ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ (ΑΕΕΚΕ – ΕΡΑ) θα κάνουν τη ΔΟΕ το «λαγό» του ν. Χατζηδάκη στο δημόσιο;

Τι μεθοδεύουν για τις εκλογές  στους διδασκαλικούς συλλόγους;

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση: Καμία εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη – εκλογές αποκλειστικά δια ζώσης!

Υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη, ανεξάρτητη από το κράτος, ταξική συνδικαλιστική δράση.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Αυτή την κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλα τα μέτωπααποτελεί προτεραιότητα για κάθε αγωνιστική δύναμη να αμφισβητήσει το κυρίαρχο αφήγημα αφοπλισμού των συνδικάτων, να συμβάλλει ώστε να πραγματοποιηθούν τακτικές ΓΣ και αρχαιρεσίες εξασφαλίζοντας τα στοιχεία της αποκλειστικά δια ζώσης συμμετοχής, της μαζικότητας, της συλλογικότητας και ακυρώνοντας στην πράξη τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.

Αντί γι’ αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΓΣ της ΔΟΕ, το ΔΣ της ομοσπονδίας εξήγγειλε την πραγματοποίηση της 91ης ΓΣ του κλάδου με ένα λιτό κείμενο από το οποίο απουσιάζουν ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών καθώς και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση των αντιπροσώπων κάθε Συλλόγου ΠΕ. Ο λόγος εξαιρετικά επικίνδυνος! Μεθοδεύει την αποδοχή του αντισυνδικαλιστικού νόμου.

Στο έκτακτο ΔΣ της ΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/4 η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) υπερψήφισε την πρόταση της ΔΑΚΕ να σταλεί στους Συλλόγους ΠΕ μόνο η ανακοίνωση του Συνεδρίου και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συνελεύσεων των συλλόγων. Η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε την πρόταση των Παρεμβάσεων και της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ να δώσει κατεύθυνση  στους Συλλόγους να τις διεξάγουν αποκλειστικά δια ζώσης και χωρίς εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Ουσιαστικά, άφησαν το πεδίο ανοιχτό για εφαρμογή των πιο αντιδραστικών διατάξεων του ν. Χατζηδάκη (ηλεκτρονικές «ψηφοφορίες» και εγγραφή στο Μητρώο Συνδικαλιστικών οργανώσεων). Αρνήθηκαν, ως ελάχιστη συμβιβαστική πρόταση ακόμα και τη φράση: «οι εκλογές να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης, με φυσική παρουσία και σύμφωνα με το καταστατικό». Την ίδια στιγμή, οι ίδιες παρατάξεις, σε μια σειρά Συλλόγους, μεθοδεύουν τη διοργάνωση εκλογών και με δυνατότητα ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας», επιχειρώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα για τον κλάδο (πχ ΣΕΠΕ Αργολίδας, ΣΕΠΕ Αλεξανδρούπολης κ.ά. από κοινού ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ πρότειναν ηλεκτρονικές εκλογές).

Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ κατήγγειλαν τη μεθόδευση αυτή και έθεσαν όλες τις πρόσφατες εξελίξεις και σημαντικές αποφάσεις που έχουν παρθεί ομόφωνα από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και την ΑΔΕΔΥ για τη ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του ν Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ:

  1. Στρέφει τη ΔΟΕ ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την από 4/10 τοποθέτησή του για μη εφαρμογή των ηλεκτρονικών «εκλογών» και τη ρητή του αντίθεση στον ν. Χατζηδάκη. Δεσμεύτηκαν μάλιστα, όλες οι παρατάξεις του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ότι θα δώσουν κατεύθυνση να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή παντού.
  2. Κάνει τη ΔΟΕ τη μοναδική μεγάλη Ομοσπονδία του δημοσίου σε Παιδεία, Υγεία και ΟΤΑ, η οποία ανοίγει την πόρτα στη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών «εκλογών». Όταν μάλιστα, αυτό το διάστημα, όλα τα συνέδρια και οι εκλογές των σωματείων σε όλες τις μεγάλες ομοσπονδίες του δημοσίου, ΟΣΥΑΠΕ (εργαζόμενοι στις Περιφέρειες), ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) που πραγματοποιήθηκαν ήδη και ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία), ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζ. Στους Δήμους) που πραγματοποιούνται τον Μάιο, έχουν διεξάγει τις εκλογές στα πρωτοβάθμια αποκλειστικά δια ζώσης χωρίς ηλεκτρονική «ψηφοφορία».  Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ με ομόφωνη απόφαση της καλεί σε όλες τις ΕΛΜΕ να κάνουν αρχαιρεσίες χωρίς ηλεκτρονικές «εκλογές».  Σε κανένα λοιπόν, σωματείο σε αυτές τις Ομοσπονδίες που μαζί με τη ΔΟΕ καλύπτουν πάνω από το 90% των εργαζομένων στο δημόσιο, δεν έγιναν ηλεκτρονικές «εκλογές». Οι αποφάσεις τους μάλιστα ήταν ομόφωνες. Μόνη εξαίρεση θα είναι η ΔΟΕ;
  3. Συνεχίζει την παραπληροφόρηση ότι δε θα μπορούν να λειτουργούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συνδικάτων χωρίς ηλεκτρονικές «αρχαιρεσίες» και χωρίς εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Αποκρύπτουν ότι ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία που ολοκλήρωσαν τις εκλογικές τους διαδικασίες τον Μάρτιο ανανέωσαν χωρίς προβλήματα τη λειτουργία του τραπεζικού τους λογαριασμού. Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπέγραψε συλλογική σύμβαση πρόσφατα χωρίς να αμφισβητηθεί ούτε κατά ελάχιστο η νομιμότητά της και η δυνατότητα της να υπογράφει Συλλογική Σύμβαση.
  4. Αποκαλύπτει ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ είναι αντιφατικά και οι διαβεβαιώσεις τους ψεύτικες. Από τη μια διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να μπει η παράλληλη ηλεκτρονική κάλπη μόνο για τυπικούς λόγους -γιατί δήθεν κινδυνεύουν τα σωματεία να μην έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό- και ισχυρίζονται ότι θα καλέσουν τους/τις συναδέλφισσες/ους να μην κάνουν χρήση και να ψηφίσουν δια ζώσης. Από την άλλη όμως, ισχυρίζονται ότι με την ηλεκτρονική «ψηφοφορία» θα αντιμετωπιστεί η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές και άρα αφήνουν ανοιχτό τον δρόμο να καλέσουν μαζικά στις ηλεκτρονικές κάλπες στο όνομα του κινδύνου της μικρής μαζικότητας. Γι’ αυτό και στο ΔΣ δεν απάντησαν ποτέ στην ερώτηση των Παρεμβάσεων αν τελικά θα προτρέψουν σε μαζική χρήση των ηλεκτρονικών καλπών ή θα υπάρχουν μόνο τυπικά και δε θα χρησιμοποιηθούν.
  5. Εγείρει, σοβαρά ζητήματα διαβλητότητας. Με την ηλεκτρονική «ψηφοφορία» δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία. Δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζει κάποιος όσες φορές θέλει και να θεωρείται έγκυρη η τελευταία του ψήφος (!!!). Δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος είναι μόνος του -όπως στο παραβάν- την ώρα που ψηφίζει. Ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα προσωπικών δεδομένων που καταγγέλλονται από πολλές πλευρές. πχ. έχει κατατεθεί προσφυγή τις ΕΜΔΥΔΑΣ και ΟΛΜΕ στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη ΜΗ διασφάλιση τους με την ηλεκτρονική «ψηφοφορία». Άλλωστε υπάρχουν πολλές πλατφόρμες και κανείς δεν ξέρει πως πραγματικά λειτουργούν και ποιος τις ελέγχει.

