ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ! Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “η Πρόοδος”

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε συγνώμη για την έλλειψη σχολικών βιβλίων, χωρίς να αναλάβει η ίδια ευθύνες τις οποίες επέρριψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο γ. γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σε δηλώσεις του τόνιζε ότι τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Προφανώς τα βιβλία των μαθηματικών, της γεωγραφίας, της ιστορίας δεν συγκαταλέγονται στα βασικά. Αν και συμπληρώνουμε ήδη το πρώτο τέταρτο της σχολικής χρονιάς, τα περισσότερα διδακτικά βιβλία ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, στην α’ τάξη έχει φτάσει μονάχα το 35% των βιβλίων, στη β’ το 30%, στη γ’ το 18%, στη δ’ το 36%, στην ε’ το 35% και στη στ’ το 22%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου δεν θα πρέπει να ελπίζουμε σε καινούργιες παραδόσεις βιβλίων πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ με την αρχή του 2012 η κυβέρνηση θα διακόψει τη λειτουργία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων – πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος για τη διανομή των σχολικών βιβλίων στους μαθητές.

Χρειάζεται άραγε να εξηγήσουμε ότι οι πιο απλές προϋποθέσεις για τη μόρφωση της νέας γενιάς θυσιάζονται στο βωμό των μνημονίων; Χρειάζεται άραγε να χρησιμοποιήσουμε δραματικούς τόνους για να γίνει κατανοητό ότι το φιλότιμο μας, το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, δεν αρκεί; Χρειάζονται πολλά λόγια για να γίνει ξεκάθαρο ότι το έντυπο δωρεάν σχολικό βιβλίο είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά μας;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρει ακέραιη την ευθύνη για την πρωτόφαντη κατάντια του δημόσιου σχολείου. Όσοι ευθύνονται για την ατιμωρησία της ηγεσίας αυτής είναι συνυπεύθυνοι. Όσοι επιβραβεύουν την πολιτική ηγεσία που συνειδητά υπονομεύει το δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου έχουν ανοίξει λογαριασμούς με την εκπαιδευτική κοινότητα. Θα πληρώσουν.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες για να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών μας.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να αναδείξει το θέμα των σχολικών βιβλίων. Η έκδοση σχετικής αφίσας, η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, η διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης, η συγκρότηση ενός μετώπου πνευματικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων για το θέμα αυτό είναι δική της δουλειά. Αν δεν αγωνιστούμε τώρα για το δωρεάν έντυπο σχολικό βιβλίο, του χρόνου οι εκπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών θα είναι αδιανόητες.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ 
“Η ΠΡΟΟΔΟΣ”  
Πειραιάς  17-11-2011
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ & ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ   Τ. Κ. 185 45 ΠΕΙΡΑΙΑΣ  
Αριθ. Πρωτ.: 80
ΤΗΛ.: 210 4613836 – FAX.: 210 4206111
ΚΙΝ.: 6972210342 – 6944 605921
ΗΛΕΚ/ΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: www.e-proodos.gr
E-mail: eproodos@gmail.com