ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Όλοι/όλες στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης

       ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Είμαστε δασκάλες και δάσκαλοι, άνθρωποι αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους! 

Αυτοί που σπέρνουν πολέμους και γεννούν την προσφυγιά κραυγάζουν ότι οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι είναι εισβολείς

Εδώ και λίγες μέρες ζούμε σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας και μισανθρωπιάς! Το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ε.Ε., δείχνουν το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο, ανοίγοντας ένα πόλεμο των σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών μονάδων ενάντια σε αμάχους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά. Ένα κράτος δολοφόνος αμάχων έφτασε στο σημείο να ακυρώσει κάθε διεθνές μέτρο για την προστασία των διωγμένων των πολέμων, αναστέλλοντας για ένα μήνα τις αιτήσεις ασύλου, μάρκαρε τους πρόσφυγες ρίχνοντας μπλε μπογιά πάνω τους για να τους χρωματίζει και να τους ξεχωρίζει, όπως οι ναζί υποχρέωναν τους εβραίους, να φορούν το αστέρι, το λιμενικό βουλιάζει βάρκες με μικρά παιδιά στα νησιά για να μην περάσουν οι πρόσφυγες, η Frontex δημιουργεί πλωτό φράχτη ώστε να αποτρέπονται οι πρόσφυγες και να πνίγονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρόσφυγες συλλαμβάνονται επειδή πέρασαν τα σύνορα, τους απαγορεύεται να κάνουν αίτηση ασύλου και δικάζονται με fast track διαδικασίες σε φυλάκιση χωρίς αναστολή και με χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Ο ακραίος εθνικιστικός λόγος της κυβέρνησης μιλά για ασύμμετρη απειλή, στοχοποιώντας τους άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες, τα γυναικόπαιδα, λες και είναι πάνοπλος στρατός σε επίθεση για να δικαιολογήσει την ακραία αντιπροσφυγική ρατσιστική πολιτική της. Έτσι όμως, φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς κι οπλίζει το χέρι της. Ακροδεξιοί κάνουν μπλόκα στα νησιά και χτυπούν πρόσφυγες, αλληλέγγυους ανθρώπους, εργαζόμενους σε υποστηρικτικές στους πρόσφυγες δομές, βρίζουν, απειλούν, εκβιάζουν, κάνουν ελέγχους, απαγορεύουν στα αυτοκίνητα να περάσουν, σπάνε όσα αυτοκίνητα θεωρούν ύποπτα, έκαψαν τη δομή στη Συκαμνιά της Λέσβου, εμπόδισαν σε πρόσφυγες να βγουν από τη βάρκα.

Απέναντι σε αυτά, χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαία σε όλες τις πόλεις της χώρας, στη Λέσβο ως άμεση απάντηση στα μπλόκα του φασισμού και της μισανθρωπιάς, στον Έβρο, στην Καστανιά οργανώνουν διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, διαδηλώσεις μπλόκο στον εθνικισμό, το φασισμό και τον ρατσισμό. Την Πέμπτη 5/3 στην Αθήνα στις 6.30μμ στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 6μμ στην Καμάρα, , στην Κρήτη, στην  Πάτρα, στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη αποτυχία της βάρβαρης πολιτικής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016 μέχρι σήμερα μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ, εγκλώβισαν και φυλάκισαν χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, έσπειραν στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα. Και οι δύο κυβερνήσεις που χειρίστηκαν το προσφυγικό αρνήθηκαν να εντάξουν ομαλά τον προσφυγικό πληθυσμό στις πόλεις μας με δικαιώματα, κι επέλεξαν να είναι τα τσιράκια της ΕΕ, δυσχεραίνοντας εξαιρετικά τους αιτούντες άσυλο, επιλέγοντας την πολιτική των επαναπροωθήσεων καθώς και κλειστές κι ανοιχτές φυλακές και σήμερα ακόμα και ξερονήσια (όπως συζητά η κυβέρνηση της ΝΔ)!

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα διπλά: και για να μην μπουν πρόσφυγες/μετανάστες και για να μην φύγουν προς τις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά. Η ΕΕ έχει σφραγίσει τα εσωτερικά σύνορα (της δήθεν ελεύθερης μετακίνησης) με τις συμφωνίες «Δουβλίνο», μετατρέποντας την Ελλάδα (και άλλες χώρες πρώτης εισόδου) σε μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών. Και οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ τώρα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν, έκλεισαν τα σύνορα προς τη Δύση, συμμορφούμενοι στην πολιτική της ΕΕ.

Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ να απαντήσει στο άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική κυβέρνηση με αναστολή κάθε διαδικασίας αίτησης ασύλου για 1 μήνα, με την αναβάθμιση με όλα τα μέσα των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, με το αίτημα για την αναβαθμισμένη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων από την ομάδα RABIT της FRONTEX, με τις ασκήσεις με τη χρήση πραγματικών πυρών στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τις Καστανιές και τους Κήπους και, γενικότερα, στα περάσματα προσφύγων και μεταναστών, με τη σύλληψη όλων των προσφύγων και μεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς καμία καταγραφή και την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα,  με την καταπάτηση κάθε έννοιας «διεθνούς δικαίου».

Οι βαθύτερες αιτίες πίσω από τα τεράστια κύματα προσφύγων κρύβονται στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή. Το ελληνικό κράτος, με τη σύμπνοια όλων των αστικών κυβερνήσεων που κυβέρνησαν και κυβερνούν, μέσα από τον ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ και το μοίρασμα του φυσικού πλούτου στις πολυεθνικές, την απρόσκοπτη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση των βάσεων του, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όπως τη δική του ευθύνη έχει και το τουρκικό κράτος που εκβιάζει απαιτώντας τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπολύει εναντίον της Συρίας. Δεν πρέπει να δούμε ξεκομμένο το προσφυγικό ζήτημα από τις επεμβάσεις αυτές.

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η κανονικοποίηση τους πρέπει συναντούν αντίσταση όπου κι αν εμφανίζονται, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία είτε όπου αλλού. Πρέπει να σταματήσει η εργαλειακή υποβάθμιση των αιτούντων ασύλου ως διαπραγματευτικό χαρτί στα γεωπολιτικά παιχνίδια των κρατών της περιοχής.

Καταδικάζουμε την τεράστια κρατική καταστολή με την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει τη δημιουργία τεράστιων φυλακών ψυχών στα νησιά για πρόσφυγες μετανάστες, μετά και την επίταξη  των χώρων που αποφάσισε. Η βρόμικη κυβερνητική προπαγάνδα και οι δηλώσεις ότι προστατεύονται τα σύνορα από γυναικόπαιδα δείχνει την κατρακύλα της ρατσιστικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπεται ταχύτατα σε δεσμοφύλακα της βάρβαρης Ευρώπης-φρούριο, που δεν διστάζει να στέλνει τα ΜΑΤ πότε να «απωθούν» πρόσφυγες, πότε να δέρνουν νησιώτες και εργαζόμενους που αντιστέκονται. Ιδιαίτερα προκλητική και επικίνδυνη είναι η αντιδημοκρατική πρόκληση της χρήσης του στρατού, καλώντας ανοιχτά τα στρατευμένα παιδιά του λαού να συμμετάσχουν σε βρόμικες αποστολές εναντίον γυναικόπαιδων και κατατρεγμένων προσφύγων. Η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες να εμφανίζεται ως φιλελεύθερη παράταξη με αναφορά στο κέντρο του πολιτικού τοπίου υιοθετεί στην ολότητά του ένα ακροδεξιό ρατσιστικό πρόγραμμα και συσπειρώνει γύρω της από ναζιστικά μορφώματα μέχρι μεγαλοκεφαλαιούχους παράγοντες που στηρίζουν οικονομικά την πολιτική της. Ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρείται -εργαλειοποιώντας τον υποτιθέμενο «κίνδυνο» από την είσοδο στη χώρα των προσφύγων/μεταναστών που θέλουν να μετακινηθούν στις χώρες της Ευρώπης- φαίνεται ότι είναι στα σχέδιά της. Το αυγό του φιδιού που τρέφει με την πολιτική της στοχεύει και τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Οι κάτοικοι των νησιών οφείλουν να δουν ξεκάθαρα ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως λένε οι εθνικιστές, οι ρατσιστές και οι φασίστες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική λεηλασία των πολυεθνικών, σύμμαχοι ουσιαστικά ταξικοί των νησιωτών. Αντίπαλος των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων των νησιών είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που μετέτρεψε τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών» -υλοποιώντας τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υψώσει ματωμένα τείχη στην προσφυγιά. Είναι οι ΗΠΑ και οι ιμπεριαλιστές, το κεφάλαιο – ελληνικό και πολυεθνικό- που κάνει βρόμικες μπίζνες πάνω σε ξεριζωμένους ανθρώπους!! Είναι οι εθνικιστές και οι ρατσιστές, όσοι χύνουν ξενοφοβικό δηλητήριο στις ψυχές φτωχών ανθρώπων!!

Έλληνες και πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι!

