Δάσκαλοι σε Κίνηση Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Ο Παρθενώνας"

Οκτώβριος 2002 - Χρόνος 7ος - Φύλλο 30ό

σελίδα 1 - Σελίδα 2Σελίδα 3Σελίδα 4

71η Συνέλευση της ΔΟΕ: βήματα πίσω

Υποχώρηση, συναλλαγή, υποταγή. Μ' αυτές τις λέξεις θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την 71η Γ.Σ. της ΔΟΕ, που έγινε τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Το μόνο, ουσιαστικά, ζήτημα που συζητήθηκε ήταν αυτό του νόμου 2986/02 για την αποκέντρωση - αξιολόγηση - επιμόρφωση.

Μετά από χονδροειδέστατη συναλλαγή των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, η συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου, καθώς και των υπουργικών αποφάσεων που στηρίζονται σ' αυτόν, που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του κλάδου. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΔΟΕ, σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους, θα προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα και πρόσφορα συνδικαλιστικά

μέτρα, ώστε να καταστήσει ανενεργές τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Με ευθύνη δηλαδή των παραπάνω παρατάξεων, ο κλάδος αποδέχεται την αξιολόγηση, δεν στοχεύει στην κατάργηση του νόμου ούτε στην ακύρωση της αξιολογικής διαδικασίας στην πράξη αλλά στο διαχωρισμό του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση σε "νόμιμες" και "παράνομες" πράξεις και μορφές πάλης. Πρόκειται για μια τακτική προδιαγεγραμμένης ήττας.

Στον αντίποδα, 107 αντιπρόσωποι κατέθεσαν και υποστήριξαν ψήφισμα

που καλούσε σε αγώνα για την κατάργηση του νόμου. Η πρόταση αυτή, εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών του προεδρείου, δεν μπήκε καν σε αντιπαράθεση με την εισήγηση.

Κατά τα άλλα, αξίζει να αναφέρουμε μια από τις "κορυφαίες" στιγμές της Γ.Σ. Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων αφιερώθηκε ψυχί τε και σώματι στην ενημέρωση που έγινε από τους αιρετούς. Αίθουσα γεμάτη και ησυχία απόλυτη. Ο λόγος; Ε, δεν πιστεύω να νομίσατε πως το ενδιαφέρον τράβηξε η ενημέρωση γύρω από τις διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων στελεχών... Μη γίνεστε καχύποπτοι, συνάδελφοι!

Σπύρος Μαρκόπουλος


Άλλος για διευθυντής...;

Μια θεατρική παράσταση με μαριονέτες (εγκεκριμένη από το ΥΠΕΠΘ) παίχτηκε πανελλαδικά την προηγούμενη σχολική χρονιά στα σχολεία. Στο έργο πρωταγωνιστές ήταν όλοι οι συνάδελφοι-ισσες που ενδιαφέρονταν για τη θέση του διευθυντή. Τα νήματα από τις μαριονέτες, τα κινούσε… ποιος άλλος; Σας αφήνουμε να το μαντέψετε…

Το έργο εξελίχθηκε σε έξι πράξεις:

Πράξη 1η Παρατηρείται μεγάλος οργασμός από δασκάλους καταμεσής της σχολικής χρονιάς για δημοσιεύσεις άρθρων, ανεξαρτήτως μεγέθους και περιεχομένου, σε οποιαδήποτε περιοδικό, ανεξαρτήτως επιστημονικής εγκυρότητας. Οι δημοσιεύσεις θα έδιναν μισό (!) βαθμό επιπλέον στα συνεκτιμώμενα.

Πράξη 2η Οι συνάδελφοι μπαινοβγαίνουν στα γραφεία διεύθυνσης και επικυρώνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων διάρκειας έως και 2 ωρών (!)

Πράξη 3η Το Πάσχα, κατά τη διάρκεια των διακοπών, έχοντας ακόμα αχώνευτο τον οβελία, οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι φεύγουν από τα χωριά τους, διότι καλούνται να συμπληρώσουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Πράξη 4η Μεγάλη σιωπή και καχυποψία μεταξύ των συναδέλφων για το κυνήγι της διευθυντικής θέσης. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι όσα του δηλώνει ο συνυποψήφιός του είναι αληθή (αριθμός μορίων, σχολεία προτίμησης, σειρά προτίμησης).

Πράξη 5η Λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, στα γραφεία των σχολείων ακούγονται μόνο κουβέντες για αντικειμενικά κριτήρια και για αριθμό μορίων.

Πράξη 6η Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου (εποχή που τα πάντα είναι νεκρά λόγω διακοπών), οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να περάσουν από συνέντευξη. Οι πληροφορίες που λένε ότι κάποιοι παρουσιάστηκαν με μάσκα και βατραχοπέδιλα δεν έχουν βάση.

Φινάλε Οι θέσεις δόθηκαν. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ορισμένες από τις θέσεις "φωτογράφιζαν" από πριν συγκεκριμένα άτομα…Έγινε μάχη στήθος με στήθος για μισό μόριο. Μόρια χάθηκαν, μόρια προστέθηκαν στη διαδρομή μεταξύ Γραφείου Διεύθυνσης και ΠΥΣΠΕ.

Επιμύθιο Το ΥΠΕΠΘ, ως μέγας κουκλοπαίκτης, με δέλεαρ το επιμίσθιο της διευθυντικής θέσης, έβαλε πολλούς να παίξουν το παιχνίδι του.

Παρόλο το ενδιαφέρον και την αγωνία του έργου, το φινάλε μάς ήταν λίγο ως πολύ γνωστό κι αναμενόμενο. Έτσι, δεν μας προκάλεσε έκπληξη παρά μόνο λίγη απογοήτευση παραπάνω απ' αυτή που μέχρι τώρα είχαμε για τα θέματα της εκπαίδευσης.

Φυλλιώ Νικολούδη

Επιστροφή στα Εντυπα των ΚινήσεωνΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα