Δήλωση εκπροσώπων των Παρεμβάσεων σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για το νέο σύστημα προσλήψεων

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

Δύο μόλις μέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων επιλέγει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το νέο σύστημα διορισμών/προσλήψεων στην εκπαίδευση! Με βάση δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού στη Λειβαδιά, το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη βδομάδα, στις 19/12 (!) θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο σύστημα διορισμών/προσλήψεων, που δεν είναι άλλο από το προσοντολόγιο. Με τη γνωστή τακτική της ψήφισης σοβαρών μέτρων εν μέσω γιορτών, που είχαμε συνηθίσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ-ΑΝΕΛ κάτω από το φόβο των αντιδράσεων επιδιώκει να ανατρέψει το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εκπαιδευτικών δημιουργώντας τετελεσμένα με κλειστά σχολεία!

Θα τους διαψεύσουμε! Καμιά αναμονή, καμιά υποχώρηση! Το προσοντολόγιο δε θα περάσει!

Από την πρώτη στιγμή, κυβέρνηση και υπουργείο, έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους. Με ευλάβεια και σεβασμό στις κατευθύνσεις των Ε.Ε. – ΟΟΣΑ, επιδιώκουν να προωθήσουν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και να αμφισβητήσουν ευθέως το αναφαίρετο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία που κατοχυρώνει η προϋπηρεσία, τα χρόνια περιπλάνησης και αβεβαιότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν τον εαυτό τους! Το νέο σύστημα διορισμών/προσλήψεων πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τους δεκάδες αλλά και εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών αφού τους εξισώνει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Κυβέρνηση και υπουργείο επιδιώκουν να  μεταφέρουν την ευθύνη της ανεργίας στους εργαζόμενους, οι οποίοι προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας θα καλούνται να μπουν σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και πιστοποιητικών. Την ίδια στιγμή, σε μια πίτα που όλο μικραίνει, επιδιώκουν να στρέψουν τους εκπαιδευτικούς τον ένα απέναντι στον άλλο, σε ένα ανθρωποκυνηγητό για μια θέση ελαστικής εργασίας σε ένα σχολείο που όλο και περισσότερο μικραίνει, γίνεται όλο και πιο φθηνό και ευέλικτο, ένα σχολείο πλήρως υποταγμένο στους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού!

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, οι επιτροπές αγώνα αναπληρωτών είναι αναγκαίο εδώ και τώρα να πάρουν θέσεις μάχης! Να κηρύξουν ανένδοτο αγώνα απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Δε θα δεχθούμε τον αιφνιδιασμό! Η μοναδική απάντηση στις επιλογές του υπουργείου είναι η άμεση κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης με την ανακοίνωση του τρόπου διορισμού και ο σχεδιασμός αποφασιστικών βημάτων!

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε. και Δ.Ε. την Τρίτη 11/12 στα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ θέσαμε την ανάγκη άμεσης οργάνωσης του αγώνα, καλώντας τις ομοσπονδίες να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο προσοντολόγιο, προετοιμάζοντας τον κλάδο να δώσει ανυποχώρητα τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών! Προτείναμε οι ομοσπονδίες να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση (24ωρη απεργία στην ΔΟΕ και 24ωρη απεργία (3ωρη+3ωρη) στην ΟΛΜΕ) και πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας (στις 20/12, εφόσον η συζήτηση στο Υπ. Συμβούλιο γίνει στις 19/12 σύμφωνα με τις διαρροές).

Είναι αποκαλυπτική η στάση των άλλων παρατάξεων στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών.

ΔΗΣΥ, ΕΡΑ, ΑΕΕΚΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, στην ουσία δεν απορρίπτουν το προσοντολόγιο, δε θέλουν να υπερασπιστούν το πτυχίο και την προϋπηρεσία, ως μοναδικές προϋποθέσεις για τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση. Αντίθετα, με προκλητικές δηλώσεις ότι τάχα υπερασπίζονται τις αποφάσεις του κλάδου (;), αφαίρεσαν από το σχέδιο ανακοίνωσης που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις κάθε αναφορά στην επίθεση στο πτυχίο και την προϋπηρεσία! Το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσαν αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει προσοντολόγιο που μπορεί να κινείται σε θετική κατεύθυνση και σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου! Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους. ΕΡΑ και ΑΕΕΚΕ ή αλλιώς Ενωτική Κίνηση, όπως ονομάστηκαν πρόσφατα, που υπηρετούν πιστά τον ρόλο της κυβερνητικής παράταξης. Η ΔΗΣΥ δεν θέλει και δεν μπορεί να απαρνηθεί τον ν. 3848 της Διαμαντοπούλου, ο οποίος περιγράφει πλήρως το προσοντολόγιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τον κατήργησε, αντίθετα με προκλητικό τρόπο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεσμεύεται στην απόφαση του ΣτΕ που στηρίχτηκε στον νόμο αυτό. Την ίδια στιγμή, η ΔΑΚΕ αρχικά συμφώνησε στην ανάγκη τοποθέτησης με βάση τα όσα το εκπαιδευτικό κίνημα, δεκάδες σωματεία και επιτροπές αγώνα αναπληρωτών έχουν καταγράψει στις αποφάσεις τους υπερασπιζόμενα το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Τελικά στο όνομα της έλλειψης πλειοψηφίας (αλήθεια οι 5 υπέρ και 4 κατά τι είναι;;) αποφάσισε να συρθεί και να συνταχθεί με τις παραπάνω δυνάμεις επιδιώκοντας να διασφαλίσει την αναγκαία για αυτή γραφειοκρατική, κυβερνητική πλειοψηφία που διαμορφώνεται στη ΔΟΕ. Τέλος, η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ επέλεξε να τοποθετηθεί αόριστα, χωρίς στην πραγματικότητα να διαφωνεί, καταθέτοντας γενικόλογα την ανάγκη κινητοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να παίρνει ξεκάθαρη θέση ώστε να κλείσει κάθε δυνατότητα παρερμηνείας των πλειοψηφιών που διαμορφώνονται.

Στην ΟΛΜΕ ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ, ξεπερνώντας κάθε όριο κυβερνητισμού, πρότειναν η ομοσπονδία να ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό παιδείας, πριν τις 19/12 προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης και ανάλογα να καθορίσουν τη στάση τους! Μα αλήθεια, τι αναμένουν άραγε, οι ακολουθητές της κυβερνητικής πολιτικής όταν στην τελευταία συνάντηση με τον  Κασσιανό έγινε σαφής η απόφαση του υπουργείου για τον τρόπο διορισμού και η πρόθεσή του να ανακοινωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο;  Όταν όλο το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από δημοσιεύματα για το τι θα περιλαμβάνει η πρόταση του Υπουργείου, την ίδια στιγμή μάλιστα που εξαρχής ήταν ξεκάθαροι οι πυλώνες του συστήματος πρόσληψης, η επιλογή των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταδεικνύει τον κυβερνητικό κατήφορο στον οποίο έχουν περιέλθει μακριά και έξω από τις πραγματικές αναζητήσεις και διεκδικήσεις των μαχόμενων εκπαιδευτικών!

Για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός, γραφειοκρατικός συνδικαλισμός βάζει πλάτη να περάσουν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Βάζουν προσχώματα και εμπόδια στο να υπάρξει ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα δώσει τη μάχη των μόνιμων μαζικών διορισμών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Συναντιούνται στην υπεράσπιση και την προώθηση των πολιτικών του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι πολιτικές όμως αυτές δεν προωθούνται μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τις προβάλλει και δηλώνει ότι θα τις εφαρμόσει και ο Μητσοτάκης. Η ΔΑΚΕ δυσκολεύεται να τις καταδικάσει και να αντιταχθεί καθώς το κόμμα της ΝΔ διεκδικεί την εξουσία.

Δηλώνουμε ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ σε Π.Ε. και Δ.Ε. ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις γενικές συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα για να μην περάσει το προσοντολόγιο. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να σπάσουμε τη σιωπή και τη συναίνεση που θέλουν να επιβάλλουν στα συνδικάτα. Να βγούμε στους δρόμους, να διεκδικήσουμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία, την προϋπηρεσία και το πτυχίο. Να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης Ε.Ε. – ΟΟΣΑ για την επιβολή του προσοντολογίου, την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, την αλληλοσφαγή και τον κανιβαλισμό μεταξύ των αναπληρωτών.

Να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο, κόντρα στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Όλοι και όλες στους δρόμους την ήμερα που θα ανακοινωθεί το προσοντολόγιο, με καταλήψεις στις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις, με συλλαλητήρια, με πολύμορφες μορφές δράσης και αγώνα. Απαιτούμε οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν ΤΩΡΑ απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός! Όλοι/όλες στους δρόμους!

Ζαγανίδης Χρήστος, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ιωαννίδου Παναγιώτα, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ

Άρτεμις Κλιάφα, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ

Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια εκπ/κός, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