Τελικά, γιατί κόπτονται για τις ηλεκτρονικές «ψηφοφορίες»; Τι πραγματικά μεθοδεύουν; Γιατί αγνοούν επιδεικτικά ότι πάνω από το 50% των Συλλόγων ΠΕ έχουν πάρει απόφαση κάθετης εναντίωσης στον ν. Χατζηδάκη και όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν εκδηλωθεί πλήθος πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων γι’ αυτό; Γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ αρνείται να σεβαστεί την εκφρασμένη πλειοψηφία των σωματείων και των εκπαιδευτικών; Γιατί οι ίδιες δυνάμεις έχουν ψηφίσει σε όλους τους άλλους χώρους και όργανα ενάντια στην διεξαγωγή ηλεκτρονικών «εκλογών» σε εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη και στη ΔΟΕ αρνούνται;

 

 

Αποκαλυπτική ήταν η στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας που προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα να επιβάλλουν τις ηλεκτρονικές «εκλογές» και τελικά τη συνολική εφαρμογή του νόμου:

Η ΔΗΣΥ πρότεινε να καλέσει η  ΔΟΕ να γίνουν οι εκλογές υβριδικά, με δια ζώσης και με ηλεκτρονική «ψηφοφορία» παντού «μέχρι να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να αλλάξει ο νόμος». Τοποθετούνται καθαρά υπέρ της εφαρμογής του ν. Χατζηδάκη. Όπως ακριβώς έκαναν και με την αξιολόγηση που τάχα αγωνίζονται για την κατάργηση της εφαρμόζοντάς την σχεδόν παντού. Η ΔΗΣΥ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο «λαγός» της Κεραμέως και του Χατζηδάκη, διεκδικεί επάξια τη θέση της κυβερνητικότερης παράταξης από την κυβερνητική ΔΑΚΕ. Είναι άλλωστε η παράταξη που λίγες μέρες νωρίτερα εκθείαζαν τα συστημικά ΜΜΕ – Καθημερινή, esos κ.λπ. – (βασικοί αντίπαλοι του εκπαιδευτικού κινήματος και του δημόσιου σχολείου), για τη συναίνεσή της στα ζητήματα των ηλεκτρονικών καλπών και της αξιολόγησης. Αναδεικνύεται ο καλύτερος εκπρόσωπος του υπουργείου! Εύγε!

Η ΔΑΚΕ πρότεινε οι Σύλλογοι να αποφασίσουν τα μέσα διεξαγωγής. Υποκρίθηκε ότι θα κάνουν έκκληση να ψηφίσουν δια ζώσης αλλά δεν θα αρνηθούν το δικαίωμα να υπάρχει ηλεκτρονική «ψηφοφορία», τάχα για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή. Η ΔΑΚΕ επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κυβερνητική παράταξη. Όσο και αν προσπαθεί να κρύψει το ρόλο του συνοδοιπόρου στην εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη και να καλυφθεί πίσω από τη ΔΗΣΥ, δεν τα καταφέρνει.

Το ΔΙΚΤΥΟ (ΑΕΕΚΕ και ΕΡΑ) δήλωσαν ότι υπάρχει πολιτική απόφαση ενάντια στο ν. Χατζηδάκη συνολικά αλλά «το κίνημα πρέπει να φτιάξει τους όρους για πολιτική αλλαγή ακόμα και απέναντι στους νόμους», «να παίξει το ρόλο του και όχι να κάνει απλές διακηρύξεις ή ακτιβισμούς» την ίδια στιγμή που σημείωναν ότι δεν είναι μονόδρομος οι ηλεκτρονικές «ψηφοφορίες» για τη μαζικότητα. Το ΔΙΚΤΥΟ δεσμευμένο στον αστερισμό του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει επιλέξει τον ρόλο του μόνιμου κολαούζου της ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ στο προεδρείο της ΔΟΕ και της πρόσδεσης στις συστημικές πολιτικές. Για αυτό ξέχασαν γρήγορα την πρότασή τους για ομοφωνία και αφού διάλεξαν συνεταίρους, υπερψήφισαν την πρόταση των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (χωρίς κατεύθυνση για τους Συλλόγους ΠΕ ενάντια σε ηλεκτρονικές «εκλογές»)  και όχι την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ. Και το ΔΙΚΤΥΟ όπως και η ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ διαφοροποιήθηκαν από τις αντίστοιχες παρατάξεις τους σε όλες τις άλλες μεγάλες ομοσπονδίες του δημοσίου που ψήφισαν ενάντια στην διεξαγωγή των εκλογών στα σωματεία με ηλεκτρονικές κάλπες.

Η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη!

Οι ψηφιακές «εκλογές» δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την ταυτοπροσωπία, το αδιάβλητο και το κυριότερο, την μυστικότητα της ψηφοφορίας. Αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο στους εκβιασμούς του εργοδότη, του αφεντικού, του προϊστάμενου, του αξιολογητή, ακόμα και να τον/την υποχρεώσουν να «ψηφίσει» ηλεκτρονικά μπροστά τους!

Είναι διαφορετικό πράγμα να οργανώσεις μια εκδήλωση διαδικτυακά και εντελώς διαφορετικό να διεξάγεις ηλεκτρονικά μια Γ.Σ. και μια ψηφοφορία για παράδειγμα για μια απεργία. Κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι η Γ.Σ. όπως και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων δεν θα παρακολουθούνται ή δεν θα καταγράφονται από οποιονδήποτε. Επιπλέον, η καταγραφή των μελών κάθε σωματείου στο ΓΕΜΗΣΟΕ αποτελεί επί της ουσίας ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Διαμορφώνονται έτσι οι όροι για εκτεταμένη νοθεία και αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος, την εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση, ευτελίζονται και απαξιώνονται οι συλλογικές διαδικασίες. Η ίδια η έννοια της συλλογικότητας, των ελεύθερων και δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών που με αίμα και αγώνες δεκαετιών κατέκτησαν οι εργαζόμενοι και που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξης κάθε σωματείου αντικαθίσταται από ένα ψηφιακό άθροισμα ατομικοτήτων, την πραγματική υπόσταση και σύνθεση του οποίου κανένας στην πραγματικότητα δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τον νόμο Χατζηδάκη, πρωτοστατούμε στους αγώνες για την κατάργησή του και την ακύρωσή του στην πράξη, πήραμε πρωτοβουλίες σε όλα τα σωματεία για τη διεξαγωγή ΓΣ και εκλογών χωρίς ψηφιακές «ψηφοφορίες», αγνοήσαμε τους λεόντειους όρους για την προκήρυξη απεργιών και στάσεων εργασίας (προσφυγή σε διαιτησία κλπ.).

Ως Παρεμβάσεις θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να διασφαλίζουμε την οργάνωση των εκλογών δια ζώσης και αποκλειστικά με φυσική παρουσία, τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών, την ενίσχυση των Συλλόγων.

  • Καλούμε ΤΩΡΑ το ΔΣ της ΔΟΕ να στείλει, όπως έπραττε κάθε χρόνο, αναλυτική ανακοίνωση για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναγνώρισης και να ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση τα καταστατικά των Συλλόγων και της ΔΟΕ και όχι με τους όρους του Ν. Χατζηδάκη. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ έχει τεράστιες ευθύνες εάν η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της χώρας ανοίξει τον δρόμο στην εφαρμογή των αντισυνδικαλιστικών νόμων.
  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ να πάρουν ΑΜΕΣΑ αποφάσεις για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών αποκλειστικά με δια ζώσης διαδικασίες.
  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ που βιάστηκαν να αποφασίσουν τη διεξαγωγή παράλληλης ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας» να συνεδριάσουν ΑΜΕΣΑ και να αλλάξουν την απόφασή τους ορίζοντας αποκλειστικά δια ζώσης διαδικασίες.
  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση της ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ του ν. Χατζηδάκη στα χέρια τους. Να ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ – Να μποϋκοτάρουν την ηλεκτρονική κάλπη με κάθε τρόπο. Να μη γίνει η Α’ βάθμια εκπαίδευση και το συνδικάτο ο δούρειος ίππος για να περπατήσει όλη η αντιδραστική αναδιάρθρωση στη συγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΟΕ Ο ΛΑΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΓΥΨΟ

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη καθυστέρηση από τη ΔΟΕ, η οποία καθυστέρηση υπονομεύει και δίνει άλλα μηνύματα στη βάση. Να υπάρξει άμεσα ξεκάθαρη θέση-απόφαση που θα ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής χωρίς ηλεκτρονικές διαδικασίες.