ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ-ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 22 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Μπροστά σε μια από τις πιο ιστορικές αντιδραστικές τομές θα βρεθούν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, επιστέγασμα της αντεργατικής λαίλαπας του μνημονιακού καθεστώτος και της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται σ’ όλη την ελληνική κοινωνία.

Μετά τα εκατομμύρια απολυμένων του ιδιωτικού τομέα και την άλωση των όποιων εργατικών δικαιωμάτων υπήρξαν σ’ αυτόν, στις  22του Μάρτη ανακοινώνονται οι πρώτες περίπου 4000 απολύσεις Δ/Υ που αφορούν το 2013 και ανάμεσα τους υπάρχουν εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες.

Ένα αιώνα μετά την κατάκτηση της μονιμότητας των Δ/Υ, η κυβέρνηση επιδιώκει να την καταργήσει. Αν το επιτρέψουμε θα είναι η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει στη δεξαμενή των απολύσεων χιλιάδες νέους εργαζόμενους, από όλους τους τομείς του δημοσίου, για να τηρηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για 14.000 απολύσεις μέσα στο 2014.

Πριν μάλιστα ολοκληρωθεί ο υπάρχον γύρος των συμφωνηθέντων απολύσεων ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον αριθμό των απολύσεων – διαθεσιμοτήτων το 2015, στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου ή όπως ονομαστεί το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη προετοιμάζεται πολιτικά και επικοινωνιακά. Διαμορφώνουν έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας και απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο, καταργώντας στην πράξη τη μονιμότητα της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Μολονότι παραδέχονται ότι ο μνημονιακός στόχος της μείωσης κατά 150.000 θέσεις εργασίας έχει ήδη επιτευχθεί, η συζήτηση περί απολύσεων παραμένει στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι κάθε απόλυση εργαζομένου ανοίγει την όρεξη της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου για την ολοκληρωτική ανασυγκρότηση των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της επισφάλειας και της ελαστικοποίησης. Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε! 

Στο άλλο κρίσιμο μέτωπο της αξιολόγησης προχωρά η συγκυβέρνηση με την καθοδήγηση της τρόικας στον «κοινωνικό δαρβινισμό», νομοθετώντας τη φυσική επιλογή και την ποσόστωση των «άχρηστων» Δ/Υ. Στόχος για τη συγκυβέρνηση είναι να διαμορφώσει ένα κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού, να επιβάλει την πολυδιάσπαση και την υποταγή και βέβαια να αξιοποιήσει την «αξιολόγηση» για τη δημιουργία της δεξαμενής απ’ όπου θα ξεφορτώνεται «ακριβούς» εργαζόμενους, επαναπροσλαμβάνοντας προσωπικό με δικαιώματα πενταμήνου, με μισθό 490 ευρώ, αναλώσιμο και πλήρως ελαστικοποιημένο.

Αυτό επιχειρεί να κάνει και στην εκπαίδευση με την «αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση» ενοχοποιώντας τους εκπαιδευτικούς, κατηγοριοποιώντας τα σχολεία και διευρύνοντας τις μορφωτικές ανισότητες.

Όμως συναντά ισχυρότατες αντιδράσεις που οδηγούν τη συγκυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας σε απίθανες ενέργειες, με κυρίαρχο στοιχείο τη γελοιότητα και την καταστολή. Πολλά τα παραδείγματα με τελευταίο τα χρυσοπληρωμένα σεμινάρια επιμόρφωσης των στελεχών για την «αξιολόγηση-καρατόμηση» των εκπαιδευτικών.

Εκεί βρέθηκαν το Σάββατο 15 Μαρτίου πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε μια μαζική και μαχητική διαδήλωση. Περικύκλωσαν ασφυκτικά το καλά φρουρούμενο «κάστρο» του υπουργείου, απέκλεισαν έξω τους επίδοξους αξιολογητές και έδωσαν με αυταπάρνηση και επιτυχία τη μάχη τέσσερις ολόκληρες ώρες σε όλες τις εισόδους του υπουργείου. Οι εκπαιδευτικοί δεν πτοήθηκαν ούτε όταν ψεκάστηκαν ούτε όταν απωθήθηκαν ούτε όταν χτυπήθηκαν για να επιμορφωθούν τα στελέχη της  εκπαίδευσης, πιστοί υπηρέτες του μνημονίου, της Τρόικα, των απολύσεων και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ υιοθέτησαν για μια ακόμη φορά την βία και την καταστολή απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα που υπερασπίστηκε τη δημόσια και  δωρεάν εκπαίδευση. Τα «στελέχη- αξιολογητές» μεταφέρθηκαν τελικά κάτω από την προστασία των ΜΑΤ, των ΔΙΑΣ και των λοιπών δυνάμεων καταστολής με ταξί μέσα στο υπουργείο. Αποδοκιμάστηκαν έντονα  όσα από τα «στελέχη» επέλεξαν να περάσουν μέσα από τα μπλοκ των διαδηλωτών, βρίσκοντας απέναντί τους όχι μόνο τους αποφασισμένους εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες και μαθητές. Τελικά μόλις και μετά βίας 62 στελέχη εκπαίδευσης επί συνόλου 160 κατόρθωσαν, ντροπιασμένα, κρυμμένα μέσα σε ταξί και με την προστασία των ΜΑΤ, να μπουν στο υπουργείο.

Απέναντι σε αυτή τη σαρωτική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης, των Ε.Ε.-ΔΝΤ και του κεφαλαίου η απάντηση δεν μπορεί να είναι σπασμωδική και μερική. Χρειάζεται ένα πλατύ, ενωτικό κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής κυβέρνησης, τρόικας   και όλης της αντεργατικής πολιτικής. Χρειάζεται σχέδιο, διάθεση μαχητικού αγώνα διαρκείας και κλιμάκωση. Μόνο μια τέτοια γραμμή μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και να τους πείσει ότι οι θυσίες που θα κάνουν δεν θα είναι κι άλλα μεροκάματα «χαμένα», αλλά ένας αποφασιστικός αγώνας ρήξης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.

Η επίθεση είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση όλου του κόσμου της εργασίας.

Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανένας απολυμένος στις 22 Μάρτη. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μαζικό, συλλογικό, μαχητικό και απεργιακό αγώνα. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη μάχη, κανείς δεν εξαιρείται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικα, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όλοι και όλες οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, για τη την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για δημόσια και δωρεάν Υγεία – Παιδεία.

Όλοι και όλες στη μάχη για να αποτρέψουμε τη «σφαγή των αμνών», των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της υποχρεωτικής κινητικότητας, που κυριολεχτικά αν επιβληθούν, θα σκορπίσουν ιστορικές κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Nα αποτρέψουμε τη μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις, τους μαθητές σε πελάτες και τους εκπαιδευτικούς σε υποταγμένους σκυφτούς «υπαλλήλους».

Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των σχολείων, να ακυρώσουμε το σχολείο της αγοράς, του ανταγωνισμού του φόβου.

Να δώσουμε συλλογικά τη μάχη για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ.

Να κηρύξει 24ωρη απεργία η ΔΟΕ για την Παρασκευή 21του Μάρτη και να συμπορευτεί με την ΟΛΜΕ στις διαδηλώσεις και στις άλλες δράσεις.

  • Όλοι και όλες στην απεργία στις 19 και 20 Μάρτη! Όλοι στον αγώνα!
  • Όλοι και όλες στην κινητοποίηση την Παρασκευή 21 Μάρτη στις 2 το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας για την ακύρωση του  σεμιναρίου για την αξιολόγηση.

 

Θα παλέψουμε για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας,

 τους μαθητές μας και το δημόσιο σχολείο.