ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ           ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Δ.ΣΧ. & ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ   Νο135

Αφού με τα χίλια ζόρια έκαμψε τις αντιστάσεις στα πανεπιστήμια, με πύρρεια νίκη κατά των διοικητικών υπαλλήλων που απέργησαν 14 εβδομάδες, βρήκε το κουράγιο με καθυστέρηση μηνών, η ετοιμόρροπη κυβέρνηση να  προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Πρώτο βήμα, που απέτυχε οικτρά σε πανελλαδικό επίπεδο, τα σεμινάρια των στελεχών που θα την κάνουν, που αναβάλλονταν κάτω από την πίεση του κινήματος πιο συχνά και από τα αυτοκίνητα που περνάνε το Βαρδάρη. Παρόλα αυτά ετοιμάζονται να θεωρήσουν περαιωμένη και πετυχημένη αυτή τη φάση (είναι και τα λεφτά του προγράμματος στη μέση που πρέπει να πέσουν) και να πάνε στις σχολικές μονάδες και στους συλλόγους διδασκόντων για να συγκροτήσουν επιτροπές για την αυτοαξιολόγηση. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ήδη ετοιμάζονται εκατοντάδες πρακτικά συλλόγων διδασκόντων που αρνούνται τη συμμετοχή τους. Και επειδή παίρνουν το μήνυμα, πιο γρήγορα από τον απλό συνάδελφο, έχουν κινητοποιήσει την τρομοκρατία και την παραπληροφόρηση μέσω της πέμπτης φάλαγγας που διαθέτουν. Τα κύρια επιχειρήματα τους είναι δύο. Πρώτο: Η μη συμμετοχή στη διαδικασία και στις επιτροπές αποτελεί άρνηση άσκησης καθήκοντος. Ελεεινό ψέμα αφού είναι προαιρετική! Αλλά και υποχρεωτική να ήταν, με κήρυξη στάσεων εργασίας από τα συνδικαλιστικά όργανα, ανατρέπεται κάθε προσπάθεια τους, όπως ξανάγινε στο παρελθόν. Δεύτερο επιχείρημα τους: όσοι βρίσκονται στο κατώτερο κλιμάκιο ή βρίσκονται πολύ κοντά σε βαθμό να αξιολογηθούν για να πάρουν την αύξηση που τόσο έχουν ανάγκη. Ξεχνούν να αναφέρουν οι άθλιοι προβοκάτορες ότι το μνημόνιο ουσιαστικά απαγορεύει τις αυξήσεις μέσω βαθμολογικής ωρίμανσης για τα επόμενα χρόνια και μοναδική επιδίωξη της όλης διαδικασίας είναι η μισθολογική καθήλωση και οι λίστες προγραφών των επόμενων απολύσεων. Δε φοβόμαστε μια «τελειωμένη» κυβέρνηση στα τελευταία της. Όσο και να «δαγκώνει». Ότι και να κάνει το τέλος της είναι προδιαγεγραμμένο και γρήγορο. Ο εσμός που αποκαλύπτεται υποστηρίζοντας τους άνομους σχεδιασμούς της να δούμε που θα κρυφθεί…

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ  ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συλλόγους διδασκόντων να επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση σχετικά με την αξιολόγηση την ίδια περίοδο, ταυτόχρονα, την Τετάρτη 15-01-2013 μέχρι Παρασκευή 17-1-14, σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου όλα τα σχολεία μαζί, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σαν μια γροθιά, να απορρίψουμε την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Το πρακτικό που προτείνεται να υιοθετήσουν οι Σύλλογοι, είναι το παρακάτω:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του …………………… Γυμνασίου / ΓΕΛ / ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ δηλώνει ότι είναι αντίθετος με τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.

Η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνει ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο καλύτερο για να υπηρετήσει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, θα υποβαθμίσει παραπέρα τη μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά, θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.

Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και δε συγκροτούμε τις ομάδες εργασίας.

 Ας βρει χιλιάδες μιμητές λέμε εμείς…

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΛΑΚΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…

Καιάδας για 100.000 υπαλλήλους

Στον «Καιάδα» του…15% με βαθμολογία από 1 έως 6 μπαίνουν 100.000 υπάλληλοι (97.500 για την ακρίβεια) με την αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διατρέχοντας έτσι σοβαρό κίνδυνο να υποστούν δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές και ταυτόχρονα θέτοντας… υποψηφιότητα να γίνουν οι «διαθέσιμοι» των επόμενων ετών στο Δημόσιο…

Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο τελεί σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, εγκαθιδρύουν τη… μονοκρατορία των προϊσταμένων και των διευθυντών στις υπηρεσίες, αφού αυτοί θα «βαθμολογούν» τους υπαλλήλους με τη δέσμευση να ρίχνουν στην «κόκκινη» ζώνη το 15% του συνόλου των υπαλλήλων που θα θεωρούνται οι «κακοί» υπάλληλοι κάθε υπηρεσίας. Στην κορυφή της πυραμίδας, των άριστων, θα εντάσσεται το 25%, ενώ η σιωπηλή πλειονότητα των «μέτριων» θα παραμένει στην ουδέτερη ζώνη του 60%, που θα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο ότι μπορεί κάθε στιγμή να παραπατήσει πέφτοντας στον… πυθμένα της υπηρεσιακής αξιολόγησης.

Μάλιστα η μεγάλη μάζα των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο 60% (περίπου 390.000 υπάλληλοι) και δεν θα έχει το δικαίωμα να  υποβάλει ένσταση κατά της κρίσης του προϊσταμένου, καταδικαζόμενη σε υποτακτικότητα και αποδοχή κάθε αδικίας, μιας και αυτό το προνόμιο δίδεται, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μόνον σε εκείνους που πήραν βαθμολογία από έξι και κάτω… Αυτό σημαίνει ότι οι άριστοι του 25%, αυτοί δηλαδή που θα κριθούν με βαθμολογία 10 και 9 από τους επιτελείς, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους στην κορυφή της πυραμίδας, αρκεί να το λέει ο προϊστάμενος…

Οι προϊστάμενοι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πάρει τις θέσεις χωρίς κρίσεις με απευθείας ανάθεση, πώς , λοιπόν, θα είναι οι άνθρωποι που θα κρίνουν τους υπαλλήλους, αυτοί πώς κρίθηκαν; Το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί – εκτός του ότι έχει πολλά προβλήματα συνταγματικότητας, αναδεικνύει τις πελατειακές σχέσεις στο Δημόσιο και θα δηλητηριάσει και τις σχέσεις στις υπηρεσίες, καθώς οι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι υποτελείς στον προϊστάμενο για να έχουν την εύνοιά του στη βαθμολογία… Είναι αδιανόητο να προκαταβάλει κάποιος πριν από την αξιολόγηση ότι ορισμένοι που ορίζονται μάλιστα με ποσοστό είναι κάτω από τη βάση κι άλλοι είναι άριστοι. Αυτή η διαδικασία είναι το άλλοθι της κυβέρνησης που θα ευνοήσει τα ρουσφέτια όχι πια για την προαγωγή, αλλά για να παραμείνει ο υπάλληλος στη θέση του και δίνει τεράστιες εξουσίες στον προϊστάμενο. Καθώς επειδή ήδη σε προηγούμενους νόμους ορίζεται ότι η διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα είναι συνεχής, ο στόχος είναι το 15% να αποτελέσει τη δεξαμενή των επόμενων διαθεσιμοτήτων-απολύσεων».

Η κόλαση της ανασφάλειας και της πλατείας Κλαυθμώνος με «σύγχρονους» όρους του «εκσυγχρονισμένου» καπιταλισμού του ελληνικού κεφαλαίου με σφραγίδα iso  της ΕΕ.

Από τον τύπο

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το σχέδιο νόμου του Μητσοτάκη για την ποσόστωση στην αξιολόγηση που έχει δοθεί για διαβούλευση. Είναι ανατριχιαστική η λογική τους

 

Άρθρο 19

Ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης

 

Το άρθρο 7 του Π.Δ. 318/1992 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 7

Ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης

1.            Τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να αξιολογούνται με την κλίμακα βαθμών του άρθρου 8 του Π.Δ. 318/1992 καθορίζονται ως εξής:

α. Με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25 % των υπαλλήλων.

β. Με τους βαθμούς 7 έως  8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.

γ. Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

2.            Τα  ποσοστά της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση.

Ο επιμερισμός των ποσοστών αξιολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των  υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και επιπέδου Τμήματος ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας. Για τον επιμερισμό αυτό λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως:

α) η παραγωγικότητα των μονάδων

β)οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής.

γ) η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.

4.            Η απόφαση της προηγούμενης παραγράφου εκδίδεται αποκλειστικά εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους και αποστέλλεται στους Προϊσταμένους Διεύθυνσης πριν από την σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης. Η μη τήρηση των ποσοστών αυτών από τους αξιολογητές συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 περ. β του άρθρου  107 του ν. 4057/2012 και ελέγχεται με ευθύνη του αρμόδιου οργάνου έκδοσης της σχετικής απόφασης.

 

«Κοινωφελή εργασία»:  προγράμματα για την υπερεκμετάλλευση ανέργων. Άρχισαν να διορίζονται και σε σχολεία!

 

Λένε “ωφελούμενοι”

εννοούν σύγχρονοι σκλάβοι

Τις ημέρες αυτές άρχισε και εφαρμόζεται στους ΟΤΑ το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τους δήμους και τις περιφέρειες για την πρώτη κατηγορία Υ.Ε. εργάτες γενικών καθηκόντων. Για την κατηγορία αυτή κατατεθήκαν 159.000 αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για 10.000 θέσεις που θα απασχοληθούν σε δήμους και περιφέρειες. Θα επακολουθήσουν άλλες 40.000 θέσεις διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπορευόμενο από την Ε.Ε. και  συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο , ΕΣΠΑ, που έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Να συμπιέσει κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που με τις μνημονιακές πολιτικές τους έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Είναι οι πρώτες πράξεις του δράματος για την εργασία που θέλουν να επιβάλουν σε όλους μας.

Τα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» αποτελούν ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για παράδειγμα πρώτη φορά στην «αναπτυγμένη Δύση» ως μέτρα εξαγοράς της ποινής φυλάκισης για μικροπαραβάτες.

Το ονομάζουν πρόγραμμα «εκτάκτων αναγκών», «ειδικών συνθηκών και ειδικών διαδικασιών», για να ξεφύγουν από την πάγια εργατική νομοθεσία και των κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων που βάζει εμπόδια στην απασχόληση στην εποχή του Μνημονίου.

Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν για πέντε μήνες ο άνεργοι μοιάζουν με καθεστώς μεσαίωνα και γαλέρας.

Κρατικοί φορείς, ΟΑΕΔ και ΟΤΑ γίνονται οι πιο βάρβαροι και στυγνοί εργοδότες, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερο κτύπημα στους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας μισθούς και μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης των 420 τον μήνα  ή 17ευρώ την μέρα  και των 490  ή 19 ευρώ αντίστοιχα για οκτάωρη απασχόληση, πιο κάτω και από τον κατώτερο νομοθετημένο  μισθό, της ανεβάζοντας στα ύψη την υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου. Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία  την ονομάζουν «κοινωφελή εργασία» και τον άνεργο που θα εργαστεί με το πρόγραμμα αυτό τον ονομάζουν «ωφελούμενο» και όχι εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί που θα εργαστούν στο πρόγραμμα, δεν έχουν δικαίωμα άδειας, ούτε αναρρωτικής, επιδόματος αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών, προϋπηρεσίας καταστρατηγώντας  την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

Θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από αυτούς που βγάζει βίαια η συγκυβέρνηση στη διαθεσιμότητα – απόλυση, και αφού τους ξεζουμίσουν θα τους πετάξουν ως αναλώσιμους έπειτα από πέντε μήνες και πάλι στην ανεργία.

Έτσι, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «ωφελούμενους ανέργους», «γυμνούς» από εργασιακά δικαιώματα (άδειες, δώρα, επιδόματα, συνδικαλιστικά δικαιώματα) και ο μισθός μετατρέπεται σε μη τακτικά καταβαλλόμενο «επίδομα εργασίας» που αντικαθιστά το απαρχαιωμένο και κατακρεουργημένο επίδομα ανεργίας.

ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ!                                                                                                                               Το αντικείμενο εργασίας του εργαζομένου θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κατηγορία και την ειδικότητα που έχει προσληφθεί και όχι όπου θέλει η δημοτική αρχή,  ακόμη και εάν το αποδέχεται ο εργαζόμενος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταγγέλλεται στο ΕΣΠΑ,  στον ΟΑΕΔ και στους συγχρηματοδοτούμενους φορείς.

Απαγορεύεται οι δήμοι εργοδότες να τους βάλουν να εργαστούν σε εργασίες που είναι βαριές και ανθυγιεινές, διότι δεν έχουν την ανάλογη ασφάλιση, όπως  είναι η καθαριότητα, νεκροταφείο, τεχνική αφού δεν τους βάζουν βαρέα ένσημα.

Οι δήμοι παρότι δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων πέρα των ασφαλιστικών εισφορών είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν τους  όρους υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία τους.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε το πρόγραμμα αυτό που εισάγει τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης. Είναι ανάγκη για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό στους ΟΤΑ να δημιουργηθούν θέσεις σταθερής εργασίας με ενιαία εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια.

Εργαζόμενοι και άνεργοι να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της συγκυβέρνησης. Την κατάργηση των απολύσεων , των διαθεσιμοτήτων, της κινητικότητας και όλων των μνημονιακών διατάξεων που έχουν συνυπογράψει τρόικα και συγκυβέρνηση.

Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει σε κάθε δήμο με αλληλεγγύη και ενότητα   να συμβάλουμε στην αυτόοργάνωση και οργάνωση των εργαζομένων αυτών για την διεκδίκηση ισης  αμοιβής για ιδία δουλειά, ενιαία εργασιακά δικαιώματα και σταθερή εργασία.

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