ΤΟΥΡΚΙΑ: Το κράτος βασανίζει και δολοφονεί.
Η απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζεται

του Στέλιου Φωκιανού

Το φθινόπωρο του 2000 ξεκίνησε ένας μαζικός αγώνας με απεργίες πείνας και διαδηλώσεις ενάντια στα κελιά τύπου F. Το Νοέμβριο η απεργία εξελίχθηκε σε διαρκείας, μέχρι θανάτου, από εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους και γονείς του συλλόγου TAYAD. 

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ ΤΥΠΟΥ F ΚΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ TINNITUS
Φαντασθείτε ένα χώρο 2 Χ 3 μ. και μια τρύπα 50 Χ 50 εκ. μέσα από την οποία περνάει μόνο ένας κρατούμενος. Δεν υπάρχει παράθυρο. Μια σιδερένια πόρτα, κλειδωμένη όλο το 24ωρο. Μια φορά τη μέρα ένα πόδι σπρώχνει ένα δίσκο με φαγητό κάτω από την πόρτα. Ένας χώρος λευκός όπου υπάρχει ένα κρεβάτι, μια καρέκλα, ένα τραπέζι και μια τουαλέτα. Μια ώρα την ημέρα ο κρατούμενος βγαίνει στο προαύλιο όμως το φως του ήλιου τον τυφλώνει κι έτσι δεν μπορεί να υψώσει το κεφάλι του. Επiστήμονες στη Γερμανία απέδειξαν ότι οι συνθήκες απομόνωσης και το έντονο ψυχολογικό άγχος είναι τα αίτια της ασθένειας Tinnitus με συμπτώματα την αίσθηση κενού κι ανυπαρξίας, τη διάβρωση της ψυχής, την αίσθηση ανικανότητας να συνεχίσεις, την αποξένωση απ΄ την πραγματικότητα, τις παραισθήσεις, την επιδείνωση της ικανότητας της σκέψης, τα αισθητήρια λάθη, την εσφαλμένη αντίληψη κι απώλεια βάρους. 

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Στις 22 του Δεκέμβρη 10.000 στρατιώτες και αστυνομικοί επιτέθηκαν σε 20 φυλακές. Χρησιμοποίησαν 20.000 βόμβες (εμπρηστικές, νεύρων, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού) και σφαίρες. Η αντίσταση κράτησε μέρες, με αποτέλεσμα 28 νεκρούς, 500 τραυματίες και τη μεταφορά χιλίων και πλέον κρατουμένων στα κελιά F.

Σήμερα οι απεργοί πείνας συνεχίζουν τον αγώνα τους στα νοσοκομεία και τα κελιά F. Το τουρκικό κράτος τους βασανίζει αφήνοντας τους γυμνούς μες στα κελιά, χωρίς θέρμανση, με τραύματα από σφαίρες και εγκαύματα στο σώμα τους και τους υποχρεώνει να πίνουν βρώμικο νερό.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η απεργία πείνας δεν έρχονται "ειδήσεις θανάτου" γιατί ασκείται με βία η υποχρεωτική σίτιση. Όταν οι απεργοί χάσουν τις αισθήσεις τους, οι βασανιστές επωφελούνται και τους τοποθετούν ορό. Όποιος συνέρχεται αφαιρεί από πάνω του τη συσκευή. Λίγο αργότερα ξαναχάνει τις αισθήσεις του και ο κύκλος ξαναρχίζει. Μ' αυτόν τον τρόπο σε πολλούς κρατουμένους καταστρέφονται κέντρα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα οι κινήσεις τους ν΄ αντιστοιχούν σε κινήσεις τετράχρονου παιδιού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η ομοσπονδία των γιατρών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αν ζητηθεί απ΄ τους γιατρούς να εφαρμόσουν υποχρεωτική σίτιση, το αίτημα αυτό δε θα γίνει δεκτό. Επίσης ορίζει τους κανόνες της σχέσης γιατρού - ασθενούς σε ό,τι αφορά την απεργία πείνας: οι απεργοί πείνας έχουν δικαίωμα απολαβής προστασίας, ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας τους, λήψης αποφάσεων σχετικά με την αποδοχή ή άρνηση της ιατρικής περίθαλψης. Οι γιατροί απ΄ την πλευρά τους οφείλουν να τηρούν το ιατρικό απόρρητο. 

Οι μανάδες του συλλόγου TAYD, καλλιτέχνες διανοούμενοι, η ομοσπονδία Δημοσίων υπαλλήλων, δικηγορικοί σύλλογοι, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, οι καταστηματάρχες της Κωνσταντινούπολης που έκλεισαν τα μαγαζιά τους για να διαμαρτυρηθούν, δυνάμωσαν τον αγώνα των απεργών. Παράλληλα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έγιναν πολλά συλλαλητήρια συμπαράστασης. Παράλληλα το τουρκικό κράτος συνεχίζει να συλλαμβάνει, να κλείνει τα γραφεία των οργανώσεων που συμπαραστέκονται, να βασανίζει και να φυλακίζει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ χειρίστηκαν την υπόθεση όπως όλες τις άλλες. Για δυο τρεις μέρες η εξέγερση αποτέλεσε πρώτο θέμα στα κανάλια. Τα "καυτά" γεγονότα πουλούσαν. Όταν οι υπεύθυνοι έκριναν πως το σοκ για το φιλοθεάμον κοινό ξεπεράστηκε, αναζήτησαν νέα ανατριχιαστικά γεγονότα στις περιπέτειες των άφθονων σταρ. Η εξέγερση και οι εξεγερμένοι δεν υπάρχουν πια γι αυτούς.

Η ΣΕΪΧΑΝ ΝΤΟΓΑΝ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ

Η Σεϊχάν Ντογάν που πυρπολήθηκε από τους στρατιώτες στο γυναικείο θάλαμο των φυλακών Μπαϊράμ-Πασά, φωνάζει στην ανθρωπότητα με το απανθρακωμένο σώμα της: "Ε, ανθρωπότητα, ε, λαοί μας, έτσι μας δολοφόνησαν, έτσι μας έκαψαν, έτσι μας μετέτρεψαν σε στάχτη. Γίναμε στάχτη, αλλά δεν παραδοθήκαμε ! Στο σώμα μου φωτογραφίζεται το κράτος. Η εικόνα μας, ενώ καιγόμασταν, καταγράφτηκε από τις κάμερες των χωροφυλάκων που γελούσαν. Ναι, έτσι "μας έσωσαν τη ζωή"! Δεν μας δολοφόνησαν στο θάλαμο αερίων της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά μας έκαψαν ζωντανούς στις φυλακές της Τουρκίας! Χρησιμοποιώντας βόμβες και χημικές ουσίες, έκαναν τα σώματά μας στάχτη." 
Από το περιοδικό Ο ΑΓΩΝΑΣ στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, τεύχος 22

(11-3-2001)

ΕπιστροφήΕπιστροφή