Στο Παρίσι ξεσηκώθηκαν, στην Πορτογαλία το ίδιο Να δείξουμε ΤΩΡΑ τη δύναμή μας Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

Ο ποιητής έγραφε:

«είμαι τόσο φοβισμένος, που όταν μού έπαιρναν κάτι τους ευγνωμονούσα που μού άφηναν τουλάχιστον την ανάμνησή του». Κι ίσως να μιλούσε για κάποιον από μας, για σένα ή ακόμα και για μένα, που τώρα σου γράφω αυτές τις γραμμές. Όμως, συνάδελφέ μου, ο ποιητής έγραφε ακόμα: «γαζώνουν χαμηλά τα πολυβόλα ή σκύβεις ή απογειώνεσαι». Και τώρα ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε καθαρά στο δίλημμα της Κεραμέως: θα φοβηθούμε ή θα αντισταθούμε; Θα σιωπήσουμε και θα υποταχτούμε ή θα αγωνιστούμε; Ξέρουμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι βέβαιο ότι θα νικήσει, αλλά αν δεν αγωνιστούμε είναι βέβαιο πως θα χάσουμε. Κι όταν μιλάμε για αγώνα, δεν εννοούμε μια κινητοποίηση λίγων εκατοντάδων. Αναφερόμαστε σε ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα παρατάξει ένα μαζικό και ανυπόταχτο εκπαιδευτικό κίνημα και θα συγκρουστεί μετωπικά με την Ιερή Συμμαχία της Κεραμέως, της κυβέρνησης των «αρίστων» και των ολιγαρχών του πλούτου και της μαφίας. Όπως ομολογεί η Φρικαντέλα της εκπαίδευσης, 41 χρόνια τώρα τους νικάμε. 41 χρόνια νόμοι και σχέδια επί σχεδίων για την αξιολόγηση έμειναν στα χαρτιά κάτω από τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Να μην τους επιτρέψουμε να νικήσουν τώρα αυτοί συνθλίβοντας τις ζωές μας και το δημόσιο σχολείο.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η Κεραμέως κυριολεκτικά σαν τον λωποδύτη και αφού για δεύτερη χρονιά η πολιτική της αξιολόγησης συναντά πολύ ισχυρές αντιστάσεις, εισάγει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 5 τροπολογίες για την εκπαίδευση με τις οποίες επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης!

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα και τμηματικά: όπου ολοκληρώνονται οι κρίσεις συμβούλων από τα γαλάζια συμβούλια, η διαδικασία θα ξεκινάει αυτόματα. Ότι η «ελληνική PISA» θα εφαρμοστεί κανονικά φέτος. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη Έκθεση Παρακολούθησης για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση για τη χώρα μας το δηλώνει καθαρά: «η παρακολούθηση και η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Αρμαγεδδώνας είναι μπροστά

Η ακρίβεια τραβά την ανηφόρα, καταβροχθίζει τους πενιχρούς μισθούς

Οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να σαρώνεται από την πληθωρισμό και την ακρίβεια και την κυβέρνηση να επιχαίρεται για τα επιδόματα και τα κουπόνια. Οι αυξήσεις στους μισθούς ακούγονται μόνο στα προεκλογικά μπαλκόνια ενώ στην πραγματικότητα έχουμε βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος, όλα δουλεύουν για τα κέρδη των ολιγαρχών του πλούτου. Για 800 ευρώ χρέη στα κοινόχρηστα χάνει το σπίτι της μια μονογονεϊκή οικογένεια στα Πατήσια, μπουκάρουν ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, οι εντεταλμένοι των funs, διαλύουν πόρτες για να επιβάλουν τις κατασχέσεις… οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύονται καθημερινά σαν το χρηματιστήριο τη δεκαετία του ’90 και ακολουθούν την ανηφόρα των τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης…

Η ΕΕ ζητάει από τις χώρες – μέλη της την επιστροφή στους ματωμένους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, που μεταφράζεται σε νέα μνημόνια και μέτρα σκληρής λιτότητας ενώ από το 2023 ξεκινά η επιστροφή των όποιων δανείων δόθηκαν στις χώρες της ΕΕ, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα.

Η αξιολόγηση επιδιώκεται να επιβληθεί την ώρα που βιώνουμε αφόρητη δυστοπία σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, έρχεται να συμπληρώσει, να εντείνει, να επικυρώσει αυτή τη δυστοπία στο επίπεδο της εργασίας.

Η εκπαίδευση σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Μαζί και πλάι στην αξιολόγηση το ΥΠΑΙΘ κρατά όμηρους τις/τους νεοδιόριστους και τους απειλεί με τη μονιμοποίησή τους, ετοιμάζει νέο σύστημα προσλήψεων που θα συμπεριλαμβάνει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να εμπεδωθεί πλήρως και απολύτως το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που καθιερώνει το αέναο κυνήγι προσόντων, μορίων, σεμιναρίων που άνοιξε το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνει ο ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση. Φέρνει καθολική εφαρμογή των εξετάσεων PISA ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών κι εκπαιδευτικών και την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της αγοράς. Υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, κολέγια, πανεπιστημιακή αστυνομία και νόμος πλαίσιο, με στόχο το ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης, και την ενίσχυση του ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου.

Δεν υπάρχουν σωτήρες. Μόνη ελπίδα οι αγώνες μας!

Και τώρα ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε. Να σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η Κεραμέως. Να εξηγήσουμε στους γονείς και την κοινωνία, ξανά και με υπομονή, γιατί η αξιολόγηση είναι το εργαλείο μετατροπής του δημόσιου σχολείου σε επιχείρηση και των μαθητών σε πελάτες, είναι το μέσο για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα ακραία ταξικό, να ορθώσει τείχη απροσπέλαστα στα παιδιά του λαού και γι’ αυτό θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, μοιραίους και άβουλους.

Δεν θα τους περάσει όμως. Απέναντι στην τμηματική είσοδο των νέων επιθεωρητών στις τάξεις μας, να αντεπιτεθούμε σε όλο το μέτωπο.

Να γίνουμε η νάρκη στα θεμέλια αυτής της πολιτικής όποιος κι αν την εκπροσωπεί κάθε φορά

Καλούμε, άμεσα όλους τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε ΓΣ και να πάρουν απόφαση άμεσα απεργία που θα τη μετατρέψουμε σε πανεκπαιδευτικό σεισμό, για αγωνιστικό σχέδιο ικανό να μπλοκάρει τα σχέδια κυβέρνησης και Κεραμέως. Καλούμε τους/τις αναπληρωτές και νεοδιόριστους/ες να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το κίνημα.

Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους με μαζικές διαδικασίες. Καλούμε σε οργάνωση μαζικών πανεκπαιδευτικών-παλλαϊκών συλλαλητηρίων, σε πολύμορφο αγώνα διαρκείας, με γράμμα προς τους γονείς, πανό στα σχολεία, εκδηλώσεις, τοπικούς συντονισμούς για την οργάνωση ακύρωσης του διαγωνισμού της «ελληνικής PISA» σε κάθε περιοχή.

Είναι ώρα αγώνα, αντίστασης, μάχης… Συγκεκριμένα προτείνουμε

  • Γενικές Συνελεύσεις μέχρι τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη και ολομέλειες προέδρων για 24ωρη απεργία 10 Φλεβάρη και με νέο γύρο ΓΣ αμέσως μετά για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων
  • 10 Φλεβάρη κήρυξη κλαδικής και πανεργατικής απεργίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών αιτημάτων με ιδιαίτερη αιχμή το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για τα ζητήματα των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων, τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο, για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα
  • Πολύμορφες δράσεις με αποκλεισμούς των διευθύνσεων, καταλήψεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια
  • Ειδικά για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων αρχές Φλεβάρη πανελλαδικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις στις διευθύνσεις

Ειδικά για την αξιολόγηση

  • Κήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση)
  • Κήρυξη στάσεων εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη
  • Κινητοποιήσεις και μπλοκάρισμα όλων των διαδικασιών σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο

ΕΞΩ η ΚΕΡΑΜΕΩΣ και οι ΕΜΠΟΡΟΙ από την ΠΑΙΔΕΙΑ