Νέο πειθαρχικό δίκαιο : ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του αιρετού του Α΄ ΠΥΣΠΕ Δημήτρη Σκλάβου

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες σας στέλνω το ενημερωτικό από  την τελευταία συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ, όμως θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά θα σας ενδιαφέρει είναι  η ενημέρωση για το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και που αφορά το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, για αυτό και προτάσσω στο παρόν σημείωμα τη σχετική πληροφόρηση, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό  να γνωρίζουμε όλοι τα υπηρεσιακά θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  κ. Ρέππα, ψηφίστηκε όπως προαναφέρθηκε από τα τρία κόμματα- υπηρέτες της Τρόικας και του Μνημονίου (Ν 4057/ ΦΕΚ54-  14/3/2012)  και οι  νέες ρυθμίσεις που εισήγαγε προβλέπουν την παραπομπή πειθαρχικών παραπτωμάτων των εκπαιδευτικών σε νέα πειθαρχικά όργανα, όπου δεν μετέχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων (μέχρι τώρα η πειθαρχική δίωξη ήταν μέρος των καθηκόντων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων όπου ως γνωστόν μετέχουν και δυο αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, σε σύνολο πέντε μελών) αλλά αποκλειστικά ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί,  μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διευθυντές της εκπαίδευσης (οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο αυτό εισπράττουν επιπλέον χρηματική αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση). Τα νέα αυτά συμβούλια αναμένεται να συγκροτηθούν γρήγορα, οπωσδήποτε πριν το καλοκαίρι, ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα.

Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με  την αυστηροποίηση των ποινών, (π.χ. μείωση των αποδοχών ως και κατά τα 3/4 του μισθού ή διοικητικά πρόστιμα που αγγίζουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ, αργία του εκπαιδευτικού  πριν ακόμα τελεσιδικήσει τυχόν ποινική του δίωξη, τίθεται για πρώτη φορά ως όριο η χαμηλότερη πειθαρχική ποινή που μπορεί να επιβληθεί για πειθαρχικό παράπτωμα – για το παράπτωμα της σοβαρής απείθειας δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή χαμηλότερη του υποβιβασμού κλπ.) αλλά και με δεδομένη τη γενικότητα του όρου πειθαρχικό παράπτωμα (συμπεριλαμβάνει για παράδειγμα «πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία», καθώς και το «σοβαρή απείθεια», φράσεις εσκεμμένα αόριστες, που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς απαράδεκτους τρόπους), αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή αυταρχική εξέλιξη, που αποσκοπεί στην χειραγώγηση και στον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών.

          Σε εποχές που επιχειρείται με συστηματικό και συνειδητό τρόπο η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η μετατροπή του αγαθού της Παιδείας σε εμπόρευμα προς πώληση, τέτοιοι νόμοι έρχονται με επιδίωξη να καταπνίξουν την διογκούμενη οργή και αγανάκτηση που απολύτως δικαιολογημένα νιώθει ο καθένας, βλέποντας το επίπεδο ζωής του να καταρρέει, εργαζόμενος πλέον με αμοιβές φτώχιας, ενώ άλλοι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν και να κερδίζουν χρήματα, εις βάρος του.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, δε συνέτρεχε απολύτως κανένας λόγος για την ψήφιση των προαναφερθέντων άρθρων του νόμου. Η διοίκηση είχε την απόλυτη ευχέρεια να επιβάλλει ποινές επαρκώς αυστηρές και με τα υπάρχοντα  συμβούλια αν το ήθελε, έχοντας την πλειοψηφία των 3/5 των μελών στη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Φοβούμενη όμως την ραγδαία αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και θέλοντας να φιμώσει τις εναντίον της φωνές επιλέγει αυταρχικά την αδιαφάνεια, αφού πλέον οι πειθαρχικές αποφάσεις θα παίρνονται χωρίς τη δυνατότητα εκλεγμένων εκπροσώπων των εκπαιδευτικών να διατυπώνουν άποψη  ή να πληροφορούν τον κλάδο για αδικίες και για διατεταγμένες άνωθεν αποφάσεις.

