Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ για το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΟΕ στο FB

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π. Ε.  στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410) και  Χρήστο Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού (6975308409)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ – ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 

Στη συνεδρίαση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. την Παρασκευή 12 – 7 – 2019 πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της Η. Δ. συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα η λειτουργία της ομάδας (σελίδας) της ΔΟΕ στο facebook με αφορμή τη διαγραφή συναδέλφου εκπαιδευτικού από τη διαχείριση της σελίδας (που έχει ανατεθεί σε μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ – εκ μέρους του Προεδρείου), επειδή όπως ισχυρίστηκε είχε κάνει 10 αναρτήσεις την ίδια ημέρα. Για το θέμα η εισήγηση της ΔΑΚΕ ήταν να κλείσει οριστικά η σελίδα(ομάδα) της ΔΟΕ στο facebook με την οποία εισήγηση συμφώνησε και η ΔΗΣΥ. Ως εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε. στο Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. υποστηρίξαμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει η σελίδα (ομάδα) της ΔΟΕ στο fb αλλά να λειτουργεί με όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα αποδέχονται οι χρήστες  σύμφωνα με τις δηλώσεις και των προηγούμενων εκπροσώπων μας για το θέμα. Τελικά ύστερα από την τοποθέτηση όλων των παρατάξεων αποφασίστηκε με ψήφους 7 υπέρ(ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ, ΑΕΕΚΕ)  – 4 κατά (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΣΕ – ΠΑΜΕ) να κλείσει η σελίδα στις αναρτήσεις των μελών της ομάδας και να γίνονται αναρτήσεις μόνο των αποφάσεων της ΔΟΕ και άλλων συνδικαλιστικού χαρακτήρα κειμένων από τα μέλη του Δ. Σ. της.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν προάγει σε καμία περίπτωση την εδραίωση κλίματος συναδελφικού διαλόγου και πολιτικής αντιπαράθεσης και στόχο έχει, πέρα από την υπαρκτή ανάγκη περιφρούρησης του επιπέδου του δημοκρατικού διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών της ομάδας της Δ. Ο. Ε. στο fb, να περιορίσει και την κριτική που ασκείται στον τρόπο διαχείρισης των μελών της συγκεκριμένης ομάδας από τους διαχειριστές της αλλά και γενικότερα την πολιτική και συνδικαλιστική κριτική και την ανταλλαγή απόψεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ φαίνεται να ενοχλείται από την ελεύθερη έκφραση και διάδοση των ιδεών, την ελεύθερη αντιπαράθεση των απόψεων, την διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, την προβολή των συνδικαλιστικών, πολιτικών, ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ρευμάτων και αντιλήψεων, την αλληλοτροφοδοσία απόψεων και επιλέγει τις κλειστές λίστες ενημέρωσης, την άνευρη και άγευστη παράθεση μόνο των απόψεων της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Μιλάμε για τις διαγραφές συναδέλφων – μελών της ομάδας  για τις οποίες δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι, αφού υπάρχουν και αιτιάσεις ότι αυτές έγιναν με κριτήριο τις τοποθετήσεις τους (πολιτικού χαρακτήρα), σε αντίθεση με την ανοχή έναντι άλλων τοποθετήσεων διάφορων μελών της συγκεκριμένης ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση επιμείναμε και επιμένουμε ότι η σελίδα – ομάδα της Δ.Ο.Ε. στο fb πρέπει να παραμείνει ανοικτή στις δημοσιεύσεις των 27.000 (σχεδόν) μελών της και με συγκεκριμένους όρους περιφρούρησης του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου (όχι ύβρεις και προσβλητικά σχόλια μεταξύ των μελών της ομάδας κ.λπ.) να λειτουργεί ως πεδίο διαλόγου, ενημέρωσης και γόνιμης πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Μάλιστα για να παραμείνει ανοικτή η σελίδα της Δ. Ο. Ε. στο fb, με τους παραπάνω όρους που προτείναμε, προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε στη λειτουργία της και στη διαχείρισή της αλλά τελικά η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. ήταν το κλείσιμο αυτής στις αναρτήσεις των μελών της ομάδας.

Θεωρούμε την απόφασή αυτή ιδιαίτερα ανησυχητική, ειδικά αυτή την περίοδο. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ επιδιώκει με διάφορα προσχήματα, να βάλει εμπόδια στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα που έχει στην ατζέντα της η νέα κυβέρνηση. Η Γ.Σ. της ομοσπονδίας, όπου καταπατήθηκαν οι αποφάσεις δεκάδων πρωτοβάθμιων συλλόγων σχετικά με την αξιολόγηση και τους διορισμούς,  ήταν η αρχή. Φαίνεται ότι ο κρατικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της συναίνεσης και της υποταγής φοβάται τον ανοιχτό διάλογο, φοβάται την κριτική στις αποφάσεις τους, μπροστά στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, φοβάται την αυτοοργάνωση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών και ότι τον διευκολύνει. Γι’ αυτό μετατρέπει τη σελίδα της ΔΟΕ στο fb σε ένα ακόμα site της ομοσπονδίας, όπως αυτό που ήδη έχει. Μια τέτοια ενέργεια  αντιστοιχεί άλλωστε στο γενικότερο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κλίμα που αποπνέουν και οι μέχρι τώρα αποφάσεις της νέας κυβέρνησης της Ν. Δ.

Ανάλογη στάση άλλωστε, προσπάθειας περιορισμού στην ελεύθερη χρήση των γραφείων της Δ. Ο. Ε. από τις παρατάξεις και τα μέλη του συνδικάτου, υιοθέτησε η πλειοψηφία του Δ. Σ.  της Δ. Ο. Ε. (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ) απορρίπτοντας το αίτημα των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε. για χορήγηση επιπλέον κλειδιών, πέρα από αυτά που έχουν οι εκπρόσωποι της παράταξης ως μέλη του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε., για τη χρήση των γραφείων μας στην ομοσπονδία και από τους συντρόφους – συνεργάτες μας εκπροσώπους των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε. στο ΙΠΕΜ – ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ παρακωλύοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π. Ε. αλλά και την πρόσβαση των συντρόφων μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα γραφεία της ομοσπονδίας αναγκάζοντας έναν από τους δύο εκπροσώπους να είναι συνεχώς στη ΔΟΕ, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η χρήση των γραφείων μας από όλα τα εκλεγμένα – μέλη αντιπροσώπους μας ή να αναφέρονται στη γραμματεία της ΔΟΕ για να τους ανοίξουν τα γραφεία μας επιβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιότυπου χαρακτήρα facecontrol στην είσοδο και χρήση των γραφείων της ΔΟΕ από τις παρατάξεις και τα μέλη τους.

Κάθε δικαιολογία είναι προσχηματική. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των απόψεων οφείλει να μην καταπατάται με καμία δικαιολογία. Η μόνη προστασία που οφείλουμε είναι απέναντι  σε φασιστικές/ναζιστικές/ρατσιστικές/ξενοφοβικές/σεξιστικές/ομοφοβικές απόψεις κι αντιλήψεις. Επίσης η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα γραφεία της ΔΟΕ των παρατάξεων και των μελών τους είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε και το θεωρούμε αυτονόητο.

Δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε σε αυτόν τον κατήφορο που βρίσκει κάθε μέρα και νέους τρόπους να εγκαθιδρύσει νέα αντιδημοκρατικά ήθη στην ομοσπονδία. Η ΔΟΕ δεν αποτελεί το τσιφλίκι κανενός! Αποτελεί το συνδικάτο των εκπαιδευτικών που με τις συνδρομές τους στηρίζουν κάθε λειτουργία της και που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. οφείλει να θυμάται!

Στη βάση αυτή θα επαναφέρουμε το θέμα για άνοιγμα της συγκεκριμένης σελίδας στις αναρτήσεις των μελών της σε επόμενη συνεδρίαση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.