Αποφάσεις Συλλόγων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Την Τετάρτη 28/9 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Σμύρνης με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην εκπαίδευση, τις  αβάσταχτες περικοπές που πραγματοποιούνται στους μισθούς μας. Περικοπές που πλέον όχι απλά υποβαθμίζουν τις ζωές μας αλλά μας οδηγούν σε εποχές φτώχειας με απρόβλεπτες συνέπειες για τον καθένα και την καθεμιά χωριστά.

Η συνέλευση, με αρκετά ικανοποιητική προσέλευση, συζήτησε τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, το νέο σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση και  Διοίκηση της Εκπαίδευσης», την εξαθλίωση που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς με τις περικοπές στα μισθολογικά και τα χαράτσια που επιβάλλονται, αποφάσισε:

Να καλέσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, να ενεργοποιηθεί σοβαρά και όχι συμβολικά απέναντι στη λαίλαπα των μέτρων που μας επιβάλλονται.

Είναι προτιμότερο αντί για 24ωρες κλαδικές , χαμηλής συμμετοχής απεργίες, να οργανωθεί μια γενική απεργία διάρκειας.

Ζητάμε από την ομοσπονδία να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοια προοπτική.

Να έρθει σε επαφή και συντονισμό με συνδικάτα και σωματεία και του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα για τη συγκρότηση ενός πανεργατικού-παλλαικού μετώπου, με στόχο τη πραγματοποίηση καθολικής γενικής απεργίας διαρκείας με κλειστό όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο να φύγουν τώρα η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και το μνημόνιο.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ

Νέα Σμύρνη 28-9-2011

Η Γενική Συνέλευση

 

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Απόφαση του Δ.Σ. για το διεκδικητικό πλαίσιο και τις μορφές αγώνα

4– 10 – 2011

Η αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς σφραγίζεται από την ολομέτωπη αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική επέλαση κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή  ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός καθεστώτος σύγχρονης οικονομικής «χούντας» επ’ ωφελεία αποκλειστικά των δανειστών της χώρας και των αγορών!

Βιώνοντας αυτή την πραγματικότητα, οι εκπαιδευτικοί του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. μέσα από τη συμμετοχή μας στους αγώνες, τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, συνειδητοποιούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι και ως εκπαιδευτικοί δεν λύνονται χωρίς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Συγκεκριμένα :

Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκώνπροβλημάτων αλλά και των προβλημάτων του δημόσιου δωρεάν σχολείου, θεωρούμε την ανατροπή με μαζικούς κοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες της αντιλαϊκής κυβέρνησης αλλά και την αντιπαράθεση με κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, πανεκπαιδευτικό, λαϊκό, κοινωνικό μέτωπο που θα προβάλλει στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών, ευρύτερα των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία που προκάλεσε την κρίση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να φύγουν τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. από τη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς των δανειστών, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να χειριστούν το χρέος με «επιμηκύνσεις» και «αναδιαρθρώσεις» και την επιβολή ενός «αέναου» Μνημόνιου (βλ. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Μνημόνιο 4, νέο μισθολόγιο, κλπ.) που θα οδηγεί στη διαχρονική μείωση μισθών και συντάξεων, στη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας, στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην πρόκληση εν τέλει μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής. Προβάλλουμε το αίτημα για παύση πληρωμών του χρέους και τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, κρατική φαρμακοβιομηχανία, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχος των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων. Κατάργηση – απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για : τις περικοπές στους μισθούς την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία.  Εγγυημένος κατώτατος μισθός για όλο το λαό.  Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση – δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και  υγεία για όλους. 

Πραγματική πολιτική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν συνοδεύεται από κοινωνική και οικονομική δημοκρατία. Πραγματική πολιτική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει όσο η νέα γενιά καταδικάζεται στην ανεργία και οι παλαίμαχοι στη δουλειά μέχρι θανάτου. Δεν μπορεί να υπάρξει όσο τράπεζες, τοκογλύφοι, εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, λεηλατούν το δημόσιο και κοινωνικό πλούτο ενώ η εργαζόμενη πλειοψηφία λιμοκτονεί.

Απαιτούμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες την άμεση κήρυξη Γενικής Πολιτικής Απεργίας με μορφή διάρκειας που να κινείται στην παραπάνω κατεύθυνση και να θέτει ως κεντρικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής.Οι διαδηλώσεις στις πλατείες πρέπει να συναντηθούν με τις εργατικές απεργίες  και τα συνδικάτα, με τα κινήματα ανυπακοής «δεν πληρώνω», με τα κινήματα στις γειτονιές, με το εκπαιδευτικό κίνημα. Συμμετέχουμε ως Σύλλογος, στη συνεχή παρουσία και παρέμβαση στο Σύνταγμα του Συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

 

Συμμετέχουμε στο κίνημα «δεν πληρώνω», στις δράσεις που πραγματοποιούνται από τις Ανοιχτές Λαϊκές Συνελεύσεις Αμπελοκήπων και Ζωγράφου στις τοπικές ΔΟΥ και καλούμε τους συναδέλφους να καταθέσουν στο Σύλλογο τα εκκαθαριστικά τους και να αγνοήσουν τις απειλές της κυβέρνησης και των υπουργών της.

 

Καμιά εμπιστοσύνη και καμιά στήριξη των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ. Σε όλες τους τις εκφράσεις, (τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο) τα μεγάλα συγκροτήματα τύπου συκοφαντούν και σπιλώνουν κάθε κοινωνικό αγώνα, κάθε λαϊκή διεκδίκηση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκροτήσουμε τα δικά μας δίκτυα ενημέρωσης.

Επιβεβαιώνουμε και επικαιροποιούμε το διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου μας :

 

Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στο θέμα της μονιμότητας. Η εργασιακή «εφεδρεία» αποτελεί σαφή κατάργηση της μονιμότητας. Την ίδια στιγμή, η μετακίνηση συναδέλφων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, παραβιάζει ακόμα και την αρχή του αμετάθετου. Μαζικοί διορισμοί – διορισμός όλων των αναπληρωτών – οργανική θέση για κάθε εκπαιδευτικό έργο.

 

Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση. Καμιά μείωση μισθών – 1400 καθαρά στο νεοδιόριστο. Η λογική και η επιμονή γύρω από το ενιαίο μισθολόγιο είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και την αποδόμηση της δωρεάν περίθαλψης.

 

Άμεση, έγκαιρη και δωρεάν διανομή όλων των βιβλίων σε όλους τους μαθητές. Όχι στην κατάργηση του Ο.Ε.Δ.Β. και του Ο.Σ.Κ. Όχι στην υποκατάσταση συγγραμάτων από φωτοτυπίες, cd, ή ψηφιακές «εκδόσεις». Εξοπλισμός όλων των σχολείων με βιβλιοθήκες και εργαστήρια πληροφορικής. Δωρεάν παροχή στους μαθητές όλων των βαθμίδων, όλου του υλικού που είναι απαραίτητο για τη διδασκαλία, όπως διδακτικό υλικό για το νηπιαγωγείο, άτλας γεωγραφίας, γραφική ύλη και αναλώσιμα υλικά για καλλιτεχνικά μαθήματα κλπ.

 

Παιδαγωγική ελευθερία – αυτοδιοίκηση και δημοκρατία στο σχολείο. Να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νέο νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση που καταργεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και εγκαθιστά τη δικτατορία της αγοράς μέσα στις σχολικές μονάδες. Όχι στους νέους «υπερδιευθυντές» – μάνατζερ που θα έχουν ρόλο πειθαρχικού προϊσταμένου και επιθεωρητή. Ανώτερο όργανο στη σχολική μονάδα ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Σχολικό Συμβούλιο. Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση και τη σύνδεσή της με την υπηρεσιακή – μισθολογική εξέλιξη. Κανένα σχολείο δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση – χειραγώγηση – κανένας συνάδελφος «συνεργάτης» του υπουργείου ως μέντορας – «επιθεωρητής». Καμιά αξιολόγηση στους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ.

 

Όχι στο σχέδιο συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και συμπτύξεων τμημάτων που προωθεί το φθηνό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς.  Όχι στο αντιεκπαιδευτικό μοντέλο των ΕΑΕΠ (800 «αναμορφωμένα» σχολεία).

Αναβάθμιση και όχι κατάργηση της μετεκπαίδευσης. Επιμόρφωση στο χρόνο εργασίας με κυρίαρχο λόγο των εκπαιδευτικών στο σχεδιασμό της – Όχι στο νέο πρόγραμμα «απορρόφησης» κονδυλίων μέσω της υποχρεωτικής «επιμόρφωσης» – συμμόρφωσης 150.000 εκπαιδευτικών (πρόγραμμα Μ.Π.Ε.Ε.)

Είμαστε αντίθετοι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της περικοπής της δεύτερης ξένης γλώσσας, της κατάργησης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών, του προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων.

Απέναντι στο φθηνό και αυταρχικό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, το εκπαιδευτικό κίνημα, οφείλει να αντιτάξει τη δική του ολοκληρωμένη θέση για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

 

 

Για να ανοίξει ο δρόμος για μια τέτοια προοπτική, απαιτείται μαζική, αγωνιστική, ενωτική απάντηση, απαιτείται να οργανωθεί από τη βάση των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων ένας Αγώνας Διαρκείας για να υπερασπιστούμε τη ζωή, την εργασιακή και κοινωνική μας αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, για να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε το σύγχρονο Μεσαίωνα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι μαζικός και πολύμορφος, να περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, κοινή στάση και δράση μέσα στα σχολεία και τις τάξεις, τοπικές δράσεις, καμπάνιες και πρωτοβουλίες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει απαραίτητα να έχουν γενικό – διακλαδικό χαρακτήρα και ένταση – κλιμάκωση του αγώνα με την οργάνωση επαναλαμβανόμενων ανά εβδομάδα γενικών – διακλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων, μαχητικών συλλαλητηρίων, τοπικών κινητοποιήσεων και δράσεων, καταλήψεων, κλπ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γ.Γραμματέας

Μαριόλης Δημήτρης                                                                Καππής Γιώργος