ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ-ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜαΝΧ ΣΤΟ Π.Τ.Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ

Για πάνω από ένα μήνα το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας! Μετά τις κινητοποιήσεις στις περιφέρειες στις 23/2, τις συγκεντρώσεις στο Υπ. Παιδείας στις 2-9-16/3, τις μεγαλειώδεις Συνελεύσεις Αγώνα στο κατειλημμένο υπουργείο και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 22/3, για ακόμη μία φορά στις 30/3 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μόνιμοι, από τον Έβρο ως την Κρήτη, φοιτητές και μαθητές έδωσαν ηχηρό μήνυμα συνέχειας, αντοχής και επιμονής σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι φωνές των χιλιάδων διαδηλωτών έθεσαν και πάλι το αίτημα για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στη μόνιμη και σταθερή εργασία !

Το προεδρικό μέγαρο ήταν αποκλεισμένο για τους διαδηλωτές με κλούβες των ΜΑΤ, ενώ ξύλο και χημικά ήταν η απάντηση στους φοιτητές και εκπαιδευτικούς που απαίτησαν να σπάσει ο φραγμός! Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντί να δεχτεί την αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, παρέπεμψε ξανά στον υπ. Παιδείας ενώ ο ίδιος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέταξαν και πάλι τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές. Παρά την άγρια καταστολή επιμείναμε και παραμείναμε στο χώρο σπάζοντας το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Αποχωρήσαμε συντεταγμένα και με πορεία καταλήξαμε στο Π.Τ.Δ.Ε. όπου πραγματοποιήσαμε την 3η πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα.

Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της διαδήλωσης τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε φοιτητές κόντρα στην παράδοση η τελευταία μέρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα να είναι μέρα προετοιμασίας διακοπών και όχι μέρα αγώνα, δείχνει ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης και της νεολαίας απορρίπτει τα παραμύθια για έξοδο απ’ τα Μνημόνια, απορρίπτει την «ανάπτυξη τους» που δεν χωράει τις ανάγκες μας και σαρώνει τα δικαιώματά μας στο βωμό του κέρδους και κατανοεί βαθύτερα τις καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Προτάσσει την ανάγκη να δυναμώσει τον αγώνα για να υπερασπίσει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του, το παρών και το μέλλον του.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά! Στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ θα επιδιώξουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο να γίνει δύναμη και να εκφράσει το σύνολο των αιτημάτων κάθε εκπαιδευτικού, φοιτητή και μαθητή για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών στην εκπαίδευση με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ για το σύστημα πρόσληψης. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 3848.
  • Κατάργηση του συμφώνου πρώτης απασχόλησης για τους νέους εργαζόμενους.
  • Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς
  • Ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα. Όχι στην απαξίωση και διάσπαση των πτυχίων και την απόσπαση των επαγγελματικών/εργασιακών δικαιωμάτων από αυτά – ενάντια στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
  • Ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ και τη δια βίου, του πολυνομοσχεδίου για τις νέες υποστηρικτικές δομές στη εκπαίδευση, μέχρι την ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημόνιου κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ
  • Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους! Καμία συγχώνευση σχολών, όχι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το Λύκειο, τα ΕΠΑΛ και τη μαθητεία.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία. Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές για τους φοιτητές.

Θα επιδιώξουμε το εκπαιδευτικό κίνημα να συναντηθεί και να εκφράσει τα δικαιώματα όλης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, τη νεολαία της επισφάλειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης, τους απολυμένους, τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Προτείνουμε νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 25/4. Η μέρα αυτή να είναι μέρα κινητοποίησης για όλη την εκπαίδευση σε κάθε πόλη και να επιδιώξουμε να ενεργοποιηθεί όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης παντού. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με τους τους συμβασιούχους της υγείας και άλλων χώρων των ελαστικά εργαζόμενων που έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για εκείνη τη μέρα στο κέντρο της Αθήνας και να σηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι ενάντια στην ελαστική – μαύρη εργασία που τσακίζει τη νεολαία και τα δικαιώματα σε όλους τους χώρους εργασίας.

Καλούμε όλους και όλες σε αγωνιστική και μαζική συσπείρωση στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων, των επιτροπών αγώνα που στο επόμενο διάστημα πρέπει να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους για την κλιμάκωση του αγώνα με χαρακτηριστικά διάρκειας και απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη νίκη!