ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ 22Ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Πειραιάς, 22 Ιανουαρίου 2003

Προς τον Διευθυντή Π.Ε Πειραιά, Κωνσταντίνο Κουλούρη

 

«Απάντηση προς το έγγραφο της 31ης Δεκεμβρίου 2003, με Αρ.Ε.Π. 5»

 

Σε απάντηση του εγγράφου σας έχω να δηλώσω τα εξής :

Όσα αναφέρονται στο έγγραφό σας αποτελούν μια συγκεκριμένη προσπάθεια για να ασκηθεί σε βάρος μου δίωξη με ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, που στρέφεται ενάντια τόσο στα δημοκρατικά δικαιώματα, όσο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα κατήγγειλε τη σημαντική εγκατάλειψη που γνώρισαν τα σχολεία τη φετινή χρονιά. Κενά εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση, αδυναμία λειτουργίας σχολικών μονάδων, εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, ωρομισθία, απλήρωτοι εκπαιδευτικοί… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Την ίδια ώρα που για τα σχολεία και για την πληρωμή των ωρομισθίων δεν υπήρχαν λεφτά, το ολοήμερο διαφημιζόταν προκλητικά, σε διαφημίσεις και σεμινάρια. Αυτήν την πολιτική στην εκπαίδευση κατήγγειλε το συνδικαλιστικό κίνημα , αυτήν την πολιτική αποκάλυψα, κατήγγειλα και εγώ και γι’ αυτό διώκομαι.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ελεύθερη έκφραση και η διάδοση των απόψεων αποτελούν συνταγματική επιταγή. Η δημοκρατία στην εκπαίδευση, ο διάλογος και η ελεύθερη έκφραση είναι αυτονόητα δικαιώματα που υπερασπίζονται οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτά υπεράσπισα και εγώ και γι αυτό διώκομαι.

Όλοι γνωρίζουν ότι κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται για την καλυτέρευση της εργασιακής του μοίρας. Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί, να συνδικαλίζεται να απεργεί, να εκλέγεται στα συνδικάτα , να μεταφέρει τις συλλογικές αποφάσεις, να υπερασπίζει όπου βρεθεί το δίκιο των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσων πλήττονται περισσότερο από τις άδικες πολιτικές. Οι αγώνες γι αυτά τα δικαιώματα είναι πολλοί, αυτούς τους αγώνες και αυτά τα δικαίωματα υπερασπίζει το σ.κ. Αυτά υπεράσπισα και εγώ και γι αυτό διώκομαι.

Το συνδικαλιστικό κίνημα με πλήθος αποφάσεών του, που σας επιδόθηκαν και μου κοινοποιήθηκαν, εκφράζει όχι μόνο τη συμπαράστασή του, αλλά και την καταγγελία του για τη στάση σας και το ύφος του κειμένου σας. Ύφος που παραπέμπει, όπως αναφέρουν, σε άλλες εποχές που καταδικάστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Σας δηλώνω ότι:

Θα συνεχίσω να ασκώ, ως εκλεγμένο μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος, το δικαίωμα να παρεμβαίνω για να εκφράσω τις θέσεις του συλλόγου μου, χωρίς να περιμένω να μου εκχωρηθεί από οποιαδήποτε υπηρεσιακή αρχή, γιατί το δικαίωμα αυτό (Νόμος 1264, περί ελευθερίας της συνδικαλιστικής έκφρασης) αποτελεί και υποχρέωση. Εξάλλου το δικαίωμα αυτό το έχει κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα εκλεγμένος,-η ή μη. Οι αγώνες όλων των εργαζομένων (και όχι μόνο των εκπαιδευτικών) δεν περιορίζονται στα όρια που κάθε κυβέρνηση ή κάθε υπηρεσιακός της φορέας ορίζει, αλλά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Θα συνεχίσω να υπερασπίζω την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στην εκπαίδευση. Θα συνεχίσω να διαφωνώ με τον Προϊστάμενό μου όταν η θέση μου (και του συνδικαλιστικού κινήματος) για την κυβερνητική πολιτική είναι αντίθετη από τη δική του και -όταν με εργαλεία το ν.2683/1999 (Δ.Υ.Κ.), το ν.2986/2002 για την αξιολόγηση και το Καθηκοντολόγιο- επιχειρεί να καταστείλει τις αντίθετες απόψεις, αυτές δηλαδή που το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει.

Θα συνεχίσω να υπερασπίζω τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων ωρομισθίων, να καυτηριάζω την καταστρατήγηση του ωραρίου τους, τη μη πληρωμή τους και να αγωνίζομαι να γίνει πραγματικότητα το δικαίωμά τους για μια σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Η ζωντανή και μαχόμενη εκπαίδευση θα συνεχίσει να αγωνίζεται:

Με βάση τα παραπάνω εκτιμώ πως για άλλη μία φορά εμφανίζονται στην εκπαίδευση δύο διαφορετικοί πολιτισμοί:

Ο πολιτισμός της ζωντανής εκπαίδευσης που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και συλλογικότητα για δικαιώματα- δημοκρατία- παιδαγωγική ελευθερία… και ο πολιτισμός της διοίκησης που αντιστρατεύεται την αντίθετη άποψη με πειθαρχικά μέτρα.

Τέλος σας δηλώνω ότι σκυφτή μέση και ένθερμο χειροκρότημα δεν ταιριάζουν στις αξίες της ζωής μου.

Στέλιος Φωκιανός

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα