ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ ΔΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ 20 7 2015

                                                                                                                               ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ:ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!

Με την ψήφιση και του 3ου μνημονίου, επανέρχονται δριμύτερες οι μνημονιακές πολιτικές στο σύνολο της κοινωνίας και στην εκπαίδευση. Παρά το μεγαλειώδες ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  πραξικοπηματικά το μετέτρεψε σε ΝΑΙ δρομολογώντας μια σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων που οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση-φτωχοποίηση τις ζωές μας. Σε απλά μνημονιακά ελληνικά στην εκπαίδευση  η υποταγή στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ σημαίνει:

®  Δραματική μείωση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία. Χρηματοδότηση δηλαδή της παιδείας όχι βάσει των κοινωνικών αναγκών, αλλά βάσει των όρων των δανειστών και των  αντεργατικών ΕΣΠΑ.

®  Σχεδόν μηδενικούς διορισμούς που για τα 27.000 υπάρχοντα κενά ισούται με: αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, πιθανή αύξηση διδακτικού ωραρίου, επέκταση μεσαιωνικών μορφών απασχόλησης με εκτίναξη της κοινωφελούς εργασίας ακόμη και με VOUCHER 5μηνης ή 8μηνης διάρκειας.

®  Μισθολόγιο πείνας και εξαθλίωσης με δραματικές περαιτέρω περικοπές.

® Νέα όρια συνταξιοδότησης στα 67 ή 62 με 40 χρόνια εργασίας, αβεβαιότητα και για τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε χρόνια και ηλικία, δηλαδή ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των μόνιμων προσλήψεων στο δημόσιο την επόμενη δεκαετία και κάθετη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών.

® Αξιολόγηση-Εντατικοποίηση -Απολύσεις -Υποχρεωτικές μετατάξεις-Διαθεσιμότητες-Δρομολόγηση ελέγχου ακόμη και κατάργησης δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Διοικητικός αυταρχισμός-καταστολή.

® Αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου με πλήρη διάλυση των αντισταθμιστικών μέτρων στην εκπαίδευση, ένταση των ταξικών φραγμών για τα λαϊκά στρώματα και επίταση της σχολικής διαρροής.

® Μείωση των μηνών απασχόλησης εξαιτίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (προσλήψεις από Νοέμβριο και μετά τεμαχισμό τους σε ανθρωποώρες και ανθρωπομήνες).

 Σε αυτό το έδαφος το ΥΠΟΠΑΙΘ, αφού πέντε και πλέον μήνες «διαβουλευόταν» το πολυνομοσχέδιο, τώρα ανακοινώνει πως λόγω έλλειψης χρόνου -άλλωστε προείχε η υπερψήφιση του 3ου μνημονίου- δεν θα το ψηφίσει, ίσως και να το αποσύρει κάνοντας πράξη την «εθνική συνεννόηση» και την ευρωενωσιακή  προοπτική  που δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες. Απαιτούμε να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη  μνημονιακή εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών-ωρομισθίων Λοβέρδου. Με την κατάπτυστη εγκύκλιο:

˜ Δεν αναγνωρίζεται συνολικά η προϋπηρεσία των αναπληρωτών συναδέλφων κατά την περίοδο 2010-2015 αλλά μόνο κατά το διάστημα 2012-2015, με διπλασιασμό της μοριοδότησής της για τα δυσπρόσιτα σχολεία μόνο κατά την ίδια περίοδο. Άλλωστε  οι πίνακες αναπληρωτών-ωρομισθίων είναι «κλειδωμένοι» με απόφαση της προηγούμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά, με πρόσχημα την μη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ (!).  Έτσι, καταδικάζονται σε μόνιμη ελαστική εργασία, περιπλάνηση και ανασφάλεια όλοι οι συνάδελφοι που στελέχωσαν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια.  

˜ Οι εκπαιδευτικοί θα καταταγούν παράτυπα στους πίνακες, αφού από τη μια «καταργείται» μέρος της προϋπηρεσίας και από την άλλη η σειρά στους πίνακες (και στους μηδενικής προϋπηρεσίας)  θα διαμορφώνεται με βάση το βαθμό πτυχίου και όχι με το χρόνο κτήσης του, εισάγοντας άλλο ένα κριτήριο αξιολόγησης.

˜ Τιμωρούνται με δύο χρόνια αποκλεισμό από τους πίνακες όσοι συνάδελφοι για προσωπικούς, οικογενειακούς και άλλους λόγους αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία ή οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική παραίτηση όταν κατά κανόνα καλούνταν να εργαστούν σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα σχολεία στο μέσο της σχολικής χρονιάς.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! 

Το επόμενο διάστημα να πάρουμε όλοι θέση μάχης: μπροστά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, στην οποία δεν χωρούν συντεχνιακές λογικές ή ατομικού τύπου διεκδικήσεις και «λύσεις». Απέναντι στην «εθνική» μνημονιακή συναίνεση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) και σε όποιες κυβερνητικές «λύσεις» την υλοποιήσουν, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με όπλα τα συνδικάτα και τα σωματεία μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους, που θα απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων, παλιών και νέων,  της  δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμωνθα αρνείται και θα ανατρέπει το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ και οι ντόπιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, θα οργανώνει τον αγώνα για τη ρήξη και έξοδο από την ΕΕ-ΟΝΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ και την απαλλαγή της χώρας μας και του λαού μας από όλα τα ιμπεριαλιστικά δεσμάκαι θα απαιτεί τη διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

˜ Nα μην περάσει καμία νέα απόλυση. Γενναία αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση μέσω κρατικού προϋπολογισμού και για το σύνολο των μονάδων και των βαθμίδων. Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Καμία αναδρομική παρέμβαση στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.

˜ Άμεσους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ με βάση τις πραγματικές λαϊκές και εκπαιδευτικές ανάγκες με τη αναλογία 1:1 για κάθε συνταξιοδότηση της τελευταίας 5ετίας. Κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5.  Μονιμοποίηση των αναπληρωτών και όσων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού (επιτυχόντες, 24μηνο κ.ά.). Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στις δομές ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑΕ) από το Σεπτέμβριο για το επόμενο σχολικό έτος με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο. Ίδρυση των αναγκαίων δομών της ειδικής αγωγής και λειτουργία των υποστηρικτικών δομών της γενικής αγωγής. Ίδρυση των αναγκαίων οργανικών θέσεων για κάθε διδακτικό αντικείμενο του σχολείου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

˜ Προσλήψεις αναπληρωτών αποκλειστικά για τα λειτουργικά κενά με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Να μην περάσει η μεσαιωνική μορφή απασχόλησης των  voucher/«κοινωφελούς εργασίας»  στο χώρο της εκπαίδευσης. Πλήρης υπολογισμός ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Μέτρα προστασίας της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους και υπολογισμού της προϋπηρεσίας.  Κανένας διαχωρισμός γενικής – ειδικής αγωγής, αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας σε όποια δομή του δημόσιου σχολείου κι αν έχει αυτή προσφερθεί.

˜ Επαναλειτουργία όλων των συγχωνευμένων και καταργημένων σχολικών μονάδων. Άμεση ανάκληση των υπό συγχώνευση σχολικών μονάδων. Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας από την αρχή του σχολικού έτους. Άμεση και πλήρης λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.

˜ ΟΧΙ σε νέο μισθολόγιο-πεινολόγιο. Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από την εργασία μας. Παιδαγωγική ελευθερία και εργασιακή δημοκρατία στο δημόσιο σχολείο. Όχι στην αξιολόγηση-«αποτίμηση»- κινητικότητα. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

˜ Ενιαίο δωδεκάχρονο δωρεάν δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών, κανένας νέος χωρίς απολυτήριο λυκείου. 15 μαθητές ανά τμήμα σε νηπιαγωγείο, Α΄ και Β΄ τάξη δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα. Κατάργηση των συγχωνεύσεων και του 10% της προσαύξησης μαθητών/τμήμα. Μείωση της αναλογίας μαθητών/τμήμα. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

˜ Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και για όλους τους ανέργους σε όλο το διάστημα της ανεργίας τους. Ένταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, θέρμανσης, σίτισης, μείωσης του κόστους μεταφοράς σε κάθε μέσο μεταφοράς.

Διαμηνύουμε την ανυποχώρητη βούλησή μας να γίνουν οι αιτήσεις όλων των ελαστικώς εργαζομένων συναδέλφων μας μετά την ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών σε διαφανές πλαίσιο με ανοιχτά δημοσιοποιημένες όλες τις κενές θέσεις και σε ριζική αντίθεση με τις πρακτικές απόκρυψης και σπασίματος των κενών και όλων των πελατειακών μηχανισμών. Ζητούμε από τους αιρετούς του κλάδου – ως υπόλογοι σε αυτόν- να δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία των κενών στις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και τα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών μας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΣΤΟ ΥΠΟΠΑΙΘ, ΩΡΑ 12:00 Μ.Μ.!

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΕ, ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΜΕΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ,ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ & ΔΕ

www.paremvasis.gr      http://paremvaseisde.gr