ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ /ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ 9 6 2016

Ακόμη μία χρονιά εργασιακής ομηρίας των αναπληρωτών ολοκληρώνεται. Ταυτόχρονα με την ανασφάλεια που επικρατεί λόγω των μηδενικών διορισμών και των χιλιάδων απολύσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση για  τη νέα χρονιά, οι συνάδελφοι αναπληρωτές  καλούνται να αντιμετωπίσουν και την παρακράτηση του μισθού τους (μείωση μισθού) μερικές μέρες μόλις πριν τη λήξη της σύμβασής τους και πριν πάρουν το χαρτί της απόλυσης και περάσουν στην ανεργία, χωρίς πολλοί μάλιστα να δικαιούνται ταμείο ανεργίας με βάση το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης την τετραετία!

Οι Διευθύνσεις Α/θμιας και  Β/θμιας προχωρούν σε κράτηση μισθοδοσίας με βάση το ν. 4354/15 και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ / 6-5-2016) αναδρομικά από 1/1/2016 σε όσους αναπληρωτές είχαν καταταγεί από την υπηρεσία στο βαθμό Δ0 (προϋπηρεσία άνω των 7 χρόνων). Το «πρόβλημα προκύπτει» από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έπρεπε με βάση το νέο μισθολόγιο από 1/1/2016 να καταταγούν στο μισθολογικό κλιμάκιο Ε2 (που δεν υπήρχε μέχρι τότε για τους αναπληρωτές) και με βάση αυτή τη μισθοδοσία να υπολογιστούν οι προσωπικές διαφορές.

Η πραγματοποίηση αυτής της «κατάταξης» (προσαρμοσμένη στις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές και τα νέα μισθολόγια ) οδηγεί σε μικρότερο μισθό, με αποτέλεσμα την  υποχρεωτική συνολική άμεση  παρακράτηση της διαφοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για μείωση του μισθού μέσα από την κλοπή προϋπηρεσίας προκειμένου το κράτος να γλιτώσει τα χρήματα από την μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς.

Είναι για μας αιτία πολέμου μια που εφαρμόζεται μείωση μισθού στο κομμάτι της ελαστικής εργασίας και δεν αφορά τη φετινή μόνο χρονιά αλλά τα επόμενα χρόνια.

Οι ελαστικά εργαζόμενοι υφίστανται ήδη τον κόφτη των δημοσίων δαπανών, τις  μνημονιακές  πολιτικές των μηδενικών διορισμών και των νέων μισθολογίων. Υφίστανται  τη μείωση των δημόσιων  δαπανών προκειμένου να πληρωθεί το χρέος και οι τραπεζίτες και είναι αντιμέτωποι με την ανεργία από το Σεπτέμβρη

Οι αναπληρωτές δεν ευθύνονται για την αθλιότητα της κυβέρνησης που διαφήμισε το νέο μισθολόγιο-σφαγέα ως ικανοποίηση των αιτημάτων των αναπληρωτών στην κατεύθυνση της “πλήρους εξίσωσης με το μισθολόγιο των μονίμων”, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από το γενικό πάγωμα για τη διετία 2016-2018 και να αποκρύψει την ουσία των μέτρων που αποσαφηνίστηκαν βεβαίως μέσα από τις ερμηνευτικές εγκυκλίους: 7ετές ταβάνι στην προϋπηρεσία, άμεση μείωση μισθού με “δημιουργική” προσέγγιση της προσωπικής διαφοράς και άμεση εξαφάνιση ενός ολόκληρου μισθού.

Είναι αδιανόητο στην παρούσα φάση που απολύονται και που οι περισσότεροι πρέπει να μετακομίσουν στον τόπο τους να κινδυνεύουν να δουν το μισθό τους μειωμένο κατά εκατοντάδες ευρώ αλλά και να δουλέψουν από του χρόνου και στη συνέχεια  με μειωμένες αποδοχές. Η επιβολή παρακράτησης  χρημάτων σημαίνει άμεση μείωση μισθού.

Οι ελαστικά εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται μόνιμα ως πειραματόζωα των περικοπών και των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων. Δεν ξέρουν πότε, πού και αν θα δουλέψουν, με τι είδους σύμβαση, πόσα χρήματα θα πάρουν, χωρίς τα ίδια εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Σύντομα, κάνουμε την πολιτική εκτίμηση, θα ακολουθήσει και το σύνολο των εργαζόμενων στο δημόσιο με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έτσι όπως επιβάλλουν  ο κόφτης και το 4ο μνημόνιο.

ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

  • Απαιτούμε να μη γίνει καμία μείωση μισθού
  • Απαιτούμε να μη γίνει η παραπάνω παρακράτηση από το μισθό των αναπληρωτών, με δεδομένο ότι και η νομοθεσία (ν. 4354 16/12/2015, άρθρο 27) έχει προβλέψει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται».
  • Απαιτούμε να αρθεί η αδικία που υπάρχει σχετικά με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών στη μισθολογική τους εξέλιξη και να αναγνωρίζεται πλήρως όλη η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί στο δημόσιο σχολείο χωρίς πλαφόν
  • Απαιτούμε την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας, των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων στη μισθολογική τους εξέλιξη
    • Απαιτούμε ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη για όλους

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