ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΗΝ 84η ΓΣ της ΔΟΕ 21 6 2015

Ύστερα από 5 χρόνια άγριας λιτότητας και εφαρμογής αντιλαϊκών – μνημονιακών πολιτικών στην κοινωνία και στην εκπαίδευση,  τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους βιώνουν τη φτώχεια, την κατάθλιψη, την ανεργία, ακόμη και την πείνα. Εκπαιδευτικοί κατά χιλιάδες περιπλανώμενοι σε δυο και τρία σχολεία κάθε μέρα. Αναπληρωτές που κάθε χρόνο απολύονται, κάθε χρόνο βρίσκονται και σ’ άλλο τόπο. Νεοδιόριστοι των 600 ευρώ. Εκπαιδευτικοί στη φτώχεια, στα χρέη, με δεκαπενθήμερο φιλοδώρημα.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Δεν τους χρωστάμε τίποτα. Θα παλέψουμε στη δουλειά, στο δρόμο, στη γειτονιά, με κάθε τρόπο. Δε θα υποταχτούμε σ’ ένα σχολείο της κατάρτισης και των δεξιοτήτων, φτηνό, ευέλικτο αλλά κι ασφυκτικό για μας και τα παιδιά.

Θα αγωνιστούμε και για το συνδικάτο μας, για τις ανάγκες και την αγωνία των μελών του. Για ένα συνδικάτο που δε θα είναι δέσμιο του καθεστωτικού συνδικαλισμού και της γραφειοκρατίας. Για μια ομοσπονδία γενικών συνελεύσεων, για την αυτοοργάνωση, την περιοδικότητα και την ανακλητότητα των αντιπροσώπων, την άμεση δημοκρατία, την αλληλεγγύη, για τους νικηφόρους αγώνες του αύριο. Για έναν συνδικαλισμό που έχει στον πυρήνα της πολιτικής του αντίληψης τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών κόντρα στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Με πλήρη συναίσθηση των πολιτικών και συνδικαλιστικών ευθυνών μας καταψηφίζουμε στο σύνολό της την οικονομική διαχείριση από την πλευρά της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. του ΔΣ της ΔΟΕ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ  

Χωρίς να αμφισβητούμε την εγκυρότητα των παραστατικών – αποδείξεων που κατατέθηκαν, κάνοντας κριτική και προτάσεις από συγκεκριμένη πολιτική σκοπιά και αντίληψη για το ρόλο του συνδικάτου, θεωρούμε ότι η ΔΟΕ παρουσιάζει υπερβολικό απολογισμό εξόδων, (2.221.987,43 ευρώ) ο οποίος μπορεί και πρέπει να μειωθεί  ώστε να προσαρμοστεί σε μια μείωση της συνδρομής στα 20 ευρώ ανά μέλος. Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

1. Τα έξοδα των μελών του ΔΣ ΔΟΕ και των αιρετών ΚΥΣΠΕ υπερκαλύπτονται από το ταμείο της ομοσπονδίας. Λαμβάνουν πλήρη κάλυψη των οδοιπορικών τους με κάθε μέσο συγκοινωνίας, εισιτήρια, διόδια, το ποσό των 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο με δικό τους αυτοκίνητο, έξοδα ενοικίασης αυτοκινήτου, με επίσης 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο για καύσιμα, ταξί, ακόμα και έξοδα parking. Αποζημιώνονται για μετακίνηση για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις (Γ.Σ. συλλόγων, παρουσία σε κινητοποιήσεις, συμμετοχή σε συνέδρια κλπ.) με 100 ευρώ την ημέρα, συν δυο ακόμα ημέρες για κάθε μετακίνηση άνω των 180 χιλ. (μια ημέρα για μετακίνηση κάτω των 180 χλμ. ) με το επιπλέον ποσό των 100 ευρώ (135 για εξωτερικό) ημερησίως, δηλαδή με 300 το λιγότερο ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των ημερών, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων, ακόμα κι αν η μετακίνηση έχει γίνει για λίγες ώρες.

Τα μέλη ΔΣ ΔΟΕ – αιρετών που προέρχονται από την επαρχία επιδοτούνται με 500 ευρώ το μήνα για ενοικίαση σπιτιού χωρίς την υποχρέωση να καταθέτουν συμβόλαιο ενοικίασης. Λαμβάνουν έως 900 ευρώ το μήνα, με δικαίωμα μετακίνησης έως και οκτώ «προς-από» μετακινήσεις για τον τόπο κατοικίας τους, ποσό το οποίο θεωρούμε υπερβολικό αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν μακριά από τα σπίτια τους και ο μισθός τους είναι 600 ή 700 ευρώ.

Επιπλέον, τα μέλη του Δ. Σ. της ΔΟΕ και οι αιρετοί ΚΥΣΠΕ χρηματοδοτούνται για αγορά εξοπλισμού (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ αναλώσιμα, κ.α.), οικοσκευής, χωρίς την ύπαρξη μιας ετήσιας καταγραφής εξόδων τεχνολογικού εξοπλισμού για καλύτερο έλεγχο. Η Ομοσπονδία επίσης, καλύπτει μέρος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων των αυτοκινήτων τους, κατά περίπτωση το μεγαλύτερο.

Επίσης, καλύπτονται από το ταμείο της Ομοσπονδίας με επιπλέον 400 ευρώ το μήνα (επιμίσθιο), όταν υπάρχουν συνάδελφοί μας που παίρνουν  λίγο περισσότερα, ως κανονικό μισθό για την επιβίωσή τους.

2. Ο προϋπολογισμός της ΔΟΕ αποτυπώνει τη γραφειοκρατική φύση ενός οργανισμού που απλώς αυτοσυντηρείται με τη συνδρομή των μελών του. Tα έξοδα κινητοποιήσεων, ως ποσοστό του συνόλου των εξόδων, είναι για την περίοδο 2014-2015 περίπου στο 10% με βάση το έντυπο του απολογισμού εσόδων εξόδων χρήσης. Μάλιστα, αν αφαιρέσουμε το μέρος εξόδων που μεταφέρεται στα έξοδα κινητοποιήσεων από τον κωδικό «έξοδα ΔΣ-ΕΕ-αιρετών συμβούλων-ΕΕ», το παραπάνω ποσοστό είναι σαφώς μικρότερο. Το υπόλοιπο 90% αναπαράγει υλικοτεχνική υποδομή και τα έξοδα μελών ΔΣ ΔΟΕ – αιρετών ΚΥΣΠΕ.

3.  Οι αποζημιώσεις ημερών περιοδειών εσωτερικού θα μπορούσαν να λείπουν εντελώς αν τα μέλη του Δ. Σ. της ΔΟΕ και οι αιρετοί πραγματοποιούσαν τις όποιες περιοδείες χρειάζονταν με κάλυψη όλων των εξόδων στη βάση προσκόμισης αποδείξεων για όλα τα έξοδα που γίνονται. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι περιοδείες αυτές παρουσιάζουν ένα επιπλέον κόστος, το οποίο μπορεί να μειωθεί, εξαιτίας της υπερεκπροσώπησης της ΔΟΕ από μέλη Δ. Σ. – αιρετών ΚΥΣΠΕ.

4. Σημειώνουμε επίσης ότι οι δαπάνες για ταξίδια μελών ΔΣ ΔΟΕ στο εξωτερικό θα μπορούσαν να μειωθούν στο ελάχιστο ιδιαίτερα όταν δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στους συνδικαλιστικούς – διεκδικητικούς αγώνες της ομοσπονδίας και καταλήγουν να γίνονται για λόγους δημοσίων σχέσεων. Δεν είμαστε οπαδοί του απομονωτισμού και ασφαλώς υπάρχει πολλές φορές ανάγκη της παρουσίας μας έξω από τα σύνορα της χώρας για την υπόθεση της ανάπτυξης του διεθνούς εργατικού κινήματος και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένος στόχος για την πραγματοποίηση αυτών των ταξιδιών, όπως δεν υπήρξαν και εισηγήσεις προτάσεις των απεσταλμένων μας. Επίσης δεν διαπιστώσαμε κάποια αξιοποίηση των πορισμάτων αυτών των συνεδρίων- σεμιναρίων, σχετικές δράσεις αλλά και ενημέρωση του κλάδου.

5. Βλέπουμε γενικόλογα ονόματα κωδικών, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση και κίνηση ποσών, που παραπλανούν. Τα έξοδα των επιμισθίων μελών ΔΣ-αιρετών ενσωματώνονται χωρίς να φαίνονται, στον κωδικό «έξοδα κίνησης μελών ΔΣ/αιρετών». Από τον κωδικό «έξοδα ΔΣ-ΕΕ-αιρετών» μεταφέρονται ποσά στον κωδικό «κινητοποιήσεις» για ευνόητους λόγους. Ο κωδικός «παιδαγωγικές έρευνες» καλύπτει πάγια έξοδα συντήρησης του ΙΠΕΜ ΔΟΕ. Τα τιμολόγια π.χ. εξοπλισμού, κοινοχρήστων, τηλεφώνου ή πληρωμές ειδικών συνεργατών για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά, πιθανώς και για νομικά θέματα, δεν συνιστούν επιστημονικές παιδαγωγικές έρευνες. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να καταγγείλουμε ότι το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ τη φετινή χρονιά λειτούργησε κατά αποκλειστικότητα για την εξυπηρέτηση του προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της Π. Ε. στο πλαίσιο του  ΕΣΠΑ και για κανένα άλλο λόγο.

6. Το κόστος της ετήσιας συνδρομής της ΔΟΕ για την ETUCE, (γύρω στις 30000 ευρώ) συν αυτό της συμμετοχής των απεσταλμένων της ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις της πρέπει να καταργηθεί. Κρίνουμε ότι η συμμετοχή του συνδικάτου σ’ έναν τέτοιο υπερ- γραφειοκρατικό οργανισμό, ο οποίος μάλιστα εναρμονίζεται πλήρως με τις στοχεύσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, κάθε άλλο παρά προωθεί τα συμφέροντα του κινήματος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Η θέση μας είναι η αποχώρηση του συνδικάτου από την  ETUCE.

7. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ετήσια αλλά και στα πλαίσια της διετίας καταγραφή εξόδων που αφορούν αγορές ηλεκτρονικού και άλλου υλικού (κινητά τηλέφωνα, laptop, εκτυπωτές, κλπ.), από την ομοσπονδία και τα μέλη του Δ.Σ., των αιρετών, του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ κλπ.

        8. Παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά και στις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες τις εργασίες τους.

9. Δεν υπάρχουν τις περισσότερες φορές έγγραφες συμφωνίες, προσφορές, συμβόλαια υποχρεώσεων ούτε μειοδοτικοί διαγωνισμοί για το κόστος των εργασιών με τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται η Ομοσπονδία.

10. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε εφικτή τη μείωση της συνδρομής κατά 4 ευρώ ανά μέλος (μείωση εσόδων κατά 140000 ευρώ), η οποία μπορεί να υπερκαλυφθεί.

Ενδεικτικά:

 • Κατάργηση του επιμισθίου: 62400 ευρώ
 • Αποχώρηση από ETUCE: 30000 ευρώ
 • Μείωση κατά 50% και πλέον εξόδων ΓΣ: 40000 ευρώ
 • Μείωση αριθμού ημερών περιοδειών (με πλαφόν), εκπροσώπων, χιλιομετρικής αποζημίωσης, κόστους αεροπορικών εισιτηρίων, ημερήσιας αποζημίωσης.
 • Ασφάλιστρα αυτοκινήτων: 12000 ευρώ
 • ΣΥΝΟΛΟ: 144.400 ευρώ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 1. Να καταργηθούν οι παροχές και τα προνόμια των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., διότι όλα αυτά προέρχονται από χρήματα του κλάδου. Κατάργηση του επιμισθίου. Αποζημίωση με αποδείξεις των ημερών περιοδειών.
 2. Τα πραγματικά έξοδα να πληρώνονται μόνο με την υποβολή αποδείξεων και μέχρι ένα ορισμένο πλαφόν. Για μια ημέρα περιοδείας, πλαφόν 70 ή 80 ευρώ. Χιλιομετρική αποζημίωση στα 0,20 ευρώ το χιλιόμετρο. Ενοίκιο για τους προερχόμενους από την επαρχία με κατάθεση μισθωτηρίου συμβολαίου, έως 400 ευρώ και τέσσερις «προς-από» μετακινήσεις για τον τόπο κατοικίας τους με πλαφόν τα 500 ευρώ.
 3. Αναλυτική δημόσια παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού καθώς και το δημόσιο απολογισμό όλων των μελών που παίρνουν οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση. Το συνδικάτο οφείλει πλήρη διαφάνεια στα μέλη του.
 4. Το συνδικάτο οφείλει να ανακοινώνει δημόσια τους κανόνες λειτουργίας στο θέμα των οικονομικών, δηλαδή τι ισχύει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά με πλήρη διαφάνεια και χωρίς να επιτρέπονται κατά το δοκούν αλλαγές των αποφάσεων χωρίς αιτιολόγηση.
 5. Καμία πληρωμή δε θα γίνεται χωρίς την διασταύρωση των εργασιών στις οποίες αναφέρεται. Τα χρήματα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποδίδονται στα μέλη ή στα ταξιδιωτικά γραφεία μετά από προσκόμιση των εισιτηρίων και των καρτών επιβίβασης. Σήμερα, άλλωστε που η κράτηση μέσω διαδικτύου είναι εύκολη και πιο οικονομική, τα μέλη οφείλουν να κλείνουν με τον οικονομικότερο τρόπο τα εισιτήρια τους, χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες.
 6. Κάθε παραστατικό για εργασίες εκτύπωσης εντύπων, αφισών, περιοδικών κλπ. της ομοσπονδίας οφείλει να συνοδεύεται από το αντίστοιχο έντυπο. Το ίδιο και για αποστολές ταχυδρομείου ή κούριερ.
 7. Να γίνουν έγγραφες συμφωνίες με τις εταιρίες μόνιμης συνεργασίας και μειοδοτικοί διαγωνισμοί σχετικά με το κόστος εργασιών και υπηρεσιών.
 8. Να καταργηθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων αυτοκινήτου από το ταμείο της Ομοσπονδίας.
 9. Να αντικατασταθούν τα φιλοδωρήματα στους δυο συνεργάτες, Περικλή, Παναγιώτη από σταθερή χρηματική αποζημίωση.
 10. Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών (ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πως είναι η ζωή στο σχολείο.
 11. Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότηση τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης.

Υπηρετούμε αυτήν την αντίληψη που θέσαμε για το συνδικάτο τόσο με τις θέσεις και τους αγώνες όσο και με τη στάση μας:

Η εκπροσώπηση των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ και η στάση του εκπροσώπου αποφασίζεται, κρίνεται και ελέγχεται από συλλογικές διαδικασίες.

Η θητεία του εκπροσώπου είναι μονοετής.

Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, επιστρέφουν στην ομοσπονδία μέσω του κωδικού για την αίθουσα, όσα χρήματα από τις περιοδείες δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά τους έξοδα, καταθέτουν συμβόλαιο ενοικίου και αποζημιώνονται για το ποσό που αντιστοιχεί σ’ αυτό όταν προέρχονται από την επαρχία, δεν καταθέτουν το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου τους και δεν αποζημιώνονται γι’ αυτό, ενώ από το επιμίσθιο κρατούν το ποσό που καθορίζει η ολομέλεια των Παρεμβάσεων (200 ευρώ το μήνα για φέτος) και το υπόλοιπο το καταθέτουν στο ταμείο των Παρεμβάσεων για την έκδοση και αποστολή ενημερωτικού υλικού και την ενίσχυση του κινήματος.

Το ίδιο κάνουν και οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στην ΕΕ, στο ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, στην ΑΔΕΔΥ για όσα από τα παραπάνω τους αφορούν.

Η διαχείριση των χρημάτων ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ανοιχτό συλλογικό τρόπο. Ανακοινώνουν δημόσια τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό τους (έσοδα-έξοδα) καθώς επίσης και δημοσιοποιούν τον οικονομικό απολογισμό των Παρεμβάσεων. 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