Μια οφειλόμενη απάντηση στην ανακοίνωση της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Άρτεμις Κλιάφα (6974750410) – Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια εκπ/κός (6975308409)

Καμιά υποχώρηση! Απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

Το προσοντολόγιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ των απολύσεων, του αέναου κυνηγιού προσόντων, του αλληλοσπαραγμού, δε θα περάσει!

Τετάρτη 19/12 όλοι/όλες στις συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Την Πέμπτη 20/12 στις 12.30 στο Υπ. Παιδείας

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ από την αρχή της σχολικής χρονιάς θέσαμε τόσο στο Δ.Σ. της ΔΟΕ αλλά και στις Γ.Σ. των ΣΕΠΕ ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς κατά την άποψή μας το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απαντήσει στους σχεδιασμούς του υπουργείου για το προσοντολόγιο. Ήδη από τον Σεπτέμβρη καταθέσαμε πρόταση για συλλαλητήριο και συγκέντρωση στο υπουργείο. Στη συνεδρίαση του Οκτώβρη προτείναμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα που θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου. Σε όλες τις συνεδριάσεις τονίσαμε ότι ο κλάδος δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, να μη δηλώσει καμία ανακωχή στις κυβερνητικές επιλογές που προωθούν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και τις Ε.Ε. για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τον τρόπο πρόσληψής τους. Κάτω από τη δική μας πίεση το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πήρε ομόφωνη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα που θα ανακοινωθεί το προσοντολόγιο.

Βρισκόμαστε μπροστά στην ανακοίνωση του τρόπου πρόσληψης/διορισμού εκπαιδευτικών, σύμφωνα με διαρροές και δημοσιεύματα στο τύπο, την Τετάρτη 19/12 στο Υπ. Συμβούλιο, με πρόσχημα τους περιβόητους 4500 διορισμούς  στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Στις 11/12, καταθέσαμε στο Δ.Σ. κείμενο-πρόταση για άμεση κινητοποίηση και οργάνωση του αγώνα, με πρόταση για 24ωρη απεργία, έκτακτες συνεδριάσεις και πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας την αμέσως επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης του τρόπου διορισμού στο υπουργικό συμβούλιο στις 19/12/2018. Τονίσαμε την ανάγκη ο κλάδος να υπερασπιστεί την προϋπηρεσία και το πτυχίο, να σταθεί απέναντι στο προσοντολόγιο και στα κριτήρια κατηγοριοποίησης που θέτει το υπουργείο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να δώσει τη μάχη για τη ζωή και τη δουλειά του!

Οφείλαμε να ενημερώσουμε αμέσως τους συναδέλφους/ισσες για την ξεκάθαρη στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στο ΔΣ της ΔΟΕ. Ταυτόχρονα, ήταν απαραίτητη η αποκάλυψη της στάσης των άλλων δυνάμεων, κυρίως της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ που ανοιχτά υπονομεύουν τον αγώνα, αλλά και της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, χωρίς να διαστρεβλώνουμε ή να παραποιούμε τις απόψεις, τις προτάσεις και τις θέσεις τους.

Τα όσα δηλώνει η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ για διαστρέβλωση των θέσεων της, για εξαπάτηση των συναδέλφων μόνο την πραγματικότητα δεν περιγράφουν. Γνωρίζει ότι δεν διατύπωσαν καμία πρόταση για κινητοποίηση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Δήλωσαν μάλιστα τον Νοέμβρη ότι δεν θα προτείνουν καμία αγωνιστική πρόταση στο Δ.Σ. γιατί θα κάνουν απολογισμό της απεργίας αλλά και θα καταθέσουν προτάσεις στις Γ.Σ. των συλλόγων. Παρόλα αυτά ούτε αυτό δεν έπραξαν. Το συλλαλητήριο δε στις 10/12, δεν προτάθηκε στις συνελεύσεις, ούτε και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, αλλά αποφασίστηκε από τα Δ.Σ. των συλλόγων την τελευταία στιγμή.

Από την άλλη μας προκαλεί πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι εντοπίζουν «σαφήνεια» στην τοποθέτησή τους: «Η ΔΟΕ οφείλει, απέναντι σε κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης που θα εισάγει σύστημα με κριτήρια που θα οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων, να αντιδράσει, να το απορρίψει και να διατυπώσει το αίτημα εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στην εκπαίδευση. Στη βάση αυτή χρειάζεται να υπάρξει και απεργιακή απάντηση. Άλλωστε ο αγώνας είναι συνεχής, Σύλλογοι, ΕΛΜΕ και Επιτροπές αγώνα αναπληρωτών ήταν και χθες (10/12)  σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας»!

Την ώρα που κρινόταν η δυνατότητα πλειοψηφίας ή όχι για απόφαση ώστε να υπάρξει άμεση απεργιακή απάντηση της ομοσπονδίας η θέση τους ήταν ασαφής, γενικόλογη και χωρίς καμία συγκεκριμένη ημερομηνία για το κρίσιμο ζήτημα!

Δεν συνηθίζουμε να κάνουμε παιχνιδάκια, ούτε να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των συναδέλφων και ιδιαίτερα των αναπληρωτών. Στο χώρο της εκπαίδευσης όλοι γνωριζόμαστε και όλοι/όλες ξέρουν ότι δεν δείξαμε πότε αναμονή και στάση προσμονής απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο των μνημονίων, τη μάχη για τους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς! Μπήκαμε μπροστά στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Αν κάποιοι ρίχνουν το μπαλάκι στην εξέδρα αυτές δεν είναι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Όλοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη μάχη έχει να κάνει με τον τρόπο διορισμού/προσλήψεων, τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση το πτυχίο και τα χρόνια περιπλάνησης των αναπληρωτών και χιλιάδες συνάδελφοί μας οδηγούνται στην ανεργία! Αν λοιπόν θεωρούν ότι υπονομεύονται από το γεγονός ότι θεωρήσαμε σημαντική την υποχώρησή τους στην αυτονόητη υπεράσπιση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας, και επαναφέρουν την άποψη ότι αυτά αποτελούν κριτήρια (!!!) αποκλεισμού των εκπαιδευτικών, τότε δε χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε εμάς αλλά στους συναδέλφους!

Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, δηλώνουμε όμως ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιου είδους επιθέσεις. Τους θυμίζουμε ότι αυτοί ήταν που πρότειναν στάσεις εργασίας για τις 20/12 και όχι απεργία. Αυτή ακριβώς την πρόταση προτείνει και η πλειοψηφία της ΔΟΕ. Δεν είμαστε εμείς που  «Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να συνεδριάσει έκτακτα και να συζητήσει το ζήτημα της 24ωρης Απεργιακής απάντησης του Κλάδου στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.» Αλήθεια πότε η απεργία μήπως όταν θα ψηφίζεται ο νόμος;

Οι συνάδελφοι της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ αντί να ψάχνουν εχθρούς καλό θα ήταν να αναζητήσουν εκείνες τις πρακτικές που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου ενάντια τόσο στον κρατικό, κυβερνητικό, γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, όσο και στις αντιλαϊκές, αντεργατικές, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που προωθούν κυβέρνηση Ε.Ε. – ΟΟΣΑ αλλά και όλοι οι επίδοξοι διαχειριστές της εξουσίας.

 

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσουν οι πολιτικές που στοχεύουν στην κατηγοριοποίηση και την αλληλοσφαγή μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Ο κλάδος να βρεθεί στον δρόμο, να μην επιτρέψουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας.