Πρόταση Πρόγραμμα δράσης για τις ΓΣ

Πρόταση Πρόγραμμα δράσης για τις ΓΣ

Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε τη γύμνια των βασικών αφηγήσεων των τελευταίων σαράντα χρόνων κι ιδιαίτερα των μνημονιακών. Κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ), κράτος και κεφάλαιο, ΕΕ και ΟΟΣΑ άσκησαν πολιτικές όπου τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της ασφάλισης, των μεταφορών, του νερού, του ρεύματος μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, ιδιωτικοποιήθηκαν ή η λειτουργία τους  μεταλλάχθηκε ώστε να φέρνει κέρδος, να λειτουργεί ανταγωνιστικά, προς όφελος της αγοράς και των κριτηρίων του κέρδους γι’ αυτό να αξιολογείται και να κατηγοριοποιείται. Μας είπαν ότι δεν υπάρχουν «κοινωνικά αγαθά» και δικαιώματα, δεν υπάρχουν σύγχρονες εργατικές ανάγκες παρά μόνο «ατομική ευθύνη» για να αποκτήσεις ότι έχεις ανάγκη… Και μας «τάισαν» φτώχεια, ανεργία, ζωή αβίωτη.

Από την πολιτική απαξίωσης και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών δεν γλυτώνει ούτε η εκπαίδευση. Σχεδόν 3 δεκαετίες τώρα και ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων η δημόσια εκπαίδευση μπήκε στο στόχαστρο του αστικού μπλοκ εξουσίας. Η αναγκαία για το κεφάλαιο εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης χρειάζεται το σχολείο της αγοράς που θα ορθώνει εξεταστικούς/ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων και θα παράγει το κατάλληλο προς εκμετάλλευση εργατικό δυναμικό, υποταγμένους και πειθαρχημένους μαθητές/τριες, με θραύσματα πληροφοριών/δεξιοτήτων, χωρίς συνολική αντίληψη για τη λειτουργία του κόσμου. Το επιχειρηματικό σχολείο των ΟΟΣΑ-ΕΕ-ΣΕΒ προωθείται ως βασικός κόμβος και στρατηγικού τύπου τομή για τη διασφάλιση και αναπαραγωγή του καπιταλιστικού κέρδους, επιδιώκοντας οι εκπαιδευτικοί της τάξης και της πράξης να προσαρμοστούν σε αυτό, και σε δομή και σε περιεχόμενο. Ο νόμος 4823 για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την αυτονομία τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης. Επιταχύνει την πορεία ιδιωτικοποίησης και έρχεται να αναμετρηθεί με την πιο κρίσιμη κοινωνική μάζα, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Η μόνη απάντηση είναι να βγούμε όλοι και όλες στους δρόμους. Το οφείλουμε στα νεκρά παιδιά, στους γονείς τους. Το οφείλουμε στις ίδιες τις ζωές μας. Δεν είμαστε αναλώσιμες/οι στον βωμό των κερδών τους. Το πολιτικό σύστημα, το κατεστημένο των ΜΜΕ και του πλούτου πρέπει να πληρώσουν ακριβά για τα εγκλήματά τους και ο μοναδικός τρόπος να πληρώσουν μπορεί να επιβληθεί από τον λαό και τη νεολαία ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και όχι εάν και όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Δεν «θα λογαριαστούμε μετά». Τώρα θα λογαριαστούμε γιατί ο κατάλογος των «θανάτων» που πραγματοποιήθηκαν και εξελίσσονται την εποχή της κρίσης είναι μεγάλος. Γιατί ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη, οι «θάνατοι» δημοσίων αγαθών εξελίσσονται σε παιδεία, υγεία, πολιτισμό, μεταφορές, ασφάλιση, ρεύμα, νερό…

Τώρα στην εκπαίδευση να δράσουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και κατηγοριοποίηση, τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, με εκπαιδευτικούς πειθήνιους και φοβισμένες/ους αξιολογούμενες/ους. Καμιά/κανένας να μη δεχτεί τους αξιολογητές. Απεργία Αποχή και στάσεις εργασίας απέναντι στην ατομική αξιολόγηση. Δυναμικές πραγματικές καταλήψεις στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για να υποχρεώσουμε τα υπηρεσιακά συμβούλια να υπογράψουν τις μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών. Ακύρωσητου προγράμματος της εισαγωγικής επιμόρφωσης μεμαζική άρνηση συμμετοχής, κάθε επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και εντός εργασιακού ωραρίου.

Να δράσουμε για αυξήσεις στους μισθούς, με γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφ’ όλης της ύλης σε σύγκρουση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τις απαγορεύει και τον νόμο Χατζηδάκη, με κύρια αιτήματα την κατάργησή τους και με κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του  τιμάριθμου και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί. Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.

Τώρα απαιτούμε:

να μπλοκάρουν όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις,

-να ικανοποιηθούν όλα τα βασικά αιτήματα του κινήματος στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό,

-να παρθούν πίσω οι ιδωτικοποιήσεις χωρίς καμία αποζημίωση και πρώτα από όλα των σιδηροδρόμων

Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, στην παιδεία την υγεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την ασφάλιση, το ρεύμα , το νερό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες για ασφαλείς και υψηλής ποιότητας παροχές, με μαζικές προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, και με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Γενικευμένος, Πανεκπαιδευτικός Πολύμορφος Αγώνας διαρκείας για να ακυρώσουμε την αξιολόγηση και την εργασιακή ανασφάλεια, για να κερδίσουμε αυξήσεις στους μισθούς και ζωή με δικαιώματα!

Συγκεκριμένα:

  • Νέα 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία την Παρασκευή στις 17/3 με κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.
  • Πραγματοποίηση μεγάλης κεντρικής συναυλίας για την παιδεία την υγεία και τον πολιτισμό στην Αθήνα μέσα στον Μάρτιο.
  • Συγκεντρώσεις και καταλήψεις στις διευθύνσεις με κεντρικό ζήτημα τις μονιμοποιήσεις των εκπαιδευτικών και πίεση ώστε να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ για να μονιμοποιήσουν.
  • Επαναπροκήρυξη (ΑΔΕΔΥ/ΔΟΕ/πρωτοβάθμια σωματεία) της Απεργίας-Αποχής και των στάσεων εργασίας από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 αν το ΥΠΑΙΘ επιδιώξει να τις βγάλει παράνομες. Αν δεν επαναπροκηρύξει η ΔΟΕ, τότε να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία, όπως αναλυτικά αναφέρουμε παραπάνω.
  • Κήρυξη νέων στάσεων εργασίας μετά τις 30/3 για την κάλυψη των εκπαιδευτικών,  ώστε να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.
  • Συνέχιση και διεύρυνση των διαδικτυακών ενημερωτικών συναντήσεων με νεοδιόριστους.
  • Διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ με απεύθυνση στους γονείς και πρόσκληση συμμετοχής των φορέων τους ΑΣΓΜΕ ενώσεις κ.λπ.
  • Σποτ και νέα κεντρική αφίσα για τον αγώνα.
  • Στήριξη των συλλόγων και των συναδέλφων που δέχονται τις πρώτες επισκέψεις σχολικών συμβούλων με συγκεντρώσεις και μαζική παρουσία.
  • Προετοιμασία για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων PISA.
  • Δημιουργία απεργιακών ταμείων.
  • Νέες Γ.Σ. κλιμάκωσης του αγώνα την εβδομάδα 27/03 – 31/03 και ολομέλεια προέδρων στην 01/04