ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
Στις 22 Μάη 2025 το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί για 4η χρονιά να διοργανώσει τον «ελληνικό διαγωνι-σμό PISA» όπου θα συμμετάσχουν παιδιά τάξεων Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου από 304 δημοτικά σχο-λεία και 314 γυμνάσια και θα εξεταστούν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Παρά τα κονδύλια που σπαταλήθηκαν, τα προπαγανδιστικά ψεύδη και τον αυταρχισμό που επιδεικνύει τα 4 τελευταία χρόνια το ΥΠΑΙΘ, η μεγάλη αντίσταση των γονέων, των εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των μαθητ(ρι)ών ανάγκασε την κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της. Ενώ από το φθινόπωρο του 2022 προβλέπεται ότι οι εξετάσεις θα γίνονταν σε όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, συνεχίζει δειγματοληπτικά για 4η χρονιά με μόλις 620 σχολεία. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η μαχόμενη εκπαίδευση κατάφερε να περιορίσει και να καθυστερήσει τα σχέδια του Υπουργείου να διαλύσει τη δημόσια εκ-παίδευση.
Ας δούμε τι είναι στην πραγματικότητα αυτός ο εθνικός διαγωνισμός:
- Η δίωρη εξέταση σε Γλώσσα και Μαθηματικά με ποσοτικούς δείκτες και κοινά θέματα για όλη τη χώρα μετατρέπει τους/τις μαθητές/τριες σε πειραματόζωα ενός πειράματος που έχει ως στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον μορφωτικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού. Οι μαθητές/τριές μας οδηγούνται σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να αντεπεξέλθουν σε «φασόν», πανελλήνιου τύπου εξετάσεις.
- Αγνοείται η σύνθεση των μαθητών του σχολείου, η διδασκαλία στην τάξη και η προσέγγιση των δι-δακτικών αντικειμένων, οι ιδιαιτερότητες των παιδιών, οι όροι λειτουργίας των σχολείων και οι ιδιαι-τερότητές τους ενώ αδυνατεί η/ο εκπαιδευτικός να παρέμβει στα πανελλαδικά θέματα του διαγωνι-σμού. Αποκλειστικός στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων και μετρήσιμων δεικτών για την κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων και τη μετα-φορά της ευθύνης των όποιων ζητημάτων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στη σχ. μονάδα και στους εκπαιδευτικούς !
- Προβλέπεται στον Ν. 4823/2021, άρθρο 104 με τίτλο: Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να καταταχθούν τα σχολεία, βάσει των επιδόσεων των μαθητών τους, να εγχαράξουν οι μαθητές χαμηλή προσδοκία για το μέλλον τους, να προωθηθούν σκληρά νε-οφιλελεύθερα μέτρα που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό έχει συμβεί σε πάνω από 77 χώρες στον κόσμο.
- Ο ελληνικός διαγωνισμός PISA είναι απόλυτα ενταγμένος στον διεθνή διαγωνισμό PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών και εκπαιδευτικών συστημάτων, που από το 2000 οργανώνεται από τον υπερεθνικό οργανισμό ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), και βασίζεται στους ίδιους σκοπούς με αυτόν.
Το Υπουργείο τον χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τις αντιδραστικές παρεμβάσεις του στο χώρο της εκπαίδευσης όπως το κλείσιμο, η συγχώνευση σχολείων , η αύξηση μαθητών ανά τμήμα και η αύξηση του ωραρίου, ενισχύοντας τις κατευθύνσεις των οδηγιών του ΟΟΣΑ (έκθεση 2011), «αυτονομία των ελληνικών σχολείων» πρόσληψη και απόλυση καθηγητών, καθορισμός μισθού, επιλογή βιβλίων, διδακτέα ύλη κ.λπ. από τα ίδια τα σχολεία και όχι από το ΥΠΑΙΘΑ (έκθεση 2015). Μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή του (Απρίλιος 2025) ο διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) και δημιουργός του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA), έθεσε δύο μεγάλα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος : τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού εκπαι-δευτικού συστήματος και την έλλειψη αυτονομίας των σχολείων καθώς και ζητήματα που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή της αξιολόγησης. Αποτέλεσμα αυτών οι εξαγγελίες της νέας Υπ. Παιδείας για αυξημένες αρμοδιότητες στους Δ/ντες και οι δηλώσεις Μητσοτάκη για απολύσεις!!
