Δήλωση εκπροσώπων ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π.Ε. σχετικά με την συνάντηση του Δ. Σ. της Δ. Ο.Ε. με την υφυπ. Παιδείας για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ  Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410) και Χρήστο Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού (6975308409)

 

Σχετικά με την συνάντηση του Δ. Σ. της Δ. Ο.Ε. με την υφυπουργό Παιδείας (Σ. Ζαχαράκη) για το ζήτημα της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης που έγινε στο ΥΠΑΙΘ την Τρίτη 29 – 10 – 2019 στις 14:00

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  29 – 10 – 2019 στις 14:00 συνάντηση – σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘ για το ζήτημα της εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης με την συμμετοχή εκπροσώπου της Κ.Ε.Δ.Ε. (Σίμος Δανηλίδης – Δήμαρχος Συκεών/Θεσ/νίκης), εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπροσώπων της ΚΤΥΠ Α.Ε., του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ (Υφ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, Γεν. Γρ. Σ. Γκίκα και υπηρεσιακοί παράγοντες).

Η πρόσκληση έγινε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και μας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. στις 23 – 10 – 2019. Αρχικά θεωρήθηκε δεδομένο ότι αφορά όλο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όμως την Παρασκευή 25 – 10 – 2019 μας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο ότι η κα υφυπουργός Παιδείας ζήτησε η Δ.Ο.Ε. να εκπροσωπηθεί από τρία μέλη του Δ.Σ. (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο & Γραμματέα). Η δική μας αντίδραση ήταν άμεση δηλώνοντας ότι για την στάση αυτή του ΥΠΑΙΘ θα καταγγείλουμε την πολιτική ηγεσία και αν αποδεχτεί κάτι τέτοιο και η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα καταγγείλουμε και αυτήν.

Το Σάββατο 26 – 10 – 2019 μας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Δ. Σ. της ΔΟΕ ότι τελικά η υφυπουργός Παιδείας δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στην συνάντηση όλο το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. και όρισε η εκπροσώπηση να γίνει από τα τρία μέλη του Δ. Σ. Αμέσως απαντήσαμε ότι όχι μόνο θα καταγγείλουμε, αλλά ζητάμε αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΔΟΕ για συμμετοχή όλου του Δ. Σ., να μην προσέλθει (το Δ. Σ. της ΔΟΕ) στην συνάντηση. Στην περίπτωση που αποδεχτεί η πλειοψηφία της ΔΟΕ την πρόσκληση του ΥΠΑΙΘ με τους όρους που βάζει η πολιτική ηγεσία δεν θα το αποδεχτούμε διεκδικώντας τουλάχιστον να εκπροσωπηθεί το Δ. Σ. της ΔΟΕ από διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία (ένας από κάθε παράταξη, συνολικά 6 άτομα) και αν δεν γίνει ούτε αυτό αποδεκτό δηλώσαμε ότι εμείς θα προσέλθουμε στο ΥΠΑΙΘ και θα διεκδικήσουμε να μπούμε και να συμμετέχουμε στη σύσκεψη – συνάντηση αυτή.

Επειδή δεν πήραμε καμία απάντηση από το Προεδρείο του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε., με πρωτοβουλία μας και κατόπιν τηλεφωνικών συνεννοήσεων με τα μέλη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. ( εκπροσώπους της ΑΣΕ – ΠΑΜΕ και  της ΕΡΑ) συμφωνήσαμε να είμαστε όλοι (από τις τρεις παρατάξεις – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ, ΕΡΑ) στην είσοδο του ΥΠΑΙΘ στις 14:00 το μεσημέρι της 29ης Οκτωβρίου 2019 και να μπούμε κι εμείς στην σύσκεψη, πράγμα το οποίο έγινε και με επεισοδιακό τρόπο καταλήξαμε να ανακαλύψουμε την αίθουσα που γινόταν η σύσκεψη και να μπούμε μέσα. Η κα Υφυπουργός απαίτησε την αποχώρησή μας ζητώντας διάλλειμα τριών λεπτών από την σύσκεψη που είχε ήδη αρχίσει όταν μπήκαμε εμείς, ενώ στο διάλλειμα αυτό μας ζητήθηκε και από τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΟΕ να αποχωρήσουμε. Ενώ οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ – ΠΑΜΕ και της ΕΡΑ αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε. δεν αποδεχτήκαμε τη στάση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του Προεδρείου του Δ.Σ. της ΔΟΕ και παραμείναμε, συμμετέχοντας κανονικά στην σύσκεψη – συνάντηση.

 

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΡΑΝΩΝOΝΤΑΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΈΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.  

