15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π. Ε. στο Δ.Σ. της ΔΟΕ

                                   Γιάννη Αναγνωσταρά  (6974750410) και  Άννας Μάγιας Σταυροπούλου(6975308409)

 

¨Ενα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές στενάζουν κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, για τις οποίες βαρύτατη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Τα σχολεία άνοιξαν και αυτά με όρους ανοσίας της αγέλης , στο πρότυπο της επιστροφής  σε μια πλαστή  «κανονικότητα» ολόκληρης της κοινωνίας και με το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο και υποβαθμισμένο.

Το εκπαιδευτικό τοπίο επιβαρύνεται δραματικά από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και την αδιαλλαξία του ΥΠΑΙΘ.   Με μια πραγματικότητα εξαιρετικά επικίνδυνη η οποία δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες τόσο για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους όσο και καταστροφική για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Μαθητές στοιβαγμένοι σε 25άρια τμήματα,  με τεράστιες  ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποστηρικτικές δομές,  χωρίς το αναγκαίο προσωπικό καθαριστών/ριών,  απουσία σχολικών νοσηλευτών και σχολιατρικών δομών. χωρίς διαγνωστικά τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα,  σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.  Οδηγίες και πρωτόκολλα προκλητικά ανεφάρμοστα. Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως περιττό κόστος, και η ευθύνη της λειτουργίας της αποδίδεται ως «ατομική ευθύνη» εκπαιδευτικών και γονιών.

Η εκπαιδευτική  λειτουργία και οι εργασιακές συνθήκες βάλλονται ακόμη περισσότερο  από την επιχείρηση παραβίασης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών με την άνωθεν εντολή για «απασχόληση μαθητών στα κενά τους.  Η Υ.Α.  και η εγκύκλιος για την επιβολή της υποχρεωτικότητας της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  συγκεκριμένα με τη ζωντανή  αναμετάδοση του μαθήματος με ανοιχτά σχολεία επιχειρώντας  να εισάγει το big brother και με το στήσιμο διαδικτυακών τμημάτων ” που αντικαθιστούν τη φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών αλλά και οι οδηγίες για προχώρημα της “ύλης” με κάμερες παντού – ακόμα και σε ολιγοήμερη αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων   και υποβολή εξάωρου καθημερινού προγράμματος σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης – η οποία είναι αντιπαιδαγωγική και ανεφάρμοστη αποδομώντας την εκπαιδευτική διαδικασία,  αποτελεί για την Κυβέρνηση ένα κρίσιμο εργαλείο για να συρρικνώσει τις εκπαιδευτικές δομές και να σαρώσει τις εργασιακές σχέσεις στη Δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα επιχειρεί με νέα τροπολογία να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες των μαθητών, σε όργανα καταστολής, να εκβιάσει τη νέα γενιά και να τσακίσει τις κινητοποιήσεις της.

Το πλαίσιο αυταρχισμού και απαξίωσης της αξίας της εργασίας συμπληρώνουν οι απαράδεκτες τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών, που επιβεβαιώνουν ότι η ελαστική εργασία και η ημιανεργία αποτελούν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Αλλά και η προσπάθεια επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που αποτελεί το πρώτο βήμα διάλυσης των σωματείων και  επέκταση της επίθεσης ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και με στόχευση τη χειραγώγηση και τον «ευνουχισμό» του συνδικαλιστικού κινήματος και των συλλογικών δημοκρατικών τους διαδικασιών.

Φτάνει πια!

Δεν μπορεί να παίζουν με την υγεία και τις ζωές μας! Για τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και την ακραία νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική πολιτική της κυβέρνησης έχουμε καταγγείλει ως Παρεμβάσεις από το καλοκαίρι. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο δράσης για απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, καταθέσαμε πρόταση για κύκλο ΓΣ και ολομέλεια προέδρων με αντίστοιχες πρωτοβουλίες δημοσιοποίησης των αιτημάτων (γράμμα στους γονείς, αφίσα κλπ.). η οποία υπερψηφίστηκε κατά  πλειοψηφία στο Δ.Σ. , ωστόσο με ευθύνη του Προεδρείου δεν έχει εκδοθεί η απόφαση αυτή.

