Παρεμβάσεις ΠΕ: Προκλητικό εμπαιγμό αποτελεί η  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει τους Δήμους εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής

Προκλητικό εμπαιγμό αποτελεί η  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει τους Δήμους εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια από το επόμενο σχολικό έτος 2018-19

  1. Προκλητικό εμπαιγμό αποτελεί η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους δήμους που θα εφαρμόσουν τη Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για το έτος 2017-2018 καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περιορίζει τους δήμους εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης σε 184 ακολουθώντας την ίδια μνημονιακή πολιτική περικοπών. Αξιοποιώντας ως πρόσχημα την αντίθετη γνώμη των Δημάρχων, η κυβέρνηση που έχει και την πολιτική ευθύνη της απόφασης, επιλέγει να περιορίσει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής, κατά κύριο λόγο, στις περιοχές που σχεδόν όλα τα προνήπια ήδη φοιτούν στο νηπιαγωγείο!
  2. Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποιήσεις βρίσκεται στην αιχμή του εκπαιδευτικού κινήματος, πολύ πριν από το 2006, όταν με τη μεγάλη απεργία των έξι εβδομάδων κατακτήσαμε την θεσμοθέτηση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  3. Η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε και εφαρμόζεται διαμορφώνει ένα νέο πεδίο διεκδικήσεων και δυνατοτήτων αλλά δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους.
  4. Είναι φανερό ότι η εξέλιξη της επιλογής μόνο 184, μικρών κατά βάση δήμων, έχει σαν αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας να λειτουργεί το διπλό δίκτυο και μάλιστα, όσο οι πολιτικές περικοπών – υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ανυπαρξίας πολιτικής απόφασης και σχεδιασμού ανέγερσης και ενοικίασης κτιρίων και επικράτησης της νεοφιλελεύθερης συνταγής της ιδιωτικοποίησης ΕΕ-ΟΟΣΑ, των τροφείων, των voucher και της «γονεϊκής επιλογής» διαιωνίζονται, η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής στο δημόσιο νηπιαγωγείο να κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Επιπλέον, η επιλογή του Υπουργείου να μην περιλάβει στην ΚΥΑ και δήμους όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις υποδομών και αιθουσών αποδεικνύει ότι εκτός από τις υποδομές και τη συναίνεση των Δημάρχων την οποία προφασίζεται, επιδιώκει να περιορίσει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
  5. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια αφού έδωσε λόγο και αρμοδιότητες στην ΚΕΔΕ και τους Δήμους. Έτσι, βρίσκει πάτημα σήμερα η ΚΕΔΕ να δηλώσει μέσω του προέδρου της ότι «στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς». Έτσι βρίσκουν πάτημα μια σειρά δήμαρχοι που η ΚΥΑ περιλαμβάνει τους Δήμους τους σε αυτούς της δίχρονης υποχρεωτικής να διεκδικούν την εξαίρεσή τους (π.χ. Λαμία, Πύργος, Κόρινθος, Σικυώνα, Χανιά, Καβάλα)
  6. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις, σε όλους τους Συλλόγους της χώρας, προτείναμε παρέμβαση σε όλες τις τριμερείς επιτροπές, με αίτημα την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ από τις φετινές εγγραφές της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής εκπαίδευσης όλων των νηπίων (4-6)  αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Αυτό υπερασπιστήκαμε σε όλες τις τριμερείς επιτροπές πανελλαδικά, χωρίς να αποδεχθούμε πουθενά λογικές ότι δεν γίνεται και δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί τώρα. Επιπλέον, αγωνιζόμαστε για όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, ανέγερση, ενοικίαση κτηρίων, διεκδικούμε παντού να ιδρυθούν  νέα νηπιαγωγεία, παραρτήματα νηπιαγωγείων, σε όλη την επικράτεια.
  7. Προτείναμε έγκαιρα, η ΔΟΕ να στείλει κείμενο ώστε να υποστηρίξουν σε όλους τους συλλόγους τη θέση για άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλες τις τριμερείς. Καμία παράταξη του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ, ΠΑΜΕ ) δεν απάντησε σε αυτή την πρόταση επιλέγοντας να μην δεσμεύσουν τους προέδρους των Συλλόγων. Επιπλέον, η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ όχι μόνο δεν απάντησε σε αυτό το αίτημα, αλλά δεν κατέθεσε ΠΟΤΕ ούτε σε εκείνη τη φάση ούτε αργότερα καμία πρόταση στο ΔΣ της ΔΟΕ στη αντίστοιχη με τη γραμμή «Συμμετέχουμε στις τριμερείς – Δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση δεν υπογράφουμε κανένα πρακτικό» που ακολούθησαν οι πρόεδροι Συλλόγων ΠΕ που πρόσκεινται σε αυτήν. Τελικά οφείλει η ΑΣΕ ΠΑΜΕ να απαντήσει αν ισχύει ακόμα το αίτημα της δίχρονης υποχρεωτικής και αγώνας για κτήρια και προσλήψεις ή τώρα πια το έχει ακυρώσει μετατρέποντας το σε 2χρονη υποχρεωτική όταν και αν υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις;    Αλλά αν επεκτείνουμε αυτή τη λογική, θα έπρεπε να ζητήσουμε στα σχολεία που λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες (προκάτ, νοικιασμένα, προβληματικά κτίρια κλπ) να μην ισχύει η υποχρεωτική εκπαίδευση έως ότου υλοποιηθούν οι κατάλληλοι όροι!

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μαχητικά και αποφασιστικά.

Καλούμε ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  όλης της χώρας να αγωνιστούμε για:

 

  • Την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6, σε όλη τη χώρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο  με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
  • Καλούμε τους/τις Νηπιαγωγούς , κατά την διάρκεια των εγγραφών, με τους συλλόγους τους να απαιτήσουν τη δημιουργία νέων  τμημάτων , όπου αυτή είναι αναγκαία
  • Την ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων και την άμεση εξασφάλιση κτιριακών υποδομών για τη φοίτηση όλων των παιδιών 4-6 χρόνων, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, με ενοικίαση κατάλληλων χώρων, όπου δεν υπάρχουν, και άμεσο σχεδιασμό ανέγερσης νέων κτιρίων.
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών και διορισμό όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τώρα στη Δημόσια Εκπαίδευση, για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών
  • Την ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων και της εκπαίδευσης στους Δήμους.
  • Η καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα διευκολύνει τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να υποδεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών που το επιθυμούν, επεκτείνοντας όλους τους σταθμούς και σε βρεφικούς, με ανάλογη υποδομή και προσλήψεις που θα προκύψουν ως ανάγκη, στο βαθμό που θα επιδιώξουν να καλύψουν την κοινωνική ανάγκη για όλα τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών, χωρίς τροφεία δίδακτρα και με κατάργηση των voucher  και κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας με κρατική χρηματοδότηση.
  • Μέτρα για την ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωση τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών 1-20 Μαΐου.
  • Συγκεκριμένος προγραμματισμός για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων. Η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες οφείλουν να λύσουν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει μόνο όταν η απελευθέρωση οικοπέδων αφορά μεγάλα επενδυτικά έργα και ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Κατάργηση των voucher. Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.