Η PISA εργαλείο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών
Η ελληνική PISA σε συνδυασμό με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, θα λει-τουργήσει ως βασικό εργαλείο εμπορευματοποίησης & ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, και δημιουργί-ας σχολείων πολλών τύπων και διαφορετικών ταχυτήτων, όπου δεν θα είναι αποδεκτά όλα τα παιδιά, αλ-λά μπαίνουν εξεταστικά φίλτρα για την απόρριψη των πολλών και προερχόμενων από χαμηλότερα κοινω-νικά στρώματα. Πρόσφατες αποδείξεις: η παράδοση δημόσιων σχολείων σε εφοπλιστές πχ. ΩΝΑΣΕΙΑ, σχολεία με IB- μπακαλορεά , ιδιωτικές Ακαδημίες τεχνικής εκπαίδευσης, που μαζί με την τράπεζα θεμά-των, την ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια), και την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτι-κών θα οδηγήσουν το 70% των μαθητών/τριών προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες, και μόνο το 30% θα συνεχίζει στο εντεινόμενα ανταγωνιστικό, ταξικό, και ταυτόχρονα φτωχοποιημένο Λύκειο.
Με την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εξετάσεων «τύπου» PISA:
Το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο από το Δημοτικό. Είμαστε η μοναδική χώρα παγκόσμια που «κατεβάζει» τον διαγωνισμό αυτό σε τόσο μικρούς μαθητές, στην Στ΄ Τάξη του Δημοτικού. Οι εξε-τάσεις, με την περαιτέρω οικονομική άνθηση των φροντιστηρίων θα αποτελέσουν λαμπρό πεδίο για την ιδιωτική παιδεία και την κερδοφορία τους.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει, για να επιτύχει «καλά αποτελέσματα», προσαρμοζόμενο στους στόχους του προγράμματος, να «προπονεί» τους μαθητές σε τέτοιου είδους θέματα αντί να τους διδάσκει, θα τους καταρτίζει αντί να τους εκπαιδεύει.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εξετάσεις μπαίνουν ακριβώς στις τελευταίες τάξεις κάθε βαθμίδας ώστε να φιλτράρονται ταξικά οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδιώκοντας να «νομιμοποιήσουν» και να μεταλ-λάξουν το «μάθε παιδί μου γράμματα», στο «τι να κάνουμε δεν είναι και όλοι για τα γράμματα». Οι σκληρές εξετάσεις για Πρότυπα, Ωνάσεια, pisa, οι τράπεζες θεμάτων, οι υψηλές βάσεις εισαγωγής δεν αποτελούν παρά επιπλέον εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς που θα ενισχύσουν και θα νομιμοποιήσουν τον αποκλεισμό των μαθητών και μαθητριών από το σχολείο. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τα σταθμισμένα τεστ, οι επιδόσεις των μαθητ(ρι)ών σ΄ αυτά, τα μετρήσιμα μεγέθη της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα αποτελέσουν δείκτη «ποιότητας» που σε άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων/εκπαιδευτικών θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά», μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, συγχωνεύσεις και κλείσιμό αυτών, κατηγοριοποίηση των μαθητών/τριων, αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών.
Μέσα από το διαγωνισμό ο αποκλεισμός από την εκπαιδευτική διαδικασία και οι ολέθριες συνέπειες των ταξικών πολιτικών στη δημόσια εκπαίδευση, χρεώνονται σε όλους εμάς, στον εκπαιδευτικό, τον γονιό, τον μαθητή.
Τα φτωχά σχολεία θα γίνονται φτωχότερα και τα παιδιά από τα 15 τους θα οδηγούνται ως αναλώσιμα στη ζούγκλα της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Να μην επιτρέψουμε να «νεκρώσει» η γνώση και η κριτική σκέψη, κάθε ζωντανή λειτουργία του δημόσιου σχολείου, και να μετατραπεί σε τυποποιημένη μετρήσιμη δεξιότητα, όπως απαιτεί η αγορά.
Να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι μαθητ(ρι)ες μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος ανταγωνισμού, κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου.
Οι Παρεμβάσεις ΠΕ-ΔΕ καταθέτουμε πρόταση στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για την οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων στα εξεταστικά κέντρα με στάση εργασίας στις 22 Μαΐου, ημέρα των εξετάσεων.
Προτείνουμε κοινή σύσκεψη ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΣΓΜΕ για να συντονίσουν τον αγώνα τους για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων.
Καλούμε την ΑΣΓΜΕ, τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις Γονέων, αλλά και τους Συλλόγους Γονέων και μα-θητών των συγκεκριμένων σχολείων που έχουν επιλεγεί να καλέσουν σε αποχή το πρώτο δίωρο του διαγωνισμού από τις εξετάσεις. Nα αγωνιστούμε ΜΑΖΙ για ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ .
Οι φωνές μαθητ(ρι)ών, γονιών και εκπαιδευτικών πρέπει να ενωθούν διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητ(ρι)ών και θα βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Ένα σχολείο δημιουργικό και δημοκρατικό, όπου κάθε παιδί θα αναγνωρίζει τον εαυτό του.