, αφίσες, έντυπο υλικό για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζόμενων και ταυτόχρονα τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ να επισκέπτονται όλους τους συλλόγους της χώρας κάθε χρόνο, με ταυτόχρονη συνδικαλιστική ενημέρωση στα σχολεία.

Οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις συμβάλλουν για να αναπτυχθεί το ρεύμα του ανεξάρτητου χειραφετημένου ταξικού συνδικαλισμού και να προωθηθεί ο συντονισμός και η ταξική ενότητα των εργαζομένων.

Ενός συνδικαλισμού που έχει:

  • στον πυρήνα της πολιτικής του αντίληψης τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών κόντρα στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, και της ΕΕ
  • και στον πυρήνα της δομής του τις διαδικασίες βάσης, την άμεση δημοκρατία, τη μαχητικότητα του ανιδιοτελούς εθελοντισμού, την περιοδικότητα και την ανακλητότητα.

Υπηρετούμε αυτήν την αντίληψη τόσο με τις θέσεις και τους αγώνες όσο και με τη στάση μας:

  • Η εκπροσώπηση των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ και η στάση του εκπροσώπου αποφασίζεται, κρίνεται και ελέγχεται από συλλογικές διαδικασίες.
  • Οι εκπρόσωποι μας εναλλάσσονται.
  • Τα μέλη του ΔΣ των Παρεμβάσεων αξιοποιούν τα χρήματα για τη διαμονή και τις μετακινήσεις αποκλειστικά με αποδείξεις και επιστρέφουν κάθε μήνα το υπόλοιπο των 500€ στην ομοσπονδία.

Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, επιστρέφουν στην ομοσπονδία όσα χρήματα από τις περιοδείες που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά τους έξοδα, ενώ από το επιμίσθιο κρατούν το ποσό που καθορίζει η ολομέλεια των Παρεμβάσεων και το υπόλοιπο το καταθέτουν στο ταμείο των Παρεμβάσεων για την έκδοση και αποστολή ενημερωτικού υλικού και την ενίσχυση του κινήματος. Το ίδιο κάνουν και οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στην ΕΕ, στο ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, στην ΑΔΕΔΥ για όσα από τα παραπάνω τους αφορούν. Η διαχείριση των χρημάτων ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ανοιχτό συλλογικό τρόπο. Ανακοινώνουν δημόσια τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό τους (έσοδα-έξοδα) καθώς επίσης και δημοσιοποιούν τον οικονομικό απολογισμό των Παρεμβάσεων.

https://youtu.be/FMthSTQ-e-k

Ντίνα Ρέππα, εκπρόσωπος Παρεμβάσεων ΔΣ ΔΟΕ, οικονομικά

https://youtu.be/fX5to-MWcgI