Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί δηλώνουν την κατανόησή τους στην Κεραμέως. Η «PISA» της έπεσε βαριά…

Άλλο ένα ηχηρό ράπισμα της εκπαίδευσης στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

 

Οι πολυδιαφημισμένες εξετάσεις ελληνικής PISA των 200.000 ευρώ κατέληξαν σε φιάσκο.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές έδωσαν ακόμα ένα χαστούκι στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ . Απονομιμοποίησαν πλήρως της εξετάσεις. Σε 100άδες σχολεία δεν πραγματοποιήθηκαν καν ενώ και εκεί που έγιναν στην πλειοψηφία των σχολείων μεγάλες ήταν οι απουσίες μαθητών που απείχαν συνειδητά.

Όσο κι αν προσπάθησε το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση επιστρατεύοντας δικαστήρια, το ν. Χατζηδάκη, όλο τον διοικητικό μηχανισμό, απειλές και αυθαιρεσίες στελεχών σε όλα τα επίπεδα, σε παροξυσμό, με κάθε είδους μεθοδεύσεις και απειλές προκειμένου να σπάσουν το ηθικό και να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ.

Τι δεν ακούσαμε χθες στα σχολεία. Ο Κόπτσης να διαλαλεί ότι «η απεργία της ΔΟΕ βγήκε παράνομη» προσπαθώντας να κρύψει την απεργία της ΑΔΕΔΥ και των ΣΕΠΕ. «Ανώνυμα» τηλεφωνήματα σε σχολεία που παρίσταναν τον πρόεδρο του ΙΕΠ. Πρόθυμοι δ/ντές εκπαίδευσης ανέλαβαν το ρόλο του δικαστή και με τηλέφωνα τους σε σχολεία ανακοίνωναν ότι και η απεργία της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη. Μάλιστα ο δ/ντής εκπ/σης Κυκλάδων αποφάσισε και τους λόγους: «γιατί δεν ειδοποίησε έγκαιρα η ΑΔΕΔΥ στις μέρες που προβλέπει ο νόμος» !!! Πρόθυμος δ/ντής σχολείου στη Θες/νίκη όριζε μόνος του «προσωπικό ασφαλείας» και φώναζε στους συγκεντρωμένους απεργούς έξω από το σχολείο να προσέλθουν να αναλάβουν τα καθήκοντα που τους όρισε!!! Για γέλια και για κλάματα.  

Ούτε η δημιουργική λογιστική και ασάφεια ΔΕΝ μπορεί να τους σώσει. Γελάνε και οι πέτρες!

Την ακύρωση των εξετάσεων επιβεβαιώνει το ανακοινωθέν του υπουργείου μέσω της ανεπίσημης ιστοσελίδας του ΥΠΑΙΘ. Συγκεκριμένα αναφέρει :

“Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής τα θέματα για να διαγωνιστούν οι μαθητές κατέβασαν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα 485 σχολεία από τα 600.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στο 93% των σχολείων οι εξετάσεις διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά”.

Δηλαδή ομολογούν ότι 115 σχολεία (Α/βάθμια και Β/βάθμια) ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΕΜΑΤΑ. Η ενημέρωση μετράει ως συμμετοχή και τον δ/ντή π.x. που έμεινε μόνος – ενώ οι εκπαιδευτικοί όλοι απεργούσαν – και από περιέργεια άνοιξε να δει τα θέματα!!! Για να καταλήξει ότι στο 93% των σχολείων (προφανώς που άνοιξαν τα θέματα) «οι εξετάσεις διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά».

Το υπουργείο ομολογεί ότι :

  • 150 σχολεία ΔΕΝ πραγματοποίησαν καθόλου τις εξετάσεις.
  • Δεν αναφέρει καθόλου τι ποσοστό συμμετοχής μαθητών υπήρχε ακόμα και στα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις όταν είναι γνωστό ότι από μεγάλος μέχρι συντριπτικός ήταν ο αριθμός των μαθητών που στα περισσότερα σχολεία απείχε. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΣΕΠΕ και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωσή όλων ήδη η ΑΠΟΧΗ των μαθητών στην Αττική ξεπερνάει το 60% ενώ κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα σε όλη την επικράτεια (πλήρης ακύρωση σε σχολεία του Βόλου, Σύρου, Τρικάλων, Χανίων, Πόρου κ.α.).

Και αυτά τα στοιχεία είναι ότι καλύτερο μπόρεσαν να κατασκευάσουν!!!

Ούτε τις εξετάσεις έκαναν, ούτε την ΑΠΕΡΓΙΑ σταμάτησαν.

Οι εξετάσεις «PISA» που επιχείρησε να πραγματοποιήσει το ΥΠΑΙΘ συνοδεύτηκαν από την αποφασιστική μάχη που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί της τάξης. Οι ενημερώσεις των συλλόγων ΠΕ στους γονείς των μαθητριών/των μας τις προηγούμενες μέρες, οι σημερινές συγκεντρώσεις έξω από σχολεία και η συγκινητική συμπόρευση των γονιών απέδωσαν καρπούς.

  • Σήμερα οι ζωντανές δυνάμεις της εκπαίδευσης έβαλαν φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για ένα σχολείο εξετασιοκεντρικό, χωρίς κριτική σκέψη, με γνώση-εμπόρευμα.
  • Σήμερα οι εκπαιδευτικοί που ανασαίνουν στην τάξη υπερασπίστηκαν την παιδαγωγική ενάντια στις δεξιότητες. Υπερασπίστηκαν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενάντια σε ένα σχολείο χειραγωγημένο που θα υπηρετεί τον μορφωτικό αποκλεισμό.
  • Σήμερα οι εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας γύρισαν την πλάτη: στην ημιμάθεια, στην κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών–εκπαιδευτικών που οδηγεί η επιχειρούμενη  εφαρμογή των εξετάσεων «PISA».
  • Ενάντια στους δείκτες κατάταξης, στην καταστολή, στις δικαστικές αποφάσεις, στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία στελεχών εκπαίδευσης,  οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου είπαν ένα γενναίο OXI! Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε το δημόσιο σχολείο.

Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα σήκωσε για άλλη μια φορά στην πλάτη του τον αγώνα ενάντια στο ολέθριο αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Από τη μάχη αυτή έλειψαν, όπως συνήθως η ΔΑΚΕ, η ΔΗΣΥ, το Δίκτυο, ενώ ανεμική ήταν η στάση της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ. Κι όμως, σε πείσμα όλων των εμποδίων, η ακύρωση των εξετάσεων σε πολλά σχολεία έγινε!

Ο αντιεκπαιδευτικός σχεδιασμός του υπουργείου έπεσε στο κενό! Το εκπαιδευτικό κίνημα που τριάντα χρόνια τώρα βάζει φραγμό στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις αποσάρθρωσε τις εξετάσεις «PISA».

Δεν υποχωρούμε. Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν θα περάσουν!

Υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο.

Θέλουμε σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει. Θα νικήσουμε!