Για τις Κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Σωματείων ενάντια στην κατάθεση του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία: Το Εκπαιδευτικό Κίνημα δεν μπαίνει σε Γύψο! Να σταματήσει η πανδημία αντιλαϊκών πολιτικών!

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ

(Κουρνιώτη Χρήστου, Μαρίνη Γιάννη, Παναγιώτου Χρήστο, Πολυχρονιάδη Δημήτρη)

 

Για τις Κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Σωματείων ενάντια στην κατάθεση του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία

Το Εκπαιδευτικό Κίνημα δεν μπαίνει σε Γύψο!

Να σταματήσει η πανδημία αντιλαϊκών πολιτικών!

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 – 4 – 2020 παράστασεις διαμαρτυρίας  στο Υπουργείο Παιδείας και σε Περιφερειακές Δ/νσεις και Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Αττικής και της Επικράτειας από εκπαιδευτικούς – μέλη των Σ.Ε.Π.Ε. & Ε.Λ.Μ.Ε. ενάντια στην κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ με τις διατάξεις του οποίου επιχειρείται η πλήρης διάλυση του Δημόσιου Σχολείου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ως γνήσιος εκπρόσωπος του νεοσυντηρητικού «ορθού λόγου» και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος, επιχειρεί στις σημερινές συνθήκες για να καταθέσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς δυνατότητα Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου. Με την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε γύψο, με τις λαϊκές ελευθερίες σε περιορισμό. Με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με διαρροές: Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών- Επιμόρφωση, διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ(βλέπε μείωση εισακτέων, βάση του 10 κ.ά.), επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυση νέων Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, νέες Θεματικές Ενότητες στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση σύμπραξης των ελληνικών με ξένα Πανεπιστήμια (βλέπε κολλέγια), κ.α. Είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των νέο-συντηρητικών μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, στη γραμμή της νεοφιλελελεύθερης ατζέντας ΟΟΣΑ – ΕΕ – ΣΕΒ. Με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστικό Γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης. Με στόχο την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, που πριν λίγες μέρες «εθελοντικά» πρόσδενε στο άρμα της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» που δεν συνδεόταν, υποτίθεται, με την αξιολόγηση και τα άλλα κομμάτια του νομοσχεδίου, όπως τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» της προωθημένης τεχνολογίας και την επιμόρφωση. Στην ίδια λογική προχώρησαν και στην «προαιρετική» καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Η απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης θα είναι δυναμική και μαζική! Θα αποτρέψει τα σχέδιά τους

Οι σημερινές μαζικές για την συγκυρία κινητοποιήσεις, με αποφάσεις και συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ήταν μόνο η αρχή, η πρώτη αντίδραση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμο της κυβέρνησης και είναι ενδεικτικές του αγώνα που θα ακολουθήσει. Το εκπαιδευτικό κίνημα, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, θα αποτρέψει τα σχέδια διάλυσης του δημοσίου σχολείου και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, σχέδια που περνούν πρώτιστα μέσα από την πολυπόθητη για κεφάλαιο και κράτος αξιολόγηση. Θέλουν πειθαρχημένους – υπάκουους εκπαιδευτικούς στις επιταγές των επιλογών των κυβερνήσεων και των εργοδοτών – επιχειρηματιών, ευέλικτους εργαζομένους και μαθητές (μελλοντικούς εργαζομένους) με κατάρτιση και δεξιότητες που έχουν ανάγκη τα αφεντικά, αντί για πολύπλευρη μόρφωση με κριτική σκέψη και βαθιά κατανόηση των κοινωνικών αναγκών και διεργασιών. Η μαχόμενη εκπαίδευση, τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα θα αποτρέψει τα πραξικοπηματικά σχέδιά τους και θα κρατήσουν όρθιο το Δημόσιο Σχολείο και τα κεκτημένα δεκαετιών! Οι μνήμες και οι εμπειρίες του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ζωντανές από μια σειρά κερδισμένων μαχών ενάντια σε αυτά τα σχέδια και σε αντίστοιχους νόμους.

Στην κινητοποίηση στο Υπουργείο παιδείας οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να προχωρήσουν σε ελέγχους στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας, τις οποίες παραβίασαν οι αστυνομικοί. Καταγγέλλουμε την αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία που κατόπιν κυβερνητικών εντολών επιδείχθηκε στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας με την επιβολή προστίμων σε έναν εκπαιδευτικό και μία δημοσιογράφο που κάλυπτε τη συγκέντρωση. Δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ και δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις και τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας που ξεδιπλώνονται ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές – αντιλαϊκές πολιτικές της. Καλούμε την κυβέρνηση να διαγράψει άμεσα τα πρόστιμα από τους συναδέλφους μας.

Καλούμε τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της  ΟΛΜΕ να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να δράσουν άμεσα. Η εκπαιδευτική κοινότητα και τα σωματεία μας είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιδράσουμε άμεσα και όποτε χρειαστεί στην κατάθεση τέτοιου σχεδίου νόμου. Συντασσόμαστε σταθερά και μαχητικά με τις αποφάσεις των 77 εκπαιδευτικών σωματείων για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Το μάχιμο εκπαιδευτικό κίνημα της α΄θμιας και της β’θμιας εκπαίδευσης θα βρίσκεται στην πρώτη την γραμμή και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί:

  • Για να αποτρέψει τους αντι-εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, να υπερασπιστεί το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά!
  • Να υπερασπιστεί τα εργασιακά και τα μορφωτικά δικαιώματα!

16/4/2020