Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Άρτεμις Κλιάφα (6974750410) – Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια εκπ/κός (6975308409) 9/11 ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας! Το προσοντολόγιο δε θα περάσει!

Ανυποχώρητος αγώνας για μαζικούς διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία,     για εξίσωση του συνόλου των δικαιωμάτων μονίμων αναπληρωτών,

για το δημόσιο σχολείο που χωρά όλα τα παιδιά, όλη τη γνώση, όλους τους εκπαιδευτικούς!

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ.  Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είχαμε καταθέσει ως θέματα της ημερήσιας διάταξης, το σύστημα διορισμών που προτείνει το υπουργείο, τη θέση της Ομοσπονδίας και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, θέσαμε το ζήτημα της εξίσωσης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών (αναρρωτικές και άδειες μητρότητας, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ζητήσαμε να πάρουν θέση οι παρατάξεις για τη συνδικαλιστική άδεια της αναπληρώτριας μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ Δινοπούλου Βαγγελίτσας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πλαίσιο του προσοντολογίου που θα αποτελέσει το νέο σύστημα προσλήψεων/διορισμών με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, των ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ ζητήσαμε από τις παρατάξεις να διασαφηνίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο διορισμού καθώς με βάση την απόφαση της 87ης ΓΣ της ΔΟΕ οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ ψήφισαν οι διορισμοί να γίνονται με «κυρίαρχη» την προϋπηρεσία και το πτυχίο. Δηλώσαμε ότι ο όρος κυρίαρχη αφήνει ανοικτά τα ενδεχόμενα για την αποδοχή και άλλων κριτηρίων, διασφαλίζοντας πλασματικά την υψηλότερη μοριόδοτηση της προϋπηρεσίας μεταξύ αυτών. Εκφράσαμε για άλλη μια φορά τη θέση μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων όσων έχουν έστω και μία σύμβαση με αποκλειστικά κριτήρια την προϋπηρεσία και το πτυχίο. Όχι ως κριτήρια μοριοδότησης, όπως διατύπωνε το ΠΑΜΕ στις ανακοινώσεις του και στις τοποθετήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά σαν εκείνους τους αδιαπραγμάτευτους όρους που κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τα χρόνια περιπλάνησης και ανασφάλειας των εκπαιδευτικών. Η προϋπηρεσία των αναπληρωτών ούτε παραγράφεται ούτε μοριοδοτείται! Το πτυχίο δεν είναι κουρελόχαρτο, δε θα επιτρέψουμε την απαξίωση των επαγγελματικών/εργασιακών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το πτυχίο, ούτε το αέναο κυνήγι χαρτιών και πιστοποιητικών που θα καθορίζουν ποιος είναι «κατάλληλος και άξιος» ή όχι για εργασία. Απαιτήσαμε η ομοσπονδία να δηλώσει σαφώς ότι δε θα μπει στη διαπραγμάτευση του προσοντολογίου και δηλώσαμε την ανάγκη οργάνωσης της απάντησης του εκπαιδευτικού κινήματος στις επιχειρούμενες αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις προτείνοντας πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση, οι παραπάνω παρατάξεις, αναφερόμενες στους ήδη υπάρχοντες νόμους και τον ΑΣΕΠ επιδίωξαν να παρουσιάσουν ως αναπόφευκτο το προσοντολόγιο, ωστόσο δήλωσαν ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία μέρα προϋπηρεσίας και ότι δε θα μπουν σε διαπραγμάτευση των κριτηρίων επαναλαμβάνοντας τη θέση της 87ης ΓΣ. Από την άλλη, το ΠΑΜΕ επανέλαβε την πρότασή του για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ενώ για πρώτη φορά δεν αντιμετώπισε την προϋπηρεσία ως κριτήριο στα πλαίσια του προσοντολόγιου που αποδέχεται τον αποκλεισμό κάποιων έναντι άλλων, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα μας κατήγγειλε.

Ομόφωνα το Δ.Σ. αποφάσισε να υπάρξουν κινητοποιήσεις για το θέμα των διορισμών με πρώτο σταθμό την Παρασκευή 9/11, στο υπουργείο Παιδείας με 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας. Προτάθηκε η αναγκαιότητα για κήρυξη απεργίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει τον τρόπο διορισμού.

Αποκαλυπτική ήταν η στάση των δυνάμεων της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ) στο ζήτημα των ίσων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους αναπληρωτές. Το Δ.Σ. γνώριζε από πέρσι το καλοκαίρι ότι θα υπάρξει αναπληρώτρια στο Δ.Σ. την επόμενη χρονιά και όφειλε να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφάλιζαν τη συνδικαλιστική της δράση. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την πρόσληψή της και η Ομοσπονδία δεν έχει κάνει καμία ενέργεια, δεν έχει ασκήσει καμία ουσιαστική πίεση στο υπουργείο που θα οδηγεί σε λύση του προβλήματος. Καταθέσαμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας για το θέμα της συνδικαλιστικής άδειας της Βαγγελίτσας Δινοπούλου, που ενώ της έχει δοθεί συνδικαλιστική άδεια, στην πράξη τιμωρείται με στέρηση της προϋπηρεσίας, ήδη ενός μήνα. Θεωρούμε ότι το υπουργείο παιδείας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαγορεύει στις μητέρες αναπληρώτριες να γεννήσουν και να μεγαλώσουν με ασφάλεια τα παιδιά τους, που τιμωρεί όσους «τύχει» να αρρωστήσουν, στερώντας τους εκτός από την προϋπηρεσία, τα ένσημα και το μισθό, απαγορεύει και την ελεύθερη και απρόσκοπτη συνδικαλιστική δράση των ελαστικά εργαζομένων! Η συνδικαλιστική δράση δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, αφορά όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μόνιμους και ελαστικά εργαζόμενους. Απαιτούμε την προσμέτρηση της εργασιακής προϋπηρεσίας για τις συνδικαλιστικές άδειες και τη διεκδίκηση στην πράξη των ίσων εργασιακών δικαιωμάτων (μητρότητα, αναρρωτικές) που στην παρούσα φάση καλύπτονται με τις άνευ αποδοχών άδειες. Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στάθηκαν απέναντι στο αυτονόητο αυτό αίτημα χιλιάδων συναδέλφων, και με διάφορες προφάσεις, υπεκφυγές και επιχειρήματα προσπάθησαν να καλύψουν τη διαφωνία τους στο ζήτημα της συνδικαλιστικής άδειας επιχειρώντας να διασπάσουν το ενιαίο αίτημα για εξίσωση όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. Οι παραπάνω άδειες είναι μέρος των ίσων δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, απόφαση που πήραμε ομόφωνα στο συνέδριο και που καλούμαστε να την υπερασπιστούμε και να την διεκδικήσουμε. Οι δυνάμεις κρύβονται πίσω από δικαιολογίες για συζήτηση του θέματος στον κλάδο και αποφεύγουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, επικαλούμενοι αστείες, αποπροσανατολιστικές, επικίνδυνες  πιθανές ρυθμίσεις που θα δημιουργούν πελατειακές σχέσεις και αποσπάσεις εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ώρα που είναι ακριβώς αυτή η υποχρέωση όλων, και σ΄ αυτό είμαστε κάθετοι! Να κόψουμε κάθε τέτοια συζήτηση, να υπερασπιστούμε τα ενιαία δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να πάψουν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας  να κρύβονται πίσω από αόριστα ναι μεν άλλα! Για εμάς είναι ξεκάθαρο: Ίσα δικαιώματα σημαίνει πλήρης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξίσωση όλων των εργασιακών, συνδικαλιστικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων! Σε αυτό δεσμευόμαστε και για αυτό θα δώσουμε τη μάχη!

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ξαναθέσαμε το θέμα της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης. Η πρόταση για απόφαση είχε τεθεί στο συνέδριο αλλά και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ χωρίς όμως να παρθεί καμία απόφαση. Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ) δηλώσανε για μια ακόμη φορά ότι περιμένουν την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για να καθορίσουν τη στάση τους, επανέλαβαν ότι είναι με την αυτοαξιολόγηση που δεν θα είναι όμως τιμωρητική, δεν θα κατηγοριοποιεί σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ζήτησαν να υπάρξει απόφαση για απεργία αποχή μόνο για την αξιολόγηση των στελεχών, αφήνοντας στο απυρόβλητο και σε αναμονή τα ζητήματα που αφορούν την αυτοαξιολόγηση. Με την πρακτική τους αυτή δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, αφήνουν τον κλάδο απροετοίμαστο, διευκολύνουν να περάσει η κουλτούρα αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή πάνω από 50 σύλλογοι, οι 24 στο λεκανοπέδιο Αττικής, έχουν πάρει απόφαση για απεργία – αποχή είτε από γενικές συνελεύσεις είτε με αποφάσεις Δ.Σ. καλούν και την Ομοσπονδία να πάρει σαφή θέση.

Ο κλάδος εδώ και είκοσι χρόνια δίνει τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, οι αγώνες του έχουν εμποδίσει την εφαρμογή πολιτικών που στόχευαν στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, στην κατηγοριοποίηση, στο κλείσιμο σχολικών μονάδων. Δηλώνουμε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους θα συνεχίσει να δίνει αυτή τη μάχη κόντρα στις λογικές της ενσωμάτωσης, της αποδοχής των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

Το επόμενο διάστημα να μπούμε σε θέση μάχης για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, ενάντια στις επιλογές της Ε.Ε. του ΟΟΣΑ, τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.