Ενημέρωση από την ολοκλήρωση των κρίσεων για τους νέους Δ/ντες στο ΠΥΣΠΕ της Γ΄Αθήνας

Από την Τρίτη 27 Ιούνη 2017 έως την Τετάρτη 12 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι συνεντεύξεις των υποψήφιων Διευθυντών/ντριών στο Διευρυμένο Συμβούλιο Επιλογής του ΠΥΣΠΕ της Γ΄Αθήνας. Από τους  173 υποψήφιους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις στη διαδικασία των συνεντεύξεων προσήλθαν οι 171. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μειωμένος συγκριτικά με τις κρίσεις του 2011 όπου οι υποψήφιοι ήταν περίπου 250!!

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου ανοίχτηκαν οι φάκελοι και  υπολογίστηκε ο μέσος όρος από τις βαθμολογίες των συνεντεύξεων και η συνολική βαθμολογία των υποψήφιων διευθυντών. Την ίδια μέρα αναρτήθηκε  ο προσωρινός πίνακας κατάταξης και δόθηκαν τρεις ημέρες για τη δυνατότητα ενστάσεων (από την Τετάρτη 19 έως την Παρασκευή  21 Ιουλίου). Μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για τις περιπτώσεις ισοψηφίας ο προσωρινός πίνακας ανασυντάχτηκε. Οι 13 ενστάσεις που κατατέθηκαν εξετάστηκαν στις 24 Ιουλίου. Απορρίφθηκαν όλες ως αβάσιμες από τα μέλη του Συμβουλίου που βαθμολόγησαν και αποφασίστηκε, όπως ορίζει ο νόμος, τα πρακτικά, οι αιτιολογημένες βαθμολογίες και οι απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις να δοθούν σε όσους το αιτούνταν. Την ίδια μέρα κοινοποιήθηκε ο τελικός πίνακας κατάταξης των υποψήφιων διευθυντών και δόθηκε μία μέρα διορία (Τρίτη 25 Ιουλίου) για τη δήλωση προτιμήσεων σχολικών μονάδων. Την Τετάρτη 26 Ιουλίου έγινε με βάση την τελική βαθμολογία και τις προτιμήσεις των υποψηφίων η τοποθέτηση των νέων διευθυντών. Τα τελικά αποτελέσματα τοποθετήσεων  θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Οι νέοι διευθυντές αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017.

Το φάντασμα της Διαμαντοπούλου πάνω και μέσα στα συμβούλια επιλογής διευθυντών.

Καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  1. Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε νέες κρίσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε μια περίοδο που υλοποιεί το 3ο και 4ο Μνημόνιο με τις σύστοιχες δεσμεύσεις που αυτά περιλαμβάνουν για το δημόσιο σχολείο. Το Υπουργείο στοχεύει σε ένα πιο ελεγχόμενο δυναμικό στελεχών, που θα εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και σε μια διαδικασία που θα αποτελέσει βήμα αποδοχής και προώθησης αυτής της πολιτικής. Όλη η προηγούμενη φιλολογία για δήθεν δημοκρατία και αποφασιστικό ρόλο των Συλλόγων Διδασκόντων, διαφάνεια κλπ ξεχάστηκε οριστικά και όλα πλέον προσαρμόζονται στα προαπαιτούμενα, τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, τις πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ για την εκπαίδευση και την ενεργοποίηση της ΑΔΙΠΠΔΕ. Η Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), με πρόφαση την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της εκλογής του Δ/ντη από το Σύλλογο Διδασκόντων (Ν. 4327/15, Μπαλτάς-Κουράκης), επαναφέρει ουσιαστικά τον ν. 3848/2010 και την παλιά διαδικασία επιλογής (μοριοδότηση «αντικειμενικών κριτηρίων» και συνέντευξη).

 

  1. Για τη συγκρότηση του Διευρυμένου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος και με μοναδικό κριτήριο τη 15ετή  εκπαιδευτική υπηρεσία και προϋπηρεσία, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, διόρισε στις 19/5/17 τα πέντε από τα επτά μέλη όλων των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών των Σχολείων (τα 2 μη διορισμένα μέλη ήταν οι αιρετοί του κλάδου), των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο ΠΥΣΠΕ Γ΄Αθήνας το προβλεπόμενο 7μελές όργανο μετατράπηκε σε 6μελές λόγω κωλύματος των διορισμένων μελών της αρχικής σύνθεσής του (υποψήφιοι διευθυντές).

Τελικά το Διευρυμένο Συμβούλιο Επιλογής του ΠΥΣΠΕ της Γ΄Αθήνας συγκροτήθηκε από τους διορισμένους:

  1. Αδάμ Στάμο, Π.Ε 70, Διευθυντή της Δ/νσης ΠΕ Γ΄ Αθήνας, Πρόεδρο
  2. Ιγνάτιο Καράμηνα, Π.Ε 70, Σχολικό Σύμβουλο με αναπληρωτή τον Γιάννη Λεβεντόπουλο, Π.Ε 70, Σχολικό Σύμβουλο
  3. Νόντα Γελαδάρη, Π.Ε 70, 25ο Δ.Σ Ιλίου
  4. Παπάρα Γεωργία, Π.Ε 70, 33ο Δ.Σ Περιστερίου με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, Π.Ε 70, 45ο Δ.Σ Περιστερίου

και τους δύο αιρετούς της Γ΄Αθήνας:                                                                            5. Παντελή Βαϊνά, αιρετό από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Σάμιο                                                                                6. Βασίλη Παληγιώργο, αιρετό από Α.Σ.Ε-ΠΑΜΕ με αναπληρώτρια τη Σοφία Κουμπή

  1. Στα πλαίσια προώθησης της «κουλτούρας αξιολόγησης» το Υπουργείο με τη διαδικασία συμβουλευτικής «γνωμοδότησης των μόνιμων συνυπηρετούντων”  (αποκλείοντας τους αναπληρωτές) εισάγει αξιολογική διαδικασία που δεν μπορεί καθόλου να επηρεάσει – καθορίσει το αποτέλεσμα των κρίσεων (δεν μοριοδοτείται), αλλά νομιμοποιεί την αξιολόγηση ως μια «φυσική» διαδικασία, προετοιμάζοντας πολιτικά το έδαφος για την επόμενη σχολική χρονιά. Βέβαια η προκήρυξη της απεργίας/αποχής από τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ, καθώς και η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων σε αυτή (στη Γ΄Αθήνας έφτασε το 65%), είχε ήδη εξασφαλίσει ότι κανένα τέτοιο χαρτί δεν είναι πια ούτε διοικητικά ούτε αξιολογικά υπολογίσιμο και αυτό απαιτήσαμε και εμείς μέσα στο συμβούλιο επιλογής. Περίτρανη απόδειξη αυτού οι βαθμολογίες που κατατέθηκαν από τα τέσσερα διορισμένα μέλη. Με άριστα (8) βαθμολογήθηκαν υποψήφιοι με ή χωρίς γνωμοδότηση.
  2. 3. Ουσιαστικό ρόλο στην τελική επιλογή έχουν τα αντικειμενικά κριτήρια ενώ η συνέντευξη δίνει ως μέγιστο αριθμό 8 μόρια (το 2011 είχε 15 και επί ΝΔ είχε 20!!). Διαπιστώνουμε εύκολα ότι το βάρος της επιλογής πέφτει στα “κάθετα προσόντα” (δεύτερα πτυχία, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες κ.α.). Καθιερώνεται δηλαδή η δια βίου εκπαίδευση/ταλαιπωρία, το προσοντολόγιο, το ανελέητο κυνηγητό για την απόκτηση και συγκέντρωση “πτυχίων”- “βεβαιώσεων”, «μεταπτυχιακών» μιας χρήσης με κάθε τίμημα και κόστος, απλώς για να γεμίζουν οι φάκελοι των υποψήφιων στελεχών και των εκπαιδευτικών και να αποδίδουν στις κρίσεις μόρια. Η πλήρης παράνοια και διαστρέβλωση της έννοιας της μόρφωσης. Οι νόμοι και τα Συμβούλια Επιλογής επιβραβεύουν το σκληρό, ατομικό ανταγωνισμό με τους συναδέλφους, τη συγκέντρωση ακαδημαϊκών προσόντων όχι για την αυτοβελτίωση ως εκπαιδευτικού και την προσφορά στην τάξη, στα παιδιά και στο σχολείο αλλά ως προσόντα για την κατάληψη της θέσης του διευθυντή.
  3. Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία της συνέντευξης εκτός από κακόφημη είναι επιστημονικά διάτρητη. Πώς μπορεί κάποιος σε μια διαδικασία που αναγκαστικά κρατά το πολύ 10-15 λεπτά να διακρίνει την προσωπικότητα ανθρώπων που πιθανόν βλέπει για πρώτη φορά, το ήθος, τους στόχους και τους σκοπούς κάθε υποψηφίου να τον βαθμολογήσει και να του αναθέσει τη λειτουργία μιας σχολικής μονάδας; Γιατί αυτό πρέπει να γίνεται από ένα 7μελές συμβούλιο και όχι από τους Συλλόγους Διδασκόντων; Ποιο είναι το πιο δημοκρατικό η 15λεπτη συνέντευξη ή η καθημερινή επαφή στο σχολείο; Ήμασταν παρόντες και καταγράψαμε όλη τη διαδικασία των συνεντεύξεων. Οι ερωτήσεις εστίαζαν στη διαχείριση ορισμένων διοικητικών-παιδαγωγικών θεμάτων πλήθος αυτών ήταν εν μέρει βιωματικές ενώ απουσίαζε εντελώς ο αληθινός κόσμος των σχολείων, τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων προερχόταν από τη γνωστή τράπεζα ερωτήσεων του νόμου Διαμαντοπούλου. Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονταν στην καλή γνώση του τρίπτυχου: καθηκοντολόγιο, Π.Δ 201, δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.
  • Στις ερωτήσεις που αφορούσαν τη διοίκηση του σχολείου προβαλλόταν άμεσα ή έμμεσα η εικόνα του διευθυντή ηγέτη, παντογνώστη, απόλυτου άρχοντα του σχολείου, ικανού μάνατζερ, ο οποίος πρέπει να δίνει άμεσες λύσεις ενημερώνοντας πάντα τις προϊστάμενες αρχές.
  • Ο διευθυντής αναγορευόταν στον κεντρικό επιτηρητή υλοποίησης των κάθε είδους καινοτόμων, ευρωπαϊκών  κ.α  προγραμμάτων,  αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πείθει ή και να επιβάλει την ανάληψη και υλοποίησή τους. Καλός διευθυντής σημαίνει εμψύχωση και ενθάρρυνση των «ήσυχων ή αδιάφορων» εκπαιδευτικών προκειμένου να εκπονήσουν κάποιο πρόγραμμα….
  • Αποκομμένες οι ερωτήσεις από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα της επισφάλειας της απογοήτευσης, της κατάρρευσης και της απαξίωσης υποδομών και ανθρώπων.  Οι δυσκολίες- σπαζοκεφαλιές σύνταξης ωρολογίων προγραμμάτων, η απουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, οι μοιρασμένοι εκπαιδευτικοί σε 2-5  σχολεία και το ανελέητο τρέξιμο να καλυφθούν τα κενά, τα κτιριακά προβλήματα,  το μοίρασμα πλεοναζουσών ωρών μονίμων εκπαιδευτικών  σε παράλληλη στήριξη, οι περιπλανώμενοι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί,  οι περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολείων, οι υλικοτεχνικές αδυναμίες και ελλείψεις, η φτώχεια των μαθητών μας και των οικογενειών τους, η εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση των αναπληρωτών συναδέλφων, η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, όλη η σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης του δημόσιου σχολείου υπό το βάρος των μνημονίων και των περικοπών θεωρήθηκε πως δε χρειάζεται να συζητηθεί και απουσίαζε…

Στις απαντήσεις δε αναλόγως απουσίαζαν εντελώς τα αιτήματα, οι διεκδικήσεις, οι κατακτήσεις, οι θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Καμιά κριτική στα καινοτόμα προγράμματα, καμιά διαφωνία για την υποβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων, καμιά αναφορά στις παραβιάσεις βασικών εργασιακών- επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί από τον Κλάδο με αίμα και δάκρυ, με πολύχρονους αγώνες και θυσίες…

Βαθμός Υποψήφιοι
      8 100
7,50-7,99   54
7,00-7,49   11
6,50-6,99     3
6,00-6,49     –
5,00-5,99     3
  • Τέλος η ανακοίνωση της βαθμολογίας από τις συνεντεύξεις επιβεβαιώνει ότι τα μέλη του Συμβουλίου επέλεξαν να μην υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στον αρχικό αξιολογικό πίνακα.
  • Υπογραμμίζουμε τέλος ότι ο ν. 4473/17 καταργεί τα ψήγματα παρέμβασης των εκπαιδευτικών της βάσης (καθολική ψηφοφορία με δεσμευτική μοριοδότηση και δυνατότητα αποκλεισμού υποψηφίων) με συνέπεια να επανέρχονται στα σχολεία ως διευθυντές ένα μέρος των διευθυντών οι οποίοι είχαν αποδοκιμαστεί και καταψηφιστεί την περασμένη διετία από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Αντίθετα συνάδελφοι/ισσες που είχαν υπερψηφιστεί από τους Συλλόγους Διδασκόντων και είχαν σημαντικό έργο στα σχολεία αλλά είχαν χαμηλά «αντικειμενικά κριτήρια» δεν επελέγησαν ως διευθυντές!!!

Κρίσεις παρωδία σε μνημονιακό τοπίο.

    Συμπερασματικά θεωρούμε ότι ο νέος νόμος για την επιλογή των διευθυντών (ν. 4473/2017) και όλη η διαδικασία δεν αποτελούν στοιχείο εκδημοκρατισμού της διοίκησης της εκπαίδευσης–όπως θέλει ο Υπουργός και οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι του να παρουσιάσουν. Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει η επιλογή των διευθυντών είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το ρόλο που καλούνται να έχουν: αυτόν του διευθυντή/μάνατζερ της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα υλοποιεί πρόθυμα και χωρίς αντιρρήσεις τις κατευθύνσεις των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων της εκπαίδευσης στη σχολική μονάδα.

 

Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε:

 

Είμαστε αντίθετοι σε όλες τις πολιτικές που ορίζουν «ως επικεφαλή» του σχολείου τον διευθυντή/ντρια ο οποίος επιλέγεται από την εκπαιδευτική, διοικητική ιεραρχία και το κομματικό σύστημα.

Υποστηρίζουμε ότι ο διευθυντής/συντονιστής πρέπει να επιλέγεται από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, να είναι αιρετός και ανακλητός.

Αυτό το μοντέλο δημοκρατικής/συλλογικής διοίκησης, δεν αντιστοιχεί στο μνημονιακό σχολείο της αξιολόγησης και της αγοράς αλλά στο ελεύθερο δημοκρατικό δημόσιο δωρεάν σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας. Για το λόγο αυτό καταγγείλαμε το ν. 4473/17 και δε συμμετείχαμε στην αξιολόγηση-βαθμολόγηση των υποψηφίων διευθυντών.

 

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για:

 

  • Σύλλογο Διδασκόντων με αναβαθμισμένο διοικητικό και παιδαγωγικό ρόλο και πλήρη ευθύνη για την εσωτερική διαδικασία προγραμματισμού και σχεδιασμού του εκπαιδευτικού έργου. Με τακτικές συνεδριάσεις όπου συλλογικά συζητούνται και αντιμετωπίζονται όλα τα παιδαγωγικά ζητήματα.

 

  • Δημοκρατική/συλλογική διοίκηση της σχολικής μονάδας, με απόλυτα δημόσια οικονομική στήριξη από την πολιτεία, με ανώτερα και μόνα αποφασιστικά όργανα τον Σύλλογο Διδασκόντων και το Σχολικό Συμβούλιο. Με διευθυντή/συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο αποκλειστικά από το Σύλλογο Διδασκόντων, που θα έχει διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας. Λειτουργία γραμματειακής υποστήριξης σε όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

 

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους διευθυντές/ντριες να αρνηθούν το ρόλο του απόλυτου μονάρχη της σχολικής μονάδας, του διευθυντή-manager, του αξιολογητή και να βρεθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς αξιολογικούς φραγμούς και κατηγοριοποιήσεις. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.

 

  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στο φτηνό-ευέλικτο σχολείο της αγοράς. Παλεύουμε για ενιαίο, δημόσιο,δωρεάν 12χρονο σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση, των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

 

ΒΑΪΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

τηλ. 6976556513. http://vainasp.wordpress.com/  

 mail: vainasp@gmail.com

                                                αναπληρωματικός ΣΑΜΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ τηλ. 6973317602