Δήλωση εκπροσώπων Παρεμβάσεων ΠΕ σχετικά με την επίσκεψη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. στο Κ.Υ.Τ. της νήσου Κω

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Πολυχρονιάδη Δημήτρη (6974750410) και Παναγιώτου Χρήστο, αναπληρωτής εκπ/κός (6975308409)

 

Σχετικά με την επίσκεψη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. στο Κ.Υ.Τ. της νήσου Κω

 ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ  ΣΤΟ ΚΥΤ ΚΩ

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε., υλοποιώντας σχετική απόφασή του, στο νησί της Κω (22 – 23 Οκτώβρη 2019) προκειμένου να πραγματοποιηθεί σειρά επαφών και δράσεων που σχετίζονται με θέματα της εκπαίδευσης. Η παρέμβασή μας  σφραγίστηκε από το τραγικό περιστατικό του χαμού ενός ακόμη ανήλικου παιδιού στα νερά του Αιγαίου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ήταν αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων ρατσιστικών και ξενοφοβικών – αντιπροσφυγικών πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, όπου ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες 47 διαφορετικών εθνοτήτων (ενώ η χωρητικότητά του είναι περίπου 900 άτομα), μεταξύ των οποίων 304 παιδιά σχολικής ηλικίας, από τα οποία περίπου τα 100 είναι ασυνόδευτα.

Οι δομές της εκπαίδευσης (Δ.Υ.Ε.Π. και παράρτημα Δ.Υ.Ε.Π. νηπιαγωγείου), με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν λειτουργούν, καθώς δεν έχει διοριστεί το αναγκαίο προσωπικό. Το χειρότερό όμως  είναι,  πως ενώ οι δομές της τυπικής εκπαίδευσης δεν λειτουργούν, ο χώρος όπου θα έπρεπε να λειτουργούν, χρησιμοποιείται για την υλοποίηση  προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. μη τυπικής εκπαίδευσης, μέσω των οποίων έχουν γίνει προσλήψεις κάποιων ειδικοτήτων (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, νηπιοβρεφοκόμοι) με διαδικασίες εντελώς διαφορετικές από αυτές του υπουργείου Παιδείας, ενώ εκτός Κ.Υ.Τ. λειτουργεί, επίσης, δομή μη τυπικής εκπαίδευσης από Μ.Κ.Ο. Η εμπλοκή των Μ.Κ.Ο. στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών τείνει να υποκαταστήσει πλήρως το κράτος και τις πολιτικές και δομές που θα έπρεπε να έχει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι συναντήσεις με την διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και με τον συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων, ανέδειξαν μια σειρά μεγάλων ζητημάτων όπως, παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, έλλειψη διερμηνέων, αδυναμία εξεύρεσης συνοδών για τις μετακινήσεις των μαθητών όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, προβληματικές συνθήκες στέγασης του νηπιαγωγείου παραρτήματος Δ.Υ.Ε.Π. εντός του Κ.Υ.Τ., αδυναμία του μοναδικού σχολείου Δ.Υ.Ε.Π. (Δημ. Σχολείο Ζηπαρίου) να υποδεχτεί τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών.

Στο ΚΥΤ της Κω αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) και ικανός αριθμός γιατρών, ώστε να εμβολιαστούν τα προσφυγόπουλα για να μπορούν να φοιτήσουν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Σχολεία. Με την συνεχή αναβολή του εμβολιασμού τους και την ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών, ουσιαστικά ευνοούνται η δράση των Μ.Κ.Ο. και οι «άτυπες» μορφές εκπαίδευσης (μέσω Ο.Α.Ε.Δ.) που δεν απαιτούν ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό των παιδιών κι έτσι δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξει το δημόσιο νηπιαγωγείο, εντός του ΚΥΤ της Κω, για τα προσφυγόπουλα, ιδιαίτερα αφού και η ίδια η κα διοικήτρια του ΚΥΤ Κω επικαλείται εγγράφως προς το ΥΠΑΙΘ ζητήματα «ασφάλειας» για την λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο  την εκπεφρασμένη και καθημερινά υλοποιούμενη ρατσιστική, αντιπροσφυγική και κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ), που συνυπέγραψαν την  μετατροπή της Ελλάδας σε Ευρωενωσιακό ανθρωποφύλακα, με τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε κολαστήρια – στρατόπεδα  – τόπους εξορίας προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, με την FRONTEX να τους καταδιώκει στο Αιγαίο, με τον ενεργητικό της ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, με τα νέα αναβαθμισμένα κατασταλτικά και ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ (εκκενώσεις, συλλήψεις, κατάργηση ΑΜΚΑ κλπ.). Σε μια περίοδο όπου οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) εντείνονται και μάλιστα στη γειτονιά μας, η ΕΕ εντείνει τη ρατσιστική της πολιτική, ορθώνει νέους φράχτες απέναντι στις «βάρκες της απελπισίας», η όξυνση της επίθεσης από τη ΝΔ σε πρόσφυγες και μετανάστες, η αντιμετώπισή τους ως «λαθρομετανάστες» και η ενίσχυση του κοινωνικού εκφασισμού με μέτρα ακραίας καταστολής και η αντίστοιχη πολιτική προπαγάνδα για την δικαιολόγησή τους, οδηγεί σε μια νέα εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Με χαραγμένα στην μνήμη μας τα γεμάτα απόγνωση και πόνο μάτια των προσφυγόπουλων στο ΚΥΤ της Κω απαιτούμε άμεσα την επίσπευση των διαδικασιών για των εμβολιασμό των παιδιών και την άμεση λειτουργία του Δημόσιου Νηπιαγωγείου εντός του ΚΥΤ της Κω ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως εκπαιδευτικό κίνημα και ως ελληνική κοινωνία για τα παιδιά αυτά.

Για τα παιδιά αυτά που ο καθημερινός τους ορίζοντας είναι το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που ζουν, για τα παιδιά αυτά που δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι σε παιδική χαρά και αθλητικό κέντρο, για τα παιδιά αυτά που βιώνουν έναν σκληρό και άδικο αποκλεισμό από τις απλές καθημερινές χαρές της ζωής ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε για αυτά λίγες ώρες ξενοιασιάς και χαράς μέσω της φοίτησής τους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Παράλληλα για άλλη μια φορά θα το πούμε ξεκάθαρα:

Το εργατικό, το λαϊκό και το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει με όλες του τις δυνάμεις και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες:

ü  Να αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ και της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματά τους, όπως ο βίαιος διωγμός και η εκκένωση χώρων, όπου διέμεναν εκατοντάδες προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους, η ανάλγητη και ρατσιστική ανάκληση από την κυβέρνηση της εγκυκλίου της απόκτησης ΑΜΚΑ, που αφορούσε την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, η κατάργηση της έφεσης  στην αίτηση ασύλου, το σφράγισμα των συνόρων του Έβρου με περαιτέρω εμπλοκή και ενίσχυση του στρατού στην φύλαξή τους, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για απελάσεις και επαναπροωθήσεις όσων ζητούν σωτηρία στην χώρα μας.

ü  Να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hotspots και τα camps.

ü  Να επιβάλει τη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους, ενάντια στις συμφωνίες Σένγκεν και Δουβλίνου, παλεύοντας – διεκδικώντας για άδειες διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία, αλλά με ισότιμα δικαιώματα.

Ως Παρεμβάσεις, είχαμε και έχουμε, από την αρχή, ξεκάθαρη θέση για το θέμα:  Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα παιδιά, στο πρωινό πρόγραμμα (και κατάργηση των ΔΥΕΠ) καθώς και των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.

                                 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ-ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ

ΥΠΑΙΘ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών

του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

Περιοχή συνημμένων