 

Το παραπάνω περιστατικό αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και είναι καταγγελτέο  σε σχέση με την τακτική που ακολούθησαν οι παρατάξεις ΔΑ.ΚΕ. – ΔΗ.ΣΥ. και ΑΕΕΚΕ που τελικά αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα οι δύο πρώτες τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στο διαλογικό πλαίσιο και στην εκπροσώπηση της Δ.Ο.Ε. αντί της ίδιας της Δ.Ο.Ε., με στόχο να αποκλείσει (η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ) συγκεκριμένους εκπροσώπους και παρατάξεις που δεν της είναι αρεστοί και πολιτικά ομοφρονούντες ή συναινούντες στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ενώ η ΑΕΕΚΕ περιορίστηκε στην έκδοση μιας χλιαρής ανακοίνωσης διαμαρτυρίας (πριν από την συνάντηση με την υφυπουργό). Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε., όπως δηλώσαμε και ενώπιον της κας Υφυπουργού Παιδείας, η εμμονή μας και η επιλογή μας να συμμετέχουμε στην συνάντηση – σύσκεψη αυτή οφείλεται στην εκπεφρασμένη και αμετακίνητη θέση μας να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν. Δ. και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να απαξιώσει τα συνδικάτα των εργαζόμενων και τους εκπροσώπους τους στη βάση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης της Ν. Δ. τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζόμενων αυτή την περίοδο.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης – σύσκεψης η  Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση σε ολόκληρη την χώρα.

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε. (Δήμαρχος Συκεών – Θεσσαλονίκης) ζήτησε, με βάση την απόφαση του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., να ανασταλεί η εφαρμογή της Δίχρονης και να επιλέγουν οι γονείς σε ποια δομή θα φοιτούν τα παιδιά τους αποθεώνοντας την λογική της γονεϊκής επιλογής, των κουπονιών και του παράλληλου δικτύου. Ο εκπρόσωπος της ΚΤΥΠ ζήτησε νομοθετικές ρυθμίσεις και οικονομική στήριξη για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της εφαρμογής της Δίχρονης με ευρεία τοποθέτηση 500 έως 600 προκάτ αιθουσών ελαφρού τύπου σε ολόκληρη την χώρα παράλληλα με το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων (βαρέως τύπου) όπου υπάρχουν οικόπεδα και η συνεργασία των Δήμων για την ανέγερσή τους, ενώ μας έδωσε κατάλογο με τις ήδη ανεγειρόμενες (προκάτ) αίθουσες ελαφρού τύπου σε όσους Δήμους είχαν αιτηθεί και πήραν τέτοιες αίθουσες μέσω ΚΤΥΠ. Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. υπεραμύνθηκε των θέσεων του κλάδου για άμεση εφαρμογή της Δίχρονης σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

Από την πλευρά μας  ρωτήσαμε ευθέως την κα Υφυπουργό Παιδείας αν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 δεν είναι έτοιμες όλες οι απαιτούμενες αίθουσες που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης σε όλη την επικράτεια (είτε μέσω τοποθέτησης προκάτ αιθουσών, είτε μέσω ανέγερσης νέων Νηπιαγωγείων, είτε μέσω ενοικίασης κ.λπ.) ποια θα είναι η πολιτική του ΥΠΑΙΘ. Σε αυτό το ερώτημα κα Υφυπουργός μας απάντησε η ότι δεν έχει να μας δώσει μια άμεση πολιτική απάντηση, αλλά θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη καθολικά.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκει τους Δήμους στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης δίνοντας τους αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά το κτηριακό των σχολείων και νηπιαγωγείων αφήνει πολλά περιθώρια για την μη καθολική εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2020 – 2021. Οι αρμοδιότητες αυτές θα έπρεπε να περάσουν άμεσα στα χέρια τους κράτους και να εκπονηθεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων και νηπιαγωγείων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός της χρήσης κουπονιών (vouchers) στους 13 εξαιρεθέντες από την εφαρμογή της Δίχρονης Δήμους για το σχολικό έτος 2019 – 2020 με αποτέλεσμα να δοθούν για πρώτη φορά κουπόνια εκτός από τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ακόμα και για ιδιωτικά Νηπιαγωγεία – Βρεφονηπιακούς σταθμούς ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της περιβόητης γονεϊκής επιλογής σύμφωνα και με τις επιθυμίες της Κ.Ε.Δ.Ε. Με βάση τα αποτελέσματα της σύσκεψης – συνάντησης αυτής εκτιμούμε ότι σε πολλούς Δήμους αστικών κέντρων θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της Δίχρονης λόγω έλλειψης κτηρίων αλλά και έλλειψης πολιτικής βούλησης να καλυφθούν τα προβλήματα αυτά με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος. Ακόμα, αμφιβάλλουμε πολύ για το αν θα προχωρήσει το ΥΠΑΙΘ στους αναγκαίους διορισμούς μόνιμων και προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών για την κάλυψη των αναγκών της εφαρμογής της Δίχρονης (χρειάζονται το λιγότερο 6.000 προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών ή αντίστοιχους μόνιμους διορισμούς του χρόνου για την πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης).

Σε κάθε περίπτωση η δική μας απάντηση ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα δημόσια νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα.