Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ Σταύρου Καλλώνη και Αιμιλίας Τσαγκαράτου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ για «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα»

Τα υπάκουα τέκνα των «θεσμών» επιτίθενται για μια ακόμα φορά στους εκπαιδευτικούς!

Για άλλη μια φορά η ΝΔ επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς κάνοντας λόγω περί «εκπαιδευτικών – φαντασμάτων» οι οποίοι «εμφανίζονται για μια ή δυο ώρες την ημέρα, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργώντας στην ουσία οιωνεί κενά, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Με περισσή υποκρισία ο τομέας παιδείας της ΝΔ, ρωτά για μόνιμους διορισμούς σαν να μη ξέρει ότι εδώ και χρόνια δεν διορίζονται εκπαιδευτικοί, αφού οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν διορισμούς, αλλά απολύσεις.

Είναι οι πολιτικές που με συνέπεια υπηρετήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με το κούρεμα των αποθεματικών, με τις απολύσεις των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις δυνητικές αργίες και τις διώξεις αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, με τις ποσοστώσεις της αξιολόγησης, με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Ορκισμένοι οπαδοί των μνημονίων, και του τρίτου που ψήφισαν από κοινού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς για τα σημερινά κενά. Δημιουργούν συντηρητικά αντανακλαστικά στους ρημαγμένους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στρώνουν το έδαφος για την αξιολόγηση και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Ας μην κάνει όμως και η κυβέρνηση την έκπληκτη για τις δηλώσεις αυτές. Δεν ξεχνάμε τις διαβόητες δηλώσεις Φίλη για «τις παθογένειες στη λειτουργία των σχολείων που αφορούν στα τεχνητά και όχι τα πραγματικά κενά». Από τη Γιαννάκου και τη Διαμαντοπούλου, μέχρι τον Αρβανιτόπουλο και το Φίλη, κάθε φορά η αντιεκπαιδευτική πολιτική δικαιολογείται στην πλάτη των εκπαιδευτικών. Όπως θα δικαιολογηθεί και με την ανάγκη «ορθολογικής κατανομής των ανθρώπινων πόρων» που δηλώνει ο νυν υπουργός παιδείας Γαβρόγλου.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «φαντάσματα», ούτε «εξαφανίζονται». Είναι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται με την εργασία τους και τους αγώνες τους το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Είναι γνωστό σήμερα στην κοινωνία ότι το μόνο που «εξαφανίζεται» από τις κυβερνήσεις είναι οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει από εφτά χρόνια αδιοριστίας και την ελαστική εργασία! Κινδυνεύει από τα ελάχιστα χρήματα των λειτουργικών δαπανών, τα κτηριακά προβλήματα, τα προβληματικά βιβλία.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες αναμετρώνται οι εκπαιδευτικοί και αγωνίζονται μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για να ανατρέψουν τις πολιτικές που ρημάζουν το δημόσιο σχολείο, διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της μόρφωσης.

Για μας είναι καθαρό. Στόχος είναι η σπίλωση και η συκοφάντηση για να στρώσουν το δρόμο των απολύσεων, μεταφέροντας τις ευθύνες της εφαρμογής των μνημονίων στους εργαζόμενους.

Δηλώνουμε ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην διάλυση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων- νεοσυντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, με στόχο φτηνό ευέλικτο σχολείο υποταγμένο στην αγορά και στο κέρδος. Εξάλλου, η ΝΔ όπως και όλα τα μνημονιακά κόμματα, ακολουθούν πιστά αυτά που οι πολιτικοί  πάτρωνες των μνημονίων και των αναδιαρθρώσεων , η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, υπαγορεύουν για την εκπαίδευση.