Συγκεκριμένα:

  1. Προτείναμε την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 15/9 με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Καμία παράταξη του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΚΚΕ-ΕΡΑ, ΑΣΕ-ΠΑΜΕ) δεν απάντησε θετικά σε αυτή την πρόταση.
  2. Επιμείναμε με νέα πρόταση, στο ΔΣ της ΔΟΕ που έγινε στις 16/9, για προκήρυξη απεργίας στις 24/9. Αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ. Όλες οι άλλες παρατάξεις απάντησαν αρνητικά. Να επισημάνουμε ότι στη Γενική Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ (5/9/2020) η πρόταση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Δ.Ε. για απεργία στις 25/9 δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ ούτε από τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Έτσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την οργάνωση του αγώνα. Μόλις και μετά βίας, την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά την παραμονή του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 17ης Σεπτεμβρίου και κάτω από την πίεση των Συλλόγων Π.Ε.-ΕΛΜΕ και του συντονισμού τους, η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΚΚΕ-ΕΡΑ) αποφάσισαν τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το διάστημα και ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με ευθύνη των πλειοψηφιών τους δεν προχωρούσαν σε αγωνιστικές αποφάσεις, προχώρησε σε ένα καταιγισμό αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

 

Δεν είμαστε αναλώσιμοι!

  • Σ` ένα σχολείο που η μαχόμενη εκπαίδευση αγωνίζεται να υπερασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του, την υγεία , την ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
  • Σ` ένα σχολείο που οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να γίνουν on line χωροφύλακες των μαθητών τους.
  • Σε μια κοινωνία που οι διεκδικήσεις στιγματίζονται και χτυπιέται το δικαίωμα στη διαδήλωση.

 

Καταθέτουμε τη συνολική μας πρόταση αγωνιστικού σχεδιασμού και προγράμματος δράσης

  1. Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μαζί γονείς και μαθητές την Παρασκευή 9/10 στο Υπουργείο Παιδείας με 3ωρη  στάση εργασίας.
  2. 24ωρη απεργία στις 15/10 για όλα τα ζητήματα που έχουμε αναδείξει από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Συμμετέχει ήδη η ΠΟΕΔΗΝ, θα έχουμε ένα συντονισμό υγείας- παιδείας και ενδεχομένως γενικότερο συντονισμό στο δημόσιο. Η απεργία να πάρει χαρακτηριστικά πανεκπαιδευτικού αλλά και γενικότερα πανεργατικού ξεσηκωμού, να είναι το πρώτο βήμα ενός αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
  3. Λαϊκές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, με κάλεσμα των σωματείων, για την δημόσια υγεία και παιδεία και για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και των μαθητών  που βρίσκονται σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις.  Τοπικός πανεκπαιδευτικός και ευρύτερος αγωνιστικός συντονισμός.
  4. Έκτακτες Γ.Σ.  για κλιμάκωση του αγώνα την εβδομάδα από 16/10 έως 23/10 και ολομέλεια προέδρων στις 25ή 26/10 στη βάση της σχετικής απόφασης που έχει ληφθεί με πλειοψηφία στο Δ.Σ. και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί με ευθύνη του Προεδρείου  και όλα τα επιπλέον μέτρα (περιοδείες, έκδοση υλικού κ.ά.).

Πρώτο βήμα για την οργάνωση της συλλογικής μας απάντησης στον αυταρχισμό στην αδιαλλαξία κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ για την επόμενη περίοδο η 24ωρη απεργία στις 15/10, που πρέπει να αποτελέσει γεγονός και να κλείσουν όλα τα σχολεία!