 Δεν είναι βέβαια άσχετα όλα αυτά με την γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια σπίλωσης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, πρόσφατο παράδειγμα οι τραγικοκωμικές  δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου εναντίον συνδικαλιστών γιατρών στα αντίστοιχα υπηρεσιακά τους συμβούλια, δηλώσεις που στη συνέχεια πήρε πίσω όταν αποδείχθηκε ότι την επίμαχη απόφαση την είχα ψηφίσει και ο πρόεδρος του συμβουλίου, Νομικός σύμβουλος του Υπουργείου!! Δεν είναι φυσικά άσχετα όλα αυτά με την γενικότερη επίθεση που δέχονται οι αγώνες του λαού, είτε στους δρόμους μέσω της βίαιης καταστολής από την αστυνομία, είτε στο επίπεδο της μαύρης προπαγάνδας από τους πληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.  Ούτε φυσικά είναι άσχετη η επίθεση που επιχειρείται εναντίον των συναδέλφων εκλεγμένων αιρετών  στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Γ΄ Αθήνας  Βαϊνά Παντελή και Χρόνη Γιώργου, η δίωξη κατά του προέδρου του συλλόγου Κ. Σωτηρίου και αιρετού στο  ΑΠΥΣΠΕ   Τουλγαρίδη Κώστα αλλά και η δίωξη (ανακληθείσα μετά τις πολλές αντιδράσεις) απέναντι στη διευθύντρια Φραγκάκη Μαρία επειδή απλά διατύπωσε την ένστασή της απέναντι στην απροκάλυπτη προπαγάνδα του υπουργείου για τα προγράμματα της ΕΕ και του ΕΣΠΑ. Στο ίδιο κλίμα εντάσσονται και οι διώξεις ενάντια σε εκπαιδευτικούς και πολίτες που διαδήλωσαν την 28η Οκτωβρίου αλλά και οι απειλές ενάντια σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και πάλι με αφορμή την  25η Μαρτίου, ημέρα επετείου εξέγερσης βέβαια και όχι υποταγής σε ξένους αφέντες και ντόπιους κατσαμπάσηδες.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς στον καθένα μας αναλογεί ένα μέρος μιας γενικότερης ευθύνης: η υπεράσπιση του πολιτικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και της συλλογικής δράσης. Αν οπλιστούμε με το μεγαλύτερο όπλο μας, την κοινωνική αλληλεγγύη, όποια πειθαρχικά μέτρα εκφοβισμού κι αν πάρει οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πέσουν στο κενό. Κοιτάξτε τους: ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ.

Πέραν των παραπάνω στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ την Πέμπτη 15/3 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. 1.    ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ

Υπήρχαν  πέντε συνάδελφοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και το αίτημα τους εγκρίθηκε. Διευκρινήσεις ζητήθηκαν για  την περίπτωση μιας έκτης συναδέλφου, προκειμένου να αποφασίσει το ΠΥΣΠΕ σε επόμενη συνεδρίαση και για το δικό της αίτημα

2.ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ και ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ  ΤΙΤΛΟΥ  ΣΠΟΥΔΩΝ

Υπήρχαν  τρεις μόνιμοι  συνάδελφοι με μεταπτυχιακά και ένας με διδακτορικό. Όλα ήταν συναφή με την εκπαίδευση και εγκρίθηκαν.

  1. 2.    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΛΛΟ   ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι τρεις από τις τέσσερεις αποσπάσεις αφορούσαν δασκάλους και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το συμβούλιο. Η τέταρτη αφορούσε νηπιαγωγό  που μετακινιόταν σε άλλο από τα πρώην πλέον γραφεία. Σε συνέχεια τοποθέτησης μου σε προηγούμενο ΠΥΣΠΕ περί της επείγουσας ανάγκης πρόσληψης νηπιαγωγών  στα σχολεία της Α΄ Διεύθυνσης  διαφώνησα και μειοψήφησα (ψήφοι 4-1), δηλώνοντας πως αυτή τη στιγμή πάρα πολλές νηπιαγωγοί καθημερινά αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά τους με προβλήματα υγείας, αδυνατώντας να πάρουν άδεια, αφού δεν υπάρχουν στη διάθεση της διεύθυνσης άλλες νηπιαγωγοί για να τις αντικαταστήσουν. Η κατάσταση αυτή της εκμετάλλευσης του φιλότιμου των συναδελφισσών δεν μπορεί να συνεχίζεται, σε εποχές μάλιστα αυξημένης ανεργίας. Αντί να μεταφέρουμε συναδέλφισσες από το ένα νηπιαγωγείο στο άλλο προσπαθώντας να μπαλώσουμε υπαρκτά κενά, πρέπει να απαιτηθεί η μόνιμη πρόσληψη και άλλων νηπιαγωγών, που η δημόσια εκπαίδευση τις έχει πραγματικά ανάγκη.

                                                                                ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

                                           αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Α΄Αθήνας

με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

www.paremvasis.gr