Καταγγέλλουμε τις συμπεριφορές ντροπής για το ανθρώπινο είδος που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από μερίδα φασιστοειδών στα νησιά. Μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει η χυδαία έξω από κάθε  όριο αντιμετώπιση δυστυχισμένων ανθρώπων στην πλειοψηφία τους γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις βάρκες, οι προπηλακισμοί, το κάψιμο του κέντρου προσφύγων στη Σκάλα Συκαμνιάς, το κλείσιμο των δρόμων για να μην περάσουν οι πρόσφυγες, η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης να κλείσει τα σύνορα του δήμου του. Θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία. Ήδη είχαμε το πρώτο πνιγμένο 6χρονο παιδί στη Λέσβο μετά την ανατροπή της βάρκας έξω από τη Μυτιλήνη.

Η επιβολή των σκληρών μνημονιακών μέτρων σε συνδυασμό με τις  πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για το προσφυγικό, ειδικά μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Ε., Τουρκίας, το 2016, τη δημιουργία της Μόριας, της Βιαλ κλπ, εξέθρεψαν το ρατσισμό και μπόλιασαν με το δηλητήριο του, σταδιακά σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας. Ας αφήσουν λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, οι κάθε λογής εθνικιστές, πατριδοκάπηλοι (δεν λείπει και το παπαδαριό του μίσους) οι νεοφασίστες τις κραυγές περί «υπεράσπισης της πατρίδας και των εθνικών συνόρων». Ας αφήσει η αστική  αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τα καλέσματα προς την κυβέρνησης για εθνική στρατηγική, για την οποία είναι έτοιμος να βάλει πλάτη. Τα σύνορα που υπερασπίζονται είναι τα νέα τείχη του αίσχους, του χρήματος και της απανθρωπιάς, που περιφρουρούν τα κέρδη του κεφαλαίου (ευρωπαϊκού και ελληνικού). Τη δουλειά των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Δύσης και του ελληνικού κεφαλαίου κάνουν και γι’ αυτό τους κτυπάνε φιλικά στην πλάτη. Το ίδιο και ο Τραμπ από τις ΗΠΑ. Είναι όλοι αυτοί που πέρασαν μνημόνια, βάσεις, καταστολή κλπ. σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Κοινός αγώνας, ανθρωπιά και αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες!                                                                                      

Είναι αναγκαίο ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Να απομονώσουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας. Είμαστε λαός που έχει πολεμήσει το φασισμό που έχουμε εκατομμύρια έλληνες μετανάστες σ΄ ολόκληρο τον κόσμο  Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, είναι τα κατεξοχήν θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις ρατσιστικές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Να πέσουν τα τείχη της Ε.Ε. Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και να δοθούν σε όλες και όλους ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Άμεση κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ρατσιστικής επέλασης της ΝΔ που καταπατά το «διεθνές δίκαιο» και όλα τα δικαιώματα. Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. Προστασία στους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  • Όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής σε θάλασσα και στεριά που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Όχι δολοφονικοί φράκτες στη θάλασσα και στον Έβρο. Δικαίωμα των προσφύγων για είσοδο στη χώρα. Όχι επαναπροωθήσεις και απελάσεις.
  • Άμεση αποχώρηση από τα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών, των «ομάδων αποτροπής», του στρατού, της αστυνομίας, των λιμενικών δυνάμεων και της Frontex. Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν. Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση προς τους προορισμούς τους σε όλους τους υπόλοιπους.
  • Άμεση απελευθέρωση όσων προσφύγων και μεταναστών κρατούνται σε κλειστά κέντρα ή με δίκες – παρωδίες καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για «παράνομη είσοδο».
  • Να κλείσουν η Μόρια, η Βιάλ και το Βαθύ και να μην ανοίξει κανένα νέο στρατόπεδο κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά και μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε διαμερίσματα και ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα ή προς τις χώρες προορισμού τους.
  • Δικαίωμα στην εργασία με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων.
  • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του.
  • Να καταργηθεί ο πρόσφατος αντιπροσφυγικός νόμος που βάζει εμπόδια στην απόδοση ασύλου και ΑΜΚΑ.
  • Να απαιτήσουμε δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Υψώνουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και ο φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας.
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και την παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
  • Κλείσιμο όλων των βάσεων στην Ελλάδα.
  • Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.
  • Ειρήνη, Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. 

Όλοι/ες στην διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες την Πέμπτη 5 Μάρτη, 18.30 στα Προπύλαια, 18:00 στην Καμάρα Θεσσαλονίκη!

Ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον πόλεμο και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε.