Παρεμβάσεις ΠΕ: Οι 1ΓΕ και 2ΓΕ/2019 είναι προκηρύξεις σκληρής τιμωρητικής αξιολόγησης και απολύσεων. Το προσοντολόγιο να ανατραπεί από το εκπαιδευτικό κίινημα!

ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

ΟΙ 1ΓΕ ΚΑΙ 2ΓΕ/2019 ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ  ΣΚΛΗΡΗΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Χριστούγεννα 2019, η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω περιόδου διακοπών,  ανακοινώνει τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, επιχειρώντας να επιβάλλει και στη Γενική Αγωγή το ν.4589/19, το πιο αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο νόμο για  τον τρόπο πρόσληψης και απόλυσης των εκπαιδευτικών, μέσω ενός συστήματος μοριοδότησης όλων των «προσόντων» που μπορεί να μαζέψει κάποιος στην αρένα ενός κόσμου που μας θέλει μετρήσιμους και ανταγωνιστικούς, επενδυτές και τζογαδόρους του μορφωτικού μας «κεφαλαίου, μάνατζερ των εαυτών μας: σεμινάρια, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, γλώσσες, υπολογιστές, παιδιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση της Ν. Δ. με την απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τα περυσινά Χριστούγεννα του 2018, πάλι εν μέσω περιόδου διακοπών ανακοίνωνε το περιβόητο «προσοντολόγιο Γαβρόγλου» (που ψηφίστηκε από τη βουλή ως ν.4589/2019), δηλαδή την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών (και υποτιθέμενων διορισμών) και ανακατανομής των πινάκων με βάση τη μοριοδότηση «προσόντων», απαξιώνοντας εντελώς βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία.

Όλο αυτό το διάστημα περιγράψαμε, αναλύσαμε ως εκπαιδευτικό κίνημα και απορρίψαμε το «προσοντολόγιο» και τη «λογική» του με χίλιες δυο λέξεις, που καμιά όμως δεν μπορεί από μόνη της να αποτυπώσει την πραγματικότητα που αναδύθηκε ήδη με το «διάβασμα» των πινάκων και της κατανομής της αντίστοιχης προκήρυξης για την Ειδική Αγωγή (3ΕΑ/2019):

  • Οι ανακατατάξεις των πινάκων είναι πολύ μεγάλες, συνάδελφοι που έχουν πέσει εκατοντάδες θέσεις απειλούνται με απόλυση ή/ νέα βίαιη αναπροσαρμογή στις συνθήκες τις ζωής τους, καθώς το ΥΠΑΙΘ αντί να τους διορίσει με μόνιμη σχέση εργασίας τους τιμωρεί ακριβώς επειδή εργάζονταν (!!!) αντί να πληρώνουν για κάθε λογής μετρήσιμες «δεξιότητες».
  • Οι πρώτες άμεσες απολύσεις είναι γεγονός, καθώς τους πίνακες συνοδεύουν οι «απορριπτέοι». Στον « νέο κόσμο» του άκρατου ανταγωνισμού και της ανθρωποφαγίας τιμωρείσαι όχι μόνο για λάθος «επενδυτικές» επιλογές του «μορφωτικού σου κεφαλαίου», αλλά και για «απροσεξία» της στιγμής. Οι ασάφειες του συστήματος που οδηγούν σε απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν προσφέρει στη Δημόσια Εκπαίδευση δεν ενδιαφέρουν τους γραφειοκράτες των ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, οι οποίοι κλείνουν το μάτι και οδηγούν σε κατακερματισμό την «στρατιά ανέργων» που περιμένει.
  • Η κατανομή των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν ως «Δούρειος Ίππος». Ο αριθμός δεν επαρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν οργώσει τη χώρα για μια θέση ελαστικής εργασίας τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσουν να βλέπουν το όνομά τους σε λίστες αναπληρωτών, και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες, αν και έχουν πάρα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Την ίδια στιγμή απουσιάζουν και απαξιώνονται ολόκληροι κλάδοι και ειδικότητες που αποτελούν απαραίτητο και οργανικό κομμάτι του σχολείου.

Με βάση και τα δεδομένα πλέον, αποδεικνύεται ότι οι προκηρύξεις 3ΕΑ, 1ΓΕΑ και 2ΓΕΑ είναι προκηρύξεις πρόσληψης/απόλυσης αναπληρωτών. Αν εφαρμοστεί το «Προσοντολόγιο» (ν. 4589/2019)  και προχωρήσει η προκήρυξη στη Γενική Αγωγή, οι ανατροπές θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες στις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών, δυστυχώς θα αποκαλυφθεί πλήρως και με παταγώδη τρόπο το κανιβαλικό του πρόσωπο. Αν δεν ανατραπεί ο ν. 4589/2019 , οι πίνακες αυτοί θα σημαδέψουν την επόμενη εποχή αναπλήρωσης που θα γίνεται με αυτό το βάρβαρο τρόπο: ο κάθε ένας θα πρέπει να τρέχει να πάρει με το αζημίωτο όσα περισσότερα χαρτιά μπορεί, που ποτέ δεν θα φτάνουν, για να αναμετρηθεί με τους άλλους για μια θέση επισφάλειας που δεν θα ξέρει αν θα την έχει την επόμενη χρονιά!

Γι’ αυτό άλλωστε η εξαγγελία 15.000 διορισμών στην τριετία χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειος ίππος για την εφαρμογή του ν.4589 για να κάμψει τις αντιστάσεις, κρατώντας ομήρους στο εμπόριο ελπίδας χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, επαναφέροντας τις πιο νεοφιλελεύθερες επιλογές αποκλεισμού και απόρριψης στο όνομα της «αριστείας» και της «αξιοκρατίας», κάνοντας ακόμα πιο ανταγωνιστικό το κυνήγι μιας θέσης ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού. Αυτή άλλωστε είναι η «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται κυβερνήσεις, Υπουργοί, κεφάλαιο, ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, ΟΟΣΑ, ΕΕ και όλη η νέο-φιλελεύθερη κουστωδία των τηλεοπτικών δελτίων, το τσάκισμα κάθε συλλογικού δικαιώματος, διεκδίκησης και προοπτικής, η καταστολή σε ο,τιδήποτε δε χωράει στο αφήγημα της «ανάπτυξης» της «γραββατωμένης» μεσαίας τάξης σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ (ν. 4589/2019) ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

σε πείσμα των καιρών θα είμαστε όλοι και όλες παρούσες και παρόντες τόσο στο δημόσιο σχολείο όσο και στους δρόμους του αγώνα!

Καλούμε το σύνολο του εκπαιδευτικού κινήματος, συλλογικότητες, Σωματεία, και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την ανασυγκρότηση του κινήματος, τώρα είναι η ώρα να ξανα-ανάψει η φλόγα του περυσινού Γενάρη (2019). Η νέα χρονιά πρέπει να μας βρει στους δρόμους, με πολύ-μορφες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις, και συντονισμό!

Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων μας, μονίμων και αναπληρωτών να μην παίξουνε το παιχνίδι της διάσπασης, της ανθρωποφαγίας και του κανιβαλισμού. Με όρους συλλογικής συνείδησης, επίγνωσης των κοινών μας εργασιακών και ταξικών συμφερόντων και του κοινωνικού μας ρόλου, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Στο δρόμο του Γενάρη (2019), να μη μετρηθούμε σε λίστες ανταγωνισμού με μόρια και προσόντα αλλά να αναμετρηθούμε στους δρόμους της φωτιάς και των συλλογικών αγώνων, με αυτούς που προσπαθούν διακαώς να εξαϋλώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν θα παζαρέψουμε ούτε έναν/μία συνάδελφό/ισσά μας!

  • Συμμετέχουμε και καλούμε στην Πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα και Συντονισμού που έχει ανακοινωθεί από το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπ/κών στις 6 Ιανουαρίου 2020, για την από κοινού οργάνωση του επόμενου κινηματικού βηματισμού.
  • Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις συμμετοχής, να καλέσουν και να προετοιμάσουν τις κινητοποιήσεις του ερχόμενου νέου «καυτού» Γενάρη (2020).
  • Καλούμε τα Δ. Σ. των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις

Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το προσοντολόγιο έκτρωμα – ν. 4589/2019

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία